„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo ti od Ostrogota bros izljeven u kalup sa tri roscica. nestrucno oko, je li? Batali tu pricu, to je moglo da prolazi prije no se pojavio Internet, bogme vise ne moze. I nemoj, molim te, da od toga pravis tabu, pa vidi svako sta je:

http://www.ebay.com/itm/Authentic-ANCIENT-OSTROGOTHIC-BRONZE-FIBULA-S12-/290440223114

Uvijek se pravilo za razlicite slojeve od kovabog zlata, dragod kamenja i cilibara, a fukara je nosila jeftine stvarcice.

Evo sarmatski bros iz Rusije (Ukrajina) za pet roscica pozlacena i ukrasena je dragim kamenjem:

http://www.hermitagemuseum.org/html_En/03/hm3_2_9g.html

Bar procitaj moj post :)

rekao sam dakle cititram sebe:"---petlja ili palceva kod ostrogota ima 3 ili 5 dok ih kod Slovena ima 7.-----"
Tako su bre klasifikovali ljudi e sad kod Gota ima fibula od iskucanog lima i fibula radjenim u tehnici rovasenja i ako su lili to livenje dominira kada napustaju balkan i panoniju a kod slovena se iskljucivo liju u jednodelnom kalupu a sistem za zakopcavanje je drugaciji. U svakom slucaju ono sto ih klasifikuje i rzlikuje od germanskih pored vremena nastanka je i antropomorfna i zomorfna stopa. Aj naci cu ti knjigu na netu pa ako oces da se smaras sa tipologijom izvoli.

Ma mislio sam na Krinku, sto bih se vredjao pa nisam ja fibula :)

Poslednja izmena:
Jako zanimljiv ovaj primerak al ovoakv raspored rogova se javlja koliko ja znam kod Cernjahovske kulture. A onis su bili skupina svega i svacega samo glava je obicno polukruzna i ima zadebljanje na prelazu u stopu to je iz berioda kada su rogovi predstavljali kraj mehanizma za zatezanje razvijen iz samostrelene latenske fibule kasnije je posta samo ukras. Kreba da se vidi i profil ali mislim da si naleteo na bugarski nalaz.

Nestrucno oko, je li? Pa vidi se sta je kovano zlato, a sta izljeveno od bronze, a roscice i dijete moze izbrojati.Evo ti od Ostrogota bros sa tri roscica izljeven u kalup.

http://www.ebay.com/itm/Authentic-ANCIENT-OSTROGOTHIC-BRONZE-FIBULA-S12-/290440223114

Uvijek se pravilo za razlicite slojeve od kovabog zlata, dragod kamenja i cilibara, a fukara je nosila jeftine stvarcice.

Evo sarmatski bros iz Rusije (Ukrajina) za pet roscica pozlacena i ukrasena je dragim kamenjem:

http://www.hermitagemuseum.org/html_En/03/hm3_2_9g.html

Do pojave Interneta svasta je mogo da se ppise po knjigama. sad se sve da lako provjeriti.

Nisam mogao da nadjem radove od Joahima Vernera ali sam nasao clanak Florina kurte koji se poziva na njega

http://florida.academia.edu/FlorinCurta/Papers/164054/Female_dress_and_Slavic_bow_fibulae_in_Greece

ako procitas valjda ce ti biti jasno zasto se germanske i slovenske-antske ili penjkovske fibule razlikuju kao i da jesu jako bitan marker i dokaz naseljavanja novog stanovsnistva na prostor carstva krajem 6og pocetkom 7 veka. Sto je i bio cilj mog prvobitnog posta a ne diskusija o dizajnu.

Nisam mogao da nadjem radove od Joahima Vernera ali sam nasao clanak Florina kurte koji se poziva na njega

http://florida.academia.edu/FlorinCurta/Papers/164054/Female_dress_and_Slavic_bow_fibulae_in_Greece

ako procitas valjda ce ti biti jasno zasto se germanske i slovenske-antske ili penjkovske fibule razlikuju kao i da jesu jako bitan marker i dokaz naseljavanja novog stanovsnistva na prostor carstva krajem 6og pocetkom 7 veka. Sto je i bio cilj mog prvobitnog posta a ne diskusija o dizajnu.

Ma kakve fibule, kakvi bakraci? Grcke vaze su se nalazile po keltskim tumulusima Halstat i La Tene kulture, a da brosevi ne mijenjaju vlasnike kroz trgovinu, pljacke, skidanjem sa poginulih...

Florin Kurta? Nije li to siptarsko ime?

Poslednja izmena:
Ma kakve fibule, kakvi bakraci? Grcke vaze su se nalazile po keltskim tumulusima Halstat i La Tene kulture, a da brosevi ne mijenjaju vlasnike kroz trgovinu, pljacke, skidanjem sa poginulih...

Rumun (Cvetko Kurtović). :)

I šta bi Vlaja drugo nego:

As suggested in Chapter 3, the Sclavene ethnicity is likely to have been an invention of Byzantine authors, despite the possibility, which is often stressed by linguistically minded historians, that the name itself was derived from the self-designation of an ethnic group. It is interesting to note that this ethnic name (slovene) appeared much later and only on the periphery of the Slavic linguistic area, at the interface with linguistically different groups. Was language, then, as Soviet ethnographers had it, the “precondition for the rise of ethnic communities”? In the case of the Slavic ethnie, the answer must be negative, for a variety of reasons.

Byzantine authors seem to have used “Sclavenes” and “Antes” to make sense of the process of group identification which was taking place under their own eyes just north of the Danube frontier. They were, of course, interested more in the military and political consequences of this process than in the analysis of Slavic ethnicity.

The making of the Slavs was less a matter of ethnogenesis and more one of invention, imagining and labeling by Byzantine authors. Some form of group identity, however, which we may arguably call ethnicity, was growing out of the historical circumstances following the fortification of the Danube limes. This was therefore an identity formed in the shadow of Justinian’s forts, not in the Pripet marshes. There are good reasons to believe that this identity was much more complex than the doublet “Sclavenes-Antes” imposed by the Byzantine historiography.

Book II of the Miracles of St Demetrius and Fredegar’s chronicle give us a
measure of this complexity. That no “Slavs” called themselves by this name not only indicates that no group took on the label imposed by outsiders, but also suggests that this label was more a pedantic construction than the result of systematic interaction across ethnic boundaries. The first clear statement that “we are Slavs” comes from the twelfth-century Russian Primary Chronicle.24 With this chronicle, however, the making of the Slavs ends and another story begins: that of their “national” use for claims to ancestry.

:per:

Cela knjiga: http://www.questia.com/PM.qst?a=o&d=105502706
Sažetak: http://mk-mk.facebook.com/topic.php?uid=6761296740&topic=5054

Poslednja izmena:
..i Slovena južno od toga..

Otvoren sam za nova saznanja. Nemoj me kuditi ako sam jednostavno neupućen, zato što nešto nisam pročitao.

S obzirom da si u protekloj deceniji pročitao veliki broj članaka, zasigurno se sjećaš barem jednog. Uputi me koji su to arheolozi u pitanju, o kojim člancima je riječ i možda promijenim svoje mišljenje.

Za sada neprecizno 'brojni članci' može svašta značiti...

Оно што сам читао не односи се на појединачне налазе, већ на културу целе територије Балкана. Сада да нађем оно што сам читао годинама уназад, мало је незгодно - немам ја толико времена. Једино да замолим ћерку да покуша да то пронађе.

Ако си приметио ја увек негирам велику сеобу Словена. Ево зашто. Хпл И2а2 ја староседелачка Балканска и она је доминантна код балканских словена, друга по заступљености је Р1а, а она потиче са северо истока. Међутим обе хпл се сматрају Словенским. Треба издвојити само оне налазе који недвосмислено припадају Словенима, мада прознајем да није лако јер су многи народи дефиловали овим просторима у то време, и над њима направити анализу. Е у томе је тешкоћа и суштина.

Такође напомињем да никада нисам издвајао Србе када сам говорио о балканским народима, мада су неки терали спрдњу са тим

Pa naravno da je bilo imaporta i razmene. E sad da je u borbi bilo ne znam bas to je bio deo zenske nosnje.Sad nemoj opet iskuljucivo da shvatis kao malopre dakle ako kazem Sloveni Prag Korcag kulture grade pravugaone kolibe ka krovom na dve vode i ognjistem na zapadnoj starni i imaju pod prekriven daskama i stepenikom od kamena pri ulazu ne znaci da svako staniste koje pripada tom kulturnom komplesku sledi taj patern to je samo uobicajniji patern. Postoje mehanizmi i nacin oderdjivanja materijala i njegovo klasifikovanje kako vremenski tako i oderdjivanje da li je izradjen u samom naselju donet iz oblizenjg ili j imort iz nekekog daljeg. Ako naidjes na fibulu koja ne pripada datoj kulturi u neselju onda je verovatno u pitanju imort a ako nadjes nekorpolu spaljenih pokojnika u centu hriscanske Grcke i nalaze koji su karakterristicni za prag korcag i penjkovsku kulturu i uz nju naselje koje sadrzi metrijal identican onom iz Panonije samo 50 60 godina maldjem hronoloski sta ti to govori. Dalje fibule su jako bitan faktor u datovanju prvo rrimske zatim latenske epohe nadjene na istocnoevropskim nalazistima nalazistima kao i germanskom podruciju njimaje relativno odredjen sav materijal od prvog veka nadalje, amfore koej si pomenuo su dobre za datovanje ali fibule su jos bolje jer se njihov dizajn jako brzo menjao. U svakom slucaju moja poenta je bila da je taj siri tip fibule jedina iole slicnost sa materijanom kulturom u svakom nejnom vidu dakel staniste(objekti, privredni objekti, raspored organizacija, materijal, i geografsko pozicioniranost), nekropole, gradine, sitni nlazi, orudje, oruzije sve se poklapa sa ranijim kulturnim kompleksima uslovno receno slovenskim iz srednje i istocen evrope. Svi nasi nalazi (SFRJ) od Ptujskog grada u Sloveniji do Varne U Bugarskoj za period kraja 6 i pocetka 7 veka. Svi Sfrj ARheolozi koji su ikada radili sem Jankovica i Stanka Trifunovica. Svi BUgarski i Grcki arheolozi se salzu da je u pitanju dolazak novog stanovnistva(sve sam to vec naveo i nemam nameru ponovo da kucam) nasuprot onome onome sto "zofr" prica ja ne znam amam bas nijednog arheologa niti sam procitao ijedan rad o tome kako seobe nije bilo i kako nema promene materijala kada ama bas nista nije isto i to za period od 50 godina nema vise rimske keramike na noznom vitlu a umetso toga nailazimo samo na Praske i penjkovske lonce. nema gradskog zivota sem na primorju nema ni nalazista na kraju krajeva. Sve je ovo u saglasju sa pisanim izvorima Isidora Seviljskog i Mirikale sv. Demetrija. Jako malo materijala u odnosu na rimski period. E to ja hocu arheologe koji dokazuju da seobe nije ni bilo cak ni Djorje Jankovic ne negira seobu samo je smesta raniji period a limigante i jazige tumaci kao Slovene tj Srbe. A cak razlikuje Moravce, Bodrice, Timocane kao zasebna slovenska plemena ali od kada su ga isterali sa faksa poceo je i on sve da srbuje.

Florin Kurta je americki istoricar arheolog rumunskog porekla profesor je univerziteta Floride .Njegove knjige su delimicno populisticki napisane ali zamilj je nejgov ospti domen rada pokusava da postprocesno tumaci neka desavnja u ranom srednjem veku sto je veliki plus ali naravno retko ko u istocnoj evropi ga priznaje kao autoritet.
knjige su mu:

1)The Making of the Slavs: History and Archaeology of the Lower Danube Region, c.500-700
2)Southeastern Europe in the Middle Ages, 500-1250
i sradjivao je sa Dzinom Danijelom na Becoming Slav, Becoming Croat: Identity transformations in post-Roman Dalmatia. East Central and Eastern Europe in the Middle Ages, 450-1450

Ova dela takodje negiraju slovensku migraciju zapravo negiraju i postojanje slovena vec materijalnu kulturu vide kao odraz degeneracije i regresije naricito kada je u pitanju Albanija i Hrvatska. Da stavr bude gora oni nisu pseudo istricari ali postulati post pocesne arheologije su da se pisani izvori diskredituju kao mahinacije a svaki nalaz potpuno relevantno tumace. Kada se susretnu sa straijim shvatnjima njega odbacuju kao kulturno istorijski kao da je bauk. Zanimljjiva stvar je da je Kurta kao inicijator ove ideje tvrdi da sloveni nisu bili svesni svoje slicnosti do 12 veka dok za Rumune tvdi da su nepromenejni od Dacana sa malo stranog uticaja.

http://www.scribd.com/doc/63666144/Dzino-Becoming-Slav

Ma da je samo to u pitanju on kao predstavnik novo rumunske skole mora da negira sve sto ima veze sa slovenima pri to diskredituje sve moguce pisane izvore i tumaci ih samo sebi svojsvenom logikom da je Justinijan plasio narod kako bi mu dao pare za utvrdjivanje granice. A u isto vreme jedini pisani izvor kojim se on sluzi je Netorov letopis koji je u ravni sa Popom Dukljaninom po relevantnosti i Tolkinom naravno. Njegov pulen je Dzino Danijel ciji sam link dao je primer za onu nasu izreku nasla rupa zakrpu. Kurta je bar dosledan u svojim mahinacijma dok Dzino kaze npr. nema "slovenkom materijala" a onda nabroji 20 lokalita a kada zeli da ih diskredituje poziva se na pogresno datovanje. Kaze da nema tragova nasilja a onda nabroji 5 bazilika i 3 gradine gde je to zabelezeno. Naravno potpuno zanemarujue Dunavski limes gde su tragovi unistenja pogranicnih tvrdjava uoceni. Ne pomaze ni Mirakula sv demetrija po njoj Sloveni drze Solun pod opsadom ceo vek ali za Kurtu i Dzina to je bezvedan istorijski dokaz. Zanimljivo je samo kako je na celom prostoru balkana kultura romanizovanog i neromanizovanog staovnistva koja se i za vreme Rima razlikovala po matrijalnom osobenostima na lokalnom noviou degradirala po istom receptu od slovenije do crnog mora i Moreje sa neznatnim razlikoma. Verovatno je i opsada Carigrada 626 bio politicki pamflet. Da stavr bude gora nijedan od njih dvojice ne moze za sebe da kaze ni da je istorica ni da je arheolog. Nikada nisu bili na terenu a istoriju tumace uospteno pokusavaci da daju neki pomirljivi hipsterski zacin prici kraju Rimskog Carstva na Balakanu. Njihovo vidjenej je da je istorija ovakva kakva jeste zbog tendencije 19 vekovnih drzava balkana da vide svoje poreklo sto dalje. a da su im tome pomogli stari pisci od Jordanesa na ovamo izmisljajuci njihovu proslost jer je to bio literarni trend. Ako je ceo prostor od Praga do CRnog mora samo skupina raznorodnih plemena kulturno razlictih da jedni druge gledaju kao tudje a sasvim slucajno dele istiji jezik kao neka rulja na obodu Limesa koja im migracijom kasnije namece imena svojih plemena. I ako je mala ratna elita dosla na balkan i ujedinla podivljale romano ilire i tracane i nametnula im ime i jezik kako onda da govorimo o Germanima? ili bugarima ili madjarima koji bi osnovi trebali da budu Turskog porekla tj altajsko sibirskog?

Piše ; "Potrebno je da i drugim korisnicima date reputaciju pre nego što je ponovo dodelite korisniku JOVANENAD."

Hebiga

Inače @zofr nema vremena da se bakće arheologijom , on svoja znanja zasniva na genetici kada raspravlja sa arheologom, mada kad se suoči sa ljudima koji nešto znaju o GG on se isčuđava (nevreovatno!) kako ovi ne znaju da nema arheo dokaza koji govore o doseljavanju Slovena jer to tvrde arheolozi . Opet kad raspravlja sa nekim istoričarom onda se poziva i na arheologiju i na genetska istraživanja.
To se zove multidisciplinarni pristup.

Piše ; "Potrebno je da i drugim korisnicima date reputaciju pre nego što je ponovo dodelite korisniku JOVANENAD."

Hebiga

Inače @zofr nema vremena da se bakće arheologijom , on svoja znanja zasniva na genetici kada raspravlja sa arheologom, mada kad se suoči sa ljudima koji nešto znaju o GG on se isčuđava (nevreovatno!) kako ovi ne znaju da nema arheo dokaza koji govore o doseljavanju Slovena jer to tvrde arheolozi . Opet kad raspravlja sa nekim istoričarom onda se poziva i na arheologiju i na genetska istraživanja.
To se zove multidisciplinarni pristup.

fala fala nije trebalo. :) Ja zaista zelim da cuejm te dokaze kao sto rekoh jedini koji su iole relavnti su Dzino i Kurta a ovaj prvi sam sebe opovrgava dok drugi vrti jednu recenicu mislicei da ce tako da postane aksiom. Oni bi mogli da pomognu autohtoncima bar bi se pozivali na prave doktore nauka pored Jankovica samo je problem u tome sto oni ne veruju da Sloveni postoje dakle idealno resenje crva nije ni bilo. Inace zeznuta je ta genetika sada su otrili jos jednu vrstu sapienska pa su odmah nastale teorija kako se npr. nendertalac pario sa denovincem pa taj hibrid opet sa modernim covek itd. iskreno msilim da smo daleko od konkretnih odgovora na tom polju bar.

Pa za nestrucno oko oni su svi isti kao i keramika ali neko ko je iskusan u tome a moram priznati da Dj.Jankovic jeste on moze da kalsifikuje po DODIRU( i na tome mu hvala ) steta samo sto je lose datuje. A ovde se konkretno radi o Antropomorfnoj fibuli madjenoj u Ukrajini blizu Krima. Glavan karakteristika im je antropomofna stopa ili zoomorfna. Sredisnji deo im je ponekak kombicast a sa stane neka ima zomorfne pticije glave(ili zmijske) ukrasena je S ornamentom ili floralnim. Ranije se mislio da ove fibule pripadaju gotima ali s obzirom da je njohovo rasprostranjenej Donjim Dunavom oko kreja 6 veka a Goti napustaju ove prostore pocekom Krajem 4 pocetko 5 veka. O ovim fibulama su pisali A.A. Spicinj, J. Verner on je dokazao da se radi o delu zenske nosnje a pored ostalih tu tezu je zastupao i Ribakov eto on je jedan koji je Skite izjednacavao sa slovenima pa ti mozda bude zanimljiv za citanje ja sam citao samo Vernera. A drugi nalaz je gotski nalaz iz Italije jer nisam nasoa sliku naseg nalaza tj imam u pdf formatu al me mrzi da postavljam. Ali nadjeni su slicni komadi u Zemnu, Sisku, S.Mitrovici, Travnik, Mihaljevici,Pula, Han Potoci. Postoje i nalazi koji s epripisuju gepidima koji lice na ove Ostrogotske ali se uzgleda pogresno pripisuju jer nestaju iz uprodebe sa povlacenjem Gota. U svakom slucaju datovanje je drugacije, materijal izrade sloveske su uglavno od loseg srebra dok si gotske pozlacene ili posrebrene radjene tehnikom rovasenja ili iskucavanjem. Nisam upoznat sa tipologijom lucnih fibula u doba seobe naroda van Podrucija Balkana i Italije. i donekle Rusije i Srednje Evrope. A Antska tj psevorska kultura se prostirala

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Origins_500A.png

Ima ih u Ukrajini u Rusiji bas i ne znam. I na Dunavu kod nas je Nadjeno nesto slicno kod Djerdapa i u Vrbasu i Kamenovu kod Petrovca na Mlavi. Javlja se kod avara ali je po rasprostiranju i nacinu izrade zasigurno import a ne domaca radinost.

Pa ne kazem da nema gotskih koje imaju 7 palceva ili antskih sa 5 klasifikacija je uradjena po zastupljenosti dakle livnje je zastupljeno kod Gota ali za razliku od slovena oni nekad i iskucavaju tj tranije cesce kanije manje kad prelaze u Italiju. U svakom slucaju ovo nije PONTSKA tj antska fibula koju si ti pokazao. Nisam strucnjak ali mogu ti reci da je sistem za zakopcavanje drugaciji. Dalje ovu analogiju sam naveo kao jedinu moguc slicnost materijala pre 7 veka i posle njega na granici sa Dunavom. A cak i ta slicnost je vremenski udaljena vek i po ako ne i vise. A to kako neko ukrasava itekako ima veze jer se zanat prenosi tako se kod Slovena 7 8 i 9 veka jasno vidi tendencija da kopiraju vizantijski nakit livenjem koji je inace radjen filigranom i granulacijom npr. Dakle ja sam ukazao na slicnost materijala i pokazao autorima koji su o tome pisali zasto se ne radi o istom materijalu evo jos jednog Dusam Mrkobrad-Arheoloski nalazi seobe naroda u Jugoslaviji 1980.

Dragi JOVANENADE, najiskrenije ti se zahvaljujem što si se priključio temi, zato što nam je na ovakvoj temi bilo više nego dovoljno istoričara, ali nedostajalo arheologa.

Što se tiče Hrastovnika, zaista ne vrijedi da sa njim diskutuješ.

Hrastovnik vjeruje da je pred-kolumbijsko stanovništvo Amerike (cjelokupno, od Aljaske do Ognjene zemlje) srpskog porijekla, te da su se preko Beringovog moreuze preselili prije 10-15.000 godina i stvorili sve domorodačke indijanske civilizacije.

Оно што сам читао не односи се на појединачне налазе, већ на културу целе територије Балкана. Сада да нађем оно што сам читао годинама уназад, мало је незгодно - немам ја толико времена. Једино да замолим ћерку да покуша да то пронађе.

Ако си приметио ја увек негирам велику сеобу Словена. Ево зашто. Хпл И2а2 ја староседелачка Балканска и она је доминантна код балканских словена, друга по заступљености је Р1а, а она потиче са северо истока. Међутим обе хпл се сматрају Словенским. Треба издвојити само оне налазе који недвосмислено припадају Словенима, мада прознајем да није лако јер су многи народи дефиловали овим просторима у то време, и над њима направити анализу. Е у томе је тешкоћа и суштина.

Такође напомињем да никада нисам издвајао Србе када сам говорио о балканским народима, мада су неки терали спрдњу са тим

Ti opet o genetici?

Valjda smo pričali o arheologiji, a ne o genetici?

Zamoli ćerku ako ti nije isuviše teško, zato što sumnjam da je moguće da si nešto pogrešno čuo...

Ti opet o genetici?

Valjda smo pričali o arheologiji, a ne o genetici?

Zamoli ćerku ako ti nije isuviše teško, zato što sumnjam da je moguće da si nešto pogrešno čuo...

Мени неће бити тешко, али њој?

Споменуо сам генетику јер она указује да је један део Словена дошао на Балкан, али они нису били већина у односу на староседеоце, па се не може говорити о великој сеоби Словена. То може да оправда неке археолошке налазе, али треба гледати Балкан у целини и одредити доминантну културу на њему.

Dragi JOVANENADE, najiskrenije ti se zahvaljujem što si se priključio temi, zato što nam je na ovakvoj temi bilo više nego dovoljno istoričara, ali nedostajalo arheologa.

Što se tiče Hrastovnika, zaista ne vrijedi da sa njim diskutuješ.

Hrastovnik vjeruje da je pred-kolumbijsko stanovništvo Amerike (cjelokupno, od Aljaske do Ognjene zemlje) srpskog porijekla, te da su se preko Beringovog moreuze preselili prije 10-15.000 godina i stvorili sve domorodačke indijanske civilizacije.

Ma kakvih 10-15.000 godina? Fino sam ti rekao: 1500-1700 godina prije hriscansjke ere:

beringiabn.jpg

Pravac kojim su iz Sibira Skiti presli i nastanili se u Americi (1500-1700 god. st ere)

Мени неће бити тешко, али њој?

Споменуо сам генетику јер она указује да је један део Словена дошао на Балкан, али они нису били већина у односу на староседеоце, па се не може говорити о великој сеоби Словена. То може да оправда неке археолошке налазе, али треба гледати Балкан у целини и одредити доминантну културу на њему.

A što ti zapravo želiš da kažeš?

Zar nisi spominjao da neka arheološka istraživanja opovrgavaju naseljavanje Slovena?

Ma kakvih 10-15.000 godina? Fino sam ti rekao: 1500-1700 godina prije hriscansjke ere:

beringiabn.jpg

Pravac kojim su iz Sibira Skiti presli i nastanili se u Americi (1500-1700 god. st ere)

Aman na osnovu čega tvriš to? :lol: Halucinacija?

Je l' ti znaš kako su išle tektonske promjene? Nema Beringije u periodu o kojem pišeš, od oko 6.000 godine prije nove ere situacija je približno ista kao sada, odnosno kontinenti su bili odvojeni!

Aman na osnovu čega tvriš to? :lol: Halucinacija?

Je l' ti znaš kako su išle tektonske promjene? Nema Beringije u periodu o kojem pišeš, od oko 6.000 godine prije nove ere situacija je približno ista kao sada, odnosno kontinenti su bili odvojeni!

Pa sta ako su odvojeni? Bili su odvojeni i kad su Rusi presli na Aljasku i kad su Amerikanci stigli u Kaliforniju, zatekli su tamo ruska naselja.

Gdje je ta slika?

Ovdje:

Uzgred, da li ti to tvrdiš da su u XX stoljeću bili isti uslovi kao i u XVIII st. prije nove ere??? :D

Takođe, nikada se nisi izjasnio povodom Paleo-Indijanaca - što ćemo sa ljudima koji su živjeli na tlu Amerike prije te tvoje nedokumentovane Prve seobe Srbalja u Amerigu?

Ovdje:

Uzgred, da li ti to tvrdiš da su u XX stoljeću bili isti uslovi kao i u XVIII st. prije nove ere??? :D

Takođe, nikada se nisi izjasnio povodom Paleo-Indijanaca - što ćemo sa ljudima koji su živjeli na tlu Amerike prije te tvoje nedokumentovane Prve seobe Srbalja u Amerigu?

Citaj i uci:
DNA gene traits for red hair are attributed mostly to a white Caucasian gene pool descending from New Zealand and the United Kingdom and Scandinavia, thousands of miles away across the ocean. In fact, the trait is known to occur in less than 1-2% of people around the world, but consists of 13% of the population in the United Kingdom area, including England, Ireland, and Scotland, part of the primary origins of the Caucasian DNA strand. The visual descriptions by the many South American ancient cultures of the Viracocha god figure, is believed by some to closely mirror the Caucasian Red haired mummies

http://alternativearchaeology.jigsy.com/viracochas-of-the-inca

Sve sami Rashani.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back