„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kolega moderator je imao drugačiju sintaksičku konstrukciju koja ne dozvoljava alternativno tumačenje, na nju sam skočio. Naravno i na poturanje Deretića kao faktora apologetike kod obojice.

Ако већ настојимо да дајемо своја тумачења шта је неко други хтео да каже, хајде да протумачимо и ово:

Malo bljutava izjava s obzirom na žalopojke i hvalospeve na "onoj temi". Neko zaslužuje da živi a drugi ne?

Mislim da Ahil ima teoriju da je Bagibareja u stvari Blatno jezero, ako se ne varam.

Ја бих баш волео да он формулише неку теорију! Али, на жалост, он има само брдо неповезаних чињеница, између којих само он "види" неку везу, ако уопште види...

Koji obraz? Jedan naš veliki istoričar govorio je da je naučni amaterizam poželjan jer stručnjacima, kada ga propuste kroz svoj filter, može da da nove i korisne ideje. Ovi naši uprdeli foteljaši tipa Radića nasrću na amatere uličnom retorikom, što samo govori o njihovoj stručnosti, budući da stručnost amatera nije nikad ni bila tema.

Oni valjda osećaju pojačan politički pritisak, pritisak od strane javosti, što im remeti njihovu pasioniranu simbiozu sa foteljom. Ima i pravih naučnika ali onih 95% krivih im kvari prosek.

А ти се као разумеш у то шта је то наука, и који је научник прави, а који није!

"Može da da". I nevoljno medicinsko eksperimentisanje nad pacijentima "može da da" nove i korisne rezultate.
Kakva je ovo analogija? Ko je "pacijent" u slučaju nekih novih ideja u kontekstu istoriografije ili lingvistike?

- - - - - - - - - -

А ти се као разумеш у то шта је то наука, и који је научник прави, а који није!

Ćira me ubi argumentom. Moja komšinica Živka sa trećeg ume bolje. :kafa:

O tome se detaljno raspravlja(lo) na temi Srbija nakon smrti Karla Velikog.

Vidim da su kolege već postavile iz kojeg je atlasa, ko je autor, kao i tačnu godinu kada je objavljena, tako da nema potrebe ponavljati...

Bitnije je pitanje, dvukeljicu - zašto pitaš? :think:

Pitam jer me zanima, kada su navodno došli Sloveni/Srbi na Peloponez. Jesu li išli preko korintskog zaliva, ili preko one "uzke staze" na poluostrvo? Da li je zabeležena nekakva bitka između Slovena/Srba i Grka? Šta je bilo sa Grcima, koji su tu navodno živeli prije? Kakav je bio motiv da se Sloveni/Srbi tu nasele?

Meni je mnogo zanimljivije prethodno ime tog jezera: Lacus Pelso.

Lesi, apsolutno nista nisi naucio otkad ti je Loma indirektno ukazao na zestoku promaju u glavi kad si spominjao nazive Pelso, Millareka i Bratzista...

pelso.jpg

Rajko Nahtigal, Antikes 'Pelso' für Plattensee ist nicht slavisch "pleso", Wiener slavistisches Jahrbuch, Vierter Band, 1955, 15-19.

Verstehst du?

A koji su to Sloveni, Hrvati vidimo da su na granici i Srbi u centru. Koji su još to Sloveni? Crnogorci, Bošnjaci, Makedonci...?

Зашто би словенске скупине из 7-9. века на Балкану нужно морале да одговарају 1/1 нашим данашњим поделама.

Узмимо за пример други део Чуда св. Димитрија Солунског, хагиографског списа из друге половине 7. века, који успутно помиње словенска племена од северне Тесалије до Тракије: Дрогувите, Сагудате, Велегезите, Вајуните, Верзите, Стримонце, Ринхинце...Ето, то су ти ти Словени.

Ја сам већ на примеру Кијевске Русије покушао да покажем како су Кијевљани (Руси) у раном средњм веку, почевши од 9-10. века постепено покорили околна источнословенска племена Кривиче, Древљане, Словене, Хрвате (Хорвате), Тиврце, па и несловенска племена финског или балтског порекла. Назив Руса се проширио на покорена племена, баш као што се на Балкану десило постепено са српским, хрватским или бугарским именом.

Погледај пост #4570 па ћеш видети називе словенских племена посведочене у најранијим изворима отприлике закључно са средином 10. века када настаје ДАИ (чији најстарији препис, да поновимо, сачуван је из 11. века. Али шта је то у односу на Клаудија Птолемеја из 2. века наше ере чији је најстарији препис, гле чуда, из 13. века).

Poslednja izmena:
Pitam jer me zanima, kada su navodno došli Sloveni/Srbi na Peloponez. Jesu li išli preko korintskog zaliva, ili preko one "uzke staze" na poluostrvo? Da li je zabeležena nekakva bitka između Slovena/Srba i Grka? Šta je bilo sa Grcima, koji su tu navodno živeli prije? Kakav je bio motiv da se Sloveni/Srbi tu nasele?

Дао сам ти линк на Живковићеву књигу, тамо пише, читај!!!

To je bozanska osobina govor. Zato je slavan ko slovi,slovesan je,uman. Slaveni ili Sloveni. Prije Slaveni jer imamo krsnu slavu,boginju Slavu, StaniSLAV, BraniSLAV itd...Slavonija, ali ima i Slovenija,Slovacka,sloviti...slovo..

Svakako to znaci i koji slove,razumiju se,u Novgorodu je to nastalo u odnosu na Fince,a i slavan rod.Neki povezuju i sa Vendi=sloVendi,sloveni.. ja bi rekao oni sa vencima,jer smo ih koristili ne samo pri trijumfu u ratovima vec i u obrdnim ceremonijalapri vjencanju,Ivnjdanske baklje,prekakanje vatre i sl. Vendi j mozda i od veza,vezanje,jer su trgovci Venicani tj Fenicani isto trgovci kao i Venecijanci,pa bi to bio slavenski trgovacki stalez. Otuda Vendi i Slaveni sinonimi. U latinskom i engleskom servus i sklavus je rob sluga,servus je sluzenje od sluzenje vojske,stit,zastita...a sklavus je kasniji sinonim,pa iz toga neki vide da je sinonim slaven i srbin,sto je netacno jer serbi jesu slaveni ali nisu svi slaveni srbi.

Znao sam da ima jos jedna poredba ali se nisam sjetio pa mi je naknadno nadoslo. Naime, slava=slovo. analogija: divine=bozansko,divno,uzviseno=divaniti,govoriti, a divan je i presto,gdje bog sjedi i divan turski je mjesto na porti gdje se odlucuje o svemu itd... Dakle opet dokazah da je etimologiju raznih rijeci nemoguce pravilno protumaciti bez poznvanja mitologije. Div je stari bog slavenski,otuda i divno i divine na engl,bozansko.bozasnka osobija je da sjedi na prestolu,i govori,divani, slavan je ko ima osobinu da slovi,govori,jer zivotinje i biljke to ne mogu,samo bogovi i ljudi. zato su slava=slovo sinonimi ali u mitoloskom smislu,jedno ide s drugim,presto ,divan ide sa zapovjedanjem volje bozije,divova,i slavan je ko slovi. zato je svjedeno slaven ili sloven,oba termna su tacna,ipak draze mi je Orbinovo slavensvo od slave jer sam i sam Stanislav,iz Slavonije rodom...a i patim od slavoljublja,ali i od mnogoglagoljivosti (ne i praznoslovlja,od viska znanja pricam)

Znao sam da ima jos jedna poredba ali se nisam sjetio pa mi je naknadno nadoslo. Naime, slava=slovo. analogija: divine=bozansko,divno,uzviseno=divaniti,govoriti, a divan je i presto,gdje bog sjedi i divan turski je mjesto na porti gdje se odlucuje o svemu itd... Dakle opet dokazah da je etimologiju raznih rijeci nemoguce pravilno protumaciti bez poznvanja mitologije. Div je stari bog slavenski,otuda i divno i divine na engl,bozansko.bozasnka osobija je da sjedi na prestolu,i govori,divani, slavan je ko ima osobinu da slovi,govori,jer zivotinje i biljke to ne mogu,samo bogovi i ljudi. zato su slava=slovo sinonimi ali u mitoloskom smislu,jedno ide s drugim,presto ,divan ide sa zapovjedanjem volje bozije,divova,i slavan je ko slovi. zato je svjedeno slaven ili sloven,oba termna su tacna,ipak draze mi je Orbinovo slavensvo od slave jer sam i sam Stanislav,iz Slavonije rodom...a i patim od slavoljublja,ali i od mnogoglagoljivosti (ne i praznoslovlja,od viska znanja pricam)

Logika ti ponegde puca, ali je ponegde i održiva.

divine (n.)
c.1300, "soothsayer," from Old French devin, from Latin divinus (adj.); see divine (adj.). Meaning "ecclesiastic, theologian" is from late 14c.

206202.png

206dba.png

Проблем јесте што је реч *див код нас оријентализам.
Неко божанство сличнога имена међу Словенима постојало није и није никада забележено.
Но, морам признати да се и дивим шта све машта може осмислити . Стана је прави пример "размишљања ван кутије".

Дао сам ти линк на Живковићеву књигу, тамо пише, читај!!!
Где је линк?
Која је Живковићева теорија по питању Језераца и Милинга? Обрати пажњу да ту данас имамо И2а, што их, под претпоставком да су ово њихови потомци, говори да не припадају Словенима који су из доњег Подунавља нападали Ромејско царство (они су Р1а М 458).
Нисам наишао на извор који говори о њиховом пореклу.
Što znači da se neko drugi ne uzdržava da kaže šta misli o tebi , a ko je tebe pomenuo ?
Evo kako je glasila ta rečenica :
"Neko svojim životom daje doprinos nauci, a drugi nanosi štetu ne samo njoj nego i psihičkom stanju labilnih ličnosti i međuljudskim odnosima."
Ne znam kako si uspeo da se prepoznaš :think:
No ipak si kazao ;
-----------------------------------------------------
Predlažem da prekinemo svađalačku raspravu i nastavimo kolko tolko konstruktivnu diskusiju .

И зато се треба радовати његовој скорој смрти.
Боље да ми кренемо да правимо један велико концетрациони логор, док звршимо градњу, видећемо која половина Срба треба да заврши у њему.

Poslednja izmena:
Ахиле, дај се смири.
Само је споменута непристрасна чињеница да је дотични старкеља у годинама.
Исти тврди да је он Сораб, не Србин.
Не говори само о поруци. Ни о форому.
То је општа друштвена клима.

Пре бих рекао да се ти тому човеку дивиш тер се на непоштовање "његовога лика и дела" и ти осећаш прозваним.
Kо каже да му се дивим.
Чак мислом да његови наступи иду на руку догмистима.
Реч је о побуни против фашизације глобалног друштва и униформације мишљена.
Реч је о праву човека да има став и да тај став јавно изнесе.

Где је линк?
Која је Живковићева теорија по питању Језераца и Милинга? Обрати пажњу да ту данас имамо И2а, што их, под претпоставком да су ово њихови потомци, говори да не припадају Словенима који су из доњег Подунавља нападали Ромејско царство (они су Р1а М 458).
Нисам наишао на извор који говори о њиховом пореклу.

Постављао сам ти линк раније, али ево још једном
http://www.scribd.com/doc/56960573/Tibor-Zivkovic-Juzni-Sloveni-Pod-Vizantijskom-Vlascu-Od-600-1025

Имаш пар погрешних премиса. Не знам шта баш тачно подразумеваш под доњим Подунављем, вероватно део близу ушћа Дунава у Црно море. Словени који су дошли одатле, углавном Анти, населили су углавном данашњу источну Бугарску и Тракију. И није тачно да су били R1a-M458. Та хаплогрупа је код јужних Словена доста ретка, код Бугара чини 40%, а код осталих само 25% укупног R1a фонда, много је заступљенији R1a-Z280, који преовладава и код источних Словена, код којих такође имамо и значајан проценат I2a1 (код Украјинаца 21%).
Они Словени који су дошли до Пелопонеза вероватно припадају онима који су дошли из средњег Подунавља, Паноније, и спустили се низ долине Мораве и Вардара. Код њих је I2a1 била још заступљенија.

Не говори само о поруци. Ни о форому.
То је општа друштвена клима.

О којој општој друштвеној клими говориш? О клими у којој се неко смеје шарлатанима? Па шарлатанство и јесте за смех! Додуше, овде се не ради баш о чистом шарлатанству, већ о нечему много горем, о томе што се неко досетио како да добро заради на рачун оних који не умеју, или не желе да препознају шарлатанство, или једноставно воле шарлатанство.

Постављао сам ти линк раније, али ево још једном
http://www.scribd.com/doc/56960573/Tibor-Zivkovic-Juzni-Sloveni-Pod-Vizantijskom-Vlascu-Od-600-1025

Имаш пар погрешних премиса. Не знам шта баш тачно подразумеваш под доњим Подунављем, вероватно део близу ушћа Дунава у Црно море. Словени који су дошли одатле, углавном Анти, населили су углавном данашњу источну Бугарску и Тракију. И није тачно да су били R1a-M458. Та хаплогрупа је код јужних Словена доста ретка, код Бугара чини 40%, а код осталих само 25% укупног R1a фонда, много је заступљенији R1a-Z280, који преовладава и код источних Словена, код којих такође имамо и значајан проценат I2a1 (код Украјинаца 21%).
Они Словени који су дошли до Пелопонеза вероватно припадају онима који су дошли из средњег Подунавља, Паноније, и спустили се низ долине Мораве и Вардара. Код њих је I2a1 била још заступљенија.

Драговити су се из данашње Белорусије спустили у доње Подунавље, населили на леву обалу Марице и у околину Солуна, и ту оставили М458 траг.
Од З 280 имамо Хрватски субкластер и српски у Подрињу (Рашани?). Он је дошао са севера.
У византијским изворима имамо забележено само ово тракијско - солунско насељавање.
И даље све говори да је дакомезијска језичко-етничка група И2а.
О којој општој друштвеној клими говориш? О клими у којој се неко смеје шарлатанима? Па шарлатанство и јесте за смех! Додуше, овде се не ради баш о чистом шарлатанству, већ о нечему много горем, о томе што се неко досетио како да добро заради на рачун оних који не умеју, или не желе да препознају шарлатанство, или једноставно воле шарлатанство.

О тој фашизатији говорим. Људи који претедују да познају историју требало би да знају шта се догађа када неко одређује ко шта сме да каже. Није далеко ни одлука ко има право да живи.
Ти очигледно себе сматраш копетентним да одредиш шта је прихватљиво (под изговором да је научно), а шта не.
А мени се баш и не чини тако. Напротив.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back