„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
A kako je moguće da si ti slěp kod očiju pa ne vidiš da je Bajo Pivljanin, za razliku od tebe, staloženo i argumentovano odgovorio Meduru. Svi smo ovdě dobrovoljno i ako někog něko nervira i ako misli da svoju informisanost trěba da naplati, neka drži privatne časove. Širenje nervoze i vrěđanje nikome nije niti će doněti dobra.

U redu , jesam bio uvredljiv, ali kako ovo nisi pročitao
Pusti i nesto drugacije i pametnije u tu svoju glavurdu
Da toga nije bilo , napisao bih mu staloženo .

Pa zar Madjari nisu Huni u sustini, a? HUNgari??? Mozda taj Vizantinac i nije bio toliko nepismen, a?
A to sto je on ziveo u XV veku ne znaci da se tada nije znalo za Ilire, Tribale, Mize...itd. Mozda samo mi ne znamo kako su sve stranci nazivali nase pretke. Ne verujem da posle toliko vekova ratovanja sa Srbima, jedan uceni Vizantinac nije znao sa kim ima posla!!!
On te narode (tj. narod, koji se sluzi istim jezikom i to on pouzdano zna) naziva tako jer ih tako odvajkada nazivaju, a kaze da govore istim jezikom, zato sto oni to uistinu i rade i to bas u njegovo vreme, i on to kaze i zapisuje kao nesto najnormalnije, nesto sto je opstepoznato, i on to pouzdano zna.
Pusti i nesto drugacije i pametnije u tu svoju glavurdu, i ne nazivaj glupostima ono sto ti se ne svidja ili ne razumes... to je tako svidelo se to tebi ili ne!

VelikiMedure, znaš li ti šta tačno piše Halkokondil?

"Serblos Tryballos, αλλά το πιο αρχαίο έθνος να είναι όλο αυτό το μεγάλο και ολόκληρο τον κόσμο, διαπιστώθηκε να έχουν"

'Si srecan sada!?

Otkud ti taj sumnjivi prevod???

Našao sam ovo:

for instance this quote from famous historian Laonik Halkokondil

«Τριβαλλοι, Σερβλοι, ο δε ευνοζ
παλαιοτατον και μεγιοτον των ευνων... »

Odmah sam posmilio na to, ali meni je dao drugačiji prevod:

Serblos Tryballos'', αλλά όχι όλο αυτό το μεγάλο και αρχαίο έθνος, η ύπαρξη όλου του κόσμου, διαπιστώθηκε έχω!''

http://translate.google.com/?q=''Se... antiquissimam et maximam, compertum habeo!''

:think:

Nema veze; uglavnom postoji ovaj citat:

«Τριβαλλοι, Σερβλοι, ο δε ευνοζ παλαιοτατον και μεγιοτον των ευνων... »

Odmah sam posmilio na to, ali meni je dao drugačiji prevod:

Serblos Tryballos'', αλλά όχι όλο αυτό το μεγάλο και αρχαίο έθνος, η ύπαρξη όλου του κόσμου, διαπιστώθηκε έχω!''

http://translate.google.com/?q=''Se... antiquissimam et maximam, compertum habeo!''

:think:

Ти си копирао њевог текст са наводницима, ја без, то је једина разлика, а очигледно и довољна да направи разлику у резултату :)

Ja sam potpuno spreman za to. Čekam da ovdje neko prikaže neke nove činjenice (naravno, dok god nemaju veze sa genetikom...).

Za to se obrati supertruperu; zbog njega se ova tema svodi na to.

U pravu si zofr, ne vodim računa, zato što čekam da neko pokrene diskusiju na tu temu; mada moji sagovornici uglavnom se koncentrišu na neosnovano optuživanje Ferjančića za falsifikovanje, te upravo ono što si naveo (ко је кад и шта написао, да ли је то неко пре њега урадио или не и све тако)... :rtfm:

P. S. Mislim da poslije ovoliko vremena ne može biti više apsolutno nikakvog govora o prevashodnom uticaju njemačke istoriografije XIX vijeka; pa pobogu koliko je istorijska nauka napredovala i koliko se razvila i koliko ima sada istoričara na svijetu? Ne može više biti riječi o tako nečem...

Имаш ли разлога да не узимаш у обзир резултате генетских истраживања? Па они у великој мери потврђују класичну историју, али откривају и неке заблуде.

Ево ти мање важног примера. Антрополози су у гробовима на истоку британског острва и западу скандинавије нашли костуре које су квалификовали као сродне динарском типу. Наравно, да то тада није било могуће објаснити. Али, генетска истраживања су показала да је И хпл пре 20000 год био на простору од Балкана до Скандинавије. Та хпл се мутацијама мењала, тако да данас на Балкану доминира И2а2, али га има у знатном проценту и у Скандинавији. Додуше, иако припадају истој групи разликују се по типу, тако је наша И2а2 динарик, а не знам како се њихова зове.

Шта мислиш о керамици која је ископавана у појасу од Индије до Алпа. После систематизације свих узорака констатована је стална присутност керамике карактеристичне за културу Словена.

Dobro jos uvek nema pametne definicije takozvane BB skole i one ljude koji su navodno napisali istoriju Srba nisu se bavili Srbima ili samo sporedno kao deo vece enciklopedije. Nema objasnenja sto ta BB skola svugde u svetu vlada i bilo to islamski, zapadni ili istocnoazijatski svet.

Onda makar da dobijemo definiciju alternativne istorije ili medju alternativce svrstate Deniken, Pfingster, Ilig kod Nemaca ili nekog albanskog alternativnog autora, bugarskog ili makedonskog. Ili je samo istorija Srba kao nebeskog naroda oko koga se svet vrti pokvarena.

Имаш ли разлога да не узимаш у обзир резултате генетских истраживања? Па они у великој мери потврђују класичну историју, али откривају и неке заблуде.

Ево ти мање важног примера. Антрополози су у гробовима на истоку британског острва и западу скандинавије нашли костуре које су квалификовали као сродне динарском типу. Наравно, да то тада није било могуће објаснити. Али, генетска истраживања су показала да је И хпл пре 20000 год био на простору од Балкана до Скандинавије. Та хпл се мутацијама мењала, тако да данас на Балкану доминира И2а2, али га има у знатном проценту и у Скандинавији. Додуше, иако припадају истој групи разликују се по типу, тако је наша И2а2 динарик, а не знам како се њихова зове.

Шта мислиш о керамици која је ископавана у појасу од Индије до Алпа. После систематизације свих узорака констатована је стална присутност керамике карактеристичне за културу Словена.

Genelogija se bavi predhistoriom kao arheologija svanicna istorija tek za pismom ustvari pocinje. Inace je slika genetskih istrazivanja po tim stvarima izkvarena da ne kazem totalno izopacena. H Grupe po pitanju naroda nista ne kazu jer su nastali pre istoricnog javljana jezicne skupine koje su nama poznata indoevropskih, semitskih, turksih i.t.d jezika. Taj jedan gen imaju samo muskarci u Y chromosomu u sustini je za nas izgled i fiziku totalno nebitan, dinarski izgled ne moras da imas ako posedujes I2a2.

Keramika uopste nije specificno slovenski vec keramika svugde ima gde su ljudi naucili da je proizvode i da je koriste. Keramika se vec 30.000 godina koristi http://en.wikipedia.org/wiki/Venus_of_Dolní_Věstonice tu pricati o Slovenima ili bilo kojim modernim narodnih grupa je blesavo.

Poslednja izmena:
Da li neko ima dokaz iz "Laze" da je Milić od Mačve neuračunljiv ? Da li Milića od Mačve treba ceniti za ono što je urado u slikarstvu ? Da li Milića od Mačve uprkos svemu tome ne treba nazvati neuračunjivim kada je u pitanju njegovo pisanje o srpskoj istoriji ?
Isto važi i za Olgu LP. Za njeno školovanje joj treba odati priznanje , takođe ni njena odbrana doktorske teze "Pravda kod Eshila i Sofokla" nije mačji kašalj. No ono što je ostalo od nje u vezi srpske istoriografje može se nazvati neuračunljivim i klasičnim primerom nepoznavanja istorijske metodologije . Uostalom ona nije istoričar.
A evo još jednog primera;

Kako Olga LP zna da su posle ledenog doba postojali lavovi na Balkanu i da su tu obitavali sve do druge polovine IV veka pre n. e. kada su istrebljeni ? Da li svedočenjem njene majke?

APSOLUTNO, dakle nemoj se "pačati" u Milićevu umetnost jer je nedodirljiva, isto tako i u Olgine zaključke o jeziku.

Što se lavova tiče, negde sam pre jedno mesec dana pisao o tome , da se ne ponavljam, LAV je životinja koju su Grci opisivali na Balkanu, živeo je skoro do novog veka na Apeninskom poluostrvu a do sedamdesetih godina novog veka u Grčkoj. Dakle. žena nije imala prave podatke lavovi su opstali i kasnije, na Kavkazu su, recimo istrebljeni tek oko 10. veka n.e.
I apsolutno stojim iza mišljenja da reč LAVEŽ označava strah psa od lava i njegovu vau vau reakciju.

Poslednja izmena:
APSOLUTNO, dakle nemoj se "pačati" u Milićevu umetnost jer je nedodirljiva, isto tako i u Olgine zaključke o jeziku.

Što se lavova tiče, negde sam pre jedno mesec dana pisao o tome , da se ne ponavljam, LAV je životinja koju su Grci opisivali na Balkanu, živeo je skoro do novog veka na Apeninskom poluostrvu a do sedamdesetih godina novog veka u Grčkoj. Dakle. žena nije imala prave podatke lavovi su opstali i kasnije, na Kavkazu su, recimo istrebljeni tek oko 10. veka n.e.
I apsolutno stojim iza mišljenja da reč LAVEŽ označava strah psa od lava i njegovu vau vau reakciju.
Da li sam ja pisao da li su lavovi živeli na Balkanu ili ne ?
Da prvo ponovim šta sam napisao ;
"No ono što je ostalo od nje u vezi srpske istoriografje može se nazvati neuračunljivim i klasičnim primerom nepoznavanja istorijske metodologije . Uostalom ona nije istoričar. "
A kao primer dajem njeno pozivanje na vlastitu majku , da bih na kraju zaključio; "Kako Olga LP zna da su posle ledenog doba postojali lavovi na Balkanu i da su tu obitavali sve do druge polovine IV veka pre n. e. kada su istrebljeni ? Da li svedočenjem njene majke?"
Znači metodologija kojom se neko poziva na majku nije naučna a pogotvo ako joj majka koja je živela u XX veku svedoči o periodu pre Isusa Hrista .
A evo nastavka te priče :
“Па када смо стигли дотле, да као писац ових редака додам и једно лично сведочанство, које потиче из породице моје мајке, рођене Аксовић, у округу драгачевском…
Пратећи овај мој рад и тешкоће, на које у вези с њим наилазим, моја мајка није могла да разуме зашто Европа затвара врата пред истином. Када сам јој објаснила, да западна наука неће да прихвати долазак Срба на Балкан пре VII века по Христу, док ја – међутим – имам доказе да то не одговара историјској истини, мајка је на то упрла поглед негде далеко испред себе, отпочевши да ми прича о “својим старима на селу” и о стварима које је од њих слушала још у детињству. Онда је додала:
“То што ти радиш, то не може да не буде истина! Сећам се, наиме, како су ми моји стари на селу причали, како су наши давни стари приређивали хајке, да истребе лавове, који су харали стоку по торовима.”
“Да се не вараш мајко?" - узвратила сам – “Лавове, не вукове?”
“Не, дете! Не вукове! Знам ја шта је курјак, већ лавове”.
“Али мама, последњи лавови на нашем Балканском полуострву су виђени у доба Александра Великог, а то значи у IV веку пре Христа, а како историја каже ми Срби смо дошли тек у VII веку после Христа.”
Моја мајка је на то узвратила:
“Причали су моји стари, да је то било пре него што је Исус Христос дошао на свет”.
(Књига прва, 304 страна).

Baš naučnički.

Slažem se da da LAVEŽ označava strah od lava.

Poslednja izmena:

Nije na mom mjestu da komentarišem nešto o čemu ne znam ni najelementarnije osnove. Kada Kor otvori usta i priča o onim haplogrupama i sličnom, meni to dođe kao španska sela.

Za sada, genetika još uvijek nema priznanje da bi bila pomoćna istorijska nauka. Onda kada dobije, uzeću neku stručnu literaturu da se informišem o metodama zaključivanja i sličnom, barem u osnovnim crtama, ali za sada ne vidim razloga da tako nešto učinim, dok ona još uvijek - po sopstvenom priznanju onih istoričara koji su koristili rezultate genetskih istraživanja - spada u domene alternativne nauke.

Prvi put čujem za to. O čemu je riječ konkretno?

Lesandre, a što ćemo sa njenim paranoičnim zaključcima i notornim izmišljotinama? :rtfm:

Poslednja izmena:
Da li sam ja pisao da li su lavovi živeli na Balkanu ili ne ?
Da prvo ponovim šta sam napisao ;
"No ono što je ostalo od nje u vezi srpske istoriografje može se nazvati neuračunljivim i klasičnim primerom nepoznavanja istorijske metodologije . Uostalom ona nije istoričar. "
A kao primer dajem njeno pozivanje na vlastitu majku , da bih na kraju zaključio; "Kako Olga LP zna da su posle ledenog doba postojali lavovi na Balkanu i da su tu obitavali sve do druge polovine IV veka pre n. e. kada su istrebljeni ? Da li svedočenjem njene majke?"
Znači metodologija kojom se neko poziva na majku nije naučna a pogotvo ako joj majka koja je živela u XX veku svedoči o periodu pre Isusa Hrista .
A evo nastavka te priče :

Baš naučnički.

Slažem se da da LAVEŽ označava strah od lava.

Naravno da nije naučnički niti je iz njenog domena.
Istu metodologiju kod Radića odobravaš kada se tiče hiperkonstrukcija u cilju omalovažavanja "laičke" etimologije?

Lesandre, a što ćemo sa njenim paranoičnim zaključcima i notornim izmišljotinama? :rtfm:

Niko više ne može da uđe u trag tome ko je sve dopisivao njene knjige. Možda se i Mića pridružio.

Poslednja izmena:
Znam ponesto. Ako imas nesto da napises o njegovim zapisima, slobodno, interesuje me.

Možeš ovdje skinuti njegovo djelo u originalu.

Npr. toliko se ističe taj dio 'pouzdano znam', a ako se pročita njegovo djelo, vidi se da je Halkokondil imao tolike probleme oko raznoraznih stvari.

Uzmimo samo npr. njegov odnos Ilirima, koji za njega predstavljaju jednu veliku misteriju - na jednom mjestu, Halkokondil odlučno kaže da se Iliri Bosancima nazivaju.

Inače, isto kao što srpski kvazi-istoričari koriste Halkokondila, to koriste i bošnjački; tvrdeći da je Halkokondil, koji 'pouzdano zna', prvoklasni dokaz o tome da su Bošnjaci potomci Ilira...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back