Pa za nestrucno oko oni su svi isti kao i keramika ali neko ko je iskusan u tome a moram priznati da Dj.Jankovic jeste on moze da kalsifikuje po DODIRU( i na tome mu hvala ) steta samo sto je lose datuje. A ovde se konkretno radi o Antropomorfnoj fibuli madjenoj u Ukrajini blizu Krima. Glavan karakteristika im je antropomofna stopa ili zoomorfna. Sredisnji deo im je ponekak kombicast a sa stane neka ima zomorfne pticije glave(ili zmijske) ukrasena je S ornamentom ili floralnim. Ranije se mislio da ove fibule pripadaju gotima ali s obzirom da je njohovo rasprostranjenej Donjim Dunavom oko kreja 6 veka a Goti napustaju ove prostore pocekom Krajem 4 pocetko 5 veka. O ovim fibulama su pisali A.A. Spicinj, J. Verner on je dokazao da se radi o delu zenske nosnje a pored ostalih tu tezu je zastupao i Ribakov eto on je jedan koji je Skite izjednacavao sa slovenima pa ti mozda bude zanimljiv za citanje ja sam citao samo Vernera. A drugi nalaz je gotski nalaz iz Italije jer nisam nasoa sliku naseg nalaza tj imam u pdf formatu al me mrzi da postavljam. Ali nadjeni su slicni komadi u Zemnu, Sisku, S.Mitrovici, Travnik, Mihaljevici,Pula, Han Potoci. Postoje i nalazi koji s epripisuju gepidima koji lice na ove Ostrogotske ali se uzgleda pogresno pripisuju jer nestaju iz uprodebe sa povlacenjem Gota. U svakom slucaju datovanje je drugacije, materijal izrade sloveske su uglavno od loseg srebra dok si gotske pozlacene ili posrebrene radjene tehnikom rovasenja ili iskucavanjem. Nisam upoznat sa tipologijom lucnih fibula u doba seobe naroda van Podrucija Balkana i Italije. i donekle Rusije i Srednje Evrope. A Antska tj psevorska kultura se prostirala
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Origins_500A.png
Ima ih u Ukrajini u Rusiji bas i ne znam. I na Dunavu kod nas je Nadjeno nesto slicno kod Djerdapa i u Vrbasu i Kamenovu kod Petrovca na Mlavi. Javlja se kod avara ali je po rasprostiranju i nacinu izrade zasigurno import a ne domaca radinost.
Pa ne kazem da nema gotskih koje imaju 7 palceva ili antskih sa 5 klasifikacija je uradjena po zastupljenosti dakle livnje je zastupljeno kod Gota ali za razliku od slovena oni nekad i iskucavaju tj tranije cesce kanije manje kad prelaze u Italiju. U svakom slucaju ovo nije PONTSKA tj antska fibula koju si ti pokazao. Nisam strucnjak ali mogu ti reci da je sistem za zakopcavanje drugaciji. Dalje ovu analogiju sam naveo kao jedinu moguc slicnost materijala pre 7 veka i posle njega na granici sa Dunavom. A cak i ta slicnost je vremenski udaljena vek i po ako ne i vise. A to kako neko ukrasava itekako ima veze jer se zanat prenosi tako se kod Slovena 7 8 i 9 veka jasno vidi tendencija da kopiraju vizantijski nakit livenjem koji je inace radjen filigranom i granulacijom npr. Dakle ja sam ukazao na slicnost materijala i pokazao autorima koji su o tome pisali zasto se ne radi o istom materijalu evo jos jednog Dusam Mrkobrad-Arheoloski nalazi seobe naroda u Jugoslaviji 1980.