„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Рекао бих да је тачно да је Деретић помало сувопаран, али то произлази из чињенице да он просто није писао за ширу јавност. Он је био научник, а не књижевник. Помало је парадоксално да је управо он познатији широј јавности. Можда је томе допринео и његов имењак? Шта год да је разлог, Деретићева дела - посебно његова Историја српске књижевности, која је доступна у безброј издања - су данас далеко доступнија.

Nažalost, to je istina.

Znam lično barem 15 ljudi koji su za njega preko sumanutog dalekog rođaka uopšte saznali za njega.

Ali, da ne skrećemo previše sa teme: šta je ovo Irini trebalo? Hoću reći, podosta je čudno...

Ова тема је Богу плакати.
582 стране, где се од црног прави бело...

Само једно питање историчарима, тим једачима Српског новца, а популаризаторима аутошовинизма међ Србима:

"Да ли сте ИКАДА питали кога, или правили анкету, да ли постоје Српске фамилије, које од пре 2. века живе овде на Балкану, а нису променили ни презиме, нити имена, нити језик и које су СЛОВЕНСКЕ од најмање 2. века?"

Шта мислите мудријаши, да ли је то могуће и у којој мери?
Да видимо муДрос...
Наравно, питање остаде без одговора.
Ето, то је спознаја Истине...

Када би ви господо знали, колико су БЕДНИ званични историографи, никада не би корили оног магарца Деретић - Џована, јер је чак и он за службене историчаре ПОЗИТИВАН!

Свака част покојним Јанковићу, Живковићу, исл. ово остало је углавном глиб.

Ne znam za 2. vek ali znam za starije.
Навео сам 2. век после Христа, а као ноторну ствар, што никако не значи да нема старијих, наравно да има.
Сви су овде старији, али неко то зна, неко не зна.

Једног дана ће многи да се хватају за главу, како су били толико глупи и покварени.

Наравно, питање остаде без одговора.
Ето, то је спознаја Истине...

Када би ви господо знали, колико су БЕДНИ званични историографи, никада не би корили оног магарца Деретић - Џована, јер је чак и он за службене историчаре ПОЗИТИВАН!

Свака част покојним Јанковићу, Живковићу, исл. ово остало је углавном глиб.

Nema te porodice, mada su neki pokušavali da izvode prezimena iz nekih antičkih toponima...što svakako nije isto.

"Да ли сте ИКАДА питали кога, или правили анкету, да ли постоје Српске фамилије, које од пре 2. века живе овде на Балкану, а нису променили ни презиме, нити имена, нити језик и које су СЛОВЕНСКЕ од најмање 2. века?"

Неки можда и постоје од тог времена, али доказа за овакве тврдње нема. Нека се поједина савремена и могуће у једној линији сачувана српска презимена могу протегнути и шест или седам векова уназад, за та на која се овде мисли постоји рупа од најмање једног миленијума. Неозбиљно је тврдити да је нешто исто, ако га дели рупа од хиљаду година. А у наведеним случајевима, то је можда и 1500-1700. година.

Значи да треба да рачунамо на "чињеницу" да су Хрвати, Црногорци и Бошњаци историјски народи и да говоре језицима које су изградили самостално? Да верујем да су Безјаци једноплемени са Далматинцима? Да верујем да су Бошњаци настали од народа Богумила? То је политика, то није наука. И сад си дао одговор како се то ради у пракси.

Nigde nisam pomenuo nikakvu sintagmu istorijski narod niti sam pominjao kakva je bila ičija etnogeneza ili standardizacija službenog jezika.

Nema te porodice, mada su neki pokušavali da izvode prezimena iz nekih antičkih toponima...što svakako nije isto.
Значи напамет тврдимо, нешто што не знамо, ... "сјајно".
Иначе, те родослове за паре из 1990+, испод части ми је и да коментаришем.
Неки можда и постоје од тог времена, али доказа за овакве тврдње нема. Нека се поједина савремена и могуће у једној линији сачувана српска презимена могу протегнути и шест или седам векова уназад, за та на која се овде мисли постоји рупа од најмање једног миленијума. Неозбиљно је тврдити да је нешто исто, ако га дели рупа од хиљаду година. А у наведеним случајевима, то је можда и 1500-1700. година.
Очигледно и не знате о чему причам, мада су важни и ти родослови стари до 1000. година, Призрен, Црна гора, део Охрид, ...

Поразно је да су господа лезилебовићи и пљувачи по Српској историји (читај: "званични историчари" из АНУ-С-а идр, ...), спремни да оду на крај света и усвоје као истину, најочитије фалсификате и бесмислице, само ако иду ПРОТИВ СРПСТВА,

А да ниподаштавају најозбиљнија документа и најверније традиције (буквално их игноришу, јер је ОСПОРАВАЊЕ НЕМОГУЋЕ), ако не иде на руку српским душманима: германима, латинима, грцима, турцима, енглезима, шипцима, итд...

Ето толико од мене по овој теми, јер се нико није НИ ОКРЕНУО да пита нпр: "Шта булазниш?", колико су неки уверени да све знају...
А буквално представе немају.

Значи напамет тврдимо, нешто што не знамо, ... "сјајно".
Иначе, те родослове за паре из 1990+, испод части ми је и да коментаришем.

Очигледно и не знате о чему причам, мада су важни и ти родослови стари до 1000. година, Призрен, Црна гора, део Охрид, ...

Поразно је да су господа лезилебовићи и пљувачи по Српској историји (читај: "званични историчари" из АНУ-С-а идр, ...), спремни да оду на крај света и усвоје као истину, најочитије фалсификате и бесмислице, само ако иду ПРОТИВ СРПСТВА,

А да ниподаштавају најозбиљнија документа и најверније традиције (буквално их игноришу, јер је ОСПОРАВАЊЕ НЕМОГУЋЕ), ако не иде на руку српским душманима: германима, латинима, грцима, турцима, енглезима, шипцима, итд...

Ето толико од мене по овој теми, јер се нико није НИ ОКРЕНУО да пита нпр: "Шта булазниш?", колико су неки уверени да све знају...
А буквално представе немају.
Ало стручњак, а да ти нама кажеш које то српске фамилије постоје овде од 2. века за промену, и изнесеш више та најозбиљнија документа.Иначе не знам онда шта тражиш уопште на овом подфоруму.

Ало стручњак, а да ти нама кажеш које то српске фамилије постоје овде од 2. века за промену, и изнесеш више та најозбиљнија документа.Иначе не знам онда шта тражиш уопште на овом подфоруму.
Ма све трчим.
Ваша модераторска ексенцијо...

Ниси, ја сам, зато што је једини историјски народ на овом подручју српски.

Ne ulazeći sad u uopšte u diskusiju oko te karakterizacije, i šta sad treba da radimo sa tim.

Svaki put kada pišemo članak stavimo nešto kao Kosovo* pa u fusnoti ne zaboravite, ne istorijski narodi su ovo! Ili da razdvajamo sa tačkom-zarez uvek, pa onda kažemo: Srbi, Hrvati (istorijski narodi), pa; , Makedonci (neistorijski narodi)? Ili da ubacimo preambule pred sve što se ikada i igde piše, sa obrazlaganjem da se u članku navode i narodi koji nisu istorijski.

ili...šta je poenta?

Ne ulazeći sad u uopšte u diskusiju oko te karakterizacije, i šta sad treba da radimo sa tim.

Svaki put kada pišemo članak stavimo nešto kao Kosovo* pa u fusnoti ne zaboravite, ne istorijski narodi su ovo! Ili da razdvajamo sa tačkom-zarez uvek, pa onda kažemo: Srbi, Hrvati (istorijski narodi), pa; , Makedonci (neistorijski narodi)? Ili da ubacimo preambule pred sve što se ikada i igde piše, sa obrazlaganjem da se u članku navode i narodi koji nisu istorijski.

ili...šta je poenta?

Poenta je da nisi shvatio koji su istorijski narodi na ovom području samim tim što nabrajaš Hrvate.

Fusnote su veoma bitne, bez njih može da se podrazumeva istorijska samobitnost izmišljenih naroda.

Sto se tice autohtone skole i Etruraca, interesantno je da imamo ne samo paralele sa Raskom nego i sa Bosnom po gradu Bolsena i sa Hrvatima po gradu Orvieto, a gradovi su Etrurski.

https://en.wikipedia.org/wiki/Orvieto
https://en.wikipedia.org/wiki/Bolsena

Ovo ti nisu dobri primeri. Bolsena je latinizovan naziv a Orvieto je italijanski od latinskog naziva Urbs Vetus. Dakle nema veze ni sa Bosnom zato što se, kako navode hroničari zvala Volsinija, a još manje sa Hrvatima. Niburg za Orvieto kaže da je to stara Volsinija koja je prva stradala u ratu sa Rimljanima. Inače su udaljene oko 10 kilometara jdna od druge pa je ovo , računajući veličine poseda i verovatna stvar. Suština je da originalni nazivi nisu dobro protumačeni, blizu jesu ali, recimo, za grad Veii sam pronašao podatak da se ustvari zvao Intevej. E, tu ima dve velike paralele u Vojvodini, upravo tamo gde su se selili već poluromanizovani prognanici iz rimske republike ( kad je Etrurija kroz svoju poslednju ispostavu, rimsku kraljevinu, konačno pobeđena i krenulo nizbrdo).

Suština Etruraca i Etrurije je da su sebe zvali Tračanima, i veliku većinu naseljenih mesta tračkim imenom. Do Taragone koja se nalazi pored Barselone.

Poslednja izmena:
Poenta je da nisi shvatio koji su istorijski narodi na ovom području samim tim što nabrajaš Hrvate.

Fusnote su veoma bitne, bez njih može da se podrazumeva istorijska samobitnost izmišljenih naroda.

Uopšte je nebitno da li govorimo o Kinezima ili o Hui narodu. Obrazloži, ko je uopšte pokrenuo pitanje istorijskih i neistorijskih naroda?

Kako ti to, zapravo, predlažeš da transformišemo sisteme i običaje komunikacije na svetu? Pretpostavlja da su izmene Ustava Republike Srbije i propratnog zakonodavstva nužne..?

Uopšte je nebitno da li govorimo o Kinezima ili o Hui narodu. Obrazloži, ko je uopšte pokrenuo pitanje istorijskih i neistorijskih naroda?

Kako ti to, zapravo, predlažeš da transformišemo sisteme i običaje komunikacije na svetu? Pretpostavlja da su izmene Ustava Republike Srbije i propratnog zakonodavstva nužne..?

Рекох ти, ја сам покренуо питање историјских и неисторијских народа, односно народа и паранарода. Какве везе Устав Србије има са овим? Комуникација иде двосмерно, дакле треба инсистрирати на томе како Аустријанци не могу да имају аустријски језик а Хрвати могу српски језик да именују својим именом.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back