Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 105.101
Na tim stranama ima i ovo:
"Но, будући свестан да се тако само прича, а да никаквих доказа нема, Халкокондилсе aeh у следећој реченици пита није ли било обрнуто, наиме, да се тај свет из земље на Јонскоммору иселио, прешао Дунав и доспео до ивице настањеног света. Што год да се прича, каже он,ништа се сигурно не може рећи. Међутим, ако није био сигуран у порекло, односно одакле је кодошао, Халкокондил као да поуздано зна да носе различита имена, али да су им обичаји исти ида говоре истим језиком. Веома је занимљива и његова примедба да тај народ (реч је оСловенима) живи расут по Европи, на различитим подручјима, па међу осталим и на одређенимместима на Пелопонезу, у Лаконији, на планини Тајгет и на (предгорју) Тајнарон. На овонадовезује још једну значајну опаску, наиме како све од Дакије до Пинда, простирући се ипрема Тесалији, живи једно племе. У обема областима називају се Власима, али не могу да знам, каже Халкокондил, који је народ дошао пре који после, само једно знам сигурно — да Трибали [Срби], Мизи [Бугари], Илири, Кроати, Полани и Сармати (Руси) говоре сличним језиком; те мора да су међусобно сродни".
"Карактеристично је да Халокондил кад говори о Србима готово их редовно изједначује са Илирима, што ће рећи да и њихова станишта замишља углавном на некадашњем илирском подручју."
..i?
To ti je Novaković najvećim dijelom prepričao sam izvor, koji sam ti i postavio iznad.