Goti ih zovu Gepidima.Taj naziv se koliko znam javlja u izvorima u kontekstu Slovena, a ko zna, možda i Srba među njima.
No to nema baš neke veze sa nekakvim autohtonističkim hipotezama...
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Goti ih zovu Gepidima.Taj naziv se koliko znam javlja u izvorima u kontekstu Slovena, a ko zna, možda i Srba među njima.
No to nema baš neke veze sa nekakvim autohtonističkim hipotezama...
Goti ih zovu Gepidima.
Pa sporima. Na Gotskom gepidi znači spori. Valjda si čuoza to.Eh. A kako li onda zovu Gepide?
Pa sporima. Na Gotskom gepidi znači spori. Valjda si čuoza to.
Geppide Goti zovu Gepidima, a Srbi a Sloveni sporima. Pitanje je iz čijeg jezika je došlo do izvora. Spori su, lupam, možda zato što nisu imali konjicu već u rat išli kao pešadija.Ne pratim te. Goti su Slovene zvali Gepidima, a pak same Gepide 'Sporima', zato što riječ 'Gepid' na gotskom znači 'spor'??? Ako na njihovom jeziku Gepid znači spor, zašto bi onda koristili modernu srpsku riječ za Gepide???
Da, prema Jordanesu etimologija Gepida je u sporosti tj. tromosti...ali to ne znači da ima smisla u tome što tvrdiš gore?
"U selu Brangović kod Valjeva otkriveni su ostaci crkve iz šestog veka"
Geppide Goti zovu Gepidima, a Srbi a Sloveni sporima. Pitanje je iz čijeg jezika je došlo do izvora. Spori su, lupam, možda zato što nisu imali konjicu već u rat išli kao pešadija.
Klučno je pitanje kako su oni sebe zvali.
"Istraživanja su pokazala da je Jerinin grad bio "stanište autohtonih populacija koje su živele na ovom prostoru, a delimično su bile i romanizovane". "
To su naši preci (isto kao i doseljene grupe), nazovi ih kako hoćeš. Nvali Srbim najlogičnije je da su se već tada zvali Srrbima, ali ovo još uvek nije dotazano. Možda su Rašani (Autarijati), možda su se (još uvek) zvali Cimbrima... U svakom slučaaju svi oni su preci današnjih Srba.Zakljucak se sam namece, radi se zasigurno o Srbima. Na Balkanu nema drugih naroda osim Srba, niko drugi nije ni postojao tokom istorije. Nikad.
Ne znam, odakle mi iskočiše Srbi, treba ovako-
Gepide Goti zovu Gepidima, a Sloveni Sporima. Pitanje je iz čijeg jezika je etnonim došao do izvora. Spori su, lupam, možda zato što nisu imali konjicu već u rat išli kao pešadija.
Ključno je pitanje kako su oni sebe zvali.
Ne govorim o etnonimu, već o značenju reči. Ggepidi i spori imaju isto značenje, pa to može ukazivati na to da se radi o istom narodu, obzirom da se teritorija i hronologija okvirno poklapaju. Ovo ne bi bio jedini primer da se menja lokalni naziv plemena.Još ponešto si pobrkao. Sporoi je etnonim koji se javlja u izvorima za Slovene i Ante, a ne njihov termin za Gepide!
Ko kako je sam sebe zvao? Gepidi ili Sloveni?
Kako ti se ovo uklapa u priču?
http://www.rastko.rs/arheologija/djankovic/djankovic-baranda.html
http://curug.rastko.net/nezavisni-prilozi/objavljeni-radovi-pdf-html/2-strifunovic/limiganti.html
http://www.rastko.rs/arheologija/strifunovic-sloveni_panonija.html
http://www.arheologija.fr.gd/Narodni-muzej-Pancevo.htm
http://curug.rastko.net/index_en.html
http://www.rastko.rs/arheologija/djankovic/djankovic-naselja.html
Gdje se javlja taj oblik, "Sarbi"?
Ne, nigdje nisam napisao da oni ne postoje.
Ako već hoćeš direktni citat iz izvora, evo ti 51. knjige:
Dakle Milanović kao prvo je slovo e pročitao kao r, pa onda na mala vrata te novostvorene Mrde pokušao posmrditi dodajući S prije prvog slova, dok je Serdima d pretvorio u b. I s obzirom da to čini na latinskom i dovodi ljude u zabludu (kao što tebe jeste) da Dion Kasije tobože zaista tako piše, može se reći i da je u pitanju falsifikat.
P. S. Drugo vet stalno pogrešno pišeš kao vet.
Još ponešto si pobrkao. Sporoi je etnonim koji se javlja u izvorima za Slovene i Ante, a ne njihov termin za Gepide!
Ko kako je sam sebe zvao? Gepidi ili Sloveni?
Slavene, ili si nešto pobrkao ili jednostavno nisi informiran. Neise, oblik "sporoi" se prvo javlja u imenici Boilosporoi (sve zamisliti na starogrčkom pismu) kojim su Nonije i Kuzma zvali Bastarane. Posle Prokopije koristi "Sporoi" i njima naziva Srbe a to posle koriste i drugi srednjevekovni pisci. Ime Bastarna znači slavni potomci, a "Sporoi" znači i "Srbi" i "potomci". To je to, ne znam zašto u to uplićeš Slovene. O Slovenima prvi inače piše tek Jornand.
Ne govorim o etnonimu, već o značenju reči. Ggepidi i spori imaju isto značenje, pa to može ukazivati na to da se radi o istom narodu, obzirom da se teritorija i hronologija okvirno poklapaju. Ovo ne bi bio jedini primer da se menja lokalni naziv plemena.
npr šumadijski Tricornensy (Ritopek), teško da su sebe zvali Trorogi.
Pretpostavljam da su Goti preveli ime naroda po značenju.
Kako su se zvali? Pa verovatno se misli na slovene.
To bi značilo da su Gepidi slovensko pleme. Pojam Germani ionako ne ukazuje na etničku srodnost (Svevi i Goti su dva sveta u svakom smislu).
O prisustvu slovena u Panoniji u vreme Rima imamo ovde:
Čekaj, sada pokušavaš poistovjetiti Slovene i Ante sa germanskim Gepidima? Pa to je smiješno. Gepidi su stradali rukom Langobarda i Avara, a samo su ostaci od toga ostali poslije.
Želiš li reći da su se Sloveni doselili iz skandinavskih predjela zajedno sa Gotima i da su bili izvorno Germani?![]()
Прокопије из Цезареја пише следеће:
"Па чак и име je Словенима и Антима (Σκλαβηνοϊς τε και "Ανταις) било у давнини заједничко. Јер некад су се и једни и други називали Спорима и то, мислим,стога што спорадично (σποράδην) размештени настањавају земљиште. Ради тога и обитавају на пространом земљишту. Јер највећи део друге (тј. леве) обале Дунава држе управо они (αυτοί).Тако отприлике стоји ствар са овим народом."
http://www.scribd.com/doc/46597408/SANU-Vizantijski-Izvori-Za-Istoriju-Naroda-Jugoslavije-Tom-1
Фуснота 38. на стр. 30 за даље. Спори се срећу у том облику само код Прокопија. Нико касније не спомиње овај термин као ознаку заСрбе. Не ради се о Србима, већ, по руском историчару Георгију Вернадском о Спалима које спомињу и Плиније и Јорданес. Бастарни се нигде не спомињу, већ су део оних разних конструкција нпр. цар Лициније у 3. веку о Србским планинама, Дион Касије о Србима током Красовог похода 29. п.н.е. и сл. Надам се да смо и ово рашчивијали.
Ovo je čista podmetačina, nije da branim Milanovića, ali ničem ne vode izmišljotine. Packa za Slavenka!
Slavene, ili si nešto pobrkao ili jednostavno nisi informiran. Neise, oblik "sporoi" se prvo javlja u imenici Boilosporoi (sve zamisliti na starogrčkom pismu) kojim su Nonije i Kuzma zvali Bastarane. Posle Prokopije koristi "Sporoi" i njima naziva Srbe a to posle koriste i drugi srednjevekovni pisci. Ime Bastarna znači slavni potomci, a "Sporoi" znači i "Srbi" i "potomci". To je to, ne znam zašto u to uplićeš Slovene. O Slovenima prvi inače piše tek Jornand.
Ok, prinajem da sam se malo zaleteo. Ali i ovda imamo jedno "izgleda".http://en.wikipedia.org/wiki/Basarab_I_of_Wallachia
Ахиле, буди љубазан и прочитај како је Басарабија добила име у 14. веку по Басарабу, чије је име, изгледа било куманског или печенешког порекла. Како је Басарабија добила име је заиста елементарна ствар из средњовековне историје.
"Istraživanja su pokazala da je Jerinin grad bio "stanište autohtonih populacija koje su živele na ovom prostoru, a delimično su bile i romanizovane". "
To su naši preci (isto kao i doseljene grupe), nazovi ih kako hoćeš. Nvali Srbim najlogičnije je da su se već tada zvali Srrbima, ali ovo još uvek nije dotazano. Možda su Rašani (Autarijati), možda su se (još uvek) zvali Cimbrima... U svakom slučaaju svi oni su preci današnjih Srba.
http://www.rastko.rs/arheologija/srejovic/dsrejovic-eneolit.html
Evo kako Wikipedia objašnjava poreklo reči Cimbri:
"The origin of the name Cimbri is unknown. One etymology[7] is PIE *tḱim-ro- "inhabitant", from tḱoi-m- "home" (> Eng. home), itself a derivation from tḱei- "live" (> Greek κτίζω, Latin sinō); then, the Germanic *χimbra- finds an exact cognate in Slavic sębrъ "farmer" (> Croatian, Serbian sebar, Russ. sjabër"
Još ispadosmo seljaci![]()
Hoću da kažem da ne postoje dokazi da su Gepidi Germansko pleme.
Jordanes ih svrstava u istočne Gote, ali u nekoj priči u mitološkom stilu (tri naroda se ukrcala u tri boda, ovi bili najsporiji pa su zato Gepidi).
To što je Gepid ubio vođu Gota, na proslavi, ne mora značiti sa su i oni Germani.
Možda se ova teza može pobiti, ali za sada ne vidim razlog zašto Limiganti, Gepidi, Spori i Sloven (da ne kažem Srbi) ne bi bili jedan te isti narod, koji je u različitim izvorima različito zabeležen.
Germane je izmislio Cezar jer mu je, da bi mogao graditi političku karijeru, bio neophodan jak neprijatelj (teza iz History-ja, koja mi deluje logično).
Germani nisu jedinstvena etnička grupa. Na zapadu su dominantni Svevi, na istoku Goti.
Goti su uništili Sveve, i zagospodarili i tim prostorom.
Ne mogu da pronađem, koji hroničar je imao dilemu a li da Vende svrsta među Germane ili Sarmate.
Neki čova mi poslao privatnu poruku. Ne vidim zašto ta kritika ne bi bila javna pa sam je postavio.
Kakve sad pa ovo ima veze sa temom?
Ovo je još jedan u nizu tvojih poprilično nejasnih komentara.
Kakvi Rašani koji su Autarijati, ko se to tada zvao Srbima?
Najbolje bi ti bilo da ti ostaviš Vikipediju i internetske forume i blogove, te osvrneš se na stručnu građu koju sam ti preko privatne poruke bio poslao.
Nije tačno da ne postoje dokazi. Evo, spominješ Jordanesa, što je jasno jedan od dokaza, a u isto vrijeme tvrdiš da nema dokaza? Kontradiktorno ti je to.
Pogledaj imena gepidskih vladara:
* Fastida
* Ardarik
* Elemund
* Turizind
* Kunimund
To su ti gotovo klasična germanska imena. Ardarik ima tipični germanski nastavak -rik od protogermanske riječi reisk koja označava kralja, vođu (npr. uporedi sa gotskim kraljevima Alarikom, Teodorikom,..).
Pravo pitanje koje ti trebaš ovdje postaviti jeste ima li dokaza koji bi osporili pripadnost Gepida germanskoj naciji. A njih, jednostavno, nema.
Ahile, je li se sagovornik složio sa tobom da objavite vašu privatnu prepisku?
Prva dva odgovora, neću objašnjavato, mislim da je tu sve jasno.
Za nazive kraljeva, je OK. Razmišljao sam o tome. Ako su latinski izvori preuzeli podatke iz gotskih izvora, logično je da i imena vladara zvuče Gotski. Ipak ovo jeste najveća manjkavost ove teze.