Da ali Porfirogenit ovde poistovećuje Vizantince sa Srbima, kada kaže: "...
пошто су се и они (Srbi) сами нашли на простору окруженом са свих страна Словенима". A zašto su onda otišli?
"Тежак положај не значи да је неко угрожен. Када би неко од тебе очекивао да се на смрт потучеш са рођеним братом, верујем да би осећао да си у тешком положају, али да ли би могао да кажеш да си угрожен, односно да те брат угрожава?"
PA NORMALNO DA ME UGROŽAVA, AKO BI SE NA SMRT POTUKAO SA NJIM.
A znaš šta je još interesantno? Ti kažeš nisu bili ugroženi. Kako onda tumačiš, kada g. Živković kaže:
"Izgleda da je Iraklije naseljavanjem Srba jugozapadno od Soluna sledio vrlo određenu zamisao,
zato što su oni sa ovog područja mogli da pruže izvesnu zaštitu Solunu sa svih strana okruženo ni malo prijateljskim slovenskim plemenima, pre svih Droguvitima i Sagudatima. Dužnost novih federata, Srba, bila bi u tom slučaju
suzbijanje daljih napada makedonskih Slovena na Solun, poslednji (izuzmu li se Carigrad i gradovi u Trakiji) značajniji grad Carstva na Balkanu" (str. 196-97).
Pa onda sledi
"Izgleda da je položaj Srba bio prilično težak, pošto su se i oni sami našli na prostoru okruženom sa svih strana Slovenima. Na zapadu su im stajali Vajuniti, na severu Droguviti i Sagudati, a na jugu Velegeziti. Pod takvim okolnostima im verovatno nije preostalo ništa drugo nego da traže otpust od cara
i zapute se u svoju staru domovinu. Srbi su, dakle, posle izvesnog vremena odlučili da se vrate u svoju staru domovinu. Dobivši saglasnost od cara, oni su se zaputili prema severu, stigli do Dunava, ali su se onda predomislili i preko stratega Beograda zatražili novu zemlju za naseljavanje. (196-97).
"Tako izlazi da su Srbi i Hrvati boreći se prodrli u svoja nova staništa, pa s toga postavljati pitanje: kako su uspeli da prođu kroz Panoniju i avarski haganat? – postaje potpuno bezpredmetno.
Probili su se onako kako su jedino i mogli – ratujući sa Avarima (str. 197).
ZNAČI PO TVOME SAMO IM JE BILO TEŽKO I NISU BILI UGROŽENI, PA SU RADIJE IŠLI U SVOJU STARU DOMOVINU DA GINU SA AVARIMA, I ZAJDNO SA NJIMA/BORCIMA I NJIHOVE PORODICE, SAMO DA STIGNU U STARU PA ONDA U DOMOVINU.
I opet, izgleda da ne čitaš šta ja pišem. Nisam ja rekao da je g. Živković rekao da su Skavisijani Srbi.
Ja sam rekao: "Koliko ja znam ti Sklavisijani su Srbi". Ovde sam mislio da u Sklavinijama žive Srbi.
Спис О управљању царством (лат. De administrando imperio), који се приписује цару Константину VII Порфирогениту, наводи Склавиније Србију (у чијем је саставу Босна), Хрватску, Травунију, Захумље, Паганију и Дукљу, као и друге под влашћу Руса. По том извору, Склавиније су подељене на жупаније (ζουπανίας) којима владају жупани (ζουπάνος) (
http://sr.wikipedia.org/sr/Склавинија).
G. Živković kaže:
"Kako su zemlje današnje jugozapadne Srbije, Crne Gore i istočne Bosne i Hercegovine, bile zapustele usled avarskih pustošenja, car ih je tamo i naselio" (str. 196-97). OVDE JE REČ O SRBIMA.
Ko je po tvome živio uSrbiji (Bosni), Travuniji, Zahumlju, Paganiji, Duklji?
Zato i postavljam stranicu, da svako može da vidi.
Znači u 7 veku Srbi su bili u težkom položaju i
bili ugroženi od svih okolnih Slovena, a onda nakon 3 veka osečaju povezanost i pripadnost sa Slovenima Peloponeza,IAKO SU ODVOJENI 3 VEKA.