„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Авај dvukeljic-у, па ти не умеш читати. :D Требао си схватити како је некада постојала праиндоевропска вера и да зато постоје успореднице између митологија индоевропских народа. Прочитај у књизи The Oxford Introduction to Proto-Indo-European and the Proto-Indo-European World делове о реконструисању ПИЕ митологије, веровањима и божанствима индоевропљанā па ти можда нешто буде јасније.

Ma razumem ja to da je postojala praindoveropska vera i da zbog toga postoje usporednice između mitologija indoevropskih naroda. Ali ja hoću da kažem da pored ove sličnosti u mitologiji, jeste keltski jezik veoma sličan današnjem srpskom (Ranka Kuić kaže da ima barem 500 reči u "današnjem" srpskom i keltskom koje se isto izgovaraju i imaju isto značenje), takođe je veoma slična i narodna poezija, imena reka su ista. Sigurno bi našli još mnogo istih stvari između Slovena/Srba kada bi to proučavali.
Pored toga znamo da Kelti su bili tu, gde i danas žive Srbi. Ali ako je ime nestalo ne znači da su i oni. Kao što Iliri ili Dalmati nisu nestali, samo su preuzeli ime Romeji ili kako već.

Kyriose nisi mi dao nikakav komentar u vezi ovoga članka http://blogslavkaperovica.wordpress....istina-ko-smo/ , gde se kaže da Crnogorci imaju dosta sličnosti sa Keltima po nekoj analizi DNK-a. Zar nisu po Porfirogenitu Srbi naselili opustošene zemlje istočne Hercegovine, zapadne Srbije i Crne Gore. Pa po tome treba smatrati da se onda "pravi" Srbi nalaze na tim područjima?

Poslednja izmena:
Ma razumem ja to da je postojala praindoveropska vera i da zbog toga postoje usporednice između mitologija indoevropskih naroda. Ali ja hoću da kažem da pored ove sličnosti u mitologiji, jeste keltski jezik veoma sličan današnjem srpskom (Ranka Kuić kaže da ima barem 500 reči u "današnjem" srpskom i keltskom koje se isto izgovaraju i imaju isto značenje), takođe je veoma slična i narodna poezija, imena reka su ista. Sigurno bi našli još mnogo istih stvari u raznim stvarima između Slovena/Srba kada bi to proučavali.
Pored toga znamo da Kelti su bili tu, gde i danas žive Srbi. Ali ako je ime nestalo ne znači da su i oni. Kao što Iliri ili Dalmati nisu nestali, samo su preuzeli ime Romeji ili kako već.
Колико сте народа до сада прогласили Србима на овој теми? Колико језика вам је било истоветно српскоме?

Досадна су таква трабуњања, дајте нешто ново.

Колико сте народа до сада прогласили Србима на овој теми? Колико језика вам је било истоветно српскоме?

Досадна су таква трабуњања, дајте нешто ново.

Na kraju čemo doči do Deretićevog zaključka da su sva ta imena (Kelti, Veneti,...) samo staleži velikog naroda Slovena/Srba :)

Na kraju čemo doči do Deretićevog zaključka da su sva ta imena (Kelti, Veneti,...) samo staleži velikog naroda Slovena/Srba :)

Деретић пише те глупости зараде ради, а због чега их пишеш ти? Да ли си размишљао о томе да можда и ти можеш да узмеш коју кинту за те аутохтонистичке глупости? Плајваз у руке па пиши, можеш зиста да будеш добар у томе, имаш бујну машту. А за чињенице ко те пита, оне ионако нису на цени.

...
Kyriose nisi mi dao nikakav komentar u vezi ovoga članka http://blogslavkaperovica.wordpress....istina-ko-smo/ , gde se kaže da Crnogorci imaju dosta sličnosti sa Keltima po nekoj analizi DNK-a. Zar nisu po Porfirogenitu Srbi naselili opustošene zemlje istočne Hercegovine, zapadne Srbije i Crne Gore. Pa po tome treba smatrati da se onda "pravi" Srbi nalaze na tim područjima?

Па нисам сматрао да је то било вредно коментара. Ради се о типичним лупетањима новокомпонованих Црногораца, који час доказују сродност са Келтима, час су Словени који потичу од Велета (Љутића), час су аутохтони (при чему своју аутохтоност погрешно изводе из високе фреквенције хаплогрупе I2a1-Din), и шта ли већ неће да смисле. Конкретно, то о "sličnosti sa Keltima po nekoj analizi DNK-a" је лупетање Вукељићевог типа, и исто оно што сам рекао Вукељићу важи и у овом случају, јер генетске разлике између становника Србије и Црне Горе нису велике. Генетско истраживање које је обухватило и Србију и Црну Гору је
S. Mirabal et al., Human Y-Chromosome Short Tandem Repeats: A Tale of Acculturation and Migrations as Mechanisms for the Diffusion of Agriculture in the Balkan Peninsula,American Journal of Physical Anthropology 142(3) (2010) 380-390.
То истраживање је показало да је у односу на Србију у Црној Гори нешто виша фреквенција хаплогрупа које се могу повезати са староседелачким становништвом (Е1b - 27,0%, R1b - 9,4%, J2 9,2% у Црној Гори, према Е1b - 17,3%, R1b - 4,5%, J2 5,0% у Србији), а нешто нижа фреквенција хаплогрупа које се могу повезати са Словенима (I2a1 - 29,2%, R1a - 7,4% у Црној Гори, према I2a1 - 38,5%, R1a - 14,5% у Србији). Ове разлике делом могу бити последица тога да је тестирањем у Црној Гори било обухваћено и Албанско становништво, али се ипак чини да ти резултати показују да је у Црној Гори, у односу на Србију, нешто више оних који потичу од староседелачког становништва, а нешто мање оних који су словенског порекла. Уосталом, и историјски извори потврђују да је у Диоклеји било нешто више староседелачког становништва него у Далмацији.
Занимљиво је и да су од свих генетских истраживања спроведеним над Србима резултати из овог рада најближи резултатима на Српском ДНК пројекту.

Nisam znao da postoje pleme Dalmati/Dalamati kod severnih Srba

Nadam se da ima i neki rad gde je savršeni A.Loma povezao Dardan i Dalmat u istočnoj Nemačkoj po istoj ovoj logici....Ne čuh da su se u istočnoj Nemačkoj razmnožili Dardanci, ni prirodni ni neprirodni.

Ivo Vukčević je u knjizi "Slovenska Germanija" (Beograd, 2007) popisao iz istorijskih dokumenata i ostale oblike njihovog imena, najbliži izrazi našoj, južnoj Dalmaciji i Dalmatama su iz 806.godine:Dalmatas i iz 880 godine- Dalamati; 940. i 1046. godine-Dalmatia,

Па нисам сматрао да је то било вредно коментара. Ради се о типичним лупетањима новокомпонованих Црногораца, који час доказују сродност са Келтима, час су Словени који потичу од Велета (Љутића), час су аутохтони (при чему своју аутохтоност погрешно изводе из високе фреквенције хаплогрупе I2a1-Din), и шта ли већ неће да смисле. Конкретно, то о "sličnosti sa Keltima po nekoj analizi DNK-a" је лупетање Вукељићевог типа, и исто оно што сам рекао Вукељићу важи и у овом случају, јер генетске разлике између становника Србије и Црне Горе нису велике. Генетско истраживање које је обухватило и Србију и Црну Гору је
S. Mirabal et al., Human Y-Chromosome Short Tandem Repeats: A Tale of Acculturation and Migrations as Mechanisms for the Diffusion of Agriculture in the Balkan Peninsula,American Journal of Physical Anthropology 142(3) (2010) 380-390.
То истраживање је показало да је у односу на Србију у Црној Гори нешто виша фреквенција хаплогрупа које се могу повезати са староседелачким становништвом (Е1b - 27,0%, R1b - 9,4%, J2 9,2% у Црној Гори, према Е1b - 17,3%, R1b - 4,5%, J2 5,0% у Србији), а нешто нижа фреквенција хаплогрупа које се могу повезати са Словенима (I2a1 - 29,2%, R1a - 7,4% у Црној Гори, према I2a1 - 38,5%, R1a - 14,5% у Србији). Ове разлике делом могу бити последица тога да је тестирањем у Црној Гори било обухваћено и Албанско становништво, али се ипак чини да ти резултати показују да је у Црној Гори, у односу на Србију, нешто више оних који потичу од староседелачког становништва, а нешто мање оних који су словенског порекла. Уосталом, и историјски извори потврђују да је у Диоклеји било нешто више староседелачког становништва него у Далмацији.
Занимљиво је и да су од свих генетских истраживања спроведеним над Србима резултати из овог рада најближи резултатима на Српском ДНК пројекту.

Naravno da si smatrao da ovo nije vredno komentara :)

Ti smatraš da je zbog te razlike bilo "verovatno" uključeno i Albansko stanovništvo.

Ako sam u pravu onda kod Crnogoraca ili bolje rečeno Srba iz Crne Gore ima skoro 46% haplogrupa koje se mogu povezati sa starosedelaškim stanovništvom.

Inače ovaj mesec imam pauzu što se tiče alkohola, pre decembra kada počinju žurke :)

Znači ako je sve ovo do sad bilo kad si trezan, od sutra smo i zvanično na'ebali. :mrgreen:

Nisam znao da postoje pleme Dalmati/Dalamati kod severnih Srba

Пуно тога ти не знаш, али те то, на жалост, нимало не спречава да овде продајеш ово за оно.
Код Полапских Словена постојало је племе Далеминци или Гломачи, како су их још звали, врло блиско Полапским Србима, које је ушло и у српски племенски савез. Називе које си ти навео увели су они који су желели да Далеминце повежу са Далмацијом, али они са римском провинцијом Далмација немају никаве везе. Према мишљењу познатог руског археолога Валентина Седова, први етноним (Далеминци) припада племену прашко-корчаковске културе које се у област између Лабе и Сале населило у првом словенском таласу који је ту стигао, док други етноним (Гломачи) припада племену русенске групе (Срби), које ја на те просторе пристигло нешто касније. За твоју информацију, Лужичани и Милчани (данашњи Лужички Срби), припадају другој археолошкој култури, суковско-дзиедзицкој култури, односно торновској групи те културе.

%D0%9F%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B8%D1%86%D0%BA%D0%B8%D1%85-%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B1%D0%BE%D0%B2.png
31sclavania.jpg

Пуно тога ти не знаш, али те то, на жалост, нимало не спречава да овде продајеш ово за оно.

Svakoga dana u svakom pogledu sve više i više napredujem :)

Код Полапских Словена постојало је племе Далеминци или Гломачи, како су их још звали, врло блиско Полапским Србима, које је ушло и у српски племенски савез. Називе које си ти навео увели су они који су желели да Далеминце повежу са Далмацијом, али они са римском провинцијом Далмација немају никаве везе. Према мишљењу познатог руског археолога Валентина Седова, први етноним (Далеминци) припада племену прашко-корчаковске културе које се у област између Лабе и Сале населило у првом словенском таласу који је ту стигао, док други етноним (Гломачи) припада племену русенске групе (Срби), које ја на те просторе пристигло нешто касније. За твоју информацију, Лужичани и Милчани (данашњи Лужички Срби), припадају другој археолошкој култури, суковско-дзиедзицкој култури, односно торновској групи те културе.

%D0%9F%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B8%D1%86%D0%BA%D0%B8%D1%85-%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B1%D0%BE%D0%B2.png
31sclavania.jpg

Ma baš me briga što ti misliš da nemaju ništa zajedno. Možda i nemaju, a možda i imaju.

Meni je bitno da se ovi na severu međuostalom nazivaju Dalmatas (865. god.) i provincija Dalmatia (1046. god.).
A znamo da su Dalmati bili jedno ilirsko pleme na prostoru današnje Dalmacije, koji su se borili sa Rimljanima ili njihovim saveznicima od 156. do 7. godine pr. n. e. http://sr.wikipedia.org/sr/Далмати

Zašto nije moguče da je jedan deo tog plemena pobegao od Rimljana i naselio se na severu, kada su Rimljani okupirali njihovu zemlju?

Prof. Djordje Janković: "Повод за повлачење неких носиоца археолошких особина Илира преко Дунава до Дњепра током 3-1. столећа пре Христа, могу бити само келтски и римски напади. Келти пустоше илирска подручја у Посавини и Подунављу у 4-3. столећу. Од 3-2. столећа Римљани постепено освајају прво јадранско приобаље, а затим и унутрашњост динарског простора, и завршавају покоравање илирских области до Дунава око смене ера. После Панонског устанка 6-9. г., Римљани су десетковали побуњено становништво. То су били разлози да се део такозваних Илира исели на север".

A Konstantin Jiriček piše: »Grci iz vremena Komnena, nazivaju Srbe najviše Dalmati«

I da li možeš da mi ti odgovoriš, ako već Klaudije II Gotski ne može: DA LI JE TAČNO DA SE SRBI NE POMINJU POD TIM IMENOM PRE 631 GODINE?

Poslednja izmena:
На сајту http://www.starisloveni.com/Veles.html кажу следеће:
Samo u keltskoj mitologiji postoji božanstvo slično Velesu, a to je Cernunnos, bog druida, prirode, rogatih životinja, a simbol mu je rogata zmija (a tako su prema Vjačeslavu Vsevolodoviču Ivanovu i Vladimiru Toporovu Sloveni nekad doživljavali i Velesa).

Шта ти мислиш о томе?

Иако није мени упућено питање, да додам шта још знам о овоме.

У оба случаја ради се о Богу Подземља, оном код кога се иде после смрти. Обојица су Црни Богови, келтоиски израз Черн,Церн асоцира на словенску реч за ЦрноБога, ЧерноБога.Код Руса је то Чернобог (Czorneboh, Czernebog), Македонаца Црнобог (исто и Чернобог или Жернебог,),Пољака Czarnobóg, (albo Czernobuh, Zcerneboch), Бугара Чернобог (още Чърнбог, Черноглав, Czarnobóg, Czernobuh),Словенаца Črnobog, Črnoglav (tudi Črnoboh, Černebog, Černoboh, Crnobog, Černyjbog, Czerneboch, Zernebuch, Tiarnaglofi), Украјинаца Чорнобог .
Може се наћи да је пторо-келтоиски облик теонима, у реконструкцији, Cerno-on-os, дакле "Черн".

Чернобог/Црнобог је , кроз године хришћанства, постао еквивалент Ђавол, вероватно отуда везивање (на сајту старих словена) са рогатом змијом. Рогови (воловски,волујски) су такође симбол Власа/Велеса, а змија је симбол у многим митологијама зла које спава у доњем свету, симболично приказаним у корењу светог дрвета /аксис мунди.
http://www.izvor-osmodec.hr/arhiva/Putovanja/Mitologija/mitologija.jpg

Све те митолошке представе потекле су уствари од тумачења небеских појава, па сад ви тумачите даље зашто већину њих најбоље чувају Срби који су се доселили однегде. Они тамо "негде" што су остали и од којих су потекли Срби немају та знања, а Срби што су се доселили отуда имају. Алогика.
Данашњи (староверни)Словени зову Власа -Волос (чија је симболика код Срба животиња вол, воловски рогови, воловска кола, дакле етимолошки најближе самом називу ) и везују га, потпуно погрешно за медведа, а Срби (од Словена, по већини дискутаната, потекли) чувају ближу и тачнију симболику.

На сајту старих словена није поменут много битнији симбол од рогова, заједнички и за Власа/Волоса и Черно/Цернуноса, а то је јелен..водич умрлих душа кроз тамне вилајете и дуге стазе Нава .

Poslednja izmena:
...
Meni je bitno da se ovi na severu međuostalom nazivaju Dalmatas (865. god.) i provincija Dalmatia (1046. god.).
A znamo da su Dalmati bili jedno ilirsko pleme na prostoru današnje Dalmacije, koji su se borili sa Rimljanima ili njihovim saveznicima od 156. do 7. godine pr. n. e. http://sr.wikipedia.org/sr/Далмати
...

Кажи ми ко их назива "Dalmatas", а "провинцију" "Dalmatia"? Ни у једном историјском извору се не називају тако. Баварски географ их помиње као "Talaminzi", Chronicon Moissiacense из 805. године као "Demelcion", "Rerum gestarum Saxonicarum libri tres" из 967/968. као "Dalamanci", а у Chronicon Thietmari Merseburgensis из 1012. до 1018. се каже "quam nos Teutonice Deleminci vocamus, Sclavi autem Glomaci appellant", дакле, оно што су Германи звали Далеминци, Словени сами су звали Гломачи. ПремаThietmar-у, име племена настало је од светог извора Гломач који се налазио у том крају. Називи које ти користиш, "Dalmatas" и "Dalmatia", су фалсификати таквих као што си ти, који би волели да виде нешто што не постоји, па прекрајају имена онако како им се свиђа, како им одговара.

Иако није мени упућено питање, да додам шта још знам о овоме.

У оба случаја ради се о Богу Подземља, оном код кога се иде после смрти. Обојица су Црни Богови, келтоиски израз Черн,Церн асоцира на словенку реч за ЦрноБога, ЧерноБога.Код Руса је то Чернобог (Czorneboh, Czernebog), Македонаца Црнобог (исто и Чернобог или Жернебог,),Пољака Czarnobóg, (albo Czernobuh, Zcerneboch), Бугара Чернобог (още Чърнбог, Черноглав, Czarnobóg, Czernobuh),Словенаца Črnobog, Črnoglav (tudi Črnoboh, Černebog, Černoboh, Crnobog, Černyjbog, Czerneboch, Zernebuch, Tiarnaglofi), Украјинаца Чорнобог .

Чернобог/Црнобог је , кроз године хришћанства, постао еквивалент Ђавол, вероватно отуда везивање (на сајту старих словена) са рогатом змијом. Рогови (воловски,волујски) су такође симбол Власа/Велеса, а змија је симбол у многим митологијама зла које спава у доњем свету, симболично приказаним у корењу светог дрвета /аксис мунди.
http://www.izvor-osmodec.hr/arhiva/Putovanja/Mitologija/mitologija.jpg

Све те митолошке представе потекле су уствари од тумачења небеских појава, па сад ви тумачите даље зашто већину њих најбоље чувају Срби који су се доселили однегде. Они тамо "негде" што су остали и од којих су потекли Срби немају та знања, а Срби што су се доселили отуда имају. Алогика.
Данашњи (староверни)Словени зову Власа -Волос (чија је симболика код Срба животиња вол, воловски рогови, воловска кола, дакле етимолошки најближе самом називу ) и везују га, потпуно погрешно за медведа, а Срби (од Словена, по већини дискутаната, потекли) чувају ближу и тачнију симболику.

А одакле теби да су Срби најбоље сачували те митолошке представе? Представа Велеса као Бога Подземља јавила се релативно касно и најраније је документована у Чешкој. Чак и да су Срби најбоље сачували те митолошке представе, то може да се тумачи тиме да су касније покрштени, а то опет не иде у прилог вашим аутохтонистичким тезама, јер је територија Балкана прилично рано покрштена.

Poslednja izmena:
Кажи ми ко их назива "Dalmatas", а "провинцију" "Dalmatia"? Ни у једном историјском извору се не називају тако. Баварски географ их помиње као "Talaminzi", Chronicon Moissiacense из 805. године као "Demelcion", "Rerum gestarum Saxonicarum libri tres" из 967/968. као "Dalamanci", а у Chronicon Thietmari Merseburgensis из 1012. до 1018. се каже "quam nos Teutonice Deleminci vocamus, Sclavi autem Glomaci appellant", дакле, оно што су Германи звали Далеминци, Словени сами су звали Гломачи. ПремаThietmar-у, име племена настало је од светог извора Гломач који се налазио у том крају. Називи које ти користиш, "Dalmatas" и "Dalmatia", су фалсификати таквих као што си ти, који би волели да виде нешто што не постоји, па прекрајају имена онако како им се свиђа, како им одговара.

Pa Ivo Vukčević navodi to; ne verujem da je on to izmislio.

Ivo Vukčević je u knjizi "Slovenska Germanija" (Beograd, 2007) popisao iz istorijskih dokumenata i ostale oblike njihovog imena, najbliži izrazi našoj, južnoj Dalmaciji i Dalmatama su iz 806.godine:Dalmatas i iz 880 godine- Dalamati; 940. i 1046. godine-Dalmatia,

Pa Ivo Vukčević navodi to; ne verujem da je on to izmislio.

Да ли си читао Ива Вукчевића? Очигледно ниси, али те то не спречава да се позиваш на њега. А ја сам то одавно прочитао. У својој књизи Rex German or Um Populos Sclavorum Вукчевић се пак позива на рад немачког аутора из 1983. године (Heinrich Kunstmann, Kamen die westslavischen Daleminci aus Dalmatien? in: Die Welt der Slawen 28 (1983) 364-371) где се каже
In Kamen die westslavischen Daleminci aus Dalmatien?, Kunstmann traces Germania's Serbs called Dalminci/Glomaci (Sclavi, qui vocantur Dalmatii) to Illyria'sSerbs, to Duklya/Dalmatia, to Dlamoc and Glamoc (1983).
Очигледно је да је то искривљена реченица "quam nos Teutonice Deleminci vocamus, Sclavi autem Glomaci appellant" из Chronicon Thietmari Merseburgensis (1012.-1018.). Једино што Вукчевић наводи као везу Далеминаца/Гломача са Далмацијом је име града Гламоча, које личи на ово друго име племена. Међутим, то није никакав аргумент, град је име могао добити након што су се ту населили Словени.

Да ли си читао Ива Вукчевића? Очигледно ниси, али те то не спречава да се позиваш на њега. А ја сам то одавно прочитао. У својој књизи Rex German or Um Populos Sclavorum Вукчевић се пак позива на рад немачког аутора из 1983. године (Heinrich Kunstmann, Kamen die westslavischen Daleminci aus Dalmatien? in: Die Welt der Slawen 28 (1983) 364-371) где се каже

Очигледно је да је то искривљена реченица "quam nos Teutonice Deleminci vocamus, Sclavi autem Glomaci appellant" из Chronicon Thietmari Merseburgensis (1012.-1018.). Једино што Вукчевић наводи као везу Далеминаца/Гломача са Далмацијом је име града Гламоча, које личи на ово друго име племена. Међутим, то није никакав аргумент, град је име могао добити након што су се ту населили Словени.

Pa naravno da još nisam pročitao, ali sigurno hoću.

Ti si rekao da Nemci nazivaju Glomače Daleminci; a pitanje je kako Glomači/Srbi kažu Daleminci. Možda su oni to ime izgovarali Dalminci.

Na wikipedi sam našao da se Dalmati nazivaju i Delmati (lat.: Dalmatae, gr.: Delmatoi); i da je bilo njihovo osnovno zanimanje stočarstvo, a na ilirskom jeziku da dalma ili delma znači ovca (http://bs.wikipedia.org/wiki/Dalmati).

A to nisam ni pomislio, u vezi plemena Glomača i grada Glamoč u Dalmaciji. Hvala ti za to informaciju.

Jedna od teorija je naravno da su gradu Glamoču dali naziv Srbi.

Према другој теорији, коју заступа и професор Mилoш Бојиновић, а према налазима њемачког лингвисте Јозефа Шица, ријеч гламоч настала је од ријечи глама, која означава каменито голо брдо, чуку... која се са једне стране полако и потпуно издиже, а са друге има стрми одсјек. У бугарском језику ријеч глама означава високу стијену, а изворни облик ријечи је голома, ријеч прасродна са летонском ријечи пагалмс.

Проф. Бојиновић даје предност илирском поријеклу ријечи, сматрајући да је лингвистички приступ најпоузданији у одређивању њеног поријекла. (http://sr.wikipedia.org/sr/Гламоч).

Znaš da ja više verujem ovoj drugoj teoriji :)

I ne znam kako uopšte ne pomisliš da je moguče da se jedan deo Dalmata odselio na sever zbog ratovanja sa Rimljanima. Zašto je to nemoguče? Pa ratovali su Dalmati sa Rimljanima 150 godina - jedan je deo njih sigurno bežao, a jedini je pravac prema severu.

...
Ti si rekao da Nemci nazivaju Glomače Daleminci; a pitanje je kako Glomači/Srbi kažu Daleminci. Možda su oni to ime izgovarali Dalminci.

Тачније, Немци их називају Daleminzier или Daleminzen, Чеси Glomači или Daleminci, Пољаци Glomici, Głomacze или Dalemińcy, а Руси Далеминцы , Долеминцы, Галомачи или Гломачи. Као што сам већ рекао, Срби и сви остали Словени са тог подручја су их звали Гломачи, глупо је сада расправљати о томе како су Гломачи или Срби изговарали име које су им дали Немци. Ако њихово име има било какве везе са Далмацијом, онда је много вероватније од онога што ти тврдиш да су им Немци почетком 9. века дали такво име јер се један део племена у 7. веку одселио у Далмацију. Али, не верујем да Немци у то доба нису знали да правилно напишу или изговоре латинско Dalmatia, или своју сопствену варијанту тог назива Dalmatien, зашто би те називе искривили у Daleminzier, Demelcion, Dalamanci или Deleminci?

...
Na wikipedi sam našao da se Dalmati nazivaju i Delmati (lat.: Dalmatae, gr.: Delmatoi); i da je bilo njihovo osnovno zanimanje stočarstvo, a na ilirskom jeziku da dalma ili delma znači ovca (http://bs.wikipedia.org/wiki/Dalmati).

Све ми више личиш на новокомпоноване Бошњаке, они би да се прогласе директним потомцима Илира само да би негирали своје српско порекло. Јасно ми је зашто је њима стало да по цену фалсификовања историје постану Илири, али ми није јасно зашто је теби до тога стало?

...
A to nisam ni pomislio, u vezi plemena Glomača i grada Glamoč u Dalmaciji. Hvala ti za to informaciju.

Jedna od teorija je naravno da su gradu Glamoču dali naziv Srbi.

Према другој теорији, коју заступа и професор Mилoш Бојиновић, а према налазима њемачког лингвисте Јозефа Шица, ријеч гламоч настала је од ријечи глама, која означава каменито голо брдо, чуку... која се са једне стране полако и потпуно издиже, а са друге има стрми одсјек. У бугарском језику ријеч глама означава високу стијену, а изворни облик ријечи је голома, ријеч прасродна са летонском ријечи пагалмс.

Проф. Бојиновић даје предност илирском поријеклу ријечи, сматрајући да је лингвистички приступ најпоузданији у одређивању њеног поријекла. (http://sr.wikipedia.org/sr/Гламоч).

Znaš da ja više verujem ovoj drugoj teoriji :)

Та друга теорија можда може да протумачи настанак имена Гламоч, али то не може да протумачи назив племена Гломачи или Галомачи. Као што сам већ рекао, немачки аутори сматрају да је племе добило назив по свом централном светилишту које је носило баш то име (у Немачким изворима се срећу називи Glomaci, Glomuzi или Zlomizi). Ту област Немци данас зову Lommatzsch. Ако је тачно ово у шта ти верујеш и ово што кажу немачки извори, онда Гломачи немају никакве везе са Гламочем, а Далеминци са Далмацијом.

...
I ne znam kako uopšte ne pomisliš da je moguče da se jedan deo Dalmata odselio na sever zbog ratovanja sa Rimljanima. Zašto je to nemoguče? Pa ratovali su Dalmati sa Rimljanima 150 godina - jedan je deo njih sigurno bežao, a jedini je pravac prema severu.

Зато што нема ничега што то може да потврди, па чак ни да наговести могућност нечег таквог. Једина веза коју имаш је сличност имена, а ја сам ти већ милион пута рекао да не верујем у такве игре речима, извођење једне речи из друге без икаквог језичког правила на које се при томе може позвати. То што ви радите је исто као када бих ја сада пошао од тога да се главни град Гломача звао Гана, и да онда тврдим да су они пореклом из афричке земље Гана. Шта би ти онда рекао? Или да су Нишани дошли из околине Ниша, а да је река Ниса добила име по Нишави.

Poslednja izmena:
Тачније, Немци их називају Daleminzier или Daleminzen, Чеси Glomači или Daleminci, Пољаци Glomici, Głomacze или Dalemińcy, а Руси Далеминцы , Долеминцы, Галомачи или Гломачи. Као што сам већ рекао, Срби и сви остали Словени са тог подручја су их звали Гломачи, глупо је сада расправљати о томе како су Гломачи или Срби изговарали име које су им дали Немци. Ако њихово име има било какве везе са Далмацијом, онда је много вероватније од онога што ти тврдиш да су им Немци почетком 9. века дали такво име јер се један део племена у 7. веку одселио у Далмацију. Али, не верујем да Немци у то доба нису знали да правилно напишу или изговоре латинско Dalmatia, или своју сопствену варијанту тог назива Dalmatien, зашто би те називе искривили у Daleminzier, Demelcion, Dalamanci или Deleminci?

Pa ko če znati, možda su i sami promenili/dodali E (Dalma-nci u Dalema-nci), nakon nekoliko vekova i prisutnosti drugih naroda blizu njih. Zašto ih g. Vučević izmeđuostalog naziva i Dalmanci?

Све ми више личиш на новокомпоноване Бошњаке, они би да се прогласе директним потомцима Илира само да би негирали своје српско порекло. Јасно ми је зашто је њима стало да по цену фалсификовања историје постану Илири, али ми није јасно зашто је теби до тога стало?

Pa hoću da saznam istinu.

Та друга теорија можда може да протумачи настанак имена Гламоч, али то не може да протумачи назив племена Гломачи или Галомачи. Као што сам већ рекао, немачки аутори сматрају да је племе добило назив по свом централном светилишту које је носило баш то име (у Немачким изворима се срећу називи Glomaci, Glomuzi или Zlomizi). Ту област Немци данас зову Lommatzsch. Ако је тачно ово у шта ти верујеш и ово што кажу немачки извори, онда Гломачи немају никакве везе са Гламочем, а Далеминци са Далмацијом.

I šta to ima veze i ako su stvarno dobili ime po centralnom svetilištu? Možda su svetilištu tako dali ime zbog mesta gde je stajao, ako je stajao na nekom brdu, sličnom Glama - kamenito golo brdo; sa jedne strane stena, a sa druge se polako dižeč. Ko če to da zna.

Зато што нема ничега што то може да потврди, па чак ни да наговести могућност нечег таквог. Једина веза коју имаш је сличност имена, а ја сам ти већ милион пута рекао да не верујем у такве игре речима, извођење једне речи из друге без икаквог језичког правила на које се при томе може позвати. То што ви радите је исто као када бих ја сада пошао од тога да се главни град Гломача звао Гана, и да онда тврдим да су они пореклом из афричке земље Гана. Шта би ти онда рекао? Или да су Нишани дошли из околине Ниша, а да је река Ниса добила име по Нишави.

Nije samo sličnost imena. Nego sličnost dveju imena na jednom kraju; i to u kraju gde živi narod sa istim imenom - Srbi.

U Gani nema imena sličnom Dalmati Kyriose; razmišljaj malo :)

Poslednja izmena:
U Gani nema imena sličnom Dalmati

Nemački naziv "Lomač(a)" za Glamoč, pardon Glomač..bolno podseća na vatreni Lomčinski boj 922.godine, u kojoj su "izgoreli" mnogi Srbi..a sam događaj za severne Srbe je isto ono što je nama izginuće u Kosovskom boju.Hronike Nemačke iz tog vremena kažu da je u bici pod Lomčinom palo 120.000 Srba.

Glomač je inače naselje u kome su arheolozi dokazali zemljoradnju staru 7,5 hiljada godina..

Što se "Gane" tiče, toj Milduhovoj prestonici ( a on je bio ono što je mitski Kraljević Marko nama) naziv je bio Grana, Grona, svedoči Jan Kolar.Verovatno zato što je gradić bio Granica (Hron,Hronec).Srušena je konačno 929.g.

Sláwy dcera: lyricko-epická báseň w pěti zpěwjch. Wýklad čili přmětky ..., Том 2...Аутор: Ján Kollár
books

Takođe
K.A. Espe (1834)Über die Feste Grona in der slavischen Zupanie Hlomazi:
books

Arheološki snimci Miloduhovog grada:
http://www.seerhausen.de/images/Geschichte/Gana.pdf

Milduhova prestonica , gde je bio dvorac Gana, danas se zove Jahna, severozapadno od Mišna/Majsena..pripada glomačkom/dalmatskom delu ...otprilike je na sredini između Oschaca i H-lommatzha..Latitude. 51.2166667°, Longitude. 13.1833333° ....

Severni Srbi izgovaraju naziv plemena Dalemińcy, isto tako i Poljaci

Ma čitam ja, ali nema niko da mi objasni sličnost dveju imena na jednom kraju (u Dalmaciji i zemlji gde su živeli Daleminci) ; i to u kraju gde živi narod sa istim imenom - Srbi.

Ма јасно је да читаш, али нити знаш шта треба да читаш, нити знаш како треба да читаш. На пример, ако желиш да сазнаш нешто о пореклу Словена, није нормално да, као што ти радиш, кренеш да читаш негде од средине, и да прескочиш брдо релевантних чињеница чије логичке последице су оно са чиме си започео читање. Ако тако радиш, природно је да ти то што читаш неће бити јасно. Као што сам већ објашњавао неким твојим пајташима на теми за генетичку генеалогију, ти видиш само врх леденог брега и доносиш закључке на основу тога што видиш, наравно погрешне. Да би боље разумео ствари, мораш мало дубље да проучиш материју, да завириш мало и у онај много већи део леденог брега испод површине. Зато би било природно да кренеш са читањем испочетка. На пример, постоје две изврсне књиге једног од најпознатијих руских археолога-слависте, академика Руске академије наука, Валентина Седова, које су преведене на српски:
Јако је добра и књига коју сам много пута цитирао
али, колико се сећам, ти имаш проблема са читањем руског. Штета! Додуше, ни ја нисам неки познавалац руског, али могу да разумем шта пишу, треба само имати жељу да нешто разумете и научите.
Предлажем ти да набавиш ове две књиге на српском и прочиташ их, да не луташ више по магли.

А што се тиче твог горњег питања, одговор је једноставан: све док наука не пронађе неке неспорне везе између илирских Далмата и словенских Далеминаца, а до сада их није пронашла, сличност њихових имена се сматра за чисту случајност.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back