„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
To je bio moj stav vec godinama, imo sam i ja jedno vreme autohtonisticke stavove ali sam promenio misljenje.

A opet se pokazuje da BB skola kako ti je zamislja postoji u tvojoj glavi u stvarnosti ne postoji.
Знам да је тешко кад изађеш на отворено после толико дуго ограничавања. Али полако можеш ти то, само не робуј ауторитетима и користи здрав разум.

Зашто други народи немају појмове као што су Сирбис, Сербинум, Гордиум (Гордосербон) и друге градове где спомиње српско име пре српског имена? Зашто би један Србин из Немачке кога Немци зову Венд а зада Сорбен а он себе Серб или Сербја имају место које се зове Сирбис или Сирвис? Шта значи то Сирбис на латинском? Ево шта значи!

SIRBIA
SERBIA
SERVIA

Латински назив са Србију. Никакав мит.
211.jpg

А ево и профа се јавља. И наравно први корак је правити се да не знаш о чему је реч. Ако се слажеш са оним што је Константин Велики написао онда признајеш да су и Дамјановић и Шарић барем у великом делу у праву. И други аутохтонисти, почев од Милоиша Милојевића па надаље.
Ако смо добрим делом Илири/Трачани онда су у праву и средњевековни писци који нас са њима поистовећују. И тако даље, суштински већи део онога што си ти писао овде није тачно...

A na koje poruke i stavove si mislio?

Да ли знате да у данашњој Турској постоје градови као што су Ниса, Магла и Нигде? Град (Гордиум), Сарда (Сардис) и Србиново (Сирбис) није изолован случај.

Tom taktikom mozes sve dokazati, a bukvalno sve. Trazis slicne reci i onda povezujes, tako mozes povezati Inke i Kelte i Francuze i Kineze.

Ja tu ne vidim niti jedan jedini link ka ijednoj mojoj poruci, niti citat, niti prepričavanje ijednog mog stava.
Опет твоје завлачење одговора на питање које ти је незгодно. Види овако то шта ти се правиш да не видиш је небитно, истерали смо мечку на чистину.
Ако се слажеш са оним шта је Константин написао слажеш се са већим делом мишљења аутохтониста.
Ако се не слажеш онда одговори то без завлачења.

Tom taktikom mozes sve dokazati, a bukvalno sve. Trazis slicne reci i onda povezujes, tako mozes povezati Inke i Kelte i Francuze i Kineze.

То су градови на територији Фригије за које смо утврдили да су Срби. То је била поента. Повезуј!

ОЦИЛО КАО ШТИТ ФРИГИЈАЦА
.
Phrygians.jpg

Опет твоје завлачење одговора на питање које ти је незгодно. Види овако то шта ти се правиш да не видиш је небитно, истерали смо мечку на чистину.
Ако се слажеш са оним шта је Константин написао слажеш се са већим делом мишљења аутохтониста.
Ако се не слажеш онда одговори то без завлачења.

U tome je i poenta. Ti nemaš predstave šta su moji stavovi, već smo ono što si ti umislio. Dakle, isto kao što pričaš sa Kostom; ti sve vreme vodiš polemiku sam sa sobom, tj. sa zamišljenim suprotstvljenim mišljenjem u svojoj mašti. Sve počinje i završava se u tvojoj glavi.

Mogu reći da ovo definitivno nije slučaj, osim ako sam loše razumeo na koje tačno teze ciljaš.
Hoćeš reći da su Lamanski, Vasilevski, Uspenski, Skalabanovič ili Pančenko pseudoistoričari?
Ili su manje vredni od Coesa, Forbigera i Grotefenda?

Što se tiče teze na koju ciljam, stvarno ne znam šta da ti odgovorim......Sigurno se ovde ne raspravljamo oko porekla Asteka:D

Najveci dokaz da autohtonost nije moguca, jeste jezik. Da su Sloveni zivjeli toliko dugo rasprostranjeno od Balkana do sjevernog mora postojale bi mnogo vece razlike medju slovenskim jezicima. Slovenski jezici pokazuju mnogo manje medjusobne razlicitosti nego germanski i latinski jezici koji su se podijelili mnogo ranije.

Uz ovo imamo dokaze i izvore da svi slovenski dijalekti su bili medjusobno sporazumljivi do 11. vijeka.

Sto znaci da morala je postojati seoba Slovena i ekspanzija negdje oko 6-7. vijeka. Autohtonisti bi onda htjeli da tvrde da su Rusi i Ukrajinci migrirali tada sa Balkana, sto onda vodi do apsurda - ko su onda bili autohtoni stanovnici Ukrajine, Belarusije itd ako su Sloveni dosli tako kasno? Kako to da Balkan ima manji procenat slovenskih toponima nego Ukrajina/Belarus? Kako to da toliko veliki narod u sred Balkana je ostao nedokumentovan od strane Rimljana?

Ako tvrdite da su Iliri bili zapravo Sloveni, onda zasto nemaju slovenska imena? Gentis, Teuta, Cleitus, Agron itd. Zasto slovenski jezici imaju toliki mali procenat rijeci grckog porijekla? A nista anticko-grckog?

U tome je i poenta. Ti nemaš predstave šta su moji stavovi, već smo ono što si ti umislio. Dakle, isto kao što pričaš sa Kostom; ti sve vreme vodiš polemiku sam sa sobom, tj. sa zamišljenim suprotstvljenim mišljenjem u svojoj mašti. Sve počinje i završava se u tvojoj glavi.
Немам појма шта су твоји ставови али добро знам шта пишеш, а да ли у дубини душе имаш друге ставове савршено ме не занима.
И било би фер да се изјасниш о конкретном питању уместо да по милионити пут замараш форум, али ме не би чудило да то опет избегнеш, то ти је манир. И то исто много говори.

Najveci dokaz da autohtonost nije moguca, jeste jezik. Da su Sloveni zivjeli toliko dugo rasprostranjeno od Balkana do sjevernog mora postojale bi mnogo vece razlike medju slovenskim jezicima. Slovenski jezici pokazuju mnogo manje medjusobne razlicitosti nego germanski i latinski jezici koji su se podijelili mnogo ranije.

Uz ovo imamo dokaze i izvore da svi slovenski dijalekti su bili medjusobno sporazumljivi do 11. vijeka.

Sto znaci da morala je postojati seoba Slovena i ekspanzija negdje oko 6-7. vijeka. Autohtonisti bi onda htjeli da tvrde da su Rusi i Ukrajinci migrirali tada sa Balkana, sto onda vodi do apsurda - ko su onda bili autohtoni stanovnici Ukrajine, Belarusije itd ako su Sloveni dosli tako kasno? Kako to da Balkan ima manji procenat slovenskih toponima nego Ukrajina/Belarus? Kako to da toliko veliki narod u sred Balkana je ostao nedokumentovan od strane Rimljana?

Ako tvrdite da su Iliri bili zapravo Sloveni, onda zasto nemaju slovenska imena? Gentis, Teuta, Cleitus, Agron itd. Zasto slovenski jezici imaju toliki mali procenat rijeci grckog porijekla? A nista anticko-grckog?
Дакле доказ аутохтоности је теби доказ против...
А што се грчког тиче читај још мало...

Дакле доказ аутохтоности је теби доказ против...
А што се грчког тиче читај још мало...

Da, bilo ko ko ima osnovno znanje lingvistike znao bi da kad jedan jezik je rasprostranjen na velikom geografskom prostoru od tog jezika se formiraju novi jezici. Na osnovu bliskosti srodnih jezika moze se zakljuciti vrijeme odvajanja. Za slovenske jezike to odvajanje je mnogo kasno u odnosu na latinske i germanske jezike.

Recimo krajem 9. vijeka jedan slovenski dijalekt iz okoline Soluna je bio potpuno razumljiv sa dijalektom iz Ceske. Bliskost kao dijalekt podgorice i beograda otprilike. To jasno ukazuje da odvajanje izmedju slovena se desilo nedugo prije. U isto vrijeme latinski dijalekti u Francuskoj su bili potpuno nesporazumljivi sa dijalektima u Italiji.

Da, bilo ko ko ima osnovno znanje lingvistike znao bi da kad jedan jezik je prostiran na velikom geografskom prostoru od tog jezika se formiraju novi jezici. Na osnovu bliskosti srodnih jezika moze se zakljuciti vrijeme odvajanja. Za slovenske jezike to odvajanje je mnogo kasno u odnosu na latinske i germanske jezike.

Recimo krajem 9. vijeka jedan slovenski dijalekt iz okoline Soluna je bio potpuno razumljiv sa dijalektom iz Ceske. Bliskost kao dijalekt podgorice i beograda otprilike. To jasno ukazuje da odvajanje izmedju slovena se desilo nedugo prije.
другим речима римска империја није могла говорити истим језиком. У Аустралији би већ одавно причали неразумљиво за Енглезе...
Не наравно то није никакав доказ, заправо је обрнуто ако су словени аутохтони на целој тој територији и у контакту одржавају језик. А разумљиви су били међу собом и у време Доситеја Обрадовића, не само у 9. веку....

Očigledno je da ti manjka znanja o ruskoj školi XIX veka, nisi ni imao gde da saznaš, nije to tvoja krivica ali bar napiši tako.
Ta škola nije negirala migraciju Slovena, već je tvrdila da su se oni vratili na područje koje su njihovi preci napustili i taj proces povratka je počeo mnogo pre VII veka.

Verovatno ne znaš da je ovaj isti Uspenski tvrdio da su Sloveni preuzeli Istočno carstvo od Romana po istom modelu kao što su Germani preuzeli zapadno carstvo i da su njime vladali do XI veka.

Gde se bre uhvati za Uspenskog, najboljeg učenika Lamanskog :D

Očigledno je da ti manjka znanja o ruskoj školi XIX veka, nisi ni imao gde da saznaš, nije to tvoja krivica ali bar napiši tako.
Ta škola nije negirala migraciju Slovena, već je tvrdila da su se oni vratili na područje koje su njihovi preci napustili i taj proces povratka je počeo mnogo pre VII veka.

Verovatno ne znaš da je ovaj isti Uspenski tvrdio da su Sloveni preuzeli Istočno carstvo od Romana po istom modelu kao što su Germani preuzeli zapadno carstvo i da su njime vladali do XI veka.

Gde se bre uhvati za Uspenskog, najboljeg učenika Lamanskog :D

Pa rekoh lepo da nisam siguran na šta misliš tačno. Ja sam mislio da ovde pričamo o kontinuitetu i osporavanju procesa seobe ili čemu već.

Uspenskog se uhvatih zato što sam ga nešto svojevremeno čitao i najbolje znam o njemu i imam knjigu njegovu u elektronskom formatu. Za ove ostale bih morao sve da pretražujem.

O prapostojbini Slovena diskutovalo se naširoko u ruskoj istoriografiji, koliko znam; i to podela se nije odnosila na neke samo dve tačke, niti se može reći da su bile ravnopravno zastupljene do Oktobarske revolucije.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back