Može li ime i prezime?
I nemoj mi sad reći da se ti silni radovi naših arheologa i lingvista ograničavaju samo na dr Jankovića?
Ako uvažavaš ozbiljne naučnike, zašto onda istupaš kao branilac Pjanovićeve?![]()
Pa ne; u tome je i problem. Za mnoge si pogrešno predstavio odnosno interpretirao njihova pisanija, tako da bi se mnogi smijali (npr. Ivića, Cvijića ili Srejovića).
Tako si recimo i Živkovića potpuno pogrešno interpretirao; nigdje on nije rekao da je 'srpski jezik došao iz Polablja'. Naprotiv, on je naglasio da nije!!!![]()
Ок онда, ја сам то закључио из онога што сте ти и Кирка навели, очигледно те нисам добро разумео.
Шта сам то погршно цитирао код Срејовића, Цвијића и Ивића.
Веруј ми ти си тај који ниси био у стању да разумеш неке ствари. Убио сам се да ти објасним.
То око Олге, мање више, више око Ђорђа Јанковића, је један рат сујета и то толико дискредитује наше научнике да би требало да се покријете по ушима и црвените једно годину дана.
Ма није у питању диплома и како је неко дошао до ње, и да ли је члан научне заједнице, у питању је само то да ли је оно што тврди засновано на научним методама или не. Код Олге Луковић-Пјановић нисам видео ништа што је базирано на научној методологији, и такве ствари једноставно више не читам, јер, као што рекох, ја сам фан (или полтрон, или роб, ако се некоме то више свиђа) научне методологије.
Наравно да у "Срби народ..." нема научне методологије јер та књига није научни рад. То је више збирка закључака других научника и извора на ову тему. Њеног овде скоро да нема ничег. Рекли смо већ да је књига недовршена, односно сирова, јер се разболела у току припреме књиге. И не знач да је све што је написала ОК, али има доста тога што јесте.
Овде је било речи о томе да су стари грци тежили да Срб замене са триб, или слично. Наведени су примери. Питање је једноставно преимери су течни или нису тачни.
Занимљиво је приметити примену двоструких стандарда. Личност са дипломом Сорбоне и 0 научног рада (осим једног опскурног рада, библије аутохтониста) је више поуздана од особа са дипломама из Београда (па и Атине, Беча итд) и подужом листом радова препознатих од остатка научне заједнице као дела урађених на научно-методолошким основама са доприносом познавању прошлости.
Или једноставно: што је баби мило...
Опет, ко каже да ја не уважавам научне радове. Погледај мало моје одговоре и видећеш колико сам их цитирао и постављао линкове.
Ја само критикујем неке појаве у том свету. Као и неке овдашње форумаше који покушавају да се представе да говоре у име науке, а ставови које заступају немају никакве везе са доступним научним радовима који се тичу ове проблематике.
Može li ime i prezime?
I nemoj mi sad reći da se ti silni radovi naših arheologa i lingvista ograničavaju samo na dr Jankovića?
Ako uvažavaš ozbiljne naučnike, zašto onda istupaš kao branilac Pjanovićeve?![]()
Pa ne; u tome je i problem. Za mnoge si pogrešno predstavio odnosno interpretirao njihova pisanija, tako da bi se mnogi smijali (npr. Ivića, Cvijića ili Srejovića).
Tako si recimo i Živkovića potpuno pogrešno interpretirao; nigdje on nije rekao da je 'srpski jezik došao iz Polablja'. Naprotiv, on je naglasio da nije!!!![]()
Па Ђорђе Јанковић јесте био шеф Катедре за сердњовековну археологију на БУ, па је по том основу углавном био носилац свих тих истраживања. Али није он био једини у који је истраживања вршио. Открића из прошле године потврђују присуство Словена на Јелици и код Ваљева, у византијским градовима, и пре "званичне" собе. Ни ово није Јанковићево истраживање. Станко Трифуновић види Лимиганте као Словене http://www.rastko.rs/arheologija/strifunovic-sloveni_panonija_c.html
Ђорђе Јанковић није лингвиста. Животно дело Павла Ивића, требао је бити рад о шумадијско-војвођанском говору. Истраживање су наставили ученици. Овде тек очекујем најзанчајнија открића.
Наиђох на ово
". Римљани су вероватно и овде при административном организовању освојене области, у складу са већ утврђеном политиком прилагођавања постојећем стању, поделили територију Мезије на перегрине заједнице, civitates. Као и у другим провинцијама, оне су се могле налазити под управом домаћих кнежева, principes, или пак римских војних префеката.[1] Нове заједнице су обично задржавале старе етничке називе, мада се територијално нису морале поклапати са племенском облашћу. У Горњој Мезији овај ступањ развоја посведочен је само на једном натпису из времена Клаудија. На њему се спомињу civitates Moesiae et Triballiae, под управом центуриона примипила легије V Macedonica, Бебија Атика.[2] Није јасно међутим да ли су овим називом обухваћене све перегрине заједнице на територији Меза и Трибала или само две, које носе старе племенске називе."
Poslednja izmena: