„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa ja ti napisah iznad kako ja to vidim i odakle je, a to kajzer ti je verovatno jer se na latinskom ca cita ka, tj nemci il ko god kaze kajzer nepravilno citaju.

Kako to misliš nepravilno? Pa Njemci upravo bliže no bilo koji drugi narod nazivaju cara!

* engleski: emperor
* njemački: kajzer
* srpski: car
* latinski: kajsar

Zar ne bi, po tvojoj logici obrtanja istorije unazad, Cezarovo ime trebalo da dolazi upravo iz njemačkoga? :think:

Pa ja ti napisah iznad kako ja to vidim i odakle je, a to kajzer ti je verovatno jer se na latinskom ca cita ka, tj nemci il ko god kaze kajzer nepravilno citaju.

Не немци, грци...

Kaisar (καῖσαρ) – "Caesar": originally, as in the late Roman Empire, it was used for a subordinate co-emperor or the heir apparent, and was first among the "awarded" dignities. The office enjoyed extensive privileges, great prestige and power. When Alexios I created sebastokratōr, kaisar became third in importance, and fourth after Manuel I created despotēs. The feminine form was kaisarissa. It remained however an office of great importance, and was awarded to a few high-ranking and distinguished officials, and was only rarely awarded to foreigners. Justinian II named Tervel, khan of the Bulgars, kaisar in 705; the title then developed into the Slavic term tsar or czar (from Latin through Bulgarian and then into Russian, Serbian etc.). Andronikos II Palaiologos also named Roger de Flor, leader of the Catalan Grand Company, kaisar in 1304.

Kako to misliš nepravilno? Pa Njemci upravo bliže no bilo koji drugi narod nazivaju cara!

* engleski: emperor
* njemački: kajzer
* srpski: car
* latinski: kajsar

Zar ne bi, po tvojoj logici obrtanja istorije unazad, Cezarovo ime trebalo da dolazi upravo iz njemačkoga? :think:

Pa upravo se o tome radi ovde, i na tome se zasniva cela ta nemacka skola istorije - to je njihovo a ne nase, a sem sto oni to tvrde nikakav dokaz nemaju. I mi tvrdimo i ako njima ne treba dokaz ne treba ni nama. Gde ti je dokaz da je caesar imperator na latinskom jeziku?
Ima li jos jedan primer u istoriji da neka nebuloza (u ovom slucaju kosat) postane sinonim za cara?

Fora je sto sta god mi imamo u nasem jeziku okrece se da je iz latinskog, sa turskog ili ko zna odakle, a niko ne gleda da je to u stvari sve obrnuto.

To je zato što neće Milošević, Karađorđe i Dušan vladati u budućnosti, isto kao što Prvi i Drugi svjetski rat ne predstoje tek; već su dio prošlosti - mi se ne krećemo u prošlost, već u budućnost.
Potpuno ti je pobrkana vremenska linija; ti si se već rodio, ne treba tek da se rodiš!

1. U kom su veku srbi dosli po zvanicnoj istoriji na ove prostore?

U VII stoljeću je odgovor.

2. Koji su to latinski carevi vladali nama tu da mi imamo toliko "latinskih" reci u nasem jeziku?

Balkan je bio dio Carstva od početaka Rimskog carstva; bio je osvojen u doba Republike, tako da je odgovor - svi do Manojla Komnina.

3. Gde smo mi uopste bili u dodiru sa latinima takozvanim kad je razlika u postojanju po zvanicnoj istoriji par vekova? Ajd mi, al odakle severnim slovenima "latinske" reci?

Preko crkveno-slovenskoga jezika - u crkveno-slovenskom, vasilevs se dosljedno prevodilo sa car. kao i iz njemačkog jezika [kajzer] (što se tiče zapadnih Slovena).

Preko crkveno-slovenskoga jezika - u crkveno-slovenskom, vasilevs se dosljedno prevodilo sa car. kao i iz njemačkog jezika [kajzer] (što se tiče zapadnih Slovena).

Znaci kod srba je latinizacija izvrsena preko crkvenog jezika?
E pa vidis, to su argumenti te berlinske skole. Popovi su isli po selima i citali na latinskom ljudima te su ljudi naucili latinske reci i masovno poceli da ih koriste, cak sta vise na svoje izvorne reci su zaboravili nego su masovno odlucili da koriste latinske.

Pa upravo se o tome radi ovde, i na tome se zasniva cela ta nemacka skola istorije - to je njihovo a ne nase, a sem sto oni to tvrde nikakav dokaz nemaju. I mi tvrdimo i ako njima ne treba dokaz ne treba ni nama. Gde ti je dokaz da je caesar imperator na latinskom jeziku?
Ima li jos jedan primer u istoriji da neka nebuloza (u ovom slucaju kosat) postane sinonim za cara?

Kao prvo, Njemci uopšte ne tvrde da su dali naziv za Cezara - već obratno, kao i slovenski narodi, da su preuzeli iz latinskog jezika.

nonk, je li tebi poznato ko su bili cezari i avgusti Rima? Imperator, odnosno autokrator po grčki, nije ništa drugo do naziv za vrhovnog vojnog komandanta Rima - a počev od Tiberija, rimski carevi su to pravo držali kao nasljedno (poziciju takvu je prethodno prvi zauzeo Avgust).

Upravo zbog toga je 1721. godine rusko carstvo preimenovano u imperiju - Petar Veliki je htio da istakne da je on imperator, zato što je cezar ipak niži od avgusta. Međutim, ostali narodi slovenski su dosljedno nastavili primjenjivati crkveno-slovensku riječ.

The three titles used by the majority of Roman emperors -- "imperator", "caesar" and "augustus" -- were all used personally by Caesar Augustus (he officially renamed himself "Imperator Caesar Augustus")

заповедник (император), заштитник (цезар), величанствени (августус).

Његово величанство - Јовино (касније Јупитер) дете (Јулиус), врховни заповедник војске, заштитник Рима итд

Znaci kod srba je latinizacija izvrsena preko crkvenog jezika?
E pa vidis, to su argumenti te berlinske skole. Popovi su isli po selima i citali na latinskom ljudima te su ljudi naucili latinske reci i masovno poceli da ih koriste, cak sta vise na svoje izvorne reci su zaboravili nego su masovno odlucili da koriste latinske.

To nije tačno, to niko ne tvrdi.

Što se tiče domaćih riječi, ima ih koliko hoćeš: knez, vojvoda, vladika, samodržac, župan - i sve su opstale!

To nije tačno, to niko ne tvrdi.

Što se tiče domaćih riječi, ima ih koliko hoćeš: knez, vojvoda, vladika, samodržac, župan - i sve su opstale!

Nisam rekao za vladara, vec za reci gde nemamo sinonim, recimo pomocni glagol jeste, odnosno to je trece lice jednine, mi nemamo ime za taj glagol, tj zaboravljeno je a kaze se da smo mi to uzeli iz latinskog, sto znaci da mi nismo ni postojali pre latinskog jer je to osnovni glagol postojanja.

Gde ti je dokaz da je caesar imperator na latinskom jeziku?
I

1. Oktavijan se proglazio sa Cezara kako bi istakao srodstvo
2. Tiberije, rođen kao Tiberije Klaudije Neron, prekršten je u 'Tiberija Julija Cezara' po usvajanju
3. Kaligula - dodao sebi Cezar
4. Klaudije - po stupanju na presto se proglasio za Cezara
5. Neron - usvojen i po usvajanju imenovan Cezarom
6. Galba - osnivač nove dinastije, ne Julio-Klaudijevske, a to znači ta titula postave vezana za Carstvo - uzima titulu 'Cezar' po stupanju na presto

itd...

Nisam rekao za vladara, vec za reci gde nemamo sinonim, recimo pomocni glagol jeste, odnosno to je trece lice jednine, mi nemamo ime za taj glagol, tj zaboravljeno je a kaze se da smo mi to uzeli iz latinskog, sto znaci da mi nismo ni postojali pre latinskog jer je to osnovni glagol postojanja.

Pa onda ne vrdaj priču dalje izvan onoga o čemu pričamo (nepostojeća veza između riječi 'car' i 'kajsar').

Dal postoji kod predhrscanskih Slovena nesto ko Car, Sultan, Kaiser (tako se na nemackom pise), Imperator, Tenno, dzinghis khana, kralj nad kraljevima sad ne mogu da se setim kako se zove car na kinezskom.

Imali toga nong vladara koji se smatrao universalnim vladarima rukovodilac na zemlji od strane najveceg boga ili sina neba kao sto su to radili svi carevi sveta.

Dal postoji kod predhrscanskih Slovena nesto ko Car, Sultan, Kaiser (tako se na nemackom pise), Imperator, Tenno, dzinghis khana, kralj nad kraljevima sad ne mogu da se setim kako se zove car na kinezskom.

Imali toga nong vladara koji se smatrao universalnim vladarima rukovodilac na zemlji od strane najveceg boga ili sina neba kao sto su to radili svi carevi sveta.

Pa ne znam kako je aleksandar makedonski sebe zvao, ne pise to nigde.

A koliko nema veze hrast sa carom govori i ime hrasta koji zovemo cer.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back