Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 105.042
Ja to prvi put cujem, jer BB skola je postojala i prije berlinskog kongresa tako da ja to tako ne shvatam kao ti.
Ja uopšte ne shvatam to tako. Ja upravo i tvrdim da je to izmišljotina. Lažu.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ja to prvi put cujem, jer BB skola je postojala i prije berlinskog kongresa tako da ja to tako ne shvatam kao ti.
Imao sam utisak da se ti kuneš u Porfirogeneta.Iraklije nije nikoga pozvao. Radnja se desava u vrijeme Justinijana.
Justinijan je pozvao Hrvate (austrijance) sa Alpa da brane Split tokom gotskih ratova.
A Srbii su sami krenuli na Solun nakon pada i predaje Vidigoja u Raveni koji se vec nalazio kod Justinijana. Posto je Justinijanov necak German okupio vojsku u Sredecu da ide na Italiju, a bio je vjencan za Vidigojevu zenu, Mati Svetu, odlucili su da ne idu na Solun nego da ostanu u Dalmaciji.
Ta grupa je dosla ili iz sjeverne Italije ili iz Slavonije. To su dvije istorijske Bojke pod srpskom kontrolom u tom vremenu.
On mnogo štošta tvrdi, a to nema veze sa životom. Međutim ponavlja, ponavlja, ponavlja i to na kraju postane istina.Pa ti tvrdis da svi autohtonisti govore da je BB skola nastala na berlinskom kongresu.
@Mrkalj
Da li je tvoje viđenje da su Sloveni isto što i Srbi, odnosno da su svi Sloveni isprva bili Srbi, koji obitavaju na prostoru današnjeg srpskog sveta u kontinuitetu (jezičkom, kulturološkom i biološkom) već nekoliko desetaka milenijuma, od Ledenog doba, kada su su se proširili na severoistok, od kada je tom populacijom nastanjen slovenski sever; da je to bio narod praistorijskih arheoloških kultura Vinče, Starčeva i Lepenskog Vira, a da potom imamo sužavanje tog etničkog prostora konstantin prilivom raznih stranaca, konkretno na slovenskom jugu doseobom azijatskih i turkomongoloidnih Hrvata i Bugaar u VIII st., u slučaju Hrvata možda i kasnije, u IX ili X st., na teritoriji zapadne Srbije (obnovljena srpska državnost krajem V stoleća) gde su obitavali okupirajući jedan krajičak srpske teritorije, koji su potom okupirali Ugri, a da je u XVI stoleću posle Tridentskog koncila radi rasrbljavanja balkanskog življa odlučili da izmisle od srpskih ili izmišljenih ličnosti hrvatske kraljeve i uopšte hrvasku državnost u ranom srednjem veku, nakon čega je počela sistematska izrada i falsifikovanje natpisa, povelja, dokumenata raznih vrsta kako bi se dokazalo postojanje te države, a sve da se odvoji taj deo Srba i od njih naprave Hrvati, odnosno da Hrvati nisu nastali samo od Srba štokavaca, već i od Srba čakavaca i Srba kajkavaca, kao što su i Bugari nastali od srpske teritorije koju su Bugari bili zauzeli? A da su, kako to tvrdi Jovan I. Deretić, Arapi prebacili Albance sa Kavkaza preko Azije i Afrike, gde su se pomešali sa Berberima, prešli na Siciliju i južnu Italiju i odatle u XI stoleću bili dovedeni na Balkansko poluostrvo, kada je tako na jugu sužen srpski prostor? Da su drevni Iliri i Tračani bili Srbi, a Grci, semitski narod, došli među Srbe u VIII st. pre naše ere, ondosno da je to možda prvi primer tog sužavanja srpskog etničkog prostora vanevropskim narodima stranog porekla? Da su se svi indoevropski jezici razvili iz prasrpskog jezika, odnosno da je paradigma o praindoevropskom izmišljena da bi se to sakrilo, a svi drugi jezici koji pripadaju onome što se kolokvijalno naziva IE grupom jezika u većoj ili manjoj meri nastali od starog srpskog jezika, kreolizacijom, mešanjem i slično, indirektno ili direktno (od ruskog do irskog i portugalskog) tvrdeći da je kompletna lingvistička škola postavljena na antisrpsim ili antislovenskim postulatima, sa ciljem da se u sklopu zavere globalnih razmera sakrije prava prošlost? Da si ti citirao i postavljao klipove Deretića, Slobodana Jarčevića i Ilije Ogorelice, kao i pisao o Milošu S. Milojeviću?
Jesam li nešto loše razumeo ili prepričao?
A šta ćemo sa imenom Porfirogenit? To je takođe tradicija preko latinskog i jednako pogrešno kao Ptolomej.Niko nije sporio da je u iskvarenom latinskom jeziku milenijum nakon Ptolemejevog života došlo do pogrešnog oblika njegovog imena u latinskom. To je dobro poznato, a to se vidi i na ovom primeru knjige iz XVII veka.
Ono što je nejasno jeste zašto bi iko to uvažao i prihvatao pogrešni naziv, umesto originalnog. Osim ako mu želja nije da se eksplicitno kaže da Srbi nemaju dodirne tačke sa antikom i tek dolaze na ove prostore u srednjem veku, pa tako i treba antička grčka imena uzimati od novijeg latinskog jezika, umesto od originala - što je Milan Budimir više puta kritikovao i objašnjavao koliko je pogrešno.
Imao sam utisak da se ti kuneš u Porfirogeneta.
Pa, nije ni Hrvati iz severne Češke nego "Austrijanci sa Alpa". I nije Srbe pozvao, negu su se "Srbi sami zaleteli do Soluna".Da, Car ne laze. Medjutim, nije u vrijeme Iraklija nego Justinijana.
Pa, nije ni Hrvati iz severne Češke nego "Austrijanci sa Alpa". I nije Srbe pozvao, negu su se "Srbi sami zaleteli do Soluna".
A verovatno imaš još dosta detalja u svom editorijalu Porfirogenita.
А колико је било ових "толиких група" на Дунаву? Cто хиљада, хиљаду, пар стотина људи?
Чини ми се да опет трабуњаш о неком масовном пресељавању.
Autohtonizam je samo reakcija na postulate Bečke škole istoriografije o “etnogenezi Slovena” koja se svodi na kolosalnu tvrdnju da su Sloveni za celu jednu generaciju uspeli da iz male oblasti oko Pripjati odjednom zaposednu celu istočnu, i južnu Evropu i polovinu srednje.A šta, nakon što su to pominjali svi sve do jednog, i Deretić i Jarčevič i Antić i Aleksandar Mitić i Dalibor Drekić i svi ostali, pa i cela hrpa foruma ovde od Srebrene do Koleta, i to Kole sad baš nedavno, kao, ti nisi to znao već prvi put čuješ od mene?
Čak je Mrkalj otvarao i teme o tome i zapravo nikada nije priznao da je to zabluda doslovno do dana današnjeg.
A šta ćemo sa imenom Porfirogenit? To je takođe tradicija preko latinskog i jednako pogrešno kao Ptolomej.
Ugrizi se za jezik svaki put kad napišeš Porfirogenit.
Nekad je bolje pustiti izvesne da se prvo međusobno dogovore, ne vredi…Imao sam utisak da se ti kuneš u Porfirogeneta.
U pitanju je ko zna koji prepis prevoda ko zna kog prepisa - jasno kao dan.Pojasni? Šta ti je to preko latinskog?
U pitanju je ko zna koji prepis prevoda ko zna kog prepisa - jano kao dan.
Κωνσταντῖνος Πορφυρογέννητος se čita Kōnstantinos Porphyrogennētos.Ne razumem. Hoćeš da kažeš da postoje u raznim primerima koji nisu na latinskom drugačiji oblici tog nadimka?
Negde piše Porforogonot ili tako nešto?
Prelomni događaj u percepciji, definitivno. Tj tada je K und k pokazala svoje pravo lice tako da su morali da vide i oni koji pre toga nisu hteli.Ne vidim sta je problem. On tu ne tvrdi da je sve pocelo berlinskim kongresom niti da je BB skola nastala na berlinskom kongresu, nego da je to bio prelomni dogadjaj, Sve je fino reko.
Κωνσταντῖνος Πορφυρογέννητος se čita Kōnstantinos Porphyrogennētos.![]()
Ne vidim sta je problem. On tu ne tvrdi da je sve pocelo berlinskim kongresom niti da je BB skola nastala na berlinskom kongresu, nego da je to bio prelomni dogadjaj, Sve je fino reko.
Zašto ta logika ne važi za engleski pa je Konstantin VII Porphyrogenitus, a ne recimo ‘Porphyrogenite’?I, šta da tim?
Deklinacioni nastavci se eliminišu, u duhu jezika, ako o tome govoriš. Nema ni nekog smisla zadržati ih zato što bi, primera radi, Konstantinosa bio noimativ-pa genitiv.
Oni se zamenjuju onima koji odgovaraju jeziku, domaćim.
Sad mi je još nejasnije šta znači ko zna koji prepis prevoda ko zna kog prepisa - jano kao dan.
Preseljavanje Srba je bilo najmasovnije u vaskolikoj istoriji, i naravno, i po celoj Makedoniji, za razliku od onogurskih Turaka Bulgara, odakle najjasnije sledi da Makedonci uopšte nisu Bugari, kao uostalom ni Srbi, pošto tebe jedino to i interesuje.А колико је било ових "толиких група" на Дунаву? Cто хиљада, хиљаду, пар стотина људи?
Чини ми се да опет трабуњаш о неком масовном пресељавању.
Zašto ta logika ne važi za engleski pa je Konstantin VII Porphyrogenitus, a ne recimo ‘Porphyrogenite’?
Mak na konac.
Ovo postaje rasprava radi rasprave.Ne znam iz kog razloga sad odjednom pričamo o engleskom jeziku, ali pretpostavljam da ti je poznato da u njemu čak ni ne postoje nikakvi padeži. Ništa se ne deklinira; reč je uvek identična.
Ovo postaje rasprava radi rasprave.
Tako će biti sve dok se bude forsirala postkomunistička verzija titoističke istoriografije poznata kao konstruktivistička istorija uz onaj inkluzivni pristup nastavi istorije.To je postalo odavno, ali ne mojom krivicom. Kažeš da je u pitanju nekakav prepis ko zna kog prepisa isto tako nekog prepisa, pa onda posle toga ništa što da tim ima veze sa tim nekakvim prepisima prepisa (a do danas je ostalo nejasno i čega to).