„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Имамо Ахилија и Арија. Да овај Архилије нема везе са Аријем? Аријевска јерес је била популарна у Панонији.
Odalke ti uopste pomisao da bi mogli da imaju veze, jedan jeretik i jedan svetac? jel to preslo u naviku da sve povezujes samo na osnovu prvog slova u imenu, u ovom slucaju prva dva :) ? Arhilije je bio mucenik, pogubljen za vreme progona hriscana u 3. veku, za Arija mozes i sam da nadjes ko je ikad je ziveo.

Poslednja izmena:
To su stara, napuštena, pogrešna mišljenja lingvista iz XIX stoljeća, zasnovana baš upravo na ovome anonime Bavarskome geografu kojeg sam ti napomenuo (Šafarik i ostali).
Zamisli da ti treba da ti sada boluješ od upale pluća; da li ćeš uzeti antibiotike koje ti ljekar pripiše, il' ćeš na osnovu nekog starog ljekarskog ljetopisa razbiti jedan od onih toplomjera (mada ako sam dobro zapazio nešto ih potiskuju sa tržišta u novije vrijeme, smjenjujući ih elektronskima), sasuti živu u čašicu za kavu, malo razblažiti vodom i to pravo niz grlo? :think:

Najbolji genije prije 200 godina vrlo često nije ni do nogu običnome intelektualcu današnjice; ljudi starine nisu razumijevali razne stvari koje mi danas i u osnovnom školstvu učimo...

Stoga, ukratko, Bavarski geograf nije i ne može biti dokaz da je srpski etnonim bio opšte-slovenski - pa niti zajednički za sve Južne Slovene.

Bavarski Geograf je itekako važan izvor za istoriju Srba jer pominje, samo na Elbi, dvadesetak srpskih gradova i opisuje srpska i slovenska plemena. Ovo je najveća glupost koju si do sada napisao

Сад си ми дао идеју.
Сећам се расправе о Велсовој књиги, где се помиње Русколањ.
Закључак је да је реч о некој етно - територијалној организацију, и да је ово лањ од поље, значи указује на неки простор.
Херодот помиње Трибалску долину.
Касни се каже да Дарданци живе у земљи Трибала.
То би значило да имамо земљу Срба (Трибала), Срболањ, (Триболањ). Отуда касније Серблои (Трибалои).

Видим да се игра речима распламсала до бесвести! Добро, реците ми како се у све то о чему дискутујете уклапају Птоломејеви Срби???

Raskrinkani beži iz ustanova zatvorenog tipa već decenijama i svaki put se zakrinka ne bi li utekao goniocima i otuda nick krinka 5 a trebalo bi raskrinkani 5 na petu.:zcepanje:

Опа, види ко нам се то вратио са службеног пута!!! Причај како је било на путу! :p

Bavarski Geograf je itekako važan izvor za istoriju Srba jer pominje, samo na Elbi, dvadesetak srpskih gradova i opisuje srpska i slovenska plemena. Ovo je najveća glupost koju si do sada napisao

Е, види се да ти је службени пут пријао, прелазиш на праву страну. На основу ранијих дискусија са Славеном поуздано знам да он није мислио на те Србе на које ти мислиш, већ на племе Zeriuani, које неки погрешно идентификују као Србе, и на томе заснивају своју тезу да је српски етноним био опште-словенски. Славен управо то истиче као погрешно.

Poslednja izmena:
Видим да се игра речима распламсала до бесвести! Добро, реците ми како се у све то о чему дискутујете уклапају Птоломејеви Срби???

Ту је облик Сирби. Срби на Кавказу. Нисам сигуран да ли то има неке везе са нама. Можда има везе са оном групом Кимераца која је одлучила да бежи од Скита. (Херодот)

Poslednja izmena:
Misliš Marcelinovi Srbi :hahaha:

Мислим на племе Serboi које Птоломеј помиње у својој Географији у 2. веку

Ту је облик Сирби. Срби на Кавказу. Нисам сигуран да ли то има неке везе са нама. Можда има везе са оном групом Кимераца која је одлучила да бежи од Скита. (Херодот)

Или су можда ти Птоломејеви Срби били део Сармата који су у браку са Бастарнима изродили Словене!!!

Poslednja izmena:
]

Опа, види ко нам се то вратио са службеног пута!!! Причај како је било на путу! :p

Da budem iskren bio sam u pritvoru:mrgreen:

Nismo ni sumljali , no eto sad su te pustili , više košulja ne žulja.

Мислим на племе Serboi које Птоломеј помиње у својој Географији у 2. веку

Или су можда ти Птоломејеви Срби били део Сармата који су у браку са Бастарнима изродили Словене!!!

Ovo mi je promaklo . Ma bio je tu jedan baron koji je tvrdio da se Sulumirski pozvao na Marcelina kada je reč o kavkaskim Srbima ,. Preganjasmo se dugo s njim dok ga po ko zna koji put nismo uhvatili u očiglednoj laži, kao kad uhvate kakvo derište sa prstima u pekmezu :mrgreen:

Poslednja izmena:
Понављам по ко зна који пут. Дунав и Сава нису границе култура. То је вештачка граница. Миленијумима је простор од Скопља до Будимпеште један културни простор.
Римљни су их звали Лимиганти. Иначе су пореклом са Балкана. Опет питање, како су они сбе звали (лимес је граница на латинском).
Јужно од Дунава и Саве су Трикорни. Опет латински назив за племе Тророги.

А ја понављам по ко зна који пут следеће:
ако Приск из Панијума у Тракији (http://www.istorijskabiblioteka.com/art:prisk),

а) човек пореклом са Балкана (можда је познавао и неке локалне дијалекте)

б) образован човек свог времена (школовао се вероватно у Цариграду; добро је познавао Херодота и Тукидида па самим тим и њихове екскурсе о варварима типа Трибала, Сармата итд)

в) и дипломата од каријере (послат у поверљиву мисију хунском краљу Атили на врхунцу моћи; познавао је осим грчког до једне мере и латински, хунски и готски, можда још понеки језик)

НЕ ЗНА по имену и језику (није ни грчки, ни латински, ни хунски, ни готски) да идентификује народ под хунском влашћу који справља медовину, гаји просо и прави чамце моноксиле (449. године)
да ли се онда радило о неком

а) народу који је одавно био познат Римљанима, аутохтон на Балкану или у Панинији или већ...?

б) народу који, пошто није био познат источноримском посланству, представља (може бити) придошлице у Панонији где су пресељени са истока у већем броју под хунским притиском или надзором?

в) народу који је одавно био познат Римљанима, аутохтон на Балкану или у Панинији или већ...а зли Византинац/Ромеј Приск пише да их први пут види и чује само како би сакрио вишемиленијумску старосрБску историју?

Ахиле, молим те изабери неки од три понуђена одговора или допиши свој.

Ако те не мрзи можеш да прочиташ и цео сачувани цитат о Присковој посети Атилином двору па види помињу ли се игде ти Лимиганти и Трикорни средином 5. века, за почетак.
http://www9.georgetown.edu/faculty/jod/texts/priscus.html

Poslednja izmena:
Ovo mi je promaklo . Ma bio je tu jedan baron koji je tvrdio da se Sulumirski pozvao na Marcelina kada je reč o kavkaskim Srbima ,. Preganjasmo se dugo s njim dok ga po ko zna koji put nismo uhvatili u očiglednoj laži, kao kad uhvate kakvo derište sa prstima u pekmezu :mrgreen:

Ево шта Марија Гимбутас каже у књизи "The Slavs"

serboigimbutas.jpg

Занимљиво. Тачније, Турци су записали Ржава.
Овде се отварају нека питаиња. Морам поново да прочитам Херодота. Немам сад времена. Само ћу указати на везу Сигини, Мизи, Фригијци, Ликијци.
Такође Кимерци, две касте, грађански рат. Део се сели на исток, па у малу Азију.
Скити у погребном обреду примењују неку врсту балсамовања. Скроз другачија култура у односу на Староевропску и Словенску....
Археолози су поставили тезу о сукобу датираном око 1500 г пне (закопани мачеви, гда власници нису имали прилике да их откопају). Неко говори и о грађанском рату, победила култура спаљивања покојника. Мало је проблем што би Херодотова прича требала бити ближа његовом времену
У Босни, али и у долини Моравице имамо тумулусе.

"Казуј робе, откуда си, из племена којега си?
Ја се зовем Ел Мухамед, из племена старих Азра,
што за љубав живот губе и умиру када љубе."

Poslednja izmena:
А ја понављам по ко зна који пут следеће:
ако Приск из Панијума у Тракији (http://www.istorijskabiblioteka.com/art:prisk),

а) човек пореклом са Балкана (можда је познавао и неке локалне дијалекте)

б) образован човек свог времена (школовао се вероватно у Цариграду; добро је познавао Херодота и Тукидида па самим тим и њихове екскурсе о варварима типа Трибала, Сармата итд)

в) и дипломата од каријере (послат у поверљиву мисију хунском краљу Атили на врхунцу моћи; познавао је осим грчког до једне мере и латински, хунски и готски, можда још понеки језик)

НЕ ЗНА по имену и језику (није ни грчки, ни латински, ни хунски, ни готски) да идентификује народ под хунском влашћу који справља медовину, гаји просо и прави чамце моноксиле (449. године)
да ли се онда радило о неком

а) народу који је одавно био познат Римљанима, аутохтон на Балкану или у Панинији или већ...?

б) народу који, пошто није био познат источноримском посланству, представља (може бити) придошлице у Панонији где су пресељени са истока у већем броју под хунским притиском или надзором?

в) народу који је одавно био познат Римљанима, аутохтон на Балкану или у Панинији или већ...а зли Византинац/Ромеј Приск пише да их први пут види и чује само како би сакрио вишемиленијумску старосрБску историју?

Ахиле, молим те изабери неки од три понуђена одговора или допиши свој.

Ако те не мрзи можеш да прочиташ и цео сачувани цитат о Присковој посети Атилином двору па види помињу ли се игде ти Лимиганти и Трикорни средином 5. века, за почетак.
http://www9.georgetown.edu/faculty/jod/texts/priscus.html

Ако је толико образован, онда је сигурно тај језик могао повезати са неким од назначених, као сродан. Или није знао, или му то није било битно. Ако циљаш на Гепиде, зар нисте тврдили да су сродни Готима. Ако су степски народ, онда су сродни Сарматима.
И Цариград је на Балкану. Тракија је срце Византијког царства, романизација и хеленизација на највишем нивоу. И у Виминавијуму и Сирмијуму, писмени се служе латинским без обзира на порекло.
Трачани су сродни Скитима, а то није Дакомезијска културна група о којој сам причао (мада су вероватно сродни).

Из Присковог описа јасно је да он среће дамаће неномадско становништво. Плове рекама, имају сталне насеобине, куће са сламнатим кровом (ово указоје на земљурадњу). Немогуће да су се за тако кратко време одомаћили и прилагодили животној средини.
Лимиганти су добро документовани. Имају специфичан однос према номадским племенима, они зависе од њиховог ратарства.

Poslednja izmena:
Ако је толико образован, онда је сигурно тај језик могао повезати са неким од назначених, као сродан. Или није знао, или му то није било битно. Ако циљаш на Гепиде, зар нисте тврдили да су сродни Готима. Ако су степски народ, онда су сродни Сарматима.
И Цариград је на Балкану. Тракија је срце Византијког царства, романизација и хеленизација на највишем нивоу. И у Виминавијуму и Сирмијуму, писмени се служе латинским без обзира на порекло.
Трачани су сродни Скитима, а то није Дакомезијска културна група о којој сам причао (мада су вероватно сродни).

Из Присковог описа јасно је да он среће дамаће неномадско становништво. Плове рекама, имају сталне насеобине, куће са сламнатим кровом (ово указоје на земљурадњу). Немогуће да су се за тако кратко време одомаћили и прилагодили животној средини.
Лимиганти су добро документовани. Имају специфичан однос према номадским племенима, они зависе од њиховог ратарства.

Драги мој Ахиле, ово је школски пример како ти прелазиш преко наративних извора који не одговарају твом непознавању извора и неким тезама које сваштарски прикупљаш на разним странама од "Трећег ока" па надаље, врло често без зрна самокритике.

"Неке смо реке прешли моноксилима којима се служе оближњи становници[…]По селима су нам спремали храну, место жита просо, место вина медос (медовину), како се тамо зове[…]јер ови становници који су помешани, поред свог варварског језика, теже да знају или хунски или готски, па и латински уколико са Римљанима долазе у додир."

Ја циљам као што знаш на Словене, који су у познијим изворима посведочени као узгајивачи проса (Прокопије, Псеудо-Маврикије, разни арапски писци...), градитељи моноксола и љубитељи медовине. Приск изричито спомиње просо, нема потребе да по сламнатим крововима закључујемо да ли су се бавили земљорадњом или не.

Као што си видео, Приск спомиње пустош који су Хуни створили у унутрашњости царства све до Наиса (разорени су били и Сирмијум и Виминацијум), а на основу извора знамо да је тако било и на доњем Дунаву. Никаквих Лимиганата више нема у неком препознатљивом облику, очигледно хунски продор у Панонију почетком 5. века лако кида и сложене друштвене структуре и на римској/ромејској територији, а северно од Дунава изазива померање (сеобу?) и већих и комплекснијих варварских група, као што су Готи које си споменуо.

Е сад, како то да су средином 5. века Словени у Панонији непознати добро упућеном и образованом цариградском дипломати? Један од разлога може бити, ако познајемо иоле позноримску историју, и "прекид веза" Цариграда са Панонијом током грађанских ратова у време Теодосија Великог, побуне Алариха и његових Гота, сукоба западноримског магистра милитум Стилихона са источноримском владом, већих покрета варвара у Средњој Европи који су нам недовољно познати у наративним изворима (али су резултиралу упадом Радагајстових Гота у Италију или Вандала, Свева и Алана у Галију 406) итд. Услед свега тога, имамо и пребацивање политичког средишта хунске државе у Панонију такође у првим деценијама 5. века, стварање јаче монархијске власти, борбу око превласти између хунских "краљевских" породица итд. извори за овај период, попут Птиска, сачувани су нам само у фрагментима и зато нам је историја 5. века слабије позната од историје 4. и 6. века (затим опет "рупе" од 7. до доброг дела 9. века).

Ови Словени живе "помешани", дакле није искључено да живе уз затечено становништво или неке друге земљорадничке народе. Ови Прискови варвари теже да науче готски, хунски или латински по потреби. Зар није мало чудно да Лимиганти, Дакомези, Скити или већ који су бар од 3. века били суседи Гота, још раније Римљана тек треба да науче готски или латински? Очигледно да се латински учи по потреби, Сирмијум, Виминацијум итд. не функционишу више као центри романизације.

Poslednja izmena:
О каквом трећем оку причаш.
Прочитај радове наших археолога, у доброј мери су реконструисали тај период. Једина нова популација су извесни елементи које повезују са појавом Гепида.
Култура која се може повезати са Словенима у Панонији је присутна и пре Хуна.
Лимиганти не постоје под тим називом. То је Римски назив за погранично становништво и садашњој Војводини, које се бави ратарством.
Њих сам наводио као пример да Грци, Римљани и Ромеји, не зову народе њиховим именом, већ измишљају нова имена.
PS
Просо није житарица.

Poslednja izmena:
Klaudije II Gotski kaže:

"Не мора да значи да су била највећа. Битна је њихова унутрашња организација, војна моћ и други фактори такође. Да ли су рецимо Готи морали да буду невероватно бројни да освоје и опљачкају Рим који је 410. још увек бројао неколико стотина хиљада становника. Да ли су рецимо Англи и Саси били невероватно бројно да почевши од 5. века покоре становништво римске Британије и временом му наметну свој германски језик и различите облике материјалне културе?"

Potpuno se slažem sa tobom u vezi ovoga; nego nisi mi odgovorio da li se Srbi kao, ajde da kažemo, neko srednje veliko pleme, pominju u 4/5/6 veku slično kao Goti?

То је Римски назив за погранично становништво и садашњој Војводини, које се бави ратарством.
Ima jedan problemcic Ahile, latinski je limes, limitis a izvedena rec iz toga je limitaneus, limitanenses, limitatenses; to g se nikako ne uklapa. Takodje ima puno naroda kojima rimljani i grci nisu izmislili ime.

Ima jedan problemcic Ahile, latinski je limes, limitis a izvedena rec iz toga je limitaneus, limitanenses, limitatenses; to g se nikako ne uklapa. Takodje ima puno naroda kojima rimljani i grci nisu izmislili ime.

Сложеница. Латинско гант је одбити.
Такође gaunt значи кошчати, мршави, што би антополошки одговарало динаризованом подунавском кромањонцу.

Латинско гант је одбити.
Hm meni nije poznat ovaj glagol, gant nikako ne moze biti odbiti tj. infinitivni oblik, latinski infinitiv se zavrsava na -re. Koji je infinitivni oblik tog glagola?
Такође gaunt значи кошчати, мршави, што би антополошки одговарало динаризованом подунавском кромањонцу.
Hm, znaci anglo-latinska slozenica, zanimljivo.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back