Misliš u kom izvoru prvi put nalazimo spomen Planine 'Serbal'? Pojma nemam; ovako okvirno, s obzirom da se smatra da je iz arabljanske epohe, mogu ti pretpostaviti da se javlja nakon muslimanskoga osvajanja tog područja (što je bilo negdje kasnih 630-ih i ranih 640-ih).
Zašto je to uopšte bitno?
Ma ne Srbi, već panonski grad Servitijum.
Znači Srbi su to ime imali već pre doseljavanja, Rimljani/Latini su takođe to ime imali već od pre ali je imalo drugo značenje, isto tako su imali to ime već Arabljani, pa Indusi u snaskritu reč SERBH, koje isto tako ima drugačije značenje od ostalih, pa onda imamo to ime kod Persijanaca, isto tako sa drugim značenjem:
"Strabo reports the original name of the river as
Sibros or Sirbis. During the Persian invasion the river is called Sirbe which means "yellow" like the Greek word "xanthos", which also means yellow" (
http://en.wikipedia.org/wiki/Xanthos).
Pa onda sam našao da se to ime pojavljuje kod Keltskih plemena:
"Preci Portugalaca Luzitanci pojavljuju se oko 1000 pr. Kr. U ranom 1 tisućljeću pr. Kr. nekoliko valova Kelta prodire u Portugal iz središnje Europe i miješa se sa Iberima, pa se stvara stanovništvo poznato kao Keltiberi, podijeljenih po mnogim plemenima. Među ovima su i Luzitanci (Lusitanians), Gallaeci, Conii, Bracari, Celtici, Coelerni, Equaesi, Grovii, Interamici, Leuni, Luanqui, Limici, Narbasi, Nemetati, Paesuri, Quaquerni,
Seurbi, Tamagani, Tapoli, Turduli, Turduli Veteres, Turdulorum Oppida, Turodi i Zoelae, svi oni zasigurno će sudjelovati u stvaranju Portugalaca, a neki od njih i sjevernih im susjeda Galjega" (
http://hr.wikipedia.org/wiki/Portugalci).
Ima toga koliko hočeš. Ime se javlja po čitavom svetu i u periodu više milenijuma. Kako je došlo na te prostore? Pa iz jednog mesta. Ne mogu baš svi da izmisle to ime!
Je li? Ko su onda
Istro-Romani,
MeglenoRomani,
Rumuni i
Aromani?
Pa normalno da nisu svi ali večina. Bitno je to, da kada se prvi put pojavljuje reč "SLOVEN", ona se širi i na sever i na jug. To sam hteo da kažem. A ineresantno je to, da se na jug širi, od perioda kada se spominje pa nadalje; verovatno zato što su plemena srodna i govore istim jezikom.
Ne zamjenjuje; već sam to obrazložio.
I ti pokazuješ to kao nekakvi -
puf pretvoriše se u Slovene, a istorija je daleko komplikovanija; tu su Goti (Ostrogoti i Vizigoti), tu su Huni, tu su Avari,...
No uopšteno - koja ti je poenta?
Huni i Avari nisu bili Sarmati koliko ja znam, pa onda ne mogu ni da budu Sloveni, ustvari da se to ime proširi na njih.
Evo ja ne viđe ni jedan jedini. Možeš li postavit' opet?
Pa napisao sam ti imena ova dva grada, za koja ti kažeš da su jednome dali ime Latini a drugome Srbi. Latini kao da su znali da če se Srbi doseliti ovde

. Ja mislim da takvog slučaja nema u svetu. A dokaza koji kažu da su Srbi starosedeoci na Balkanskom poluostrvu ima koliko hočeš. Stvarno nemam vremena da se vračam unazad po forumu i gledam.
Pa osim DAI -
sama činjenica da Srba jednostavno
nema u prethodnom periodu. Već smo znali i bez DAI da su se Srbi doselili, smatralo se najvjerovatnije kao jedno od tih slovenskih plemena, DAI ne pruža nikakve nove poglede nit' razotkriva nekakvu veliku misteriju, već samo potpomaže da se hronološki ubicira (u približno 630/1. godinu, no svakako između 626. i 641. godine).
Prvi uopšteno spomen (Južnih) Srba u istorijskim izvorima je iz ranog IX stoljeća; konkretno se odnosi na zapis franačkoga hroničara Ajnharda u Analima manastira Lorš, vezan za 822. godinu i bjekstvo donjo-panonskoga ('hrvatskog') kneza Ljudevita Posavskoga k Srbima. Gledano tako i bez DAI, kao
terminus post quem možemo uzeti slovensko doseljavanje na Balkansko poluostrvo počev od sredine VI stoljeća, a
terminus ante quem 822. godinu, što seobu Srba na Balkan smješta tu negdje, najvjerovatnije u VIII stoljeće; možda VII.
Jedan
posredni izvor seobu Srba gura još i ranije; nije na Balkanskom poluostrvu, ali jeste na području Rimskoga carstva -
Grad Srba, koji je prvi put spomenut čini mi se 680. godine. Na osnovu toga možemo pretpostaviti da su se Srbi doselili
prije 680. godine (i
poslije prvih južno-slovenskih upada, negdje po Živkoviću čak i u prvu polovinu VI stoljeća);
DAI samo popunjava rupice i to je sve.
Na osnovu toga možemo predpostaviti da su se Srbi doselili?
Da te pitam još jednom.
Da li i jedan dokaz osim Porfirogenita piše o doseljavanju Srba na Balkansko poluostrvo?
Ja već vodim raspravu o
Porfirogenitovoj priči (rad g. Živkovića) o naseljavanju Srba na Balkansko poluostrvo sa Krinkom. Ja mislim da je tamo očigledno ko su bili ti Srbi/Sermisijani. Znači imamo
slično ime,
isti pravac kretanja i
isti period. E sad ako je sve to troje slučajno, onda je i to jedinstveni slučaj u svetu, kao i ono sa imenom grada, koje su mu Latini dali.
E sad, ti izgleda hoćeš da ti ja nađem neki dokaz imena Srba u antiki ili pre antike. Pa u tome i jeste problem. Ne može tačno ime SRBI ili SERBI u današnje vreme, da bude i u antiki ili pre nje. Imamo naprimer imena za Srbe ili vezano za srpsko ime kao što su
SARB,
SARBIJA,
SARBINOVO,
SARBIN,
SARBICE i tako dalje (
http://www.svevlad.org.rs/knjige_files/vukcevic_germanija.html).
Isto tako i ovde sa jednog foruma; ja smatram da je tačno. Ako nije, neka mi neko stavi dokaz, da je drugačije.
Andreas Tharæus će napisati delo u kojem se navodi: "...Von welchem wort Sarmata oder Sauromata das wortlein [B
]Sarbi[/B] her entsprossen ist. Das ist den nun gar eigentlich das wortlein Sarbi, denn also werden die Wenden heutiges tages in ihrer scprache genannt, und Sarsska Reetz heisst Wendische sprache..." ("Od reči Sarmata ili Sauromata, reč
Sarbi vodi poreklo. U stvari reč Sarbi, je u današnjim danima Vendi, kako se na njihovom jeziku kaže. A srbska reč se naziva vendski jezik." ).
Kako se to lepo uklapa sa onim, gde se kaže o Jadranskim Vendima i Vendima na severu.
A onda imamo najpoznatija tračka plemena pre n.e. među kojima su i
SARDI. Koliko ja znam tako su pisali Grci to ime.
Kada se istražuje srpska istorija, onda moramo imati isto ime pre antike u antiki i posle nje; ako nije isto onda to ne važi ništa.
A kada se istražuje neka druga istorija naroda, onda to ne mora da bude slučaj. Koliko naprimer imamo samo različitih imena za Etrurce; pa normalno, zavisi ko je pisao to ime.
Može i tako da se gleda - ali ni to nije baš tačno. To gdje su većina danas Grci naseljavali su razni narodi; prije ne mnogo godina bio je jedan austrijski čuveni vizantolog u Beogradu i reče nešto što se nimali nije svidjelo grčkim gostima; prema njemu, za evropske Grke razvijenog i poznog srednjeg vijeka se uopšte više ne može ni reći da vode krvno porijeklo od antičkih; poslije svih pozno-antičkih demografskih promjena za vrijeme epohe velike Seobe naroda, a pogotovo slovenskih doseljenika. Prema njemu i mnogima koji dijele njegovo mišljenje, Balkanski Grci koji su 'nastali' u vrijeme
romejske rekonkviste od IX do XI stoljeća, u
velikoj većini u suštini helenizovani varvari i drugi stranci.
P. S. Grci
i jesu Romeji.
Ma ne pričam ja u genetici Grka! Nego o etničkim granicama Grka. Znam ja da su oni grcizirali Slovene kada su ti došli na njihov etnički prostor. Pa u tome i jeste poanta. Grci grcizirali Slovene, a ostali Romeji nisu.
I za kraj; ako imaš neke konkretne primedbe na moje izlaganje g. Živkovića, pre svega o "navodnom" naseljavanju Srba na Balkansko poluostrvo, iznesi neke činjenice pa da diskutujemo.