"Bečko-berlinska škola" vs novoromantičari II

Teofan nije mnogo kasnije, Teofan je hronika.

Da, jeste. Pričamo o izvoru koji je napisao Teofan Ispovednik u IX, a ovde govorimo o periodu petsto godina ranijem. I kako god bilo, to nije ono što sam te pitao. Nije diplomatički izvor tog carstva, materijalni ostatak, natpis u kamenu, na prstenu, povelja, nije savremen, nije ništa.

Podsetiću te i da si ti to rastumačio samo zbog toga što Teofan koristi termin vasilevs. A to nije dovoljno da se samo precrta i iz početka piše celokupna istorija.

Ja sam ti čak i naveo druge primere iz te hronike, da ti pokažem kako se vasilevs koristi za kraljeve zato što označava samodršca. Konkretno sam ti pokazao da i kralja Vandala naziva isto tako vasilevsom. To nije car.

Da, jeste. Pričamo o izvoru koji je napisao Teofan Ispovednik u IX, a ovde govorimo o periodu petsto godina ranijem. I kako god bilo, to nije ono što sam te pitao. Nije diplomatički izvor tog carstva, materijalni ostatak, natpis u kamenu, na prstenu, povelja, nije savremen, nije ništa.

Podsetiću te i da si ti to rastumačio samo zbog toga što Teofan koristi termin vasilevs. A to nije dovoljno da se samo precrta i iz početka piše celokupna istorija.

Ja sam ti čak i naveo druge primere iz te hronike, da ti pokažem kako se vasilevs koristi za kraljeve zato što označava samodršca. Konkretno sam ti pokazao da i kralja Vandala naziva isto tako vasilevsom. To nije car.

Da, ali Teodorik je vladao Dalmacijom, naravno svojom ocevinom u Panoniji, Italijom, pol Francuske, Spanijom i sjevernom Afrikom. To se zvalo zapadno carstvo.

Netacno. Vladarska titula je Car. Car zapadnog carstva.

Ne postoji car zapadnog carstva, niti uopšte postoji zapadno carstvo kao politička jedinica. To je istoriografski termin, ili kako bi ti rekao, to ustaše i teroristi izmišljaju i lažu.

Poslednji car je bio Romul Avgustul i on je preminuo 476. godine. Odoakar nije postavio nekog novog cara, niti je sebe proglasio carem; nije video tako nešto za uopšte potrebno.

Ne postoji car zapadnog carstva, niti uopšte postoji zapadno carstvo kao politička jedinica. To je istoriografski termin, ili kako bi ti rekao, to ustaše i teroristi izmišljaju i lažu.

Poslednji car je bio Romul Avgustul i on je preminuo 476. godine. Odoakar nije postavio nekog novog cara, niti je sebe proglasio carem; nije video tako nešto za uopšte potrebno.

Teofan

1707951652260.png

1707952048375.png

1707952114288.png

Gotski Ratovi
1707952482422.png

Па, први цар (император) "на западу" од Ромула Августа је извјесни Карло упамћен и као Велики, којег је папа Лав III титулисао царем и Августом (Quo tempore imperatoris et augusti nomen accepit)
Но у овој причи је занимљиво по свједочењу Карловог биографа Ајнхарда (на овој страници) да је папа Лав III обмануо Карла и на превару оно кварно га крунисао царем, ту Ајнхад чак додаје да је Карло знао за папине намјере не би ногом ни крочио у цркву.
Овдје је тешко наћи мотиве зашто би Ајнхард овдје писао наведено ако то није реално пренесено, односно можемо закључити да је наведено близу иостине, или што би рекао присутни форумаш, демократска терористичка банда навукла наивног Карла.

Da, bio je srpski Car zapadnog carstva koje pocinje od Draca na zapad do Atlantika i sjeverne Afrike, 37 godina, cetiri decenije. Car Rimljana je u Carigradu, ali Car Rimljana ne upravlja niti zapadnim carstvom niti Rimom, tamo upravlja srpski Car Teodorik Veliki.
To je Car.

Ja tebe stvarno pokušavam da razumem, ali...zašto pišeš da, a u citatu se ukazuje da je reč o kraljevskoj tituli

Ja tebe stvarno pokušavam da razumem, ali...zašto pišeš da, a u citatu se ukazuje da je reč o kraljevskoj tituli

Teodorik je bio Car. Zapadnog carstva.
Nije bio car rimljana, niti kineza, nego zapadnog carstva. Zapadno carstvo je srpsko carstvo. Zapadnim ga zovu Rimljani jer je to njima zapadno rimsko carstvo. Za nas je srpsko carstvo ili gotsko carstvo. On je bio Car te Carevine jer je vladao citavom teritorijom tog carstva, a nijedan rimski car tamo nije vladao niti Kralj, a to je carstvo i nije kraljevina.

Teodorik je bio Car. Zapadnog carstva.
Nije bio car rimljana, niti kineza, nego zapadnog carstva. Zapadno carstvo je srpsko carstvo. Zapadnim ga zovu Rimljani jer je to njima zapadno rimsko carstvo. Za nas je srpsko carstvo ili gotsko carstvo. On je bio Car te Carevine jer je vladao citavom teritorijom tog carstva, a nijedan rimski car tamo nije vladao niti Kralj, a to je carstvo i nije kraljevina.

Ne, nije. Njegova je titula bila rex.

Back