„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Па ја мислим да немамо ништа од старе српске историје јер пише на грчком није Мутимир већ је неки МухсџцхџдзгАГЏИЗ , ИЛИ ВЛАСТИМИР
вКАЈЏКХаиоџхиоуц ,

То мора да су онда ванадалска или северно-афричка имена ништа не алудира на славофоност јер Порфирогенит није писао на словенском тако да су Срби и Хрвати до 9. века говорили и писали на грчом. Нема доказа у 10. веку да су Срби и Хрвати говорили словенским него су били Склави до 9. века и говорили румунским или грчким.
Он пише после Константина!
Словени су већ рођено одојче!

Теза је теза , теорија , теорија ово није ни хиперскептицизам већ оксиморони.
Све док Власи говоре влашки језик, није потребно ни да они буду споменути ни да постоји неко писмо на влашком. Влашки језик је романски а историја је пуно забележила кад су Романи прво стигли у овом делу Европе. Наравно то не значи да су Власи изворни Римљани. Нису. Историја је забележила насилно освајања Балкана и укључење у Римско Царство. Било то како било, на Балкану латински језик је био језик државе током седам векова.

А кад гледам шта се пише на овом форуму схватам да је спомен насилног упадања и освајање Балкана од стране Словена табу.
Докакз? Па Власи долазе на Балкан у 9. веку протерују их Мађари из Паноније теби је то табу тема а то су научне чињенице.

Двоструки аршини нема потрбе за доказ Влаха то су Романи нити језика јер Романи нису знали ко су Власи о томе не мора да се пише ништа то је једноставно тако.

А потребно је 100000 тона извора да се докаже ко су Словени?????

To je dokaz ne slavofonosti, već tvog neznanja (da prostiš).
Незнање се исправи, глупи аргументи су проблем.
Није ми била намера.
Тај умешени Сварун се затекао са Хуном са којим сарађује у Византиској војсци,
Доказ славофоности чак уз мешење Сваруна је смешан, па окружење није славофоно.

Poslednja izmena:
Он пише после Константина!
Словени су већ рођено одојче!
Али нема ничега на словенском нигде не пише којим језиком су говорили ни једно име није записано на словенском језику.

Тако да по тој теорији нема словенског језика писаног пре првих повеља владара Нинослава , Кулина Бана , Мирослава , Немање.

Све пре тога можемо мислити да су говорили грчки , латински или мађарски.

Околности у којима видимо наводног Сваруна (Соуароунас - без узимања дифтонга у обзир)) су управо доказ неславофоности.
Околности су доказ да је у питању војно-политички идентитет, а не словенски.
Ово је једина непристрасна анализа сва остала тумачења су Панславистичке баљезгарије.
Хрпа Панславистичких баљезгарија је и даље само хрпа безвезних аргумената, глупих (тренутно ми не пада на памет бољи израз).

Све док Власи говоре влашки језик, није потребно ни да они буду споменути ни да постоји неко писмо на влашком. Влашки језик је романски а историја је пуно забележила кад су Романи прво стигли у овом делу Европе. Наравно то не значи да су Власи изворни Римљани. Нису. Историја је забележила насилно освајања Балкана и укључење у Римско Царство. Било то како било, на Балкану латински језик је био језик државе током седам векова.

А кад гледам шта се пише на овом форуму схватам да је спомен насилног упадања и освајање Балкана од стране Словена табу.
""А кад гледам шта се пише на овом форуму схватам да је спомен насилног упадања и освајање Балкана од стране Словена табу.""

Jadoooo, pobegli ti "tvoji"( a uveren sam da nisu) Romalescu, Popescu... u utvrđene gradove shvatajući da ničija nije gorila do zore, pa tako njihovom NASILJU je došo kraj, a tebi žal za prošlim svršenim vremenima. Ta kultura je živila/prosperirala na tuđem radu.

Samo se ti češi i dalje kad hebeno svrbi

Околности у којима видимо наводног Сваруна (Соуароунас - без узимања дифтонга у обзир)) су управо доказ неславофоности.
Околности су доказ да је у питању војно-политички идентитет, а не словенски.
Ово је једина непристрасна анализа сва остала тумачења су Панславистичке баљезгарије.

Nepopravljiv si. :lol:

Nepopravljiv si. :lol:
Деца ме зови Варварином.
Наводни Словен Сварун сарађује са Хуном ......
Цело сведочење је само по себи доказ неславофоности, дакле беспредметно је и дискутовати о томе, а ти дифтонг.
Па тај дифтонг је небитан.
Битно је сведочење које пар екселанс говори о неславофоности.

Poslednja izmena:
Све је то ствар религије и вере ти верујеш у Ћирила и Методија а ја у Исуса Христа.

Никаквих доказа немаш а понајмање на словенском језику да су Ћирило и Методије ширили идентитет Словенс и наметали им неки десети језик или свој језик.

Дакле ту ад хок верујеш дословно изворима па и страним.

Добити благослов папе за тако нешто и поред франачког антагонизма према томе и Цариградског патријарха је политички Мојсијев генезис....

Управо словенска жолавост према језику и неразумевању литургије на немачком који су тешко учили па и на грчком и латинском је условило такво политичко решење које није ишло у прилог ни Риму ни Цариграду ни Францима али је била велика и многољудна политичка реалност 9. века.

Дакле Прусију су германизовали до 18. века и многе друге словенске земље.

Шта је одлука литургије на грчком или латинском забрана словенског?
Сплитски сабор...Свети Сава СНЦ...

Мисионарење на франачком и германском вековима са слабим резултатима...

Да су имали моћи да то ураде Словене би одавно германизовали , полатинили или погрчили ...

Али пука чињеница да нису говори о тврдој конзервативној народној скупини која је хтела да живи као свој на свом до дан данас...

Зато је Маркс изјавио да су Словени непродуктиван и нереволуционаран народ и као такав су осуђени да нестану!

Poslednja izmena:
""А кад гледам шта се пише на овом форуму схватам да је спомен насилног упадања и освајање Балкана од стране Словена табу.""

Jadoooo, pobegli ti "tvoji"( a uveren sam da nisu) Romalescu, Popescu... u utvrđene gradove shvatajući da ničija nije gorila do zore, pa tako njihovom NASILJU je došo kraj, a tebi žal za prošlim svršenim vremenima. Ta kultura je živila/prosperirala na tuđem radu.

Samo se ti češi i dalje kad hebeno svrbi
Грешиш.

Себе замишљаваш да си један од тих освајача али твоја генетика говори нешто друго. Већина твојих предака су староседелачког порекла, а они нису били ни Римљани ни Словени. И наравно ни Срби.

Колико је неки Мексиканац потомак Хернана Кортеза толико си ти потомак Словена.

Грешиш.

Себе замишљаваш да си један од тих освајача али твоја генетика говори нешто друго. Већина твојих предака су староседелачког порекла, а они нису били ни Римљани ни Словени. И наравно ни Срби.

Dečko, promašio si fudbal

Да ли је Велика Моравска постојала са центром Велехрад у данашњем Јужноморавском округу у Чешкој или је била део много веће Склавиније са центром града Сирмијума? Погледајмо шта ће нам рећи неоромантичари:)

Грешиш.

Kako ono beše, da nije bilo pape, ti bi danas bio Srbin? Toliko o starosedelačkoj genetici, a i o tvojim intelektualnim kapacitetima :kafa:

Да ли је Велика Моравска постојала са центром Велехрад у данашњем Јужноморавском округу у Чешкој или је била део много веће Склавиније са центром града Сирмијума? Погледајмо шта ће нам рећи неоромантичари:)
Сирмијум је био црквени центар засигурно али и читавог Илирика истовремено за време Методија. Овај период је тотално неизучен укључујући и Балканску Моравију. Све што имам и знам о Великоморавској и Нитринској кнежевини је урађаено археолошком реконструкцијом са јако мало извора који су очигледно доласком Мађара уништени.

94774548_2662376393871991_2800678328963432448_n.png

Теза је теза , теорија , теорија ово није ни хиперскептицизам већ оксиморони.

Докакз? Па Власи долазе на Балкан у 9. веку протерују их Мађари из Паноније теби је то табу тема а то су научне чињенице.

Двоструки аршини нема потрбе за доказ Влаха то су Романи нити језика јер Романи нису знали ко су Власи о томе не мора да се пише ништа то је једноставно тако.

А потребно је 100000 тона извора да се докаже ко су Словени?????

Ovo si odlično rekao, suma sumarum svih ovakvih rasprava. Naspram nas (Slovena, Srba) postavi se nekakva nategnuta (blago rečeno) teza za koju ne postoje nikakvi materijalni dokazi i od strane retardiranog postavljača shvata se kao istina uklesana u kamenu, dok je milion puta dokazane činjenice koje u takvoj raspravi nama idu u korist potrebno dokazivati još milion puta, i to taj drugi milion mora da bude potpuno različit od onog prvog. Majko mila, živimo okruženi potpunim idiotima, mora da u nama postoji nešto posebno čim smo pretekli i još sačuvali zdrav razum...

Pozdrav narode, nisam citao cijeli thread zato sto je bas ogroman. Morate da me izvinite, jer sam iz dijaspore i nisam imao mogucnost studirati srpski jezik pravilno.

Imam ogromno interesovanje u ovo pitanje a najvise me interesuje istina. Jeste da jesam mnogo ponosam da sam Srbin ali bas mrzim laz i kad se promjeni rijeci nekog autora za svoje licne interese.
Mrzim kretene kao Deretic koji sve spomije kao srpskog i onda pokvari temu o istinu.
Evo vec duze vrijeme studiram izvore od autora kao sto je Goran Saric ili sta se nadje na blogovima ili gde god. I do sada Goranove izvore od cega sam mogao da dobijem informacije su bas ciste. Moram da kazem da nisam sve pregledao.

Imam nekoliko pitanje i bili bi bas fino ako se mozemo zajedno da nadjemo istinu. I ne sto samo imam pitanja nego imam i neke anegdote da ispricam o problemima studiranje prave izvore.

1. Nasi ljudi uvijek sjebe ime stranog autora i tako pravi bar za mene ogromne probleme da se nadje pravo ime (Moram da iguglam ko je jebeni Grek G profesor u Gracu, a ime mu se pravilno pise : Gregor Krek)
  2. Puno ovih blogova itd su toliko lose za davanje izvore, knjigu i stranicu da je strasno kao sto je : https://losthistory.weebly.com/istorija.html
  3. Nisu svi, ali ima previse kako god okrenes gde napise jedan citat od nekog autora i kad citas cijelu stranicu vidis da ima drugo misljenje

Sad za pitanje

Ako stvarno hocete istinu i da se zabavite sa temom onda mora se ozbiljnije se kategorise stvari i da se vodi racuna o vjerodostajnosti.

Jel bi iko hteo da ima nekakav OpenSource projekat u vezi sa ovim stvarima o kojem sam napisao? Znaci da se strukturira i pise pravo ime autora, nadje se knjiga I stranica odakle tekst dolazi i da se provjeri sta o njemu pise i kako je napisano.
Jel ima ovde ljudi koji znaju dobro Latinski, stari Grcki, francuski, Turski, Arapski, Francuski, Ruski itd da se bolje razumije i pravilno cita tekst.

Jel bi iko hteo da ima nekakav OpenSource projekat u vezi sa ovim stvarima o kojem sam napisao? Znaci da se strukturira i pise pravo ime autora, nadje se knjiga I stranica odakle tekst dolazi i da se provjeri sta o njemu pise i kako je napisano.
Neke koji sam vec uradio

cro-doc-1538-g-madjarski-knjizevnik-gabor-pesti_orig.png

Knjiga: Nomenclatura sex linguarum, Latina, Italicae, Gallicae, Bohemicae, Hungaricae et Germanicae ... Per Gabrielem pannonium Pesthinum. Vocabulär Sechserlay sprache, Latein, Welsch, Franzosisch, Behemisch, Hungerisch u. Teütsch, Fleissig corrigiert und gepessert

Autor: "Gábor Pesti" ? Nemogu naci informaciju na to ime ali knjiga postoji i Pise da je on napisao
Izvodjenje knjige: Hans Singriener, 1559

LINK ZA KNJIGU

Stranica: 36 (U Knjigi)

Sclauonia - Schianonia - Sclavonie, Illirijus - Schiauo - Esclaue

ilir-njem-rjec_orig.jpg

Knjiga: Ilirsko-Nemacski i Nemacsk-Ilirski Rukoslovnik, etc. (Illyrisch-deutsches und deutsch-illyrisches Handwörterbuch, etc. Zweiter, oder deutsch-illyrischer Theil, bearbeitet von R. Fröhlich.).

Autori:
Adolph Richter
Adolph Joseph Ballmann

Izvodjenje knjige: 1839

LINK ZA KNJIGU

Stranica: 1-2 (izvor slike)

Kalaj , V : . " Po istraživanjima najvrsnijih istoričara , svi slovenski narodi su se u stara vremena zvali Srbi i Sloveni , Anti su bili samo jedna grana ove familije . Dokle god su današnji Sloveni živeli slobodno i zajedno zvali su se Sorabi , Sorbi , Srbi " ( Istorija Srba )

Je napisano na mnogo mjesta, ovo je sta pise:

Autor: Béni Kállay (ВЕНИЈАМИН КАЛАЈИ)

Ime Knjige: Istorija Srpskoga Naroda (Prevoden na Srpskom: Gavrilo Vitkovic)

LINK ZA KNJIGU

Stranica: 11

U starijim istorijskim izvorima imaju Sloveni četiri razna naziva. U rimskih i grčkih
istorika i hroničara srednjega veka nalazimo ih pod nazivima: Sloveni, Anti, Srbi (spori) i
Vindi ili Vendi. Ne možemo se sada još upuštati u istorijsko-filološko ispitivanje ovih
naziva. Neka bude dovoljno rečeno, da su se, po ispitivanjima najboljih slovenskih naučnika, svi slovenski narodi u prastaro doba po svoj prilici nazivali Srba (Srb), a Sloveni i Anti bila su
samo imena oba glavna ogranka ove velike narodne porodice
. U početku srednjega veka, kad već
bejaše tačnijih i potpunijih podataka, probudila su osobitu pažnju Evrope ona slovenska
plemena, koja su na zapad prodirala. Tako se po tom zbilo, da je ono negda opšte ime Srb zabačeno,
naziva Anti konačno nestalo, a da se ime Sloveni, kao opšti naziv ukupne narodne porodice, sve
više i više upotrebljavalo. Staro ime Srb samo su dva slovenska plemena očuvala: stanovnici
današnje Srbije na balkanskom poluostrvu i neznatni ostatci lužičkih Slovena u Saksoniji

Veljtman, A.F.: "Slovenskom narodu pripadaju i poznati Kozaci, koji takođe potiču od Srba".

Sta sam mogao da nadjem: Knjiga odakle direktno dolazi izgleda da je "Osam Milenijuma Srpskog Porekla" od Dr Simo Jelaca 2003e godine

LINK KNJIGU

Stranica 5: Rus Veltman u svojoj istoriji potvrñuje da je u drevnim vremenima ime Srbin bilo zajedničko svim Slovenima"

Stranica 3: Prema ruskom istoričaru Veltmanu u delu "Atila i Rusi" ime Srbin od starine odnosilo se na vojnički, ratnički stalež u Rusiji, a reč Srb označavala je vojnika, hrabarog čoveka i navodno od Srba su postali Kozaci. I dan danas oko reke Volge reč Serbo označava porodicu, rod, svojtu, a kod Belorusa reč Sabr ili Sjarb znači silu, množinu velikog naroda iste krvi i jezika. Kod Velikorusa reč Serbi označava zdrav, junačan, silan soj ljudi. Kod Lužičkih Srba reč Sorab ima značenje čoveka najrazboritijeg, najlepseg, najodabranijeg u tom rodu. Kod Ukrajinaca reč Sirbin označava gospodara.

Nisam toliko upucen o ko je Simo Jelac, ni kredibilitetu, on pise da je Alexander Veltman ovo napisao u knjigu Atila I Rusi. Jel neko zna dobro ruski I jel neko zna gde se moze naci onlajn knjigu da se ovo proverava? Englesko ime knjige: "Atilla - the king of the Rus (1858)"

Dobrovski J.: "Ako bi ja jedno zajedničko ime za sve slovenske narode morao da predložim, bilo bi to Srbi" (Slovenka 1814)

Sta sam nasao:

Autor: Josef Dobrovský

Knjiga: Slowanka zur Kenntnis der slaw. Literatur (1814)
LINK KNJIGU (Nemogu da nadjem originalnu, mozda neko moze da nadje)

Izgleda ja je mnogo vjerovatno da je Josef Dobrovsky ovo rekao.

Ovo sam nasao u knjigu Ivo Vukcevic: Croatia: Ludwig von Gaj and the Croats are Herrenvolk Goths Syndrome: Ludwig

LINK KNJIGU

Josef Dobrovsky: Wenn ich einen Namen, welcher alle Slawen miteinschliest vorschlagen musste, so surde dieser Name “Serbe”sein (If I had to give a common name for all the Slavs, it would be the name Serb)

Ministar u vladi, gospodo.
И шта си очекивао од Дмитровића у емисији? Човјек је новинар, уважава госта, покушава пратити излагања, колико је већ могуће, држати неки ниво. Шта је требао? Грохотом се смијати? Или свађати се са гостом како је то чинила једна новинарка (коментарисали смо тај видео клип) са Деретићем?
Ако позовеш госта у емисију, ако сматраш да су излагања неком занимљива, ма шта о томе лично мислио, испоштуј госта,

И шта си очекивао од Дмитровића у емисији? Човјек је новинар, уважава госта, покушава пратити излагања, колико је већ могуће, држати неки ниво. Шта је требао? Грохотом се смијати? Или свађати се са гостом како је то чинила једна новинарка (коментарисали смо тај видео клип) са Деретићем?
Ако позовеш госта у емисију, ако сматраш да су излагања неком занимљива, ма шта о томе лично мислио, испоштуј госта,

Od čega početi?

Od toga da možda tog gosta nije trebalo uopšte ni pozvati? Ili proste činjenice daje Ratko, osvedočeni dan Deretića koji sve ove pojedince listom poziva upravo da ciljem promocije neznanja, radi dezinformisanja javnosti u Srbiji?

Ili do toga da nijednom jedinom gostu nikada ne postavlja prava pitanja, tako da nijedan od tih intervjua ne predstavlja uopšte ni pravi intervju, već BalkanINFO standard u kojem panegirički podržava svoje goste i pušta ih da pričaju sve i svašta, a da se za intervjue svoje doslovno nimalo ni ne spremi, tako da je jasno zašto ni ne ume da postavlja pitanja.

Žena koju si spomenuo je upravo primer istog neprofesionalnizma kao i Dmitrović. Radi se o nešto drugačijim manifestacijama, ali o istim problemima u Koreju; o nedovoljnom i neadekvatnom pripremanju za emisiju, kao i zauzimanju vrlo jasnog pristrasnog stava.

Nije tema, tako da za kontekst ovog porfirina dovoljno je reći da je jasno šta Dmitrović radi i koliko je to maliciozno i neodgovorno sa njegove strane, što se ponaša kao da je voditelj BalkanINFO (zamisli Gorana Fesa u vladi), ali ako ćemo govoriti o žurnalizmu, Dmitrović je eklatantni pravog ponora novinarske profesije kao takve. Jedno poniženje koje danas sedi čak i u vladi i stoga ali kao jedna prava nacionalna sramota. Ali i mimo toga, govoreći o dobrom djelu aspekta njegovog angažmana, barem kad su u pitanju istorija i kultura, zaostavština Ratka Dmitrovića je jedan pravi šund; intelektualno smeće koje zagađuje javni prostor u Srbiji.

P.S. i uzgred, znam pouzdano da Dmitrović i ne veruje u mnoge stvari koje izgovara, već da to radi iz razloga što smatra da treba lagati, iz praktične koristi.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back