„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Хвала Славене прочитаћу детаљно иако сам читао раније једини контра аргумен да Словена на Балкану није било. Најновија истраживања говоре супротно иако се Уллимпијана и Лебане итражују задњих 100 година најновија истраживања потврђују велико присуство антских фибула које само ми називамо антским странци кажу Славик Фибула. Док је Јанковић био изолован случај који је тврдио исто као и у Сврачу у манастиру на Превлаци присуство словенске грнчарије најкасније у 6. веку присуство Словена у манастирима ово и потврђује и Кораћ јер су заједно вршили испитивања "српско приморје" . Новијих дана је међународни тим стручњака потврдио присуство словеских Фибула у оквиру Јустинијанове Приме ширег комлекса.
То их уопше није изненадило бавили су се узроцима нестанка и затрпавања Јустинијанове приме веровали су да су је уништили Словени и Авари али фибуле нађене на локалитетима су старије од словенско-аварских пустошења ових крајева па узроке траже у неким земљотесима и климатским факторима.

Ode i ti definitivno na mračnu stranu... :lol: Kakv bre američki univerzitet Prajsov; kakva čaplja.

Ја сам већ цитирао овде комплетан чланак поводом смрти поменутог човек је Американац и завршио је студије у Америци.
Ode i ti definitivno na mračnu stranu... :lol: Kakv bre američki univerzitet Prajsov; kakva čaplja.

То место се сада или около зове Чапаљ о томе је говорио његов син када је донео његове посмртне остатке наћићу и то али не причамо о овоме први пут сви из у житијама Јустинијана пише да је Троја у Херцеговини. Дакле Тројанци су Дарданци и по миту не зна за Дарданију у Малој Азији.
Једино могуће решење али не сасвим одрживо да се рат десио након најезде са мора кад су готово сви балкански народи имали колоније у Малој Азији али Троја је пала пре најезде са мора.
http://www.nin.co.rs/2002-07/25/24262.html
http://www.politika.co.rs/sr/clanak/69278/Region/Hercegovacka-Troja-u-meksickoj-reziji

Који је то град Чапаљ!?
:Чапљина нашао сам , овде је увек детаљчић важнији од суштине и поенте приче да нисам нашао сад бих био ЛАЖОВ!

Небитна је тачна локација сад већ да се налази на Балкану где су Дарданци јер је оснивач града Троје Дардан отац Дарданаца.
Није то једини аргумен карикирао сам да је у бронзано доба постојала јача поморска логистика него ли у позном средњем веку где би им Италија и Немачка позавидела неки су омашивали Индију и одлазили у Америку.
У броназано доба народи организовано поморски одлазе са Балкана да ратују у малој Азији.Знају вероватно и коњима и пешке доћи донде.
Дакле племена која се међусобно граниче на Балкану одлазе у Малу Азију да ратују једни против других!
Да ствар буде још нејаснија избеглице из Троје долазе на Балкан и апенинско полуострво још ближе својим уништитељима?!

https://www.blic.rs/slobodno-vreme/...koji-je-tvrdio-da-je-troja-bila-u-bih/2eqhsd8

Na taj način je ispunio očevu želju da deo njegovih posmrtnih ostataka počiva u „njegovoj Troji“. Prajsovu tezu je, navodno, potvrđivalo kretanje zvezde Sirijus koju spominje Homer u Ilijadi i Odiseji, a čiji je položaj identičan položaju te zvezde gledane s područja juga Hercegovine.

Uz to, tu je i mitska ptica čaplja, spominjana u Homerovim epovima po kojoj je Čapljina dobila ime, a koja ne živi u Maloj Aziji.

- Za nas je ovo poseban događaj. Prvi put nakon očeve smrti smogli smo snage da dođemo u kraj koji je on toliko voleo - rekao je Roberto Salinas Leon i najavio da će nastaviti da radi na očevom delu.

Salinasova kćerka Meri Li Salinas najavila je izdavanje slikovnice za decu koju je na temu Ilijade i Odiseje pre smrti napravio njen otac.

:Чапљина нашао сам , овде је увек детаљчић важнији од суштине и поенте приче да нисам нашао сад бих био ЛАЖОВ!

Небитна је тачна локација сад већ да се налази на Балкану где су Дарданци јер је оснивач града Троје Дардан отац Дарданаца.
Није то једини аргумен карикирао сам да је у бронзано доба постојала јача поморска логистика него ли у позном средњем веку где би им Италија и Немачка позавидела неки су омашивали Индију и одлазили у Америку.
У броназано доба народи организовано поморски одлазе са Балкана да ратују у малој Азији.Знају вероватно и коњима и пешке доћи донде.
Дакле племена која се међусобно граниче на Балкану одлазе у Малу Азију да ратују једни против других!
Да ствар буде још нејаснија избеглице из Троје долазе на Балкан и апенинско полуострво још ближе својим уништитељима?!

https://www.blic.rs/slobodno-vreme/...koji-je-tvrdio-da-je-troja-bila-u-bih/2eqhsd8

Ма опусти се, не би ти био лажов него онај који је то тврдио-истраживао...
Зар Троја не би требало да је на мору?

Ма опусти се, не би ти био лажов него онај који је то тврдио-истраживао...
Зар Троја не би требало да је на мору?

Долином Неретве стижеш до мора ако си видео тај крај бивше Неретвљанске облсти ја сам остао запрепашћен путовао сам из Сарајева према Хрватској преко Мостара чини ми се кад сам дошао у тај део близи мора то су читава језера једно уз друго поплочана са камењен са већим бродовима уз докове као на мору и тим системом можеш доћи до мора то су користили и Неретвљани приликом гусарења на дубровачке и млетачке лађе.
Остало је и име Каналити јер систем канала иде до мора.

Но то није толико битно има један контра аргумент да није на мору већ близу мора.

Тако Милутин Јаћимовић тврди да је Троја морала бити на месту данашњег Скадра. Скадар је био и престоница Србије од 490. до 1171. године, што записа и Андрија Кочић Миошић, у 18. веку. Илијада то потврђује. У њој пише, да је Троја на језеру, пуном јегуља. А код Шлиманове Троје, нема језера. Илијада каже, да из тог језера истиче река и улива се у море са два крака. А у Турској нема ни једне реке поред тамошње Троје.

Илијада сведочи да та река има рукавац с другом реком, а Бојана, која истиче из језера има рукавац са Дримом. У Илијади се спомиње и река Јадран у Србији, поред Јадранске Моштанице. Сад се та река зове Јадар.

Нашао сам стих из Илијаде који је цитирао да је удаљена од мора али близу.
Ја сад око локације нисам загрижен мислим да је била у Далмацији не мора бити на нашој територји али сам напоменуо да у Јустинијановом јеванђељу се помиње Троја у Херцеговини која се још могла видети у рушевинама пре Турских освајања.

Na taj način je ispunio očevu želju da deo njegovih posmrtnih ostataka počiva u „njegovoj Troji“. Prajsovu tezu je, navodno, potvrđivalo kretanje zvezde Sirijus koju spominje Homer u Ilijadi i Odiseji, a čiji je položaj identičan položaju te zvezde gledane s područja juga Hercegovine.

Uz to, tu je i mitska ptica čaplja, spominjana u Homerovim epovima po kojoj je Čapljina dobila ime, a koja ne živi u Maloj Aziji.

- Za nas je ovo poseban događaj. Prvi put nakon očeve smrti smogli smo snage da dođemo u kraj koji je on toliko voleo - rekao je Roberto Salinas Leon i najavio da će nastaviti da radi na očevom delu.

Salinasova kćerka Meri Li Salinas najavila je izdavanje slikovnice za decu koju je na temu Ilijade i Odiseje pre smrti napravio njen otac.

Otkud ti to da nema čaplji u zapadnoj Turskoj?

just4.jpg

Kao sto rekoh, ima i malo drugacijih misljenja. Recimo, Vasilijev u svom cuvenom delu Justin the First: An Introduction to the Epoch of Justinian the Great, https://archive.org/details/Vasiliev1950Justin/page/n57/mode/2up

Therefore a certain admixture of Slavonic blood in the veins of Justin and Justinian’s family is very possible. If this is so, the famous Vita lustiniani of Theophilus-Bogomil, though devoid of historical value in itself, may be regarded as something more than a mere late fabrication of the Canon of Sebenico, Joannes Tomco Marnavich {+ 1639), with no historical background; it may vaguely reflect the old and popular local tradition which attributed Slavonic origin to Justinian, for Justin and Justinian’s family may well have been of Thraco-Slavonic extraction.

Стога је извесна примеса словенске крви у жилама Јустинове и Јустинијанове породице врло могућа. Ако је то тако, чувени Вита Јустиниани од Теофила-Богомила, иако лишен историјске вредности сам по себи, може се сматрати нечим више од пуке касне измишљотине кантона Себеницо, Јоаннес Томцо Марнавицх {+ 1639), без историјске позадине; можда нејасно одражава стару и популарну локалну традицију која је словенско порекло приписивала Јустинијану, јер су Јустин и Јустинијанова породица могли бити из трако-словенске лозе.

Прво Анти су тешко десетковани прави чудо како су и утекли и угледали 6. века затим нестају из извора у 7. веку.
Прво према Јордану Готи убијају антског краља Боза и заузимају његову државу. Мало затим упадају Хуни уништавају готску државу и готски краљ извршава самоубиство. Затим долазе Остроготи , Маркомани , Суеби , Вандали , Ломбарди и на крају Авари који ратују са Антима.
Анти нападају 2 пута Византију за време Јустинијана и доживљавају пораз али су ушли на ове територије, На крају губе рат и од Словена.
Нема неке веће логике зашто их Јустинијан ставља као федерате од свих тих народа осим неке рођачке линије да би их сачувао.
Коле је избацио један извор да Јустинијан покушава ступити у везу са Антима али не може доћи до њих од Гота.
Дакле има пуно аргумената и за и против али где има дима има и ватре има нечег нејасног у Јустинијановом пореклу.
Зашто се и сеоба Анта прикрива а Срба и Хрвата фаворизује у први план као тобож једини Словени који су населили ове крајеве.
Сеоба Анта је тотално занемарена чини се намерно јер археологија запажа веће присуство Анта у овим крајевима у 6. веку већ у манастирима и Јустинијановој прими. Немогуће да су само прешли Дунав и ушли у манастире морали су доћи можда мало и раније од Јустинијана баш велико присуство у Дарданији у Прими и Секунди пре званичног присуства Словена на Балкану.
Такве гласине ни средњовековни писци нису за џаба писали постојало је јако веровање и неки извори који више не постоје.

Τριβουνιανός δὲ φύσεως μέν δυνάμει ἐχρῆτο καὶ παιδείας ἐς ἄκρον ἀφίκετο τῶν κατ΄ αὐτόν ούδενός ήσσον, ές δὲ φιλοχρηματίαν δαιμονίως έσπουδακώς οἶος τε ἦν κέρδους άεί τό δίκαιον άποδίδοσθαι, τῶν τε νόμων ἡμερα ἐκ του ἐπί πλείστον έκάστη τοὺς μὲν ἀνῄρει, τοὺς δέ ἔγραφεν, ἀπεμπολῶν τοῖς δεομένοις κατά τὴν χρείαν ἐκάτερον". (Ed. Bonn, I, 1833, 122; ed. Haury, I, 1905, 126). „ἀλλὰ Τριβουνιανὸς μὲν ἔτη πολλά ἐπιβιούς τῇ τιμῇ έτε λεύτησε νόσῳ, ἄλλο οὐδέν ἄχαρι πρὸς οὐδενός παθών, ἦν γαρ αἰμύλος τὲ καὶ τάλλα ἡδύς καὶ τῆς φιλοχρηματίας τὸ νόσημα ἐπισκιάσαι ίκανώτατος τῇ τῆς παιδείας περιουσίᾳ". (Ed. Bonn., I, 1833, 129—130; ed

Шта значи ово Коле?

[QUOTE = "Slaven777, post: 41507107, član: 102860"]
Kako nebitno, kad je argument ... Mislim da to nije samo istina.
[/ CITAT]
Tје један успутан аргумент који ништа не мења али нисам знао да чапља не живи у Малој Азији што по свему судећи није тачно бар данас.

Koliko sam video, argumenta su dva. Čaplje i zvezda na nebu. Ili si mislio da su čaplje sporedne, a Sirijus glavni?

Pa ja pitm, po čemu sudeći? Ovde piše da u Turskoj živi čak 5 različitih vrsti čaplji: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_birds_of_Turkey#Herons,_egrets,_and_bitterns

Пронађени су и археолошки остаци у језеру у близини две античке лађе , анфоре са вином и секира ратна која се користила у то време.
Без свега тога није ми логично да су цивилизације бронзаног доба водиле колонијалне ратове далеко од својих граница и то са првим комшијама око својих граница на неком удаљеном терену у Малој Азији.

Углавно археолошки остаци турске троје и благо које је нађено је старије 500-600 година од тројанских ратова , аргумената з и против има са обе стране.
Ја се нисам повео за Чапаљем али свакако на територији Дардана.Да ли Скадар , Шибеник , Дубровник иако су ти градови копирани и изнова зидани по узору једни на друге свакако је ту негде.

То нису модерне колонијалне силе које би имале корист од рушења неке престонице у Малој Азији а сам мит је старији од Грка.
Да ли су Дарданци Дорци које су Илири натерали на сеобу који су поробили Грке и основали Спарту према Херодоту и Македонију.
Ту би се могли исплести неки интереси и доћи до ратова Ахајаца , Дораца и разних индоевропљана али Тројански ратови се воде пре доласка Илира.
Улири се не спомињу али се спомиње неко светилиште Илиос .
Можда је и Драч у питању??!!

Или је је тај антички свет био много комлекснији и напредноији од средњег века и касније па је дошло до деградације становништва и поретка не знам шта бих друго рекао.

Ето из прве Драч је стратешко место око кога су се тукли оријеталци и запни Европљани то је управо транзитно место и лука.
Обновљен нешто раније за време Анастазија мало раније него мастаир светог Серђа и Вака.
Право питање обновио га је Јустинијан зашто нису дали Србима и Црногорцима да испитају и археолозима да проуче тај део где су сахрањени готово сви владари из Дукљанске епохе.
Французи су га преузели на годину дана и предали Албанији а њихови археолози окопавају баште и маслињаке тражећи Илире и Комани Кроја културу а нико не сме да пипне и да испита Скадар?

Пронађени су и археолошки остаци у језеру у близини две античке лађе , анфоре са вином и секира ратна која се користила у то време.
Без свега тога није ми логично да су цивилизације бронзаног доба водиле колонијалне ратове далеко од својих граница и то са првим комшијама око својих граница на неком удаљеном терену у Малој Азији.

Углавно археолошки остаци турске троје и благо које је нађено је старије 500-600 година од тројанских ратова , аргумената з и против има са обе стране.
Ја се нисам повео за Чапаљем али свакако на територији Дардана.Да ли Скадар , Шибеник , Дубровник иако су ти градови копирани и изнова зидани по узору једни на друге свакако је ту негде.

То нису модерне колонијалне силе које би имале корист од рушења неке престонице у Малој Азији а сам мит је старији од Грка.
Да ли су Дарданци Дорци које су Илири натерали на сеобу који су поробили Грке и основали Спарту према Херодоту и Македонију.
Ту би се могли исплести неки интереси и доћи до ратова Ахајаца , Дораца и разних индоевропљана али Тројански ратови се воде пре доласка Илира.
Улири се не спомињу али се спомиње неко светилиште Илиос .
Можда је и Драч у питању??!!

Или је је тај антички свет био много комлекснији и напредноији од средњег века и касније па је дошло до деградације становништва и поретка не знам шта бих друго рекао.

Ne znam kako smo uopšte prešli sa Justinijana na Troju tačno, ali u celom tom homerskom opusu ono što sam ja primetio da je čudno jeste lokalitet planine Ide. Ono maleno brdašce nije moguće videti sa lokaliteta istorijske Troje; mislim da se o tome i u antici još raspravljalo tj. da je to i Strabon bio primetio. Ostalo se sve jednostavno uklapa tako da je mnogo logičnije tražiti objašnjenja za poreklo nekih čudnovatih stvari, nego interpretrati bukvalno 99% sadržaja kao posledicu grčkog kalemljenja na neki tobožnji original.

Ne znam kako smo uopšte prešli sa Justinijana na Troju tačno, ali u celom tom homerskom opusu ono što sam ja primetio da je čudno jeste lokalitet planine Ide. Ono maleno brdašce nije moguće videti sa lokaliteta istorijske Troje; mislim da se o tome i u antici još raspravljalo tj. da je to i Strabon bio primetio. Ostalo se sve jednostavno uklapa tako da je mnogo logičnije tražiti objašnjenja za poreklo nekih čudnovatih stvari, nego interpretrati bukvalno 99% sadržaja kao posledicu grčkog kalemljenja na neki tobožnji original.

Па то је и Мексиканац поменуо да је те ствари могуће видети из јужне Херцеговине ухватио се за исту ствар као и ти.
Дошли смо до тога тако што Је Јарчевић изао књигу о Скадру као потенцијалној Троји , ја сам овако типовао на Драч преко кога можеш контролисати јадранску обалу и унутрашњост као и све што плови и пристиже на овамо сви су изгледи да је Троја била врста транзита преко којег су набљали битне сировине неким племенима Трачанима и још неким који су се борили на страни Троје док су Грци били вољни да је униште и очигледно узму монопол над поморском трговином и да ствари долазе преко њих .

Па то је и Мексиканац поменуо да је те ствари могуће видети из јужне Херцеговине ухватио се за исту ствар као и ти.
Дошли смо до тога тако што Је Јарчевић изао књигу о Скадру као потенцијалној Троји , ја сам овако типовао на Драч преко кога можеш контролисати јадранску обалу и унутрашњост као и све што плови и пристиже на овамо сви су изгледи да је Троја била врста транзита преко којег су набљали битне сировине неким племенима Трачанима и још неким који су се борили на страни Троје док су Грци били вољни да је униште и очигледно узму монопол над поморском трговином и да ствари долазе преко њих .

Mislim da si preskočio srž i bukvalno većinu poruke koju si citirao. :D

Не само због описа сливова река које опусју на домак мора већ због тога што су Грци испрва заизели само обале све до Италије и Сицилије њих унутрашњост континента није занимала понашали су се слично као Феничани само поморство , трговина и луке. Тека након дугог периода полако улазе у унутрашњост копна и асимилују остале народе и заједнице. Можда су баш на том путу запели о Троју која је била капија мора ка континенту и све што је долазило са мора преко њих је ишло у унутрашњост континента отуд полудивња племена на страни Троје због неких повластица вероватно.
Грци су очигледно желели да избаце посредника из игре и да преузму монопол и остваре директне контакте са народима , како су у томе напредовали тако су се ширили у унутрашеост копна и асимиловали разне заједнице који су поседовали предање и материјалну културу али нису познавали новац нити робно новчану привреду уневши тај поредак лако су утицали на племена која су затекли превевши их на своју Економију.
Мислим да је Шарић у праву када каже да су Грци били јако слични Жидовима и семитским племенима.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back