„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Сад би ми интересантно било да видим на грчком Готи , на латинском је готхум?

Na latinskom su Gothi i Gothones / Gotones.

Pa da vidim da neko na osnovu toga iznese kako su Goti autohtona populacija, a Gotoni migranti. :lol:

Poslednja izmena:
As for Sarbaros, he attacked Chalcedon, while the Avars approached the City by way of Thrace with a view to capturing it. They set in motion many engines against it and filled the gulf of the Horn with an immense multitude, beyond all number, whom they had brought from the Danube in carved boats
ко је извор превода? књига? линк?

Прво, овај превод је граматички нетачан и показује да га је направио неко ко је користио google-translate или измислио речи којих нема у тексту,, а за озбиљног преводиоца овај превод је смешан.

Poslednja izmena:
Hoćeš da kažeš da li u grčkim izvorima postoje oba etnima, ili je distinkcija samo u latinskim?

Da, postoje oba.
Онда ту нема никакве забуне.
Што се тиче Склавени и Склави мени је проблем што Порфи у 10. веку прави неку разлику коју не објашњава али користи оба имена.
Да тога нема ово у изворима 6-7 века не био никакв проблем јер се Словени тек појављују на сцени размишљао сам некад у правцу да Склави нису искварени Прокопијеви Спорои.

Онда ту нема никакве забуне.
Што се тиче Склавени и Склави мени је проблем што Порфи у 10. веку прави неку разлику коју не објашњава али користи оба имена.
Да тога нема ово у изворима 6-7 века не био никакв проблем јер се Словени тек појављују на сцени размишљао сам некад у правцу да Склави нису искварени Прокопијеви Спорои.

Nije reč bila o mešanju Gota i Geta, već o dubletima Geti / Getoni i Goti / Gotoni.

Pretpostavka da postoji u psanoj građi nekakva dosledna, suštnska razlika između Slava i Slavina, iako ne želim da ispadne da prozivam Momčila koji je to prvi izneo na forumu (a vidim počinje da se prima), čista je, moram da kažem, spekulacija.

Тумачење ЉПД онај рад што сам поставио мисли се да би оригинално било да су "Гети и Словени говораху истим језиком" и да се не ради о никаквој готоманији , већ да је очигледно пометњу у каснијој историји направио Јордан.

Nije reč bila o mešanju Gota i Geta, već o dubletima Geti / Getoni i Goti / Gotoni.

Pretpostavka da postoji u psanoj građi nekakva dosledna, suštnska razlika između Slava i Slavina, iako ne želim da ispadne da prozivam Momčila koji je to prvi izneo na forumu (a vidim počinje da se prima), čista je, moram da kažem, spekulacija.
Па ја не мислим као он , јесам ставио за пример Порфирогенита за 10. век кад он очигледно прави разлику између домаћих насељених Словена и најмника у византијској војсци који су Склави који гуше побуну Језерита и Милинга и власти се боје да се не удруже Скалавини и Склави.
То је мало неразјашњено али истовремено говори о блискости та два етнонима.

Па ја не мислим као он , јесам ставио за пример Порфирогенита за 10. век кад он очигледно прави разлику између домаћих насељених Словена и најмника у византијској војсци који су Склави који гуше побуну Језерита и Милинга и власти се боје да се не удруже Скалавини и Склави.
Ствар је у томе што са Порфирогенитом ништа није сасвим јасно - бар ми дај cтраницу на коју мислиш - ја лично нисам могао да је нађем у руском преводу.

Prvi put čujem za to. Postavi citat.

Ствар је у томе што са Порфирогенитом ништа није сасвим јасно - бар ми дај cтраницу на коју мислиш - ја лично нисам могао да је нађем у руском преводу.
Ho'u tra\io sam od Koleta to da postavi ali me ignorise:)
Pronacicu pa cu postaviti.

1618615598689.png

1618615728312.png

1618615898145.png

1618616066318.png

У питању су Словени и Скалевисијани у оба дела "Спис о народима" и "О церемонијама" Читајући сад везано за Стримон једино објашњење да су Склависијани , Серминијанци избегливце из аварског каганата који су дошли са Кувером и Мауром који су према МСД мешанци Словена и староседелаца које у иселили Авари у Панонију спомињу се и у Малој Азији можда баш и Гордонсервоин....

Од стране 70 почиње....

https://easyupload.io/i0ww4o

Спомињао са ја то Словену пре много година али није обраћао пажњу јер је мисло да сам нешто пермутовао.

Pogledajte prilog 906540

У питању су Словени и Скалевисијани у оба дела "Спис о народима" и "О церемонијама" Читајући сад везано за Стримон једино објашњење да су Склависијани , Серминијанци избегливце из аварског каганата који су дошли са Кувером и Мауром који су према МСД мешанци Словена и староседелаца које у иселили Авари у Панонију спомињу се и у Малој Азији можда баш и Гордонсервоин....

Од стране 70 почиње....

https://easyupload.io/i0ww4o

Спомињао са ја то Словену пре много година али није обраћао пажњу јер је мисло да сам нешто пермутовао.

Možda si pobrkao sa nečim drugim; evo mog stava o Sklavesijanima od pre više od 10 godina: https://forum.krstarica.com/threads/de-administrando-imperio-kp7-zbirna-tema.406826/post-15506679

Poslednja izmena:
То сам приметио и ја два слична али не иста етнонима и политички развојена и боје се да не здруже снаге.
Једино објашњење Серменијанци којима нису дозволили да се врате својим домовима део је успео преко Солуна да побегне својим породицама али од њих је настала засебна тема , Грци их касније враћају у Македонију због мистериозних Скита који су по свој прилици Бугари у жељи да отерају Бугаре а са друге стране не против Словена јер су делили близак идентитет и удруживали се!

Интерсантно Сирмијум под Готима су иселили у Солун. Баш ми је интерсантно одакле би баш неки народ Ираклије наслио на Солунску тему?:think:

Овде би дошло до помиња аутохтониста , археологије и званичне науке. Срби су мешанци отетих староседелаца који су се помешали са Словенима и сачували своју веру и обичаје али не и језик што у много чему објашњава однос Византије и Србије до 10. века.

Нисам сигуран али нема везе. Нити је икад ова тема била затворена за било шта нарочито ако је смислено.

Nisam govorio o ovoj temi, već o aktuelnoj diskusiji vezano za priču da navodno svi izvori prilično dosledno razliku autohtone Slave od migrantskih Slavina.

Tvoj primer distinkcije između dva različita pojma sličnog (slovenskog) porekla je osnovan i treba da bude osnov onima koji žele da razmišljaju u tom smeru, a ne ovakve spekulativne igre.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back