„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Potpisnici Poslanice Istovernim Rusima gde pise da je Kolevka Slovena -Balkan i gde se negira Becko-Berlinska skola su Dr. Veselin Djuretic -Akademik Kosta Cavoski..i drugi visoko obrazovani i cenjeni Intelektuali-Doktori Nauka i Akademici Srbije..

Navedi jedan jedini rad od Veselina Djuretića u kome se on bavi antičkom istorijom ?
Navedi jedan jedini rad Koste Čavoškog gde piše o poreklu i istoriji antičkih naroda ?
Navedi mi bilo kog još potpisnika koji ima veze sa istorijom antičkih naroda i njihovim poreklom ?

Poslednja izmena:
Već sam ti 1000 puta napisao da na ovakve provokacije neću odgovarati. Okokar je bio car Vandala i Alana a u rušenju Rome pridružiše im se Svevi i Burgunđani. Pitanje je jesu li ovi Svevi (Suebos) Srbi?! Odokar je neupitan jer mu je grobnica na Bribirskoj glavi i njegova i Velizarova! To potvrđuju ostaci napisa na poluzakopanom stećku (grobnici).

Aman čovječe nije nikakva provokacija; vrlo jasno te pitam, odakle si preuzeo informaciju da je Odoakar imperator Vandala i Alana? Jesi li ti to sam izmislio, ili ima zaista u nekom izvoru to zapisano? U kakvom je to 'rušenju Rome' navodno učestvovao Odoakar zajedno sa Svevima i Burgunđanima? Jesi li svjestan da on nije spalio Rim, niti srušio njegovu državu?
Kako je iz Ravene Odoakrov leš dospio na Bribirsku glavicu? Ko ga je tamo prenio i sahranio? Što to tačno piše na natpisu, da se moglo utvrditi da pripada Odoakru?

O Odokaru, imperatoru Alana i Vandala, poreklom iz plemena Rugija, pišu, između ostalog, Pavel Tulajev, Albert Kranc i Mavar Orbin. Odokar (431-493) je srušio Rimsko carstvo i potom Italijom vladao 17 godina i to je notorna činjenica kao ona da je zemlja okrugla. Odokarovi prethodnici bili su Rjecimir (Ricimer), Gejzerih, Gunterih i Radogost (Radgajst). Posle propasti vandalskog carstva u Africi, potomci Alana i Vandala su bili poznati kao Berberi što je varijanta imenice izvedena iz reči varvarin.
Odokarov grob na Bribirskoj glavici ispitivao je Milanović ispred zadarskog muzeja a potpuno iskopavanje treba da završi Drniški narodni muzej uz pomoć donacija iz Eu. Sređivanje glavice nedavno je počelo i ide prilično sporo.

O Odokaru, imperatoru Alana i Vandala, poreklom iz plemena Rugija, pišu, između ostalog, Pavel Tulajev, Albert Kranc i Mavar Orbin. Odokar (431-493) je srušio Rimsko carstvo i potom Italijom vladao 17 godina i to je notorna činjenica kao ona da je zemlja okrugla. Odokarovi prethodnici bili su Rjecimir (Ricimer), Gejzerih, Gunterih i Radogost (Radgajst). Posle propasti vandalskog carstva u Africi, potomci Alana i Vandala su bili poznati kao Berberi što je varijanta imenice izvedena iz reči varvarin.
Odokarov grob na Bribirskoj glavici ispitivao je Milanović ispred zadarskog muzeja a potpuno iskopavanje treba da završi Drniški narodni muzej uz pomoć donacija iz Eu. Sređivanje glavice nedavno je počelo i ide prilično sporo.
E, sad si mu odoakao.

O Odokaru, imperatoru Alana i Vandala, poreklom iz plemena Rugija, pišu, između ostalog, Pavel Tulajev,

Pavel Vladimirović Tulajev je i dan-danas živi istoričar, to nije nikakvi izvor. Uzgred, on ne tvrdi da je Odoakar bio 'car Alana i Vandala'.

Prilično sam siguran i da Albert Kranc nigdje ne spominje Odoakra; zapravo uopšte ne tvrdi da je iz nekog germanskog plemena, već da je od Slovena, Rujanac.

Je l' bi to 'Mavar Orbin' trebalo da bude Mavro Orbin možda? Pročitao sam njegovo djelo i bogami, nisam upamtio da igdje Odoakra. Da nisi pobrkao malo nešto?

Da se carska titula ne krije negdje tu u te tvoje između ostalog? :think:

Odokar (431-493) je srušio Rimsko carstvo i potom Italijom vladao 17 godina i to je notorna činjenica kao ona da je zemlja okrugla.

Da li je 'srušio' prestrogra riječ?

Odokarovi prethodnici bili su Rjecimir (Ricimer), Gejzerih, Gunterih i Radogost (Radgajst).

Prethodnici u...čemu? :eek:

Znači sve se bazira na Milanovićevom -> rekla-kazala! Nema nikakve fotografije...ničega? :think: I još to on jedini vidio?

Kako nema fotografija?! Naravno da ima! Neke se nalaze u Ist. por Srba 2. Da si dolazio na promocije narečene knjige uživao bi u jednosatnoj projekciji slajdova. No, na fb vandalija je okačeno da će sledeća promocija biti u narodnoj biblioteci Trstenik 23.12. u 18 pa ako si blizu dođi u uživaj u slajdovima i uveri se svojim očima.
Odokar jest bio Rujanac ali je imao titulu rex Alanorum et Vandalorum, kao i alanski kraljevi Beog, Gaoran itd.
Orbini pominje Odokara i njegovo rušenje Rima - ponovi gradivo.
Albert Kranc je pisao o Vandalima, o Odokaru ili, kako ga ti pogrešno u duhu BB škole transkribuješ Odoakru, takođe.
Tulajev izrekom kaže da je Odokar predvodio grupu plemena (Alani, Vandali, Rugijci, Sloveni, Suebi, Burgundci) koja je srušila Rim. Elem, to je bila višenacionalna (višenarodna) vojska.

Slučajno imam diplomu u višem rangu, nadam se da te to ne smeta.
Ok, svaka cast.
Sigurno ti nije bilo lako da prodjes kroz taj zli, korumpirani sitem pod kontrolom BB skole. Ipak kako si mogoa da ucis nesto u sta ne verujes? Mislim zar se nisi osecao malo..prljavo... kad si dobio diplomu?
Tebi, vrlom junoši, napupilom pupoljku BB korov- bašte
Laskas mi.
mogu samo reći jedno: paušalne kritike knjiga koje nisi ni prelistao možda imaju validnost u obližnjoj mesari ili sportskoj kladionici, ali ovde jednostavno ne prolaze. Šta da ti velim? Iskoristi neki od božičnih popusta pa kupi neku knjigu (i pročitaj!) od autohtonista. Može Novaković, Pešić, Janković. Milanović. Homer 2, Al. Petrović, Nikić... Važno je početi.
Istini za volju citao sam samo Pjanovicku, ludog Deretica i M. Milojevica (valjda ga vi sad vec smatrate prevazidjenim). I to vise da se nasmejem nego ozbilno. Tako da s te strane imas donekle pravo. Mada sto bi reko moj zemljak Dragisa Cvetkovic: "Ne mora da izedemo celo g***o da vidimo da ne valja." Otprilike se provali sistem po kome se to radi, jezicke akrobacije (kojim mozemo na osnovu imena da dokazemo da je i Barak Obama srpskog porekla) koje dozvoljavaju pozivanje na poznate istoriske izvore, proizvoljno tumacenje raznih simbola i naravno neizostavno, dokumenti iz arhiva koji su skriveni od svih osim onih koji znaju da su tamo (osim njih ocigledno).
S druge strane buduci da se cela ta vasa teorija kosi sa zdravim raumom ne vidim zasto bi tracio vreme i novac.
Vi "vernici" ste mi fascinantni kao pojave. Sto je i osnovni razlog sto se preganjam ovde s vama, nicim izazvan. Spremni ste da sve sto pise bilo gde drugde odbacite kao laz, izmisljotinu, zaveru strane sluzbe (CIA, Vatikan, MI6, Bundesnachrichtendienst) ali ste zato spremni da kao sotke progutate kakvu god ludacku teoriju o tome da su Srbi stariji od ameba i da su imali vece carstvo od Dzingis Kana. Sto ludje to bolje.
A onda kao slag na tortu, kazete nama da ne koristimo mozak. Neprocenljivo!
I polse covek ozbiljno da vas shvata...
Zalosno je sto ce danas/sutra kad se pojavi neko normalan sa necim razumnim i konkretnim, sto iole izaziva ustaljeno misljene na tom polju biti lincovan, ni kriv ni duzan, bas zbog takvih genijalaca koji oce da prave Kopernikanski obrt u Istoriji i da se udzbenici pisu iznova bas od njih. Od toga naravno nema nista ali ce se naci vec neka budala da izkesira za knjigu.

P.S. Cekaj! Stani! Homer?! Simson!?

Poslednja izmena:
Citaj Anceloti -Cela Evropa i Svet pise da je Balkan kolevka vecine Indo-Evropljana ukljucujuci i Slovene..

Seoba Slovena na Balkan je izmisljotina ...

According to Renfrew (2004), the spread of Indo-European proceeded in the following steps:

Around 6500 BC: Pre-Proto-Indo-European, located in Anatolia, splits into Anatolian and Archaic Proto-Indo-European, the language of those Pre-Proto-Indo-European farmers that migrate to Europe in the initial farming dispersal. Archaic Proto-Indo-European languages occur in the Balkans (Starčevo-Körös-Cris culture), in the Danube valley (Linear Pottery culture), and possibly in the Bug-Dniestr area (Eastern Linear pottery culture).
Around 5000 BC: Archaic Proto-Indo-European splits into Northwestern Indo-European (the ancestor of Italic, Celtic, and Germanic), located in the Danube valley, Balkan Proto-Indo-European (corresponding to Gimbutas' Old European culture), and Early Steppe Proto-Indo-European (the ancestor of Tocharian).

http://en.wikipedia.org/wiki/Anatolian_hypothesis

Kako nema fotografija?! Naravno da ima! Neke se nalaze u Ist. por Srba 2. Da si dolazio na promocije narečene knjige uživao bi u jednosatnoj projekciji slajdova. No, na fb vandalija je okačeno da će sledeća promocija biti u narodnoj biblioteci Trstenik 23.12. u 18 pa ako si blizu dođi u uživaj u slajdovima i uveri se svojim očima.

Ne mogu da dođem na te promocije, kao što sam već rekao, u tehničkoj sam nemogućnosti...bilo bi korisno ako bi neke od tih fotografija sa Odoakrovim natpisom mogao postaviti na forum, ovdje.

Odokar jest bio Rujanac

A zašto ići pozitivističkim pristupom i uzeti to kao mogućnost? Zar nisi i sam kritičar pozitivističke istoriografije? :think:
Na osnovu čega smatraš da čovek hiljadu godina nakon Odoakrove smrti, odjednom zna istinu, i da se čitav milenijum grešilo do tada? To je vrlo nelogično; prosto, jedini zaključak koji se može izvjesti jeste da je greška upravo bila smatranje određene starije istoriografije da je Odoakar bio slovenskog etničkog porijekla, od Rujanaca, a ne obratno.

ali je imao titulu rex Alanorum et Vandalorum, kao i alanski kraljevi Beog, Gaoran itd.

Još jednom ću te upitati, nadam se da sam vrlo jasan - POSTOJI LI IJEDAN JEDINI DOKAZ DA JE TO BILA TITULA ODOAKROVA DOK JE BIO RIMSKI VOJNI ZAPOVJEDNIK?
Ko je Odoakru tu titulu dodijelio? :rtfm:

Orbini pominje Odokara i njegovo rušenje Rima - ponovi gradivo.

O kojem Orbinijevom djelu je riječ? Možda je u pitanju neko drugo, koje nije Kraljevstvo Slovena?
Jer ako misliš na 'Kraljevstvo Slovena', baš sam juče prelistao tu knjigu i nisam mogao pronaći taj podatak.
Evo elektronskog izdanja Kraljevstva Slovena; zamolio bih te da mi sa te stranice citiraš/pokažeš na kojoj se to nalazi, te time i dokažeš svoju tvrdnju.

Albert Kranc je pisao o Vandalima, o Odokaru ili, kako ga ti pogrešno u duhu BB škole transkribuješ Odoakru, takođe.

A zašto bi u ovom slučaju pozitivistički pristup bio korektan?

U svim savremenim izvorima, stoji Odoacer. Složićeš se, pravilna transkripcija toga jeste Odoakar.

Uzgred, ponoviću, Albert Kranc nigdje ne spominje da je Odoakar bio car Vandala i Alana.

Tulajev izrekom kaže da je Odokar predvodio grupu plemena (Alani, Vandali, Rugijci, Sloveni, Suebi, Burgundci) koja je srušila Rim. Elem, to je bila višenacionalna (višenarodna) vojska.

Dakle, ni on ne spominje da je Odoakar bio 'kralj Vandala i Alana' (što je u njegovo vrijeme bio, u Africi, kralj Gizerik)? :think:

Zašto sam ne odeš na Bribirsku glavicu i svojim očima ne vidiš poluzatrpan (ali dobro očuvan) grob i ruševine grada Varvarije?!

Bio sam tamo, ali nikakav natpis 'Odoakra, cara Vandala i Alana' nisam zapazio...

Poslednja izmena:
Rusi pisu da je Mabro Orbin u svom Kraljevstvu Slovena napisao da su Iliri-Vandali-Geti -Alani...slovenski narodi i da su od Slovena ..Svedjani-Finci-Goti-Daki-Normani-Burgundci , Bretonci i dr..

Мавро (Мауро) Орбини (итал. Mauro Orbini, хорв. Mavro Orbin) (? — † 1614), Рагуза, ныне Дубровник — хорватский историк (Дубровницкая республика), родоначальник югославянской исторической науки, выразитель идеи единства славянского мира.

Был монахом бенедиктинского монастыря на острове Млет, впоследствии - аббатом. Автор книги «Славянское царство» (издание в Пезаро, 1601, на итальянском языке), в которой попытался дать историю всех славянских народов, причём к славянам Орбини причислил древних иллиров, вандалов, готов, гетов, гепидов, аланов, аваров и др. Кроме того, Орбини полагал, что от славян произошли многие европейские народы: шведы, финны, готы, даки, норманны, бургундцы, бретонцы и др.

Poslednja izmena:
Citaj Anceloti -Cela Evropa i Svet pise da je Balkan kolevka vecine Indo-Evropljana ukljucujuci i Slovene..

Seoba Slovena na Balkan je izmisljotina ...

According to Renfrew (2004), the spread of Indo-European proceeded in the following steps:

Around 6500 BC: Pre-Proto-Indo-European, located in Anatolia, splits into Anatolian and Archaic Proto-Indo-European, the language of those Pre-Proto-Indo-European farmers that migrate to Europe in the initial farming dispersal. Archaic Proto-Indo-European languages occur in the Balkans (Starčevo-Körös-Cris culture), in the Danube valley (Linear Pottery culture), and possibly in the Bug-Dniestr area (Eastern Linear pottery culture).
Around 5000 BC: Archaic Proto-Indo-European splits into Northwestern Indo-European (the ancestor of Italic, Celtic, and Germanic), located in the Danube valley, Balkan Proto-Indo-European (corresponding to Gimbutas' Old European culture), and Early Steppe Proto-Indo-European (the ancestor of Tocharian).

http://en.wikipedia.org/wiki/Anatolian_hypothesis

Kakve veze ima ovo što si ovde postavio sa seobom Slovenima u VII veku ?

Kakve veze ima ovo što si ovde postavio sa seobom Slovenima u VII veku ?

Kolevka svih Indo-Evropljana i slovena je Balkan..
Migracije su sa Balkana poslednjih 7 hiljada godina..
Dijagram Grey-a i Atkinsona ..

http://ru.wikipedia.org/wiki/Файл:Ie-boom.jpg

Постоји и један божански разлог да Руска Федерација помогне Србима (уступањем свог држављанства), али не и њиховим пресељењем у Сибир или на Далеки исток, јер је Балкан колевка (прапостојбина) свих Словена: Руса, Русина, Белоруса, Украјинаца, Пољака, Чеха, Словака, Словенаца, Лужичких Срба, Мораваца...
То је у својим радовима потврдио руски филолог Генадиј С. Грињевич. Наводећи прапостојбину свих Словена, каже - да су Словени насељавали леву и десну обалу средњег и доњег Дунава и да су „омогућили зору Цивилизације“. Каже, да је словенско слоговно писмо најстарије на свету и да потиче из Винче у Србији – из времена 5.000 година пре Христа.
Грињевича следи и руски академик Олег Николајевич Трубачов. У свом делу: „Етногенеза и култура старих Словена – лингвистичка истраживања“, наводи да су Балкан и Подунавље прапостојбина свих данашњих Словена. Супротно званичној историографији, Трубачов тврди - да су, с Балкана и из Подунавља, Словени (незнано у којем давном времену) населили западне, источне и северне крајеве Европе. Најновије дело доктора наука Анатолија Алексејевича Кљосова, председника научне консултантске управе Међународног генеолошког бироа у Москви и професора биологије потврђује – да је Балкан прапостојбина словенска. Његов рад је оцењен као универзалан и високо научан на Универзитету Беркли у Сједињеним Америчким Државама.

Poslednja izmena:
Kolevka svih Indo-Evropljana i slovena je Balkan..
Migracije su sa Balkana poslednjih 7 hiljada godina..
Dijagram Grey-a i Atkinsona ..

http://ru.wikipedia.org/wiki/Файл:Ie-boom.jpg

Постоји и један божански разлог да Руска Федерација помогне Србима (уступањем свог држављанства), али не и њиховим пресељењем у Сибир или на Далеки исток, јер је Балкан колевка (прапостојбина) свих Словена: Руса, Русина, Белоруса, Украјинаца, Пољака, Чеха, Словака, Словенаца, Лужичких Срба, Мораваца...
То је у својим радовима потврдио руски филолог Генадиј С. Грињевич. Наводећи прапостојбину свих Словена, каже - да су Словени насељавали леву и десну обалу средњег и доњег Дунава и да су „омогућили зору Цивилизације“. Каже, да је словенско слоговно писмо најстарије на свету и да потиче из Винче у Србији – из времена 5.000 година пре Христа.
Грињевича следи и руски академик Олег Николајевич Трубачов. У свом делу: „Етногенеза и култура старих Словена – лингвистичка истраживања“, наводи да су Балкан и Подунавље прапостојбина свих данашњих Словена. Супротно званичној историографији, Трубачов тврди - да су, с Балкана и из Подунавља, Словени (незнано у којем давном времену) населили западне, источне и северне крајеве Европе. Најновије дело доктора наука Анатолија Алексејевича Кљосова, председника научне консултантске управе Међународног генеолошког бироа у Москви и професора биологије потврђује – да је Балкан прапостојбина словенска. Његов рад је оцењен као универзалан и високо научан на Универзитету Беркли у Сједињеним Америчким Државама.

Postavio sam ti pitanje kakve veze ima balkansko poreklo današljeg naroda na Balkanu sa sebama Slovena u VII a ti mi ponavljaš tezu o balkanskom poreklu .
Tačno je to da Trubačov u svom radu tvrdi da su Sloveni poreklom sa podunavlja ali gde on tvrdi da da nije bilo seobe iz VII veka ?
Gde Kljusov tvrdi da seobe u VII veku nije bilo ?

Poslednja izmena:
Postavio sam ti pitanje kakve veze ima balkansko poreklo današljeg naroda na Balkanu sa sebama Slovena u VII a ti mi ponavljaš tezu o balkanskom poreklu .
Tačno je to da Trubačov u svom radu tvrdi da su Sloveni poreklom sa podunavlja ali gde on tvrdi da da nije bilo seobe iz VII veka ?
Gde Kljusov tvrdi da seobe u VII veku nije bilo ?[/QUOTE

Ako je kolevka Slovena Balkan-to znaci da su Sloveni na Balkanu duze od 1600 godina..

The ancient Kiev chronicle, erroneously ascribed to the monk Nestor, is the earliest authority quoted for the theory that the original home of the Slavs is to be sought in the region of the Danube. Here in detail is related for the first time how the Slavs spread from the lower Danube to all the countries occupied later by them. The Noricans and Illyrians are declared to be Slavs, and Andronikos and the Apostle Paul are called Apostles to the Slavs because they laboured in Illyria and Pannocia. This view was maintained by the later chroniclers and historical writers of all Slavonic peoples, as the Pole Kadlubek, "Chronika pol." (1206), Boguchwal (d. 1253), Dlugos, Matej Miechowa, Decius, and others. Among the Czechs, this theory was supported by Kozmaz (d. 1125), Dalimir (d.1324), Johann Marignola (1355-1362), Pribik Pulkava (1374), and V. Hajek (1541). The Russians also developed their theories from the statements of their first chronicler, while the Greek Laonikos Harkondilos of the fifteenth century did not commit himself to this view. The southern Slavs have held this theory from the earliest period up to the present time with the evident intention to base on it their claims to the Church Slavonic in the Liturgy. At an early period, in the letter of Pope John X (914-29) to the Croatian Ban Tomislav and the Sachlumian ruler Mihael, there is a reference to the prevalent tradition that St. Jerome invented the Slavonic alphabet. This tradition maintained itself through the succeeding centuries, finding supporters even outside these countries, and was current at Rome itself. Consequently if we were to follow strictly the written historical authorities, of which a number are very trustworthy, we would be obliged to support the theory that the original home of the Slavs is in the countries along the Danube and on the Adriatic coast.

Gde Kljusov tvrdi da seobe u VII veku nije bilo ?[/QUOTE

Ako je kolevka Slovena Balkan-to znaci da su Sloveni na Balkanu duze od 1600 godina..

The ancient Kiev chronicle, erroneously ascribed to the monk Nestor, is the earliest authority quoted for the theory that the original home of the Slavs is to be sought in the region of the Danube. Here in detail is related for the first time how the Slavs spread from the lower Danube to all the countries occupied later by them. The Noricans and Illyrians are declared to be Slavs, and Andronikos and the Apostle Paul are called Apostles to the Slavs because they laboured in Illyria and Pannocia. This view was maintained by the later chroniclers and historical writers of all Slavonic peoples, as the Pole Kadlubek, "Chronika pol." (1206), Boguchwal (d. 1253), Dlugos, Matej Miechowa, Decius, and others. Among the Czechs, this theory was supported by Kozmaz (d. 1125), Dalimir (d.1324), Johann Marignola (1355-1362), Pribik Pulkava (1374), and V. Hajek (1541). The Russians also developed their theories from the statements of their first chronicler, while the Greek Laonikos Harkondilos of the fifteenth century did not commit himself to this view. The southern Slavs have held this theory from the earliest period up to the present time with the evident intention to base on it their claims to the Church Slavonic in the Liturgy. At an early period, in the letter of Pope John X (914-29) to the Croatian Ban Tomislav and the Sachlumian ruler Mihael, there is a reference to the prevalent tradition that St. Jerome invented the Slavonic alphabet. This tradition maintained itself through the succeeding centuries, finding supporters even outside these countries, and was current at Rome itself. Consequently if we were to follow strictly the written historical authorities, of which a number are very trustworthy, we would be obliged to support the theory that the original home of the Slavs is in the countries along the Danube and on the Adriatic coast.

Kolevka Slovena teško da može biti Balkan no njen značajan element zasigurno jeste . Međutim mene brinu informacije koje se vade iz konteksta a ovde se predstavljaju u jednom drugom svetlu.
Evo šta kaže Trubačov u vezi južnih Slovena:

trubachev002.jpg

trubachev003.jpg

Vidiš ovaj drugi sken šta tu piše Južni Sloveni su newcomers (pridošlice) na Balkanu.

Ovom prilikom bih se zahvalo Tandoriju koji je postavio ove skenove i komentar na jednoj drugoj temi a ja ih preuzeo :kpozdrav:
Što se tiče Kljusova najbolje pitaj Kora jer je on u čestoj prepisci sa Kljusovim , ono što ja znam nema govora da Kljusov negira te seobe iz VII veka.
No tebi ovo , očigledno ništa nije jasno.

Poslednja izmena:
Ok, svaka cast.
Sigurno ti nije bilo lako da prodjes kroz taj zli, korumpirani sitem pod kontrolom BB skole. Ipak kako si mogoa da ucis nesto u sta ne verujes? Mislim zar se nisi osecao malo..prljavo... kad si dobio diplomu?

Laskas mi.

Istini za volju citao sam samo Pjanovicku, ludog Deretica i M. Milojevica (valjda ga vi sad vec smatrate prevazidjenim). I to vise da se nasmejem nego ozbilno. Tako da s te strane imas donekle pravo. Mada sto bi reko moj zemljak Dragisa Cvetkovic: "Ne mora da izedemo celo g***o da vidimo da ne valja." Otprilike se provali sistem po kome se to radi, jezicke akrobacije (kojim mozemo na osnovu imena da dokazemo da je i Barak Obama srpskog porekla) koje dozvoljavaju pozivanje na poznate istoriske izvore, proizvoljno tumacenje raznih simbola i naravno neizostavno, dokumenti iz arhiva koji su skriveni od svih osim onih koji znaju da su tamo (osim njih ocigledno).
S druge strane buduci da se cela ta vasa teorija kosi sa zdravim raumom ne vidim zasto bi tracio vreme i novac.
Vi "vernici" ste mi fascinantni kao pojave. Sto je i osnovni razlog sto se preganjam ovde s vama, nicim izazvan. Spremni ste da sve sto pise bilo gde drugde odbacite kao laz, izmisljotinu, zaveru strane sluzbe (CIA, Vatikan, MI6, Bundesnachrichtendienst) ali ste zato spremni da kao sotke progutate kakvu god ludacku teoriju o tome da su Srbi stariji od ameba i da su imali vece carstvo od Dzingis Kana. Sto ludje to bolje.
A onda kao slag na tortu, kazete nama da ne koristimo mozak. Neprocenljivo!
I polse covek ozbiljno da vas shvata...
Zalosno je sto ce danas/sutra kad se pojavi neko normalan sa necim razumnim i konkretnim, sto iole izaziva ustaljeno misljene na tom polju biti lincovan, ni kriv ni duzan, bas zbog takvih genijalaca koji oce da prave Kopernikanski obrt u Istoriji i da se udzbenici pisu iznova bas od njih. Od toga naravno nema nista ali ce se naci vec neka budala da izkesira za knjigu.

P.S. Cekaj! Stani! Homer?! Simson!?
Već sam napisao da paušalne kritike, bez ičeg konkretnog ne vode ničem. Mislim, kakav je tvoj stav ako negog, u prvoj rečenici nazoveš ludim? To je ružna diskvalifikacija jer Milojević sigurno nije bio lud, a Deretić ma kako njegova pisanija bila nesuvisla, teško da je lud. U Udbu ne primaju takve, a i već je ranije izveden zaključak da Deretlija nije primer valjanog autohtoniste, ako već imaš nameru da kritikuješ autohtoniste, kreni od Zupaniča i Novakoviča, sa osvrtom na Pešića i Budimira. Mislim da bi zaključci bili drugačiji, u potpunosti. Pridodaj tu i Vukčevića Ivu i arheologa Jankovića, tek za početak. Dalje, šta u ovom tvom kontekstu znači izraz "vernici" - on se ne može prikačiti autohtonistima, jer da su vernici, bili bi, kao i ostali, pripadnici BB škole, čvrsto bi verovali u ono što se piše u Berlinu, Beču, Vatikanu, itd. i ništa ne bi stavljali pod sumnju.
Što se mene lično tiče, kompletna istorija koju sam učio u školi je bila, zaista je blagi reći, nategnuta. Sa zrnom soli ju je svako mogao provaliti, pogotovo fazon da Srbi se u dva veka opismene, pređu na hrišćanstvo, osnuju jaku kneževinu pa carevinu i još pride autokefalnu crkvu.

Poslednja izmena:
Već sam napisao da paušalne kritike, bez ičeg konkretnog ne vode ničem.
Samo pokazujem da ne treba mnogo da se covek udubljuje u to vase buncanje da zakljuci (ispravno) da je pa...buncanje izazvano frustracijom, krizom identiteta ili potrebom da se bude u centru paznje.
Cela vasa "skola" je srpska verzija "Da Vincijevog Koda" i Svete Krvi i Svetog Grala", samo sto us Den Braun i ostala bratija zgrnuli/zgrcu vece pare.
Ustvari, ta paralela mi je toliko zanimljiva da cu se na nju vratiti i detaljno je razraditi kad imam vremena.

Mislim, kakav je tvoj stav ako negog, u prvoj rečenici nazoveš ludim? To je ružna diskvalifikacija jer Milojević sigurno nije bio lud, a Deretić ma kako njegova pisanija bila nesuvisla, teško da je lud.
Pa postoje ludaci, ludaci i ludaci.
A Milojevica nigde nisam nazvao ludim, mada shvatam kako je "ludog Deretica i Milojevica" moglo da te zbuni, to je isto kao da sam napisao "lude Deretica i Milojevica". :roll:

U Udbu ne primaju takve, a i već je ranije izveden zaključak da Deretlija nije primer valjanog autohtoniste, ako već imaš nameru da kritikuješ autohtoniste, kreni od Zupaniča i Novakoviča, sa osvrtom na Pešića i Budimira. Mislim da bi zaključci bili drugačiji, u potpunosti. Pridodaj tu i Vukčevića Ivu i arheologa Jankovića, tek za početak. Dalje, šta u ovom tvom kontekstu znači izraz "vernici" - on se ne može prikačiti autohtonistima, jer da su vernici, bili bi, kao i ostali, pripadnici BB škole, čvrsto bi verovali u ono što se piše u Berlinu, Beču, Vatikanu, itd. i ništa ne bi stavljali pod sumnju.
A kakav je to stav da nekog nazoves spijunom? Moze covek da te tuzi za uvredu casti. A dokaza imas kolko i ja da je mentalni bolesnik, s tim sto sam ja termin ludak nisam koristio bukvalno. Ili treba da ti umecem mali znak za SARKAZAM svaki put? Prvo Homer Simson a sada i akademik Milan Budimir, redovi autohtonista jacaju iz dana u dan.
Pa pri tom jos sopstvenog barjaktara? Ja mislim da je tu malo ljubomora proradila, posto je covek uspesniji od svih drugih prodavaca magle i eliksira mladosti zajedno, Ali to je greska, vas nema mnogo i trebate da se drzite zajedno.
Vernici, u ovom kontekstu, znaci ljudi koji veruju da su Srbi narod najstariji, i prihvataju tu ideju oberucke bez da na nanosekund zastanu i razmisle o logicnosti neceg tako ekstremnog. Veruju jer zele da je tako. Za razliku od onih koji im to serviraju iz licne koristi, bilo finansiske bilo zarad toliko zeljene paznje. Ti vec polako pocinjes da se kvalifikujes u drugu grupu.
Što se mene lično tiče, kompletna istorija koju sam učio u školi je bila, zaista je blagi reći, nategnuta. Sa zrnom soli ju je svako mogao provaliti, pogotovo fazon da Srbi se u dva veka opismene, pređu na hrišćanstvo, osnuju jaku kneževinu pa carevinu i još pride autokefalnu crkvu.
Da, tako ocigledna i lose smisljena laz...Nije kao da neko tvrdi da su polovina antickih naroda ustvari Srbi, nista nelogicno tu nema. :ok:
Ali to nije poenta, naveo si me da verujem da imas diplomu istoricara u rangu magistra ili doktora. Posto nisam imao cast da upoznam kolegu autohtonistu, tako retka vrsta, a kamoli nekog u tako visokom i uvazenom rangu, molim te da zadovoljis moju radoznalost. Recimo da sam ja u tvojoj poziciji ja bi se osecao kao da sam prostituisao, napustajuci svoja uverenja i stavove da bi stekao titulu od ljudi i sistema koje prezirem. Zar ne?
S druge strane mozda sam pogresno shvatio, pa imas diplomu neke druge visokoskolske institucije, ili si samo amoralan, a uvernja odbacujes i potezes po potrebi? :think:

Poslednja izmena:

Zašto još uvijek nisi naučio da citiraš?

Odokaru je titulu dodelio rimski papa.

Znači, tvrdiš da ga je rimski episkop krunisao carem Vandala i Alana?

Ako si bio na Bribiru, video si poluzakopanu crkvicu iz koje vire 2 grobna stecka.

Nisam nigdje uočio nikakvi natpis 'alano-vandalski car' ili tako nešto slično...

Orbini, Regno di Sclavi.

Pa da čujemo; što to Orbini veli? Gore sam ti čak postavio i poveznicu ka kompaktnom djelu u elektronskom izdanju, u prevodu na naš jezik; nije valjda da opet izmišljaš? :neutral:

Gizerih je BB trankripcija imena Gojmir.

Kakve ovo ima veze čak i da je istina (a nije), sa bilo čim o čemu smo do sada raspravljali? :roll: Da li Edvard Gibon potvrđuje tvoje stavove, ili si i njega, kao i T. Sulimirskog, lažirao?
Pitanja koja ti postavljam su krajnje jednostavna, zahtijevaju odgovore sa da/ne. :rtfm:

Zašto još uvijek nisi naučio da citiraš?

Znači, tvrdiš da ga je rimski episkop krunisao carem Vandala i Alana?

Nisam nigdje uočio nikakvi natpis 'alano-vandalski car' ili tako nešto slično...

Pa da čujemo; što to Orbini veli? Gore sam ti čak postavio i poveznicu ka kompaktnom djelu u elektronskom izdanju, u prevodu na naš jezik; nije valjda da opet izmišljaš? :neutral:

Kakve ovo ima veze čak i da je istina (a nije), sa bilo čim o čemu smo do sada raspravljali? :roll: Da li Edvard Gibon potvrđuje tvoje stavove, ili si i njega, kao i T. Sulimirskog, lažirao?
Pitanja koja ti postavljam su krajnje jednostavna, zahtijevaju odgovore sa da/ne. :rtfm:

Rim je titulu Rex Alanorum et Vandalorum dao ukupno nekolicini kraljeva: Beogu, Gaoranu, Odokaru itd, Ricimeru (mislim) takođe.
Orbini piše o Odokaru!
Gibnon potvrđuje moje stavove (naravno i stavove mnogih istoričara) o Odokaru.

@Anceloti
Iz tvog zbrkanog odgovora kome fali logično razmišljanje ničeg suvislog se ne može zaključiti sem tvoje velike privženosti BB školi; ono što svaki intelektualac (ili onaj ko pledira to da bude) treba da poseduje: radoznalost i sumnjičavost si odvano zatomio i podsećaš na nekadašnje Brozove pionire kojima su matori komunisti zabetonirali mozak i začepili uši da slučajno ne čuju nešto što oficijelnom, masovnorasprostranjenom mišljenju odgovara.
Ti doista možeš ponosito poneti titulu poštenog intelektualca. Žalosno.
Rekoh, raspravljamo rasprostirući argumente - ti, bez argumenata možeš samo guslati ili se ugledati na Slavena i uporno slati somnabulne unebovapijuće postove do iznemoglosti.

Rim je titulu Rex Alanorum et Vandalorum dao ukupno nekolicini kraljeva: Beogu, Gaoranu, Odokaru itd, Ricimeru (mislim) takođe.

Supertruper, bojim se da lupaš grdno. Nikada nije od rimskog episkopa tu titulu dobio niko od tih gore; pa znaš li ti uopšte ko je bio Ricimer? :lol:

Orbini piše o Odokaru!

I, šta, navodi ga kao nekog tamo kralja Alana i Vandala?

Dokaži.

Gibnon potvrđuje moje stavove (naravno i stavove mnogih istoričara) o Odokaru.

Znači, tako što Gibon opisuje onu verziju koju ti nazivaš 'BBovskom'; tako on potvrđuje tvoje stavove (ne nazivajući ga nigdje kraljem Alana i Vandala, ne dovodeći ga nikako u kontekst sa Srbima i ponavljajući njegov rat sa Teodorikom, koji ti opisuješ kao 'rimokatolički falsifikat')? :think:.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back