Batina je iz raja izasla

Naravno da sam za kažnjavanje djece pa i fizičko. Neće niko normalan olešiti batinama dijete ali kako Duki reče-šipkica uvijek da je pri ruci. Zlo mi je od ovih internet mama koje su pokupile savjete na internetu od raznih budala pa neće da sputavaju dječiju radoznalost i kreativnost pa im sve okej i normalno. Antipatična su mi da "slobodna" djeca.
Ma nemoj. Evo da pođem od sebe. Da nije bilo ograničenja izlaska, vjerovatno bi se vraćala u zoru. Jednom sam ostala iza ponoći i dočekao me takav šamar na vratima da mi više nikada nije palo na pamet. Naravno da se na žurkama cugalo, ali nisam se nikada usudila više od 2 pića popiti i to sam sjećam se duboko disala u povratku kući da ispari. Ocjene su bile uslov za ljetovanje, zimovanje , bazen i dr.
Bojala sam se roditelja i to nije tako loše. Granice moraju da postoje. Zapamti da ti nisi djetetu prijatelj, prijateljica, već roditelj, koji se mora pobrinuti da izraste u dobrog i ispravnog čovjeka. Naravno da imaš obavezu i sačuvati mu život.
Imate li vas dvije djecu?
Uopće nije upitno fizičko kažnjavanje, upitno je zbog čega djecu kažnjavate i koliko godina imaju.

kako odrzavas disciplinu bez batine?
evo pitala Ai

Disciplina bez batina znači vaspitavanje dece uz poštovanje, ljubav i postavljanje granica – bez fizičkog kažnjavanja. Ova vrsta discipline pomaže detetu da razvije unutrašnju samokontrolu, razume razliku između ispravnog i pogrešnog i gradi zdrav odnos sa roditeljem.

✅ 1. Postavljanje jasnih granica i pravila

• Pravila treba da budu jednostavna i prilagođena uzrastu.
  • Objasnite detetu zašto je neko pravilo važno (npr. "Ne smeš udarati jer to boli druge").
  • Budite dosledni – ako se pravilo menja svaki dan, dete se zbunjuje.

✅ 2. Prirodne i logične posledice

• Ako dete prospe vodu namerno – neka samo obriše.
  • Ako nešto razbije – objasnite da neće dobiti novu stvar odmah.
  • To uči odgovornosti, bez kazne koja izaziva strah.

✅ 3. Smireno reagovanje​

• Kada ste ljuti, ne vaspitavate najbolje.
  • Udahnite duboko, pa pričajte smireno.
  • Time učite dete kako i ono da se nosi sa svojim emocijama.

✅ 4. Razgovor i empatija

• Pitajte: "Zašto si to uradio?" ili "Kako bi ti voleo da se to tebi desi?"
  • Pomozite detetu da prepozna emocije i reši problem na miran način.
  • To razvija emocionalnu inteligenciju.

✅ 5. Pohvala i podsticaj za dobro ponašanje

• Učvrstite dobro ponašanje rečima: "Baš si lepo podelio igračku, to je jako lepo."
  • Deca žele priznanje i pažnju – dajte im to kad rade nešto dobro, ne samo kad greše.

✅ 6. Tehnika "pauze" (time-out)

• Kada dete ne poštuje granice, može da ide u "pauzu" – da se smiri i razmisli.
  • Ne kao kazna, već kao prilika za resetovanje.
  • Uvek objasnite zašto je poslato u pauzu i razgovarajte nakon toga.

✅ 7. Budite uzor

• Deca uče gledajući vas. Ako vi vičete, i ona će.
  • Ako rešavate probleme mirno, to će i ona naučiti.

📌 Zašto bez batina?​

• Batine ne uče zašto nešto nije u redu, već izazivaju strah.
  • Dugoročno mogu stvoriti osećaj nesigurnosti, agresivnosti ili niskog samopouzdanja.
  • Postoji mnogo efikasnijih metoda koje stvaraju povezanost, poverenje i razumevanje.

Moje neko misljenje je da batinama ne mozete da vaspitate decu, mozete samo da im usadite strah od kazne.
Treba pokusati detetu ubaciti u svest da to sto radi nije dobro, ja sam npr uvek imao tu neku empatiju pa sam uvek isao tom ne cini drugima ono sto ne zelis da drugi cine tebi,ali jednostavno kao klinac sam bio psihicki maltretiran i onda mi je to vrv stvorilu tu neku empatiju, tj.osetio sam na svojoj kozi neke stvari i iz toga naucio , sta vise i ja sam dosta dobijao batina,ali opet sam pravio probleme(tuce i to,ali to samo u odbrani) jer sam bio zivcan od silne psihicke torture od strane druge dece.

Alo... pa bili smo djeca, od novca za "jauznu" bi skucali za drogu ako treba.
Batice, živimo li mi u istoj dimenziji?

Parents go one way, children another.
Batice ja sam bio u drustvu takvih,ali nikad nisam konzumirao jednostavno roditelji i ovako nisu imali mnogo novca i jos da me uhvati policija ili nesto pa da najebu zbog mene,jednostavno sam imao saosecaja prema njima,a i nije me intresovalo iskreno. Krisom sam jos u prvom razredu osnovne probao cigare i video da mi to ne prija, i onda jednostavno nisam ni marihuanu ima zelju da probam.

Naravno da je bolje kad se dete vaspitava pričom, ljubavlju, strpljenjem... ali ajde da budemo realni, to traži puno truda, živaca i vremena. A ne postaje svako roditelj sa diplomom iz psihologije i beskonačnim strpljenjem.

Roditeljstvo je posao kao svaki drugi, neko zna, neko ne zna, neko nema volje, a neko jednostavno nema kad. I šta onda? Ako toj većini zabraniš batinu kao krajnju opciju, šta im ostaje? Motivacioni plakat i podcast o roditeljstvu?

Svi sad nešto guraju taj "moderno, bez batine" pristup, a realnost je da su deca sve bezobraznija, agresivnija, nema više ni osnovnog poštovanja prema starijima, nastavnicima, autoritetima. Neko će reći "to je jer ih ranije tukli pa sad prenose traume", ali da se ne lažemo, nas su batinali i iz kuće smo izlazili sa poštovanjem, a ne sa mišljenjem da nam je sve dozvoljeno jer smo "mali pa ne znamo".

Naravno da nije poenta da se dete mlati za svaku sitnicu. Ali mora da postoji neka granica, neki mehanizam kontrole kad sve drugo zakaže. Batina ne treba da bude prvi izbor, ali mora da postoji kao poslednja opcija. Ne možeš vaspitne metode da krojiš prema manjini "superroditelja" koji imaju i znanje i vreme i živce, dok većina jedva sastavlja kraj sa krajem i gasi požare kako stigne.

Zato, da, batina jeste iz raja izašla. I ne, ne znači to sad odobravanje zlostavljanja, nego pravo da roditelj ima neku disciplinu kad priča ne pali.

Jer ako izbacimo sve što "nije moderno", ostaće nam klinci koji ne znaju za granicu. A onda se pitamo zašto osnovci šutiraju nastavnike i tuku drugare.

Imam troje odrasle dece, kulturne, vaspitane, uspešne, koja su poštovala roditelje, učitelje, nastavnike, profesore.

Mladi smo postali roditelji, vaspitavali smo ih po instinktu, osećanju, savesti.
Ni danas nema škole za roditelje kako pravilno vaspitavati decu, ako izuzezmemo internet savete. ;)
Dok su bili sasvim mali, ponekada, doduše retko, koristila sam tanki prutić, suprug nije nikada ni glas povisio na decu.
,Moj prutić' nije od njih napravio ljude bez samopuzdanja pune straha i agresije.Naprotiv.
Završili su tehničke fakultete u roku i na budžetu, postali samostalni ljudi oslonjeni na svoje znanje, nije im trebala stranačka pripadnost za uspešnu karijeru.

Svako može da iznese vlastita iskustva vezano za vaspitanje dece, pod uslovom da piše istinu.
Pisati šta bi bilo kad bi bilo - besmisleno je, takođe filozofiranje tate deteta od 4 godine.

sta mislite o ovoj cuvenoj recenici od davnina i nekog vremena kad si mogao da vaspitas dete :D

da li alternativa koja se sad forsira bez batine daje rezultate?

cinejnica je da su deca sve agresivnija.

Roditelj koji tuce dete ujedno uci to isto dete da tuce druge, pogotovo one slabije od sebe i pogotovo negde u mraku kada ga niko ne vidi.

Nikada nisam tukla, nije bilo potrebe. Priroda je udesila da ko nosi dete u svom stomaku ujedno razvije i debele zivce neophodne za vaspitanje. Na tom putu nema precice i zato je bolje od prvog dana raditi na odnosu sa tom vrecicom, a ne na disciplini.
Deca slusaju one koje postuju.

Ima puno, ali vidi, postoji na stotine istrazivanja i desetine disertacija koje pokazuju negativne strane batine u vaspitanju.
Ne postoji nijedna studija koja pokazuje pozitivne strane.

Deca uce gledajuci sta radimo a ne sta im kazemo da radimo.
I to je ono sto svaki roditelj zna.

Ja sam izabrao bez batina. I siguran sam, 100%, da sam dobro izabrao.
A imam izuzetno aktivno i emotivno dete, tako da je rad sa njim 24/7.

Smatram da roditelji koji tuku decu su lenji roditelji. Izmedju ostalog.
Jer udariti je lako. Pricati satima je tesko.

Ne znam, mozda zavisi od deteta, da ne gresim dusu i naravno da nema idealnog deteta koje je ispalo iz prirucnika.

Svi mi imamo slabosti, mane, neki nervozni dan, nesto sto ide lako i nesto sto ide tesko.

Ukoliko to sve uzmem u obzir, smuckam pa dodam ljubav u epruvetu, zaista potrebe nema. Realne potrebe.

Da li sve radi savrseno? Naravno da NE!
Medjutim, nisam ni ja savrsena pa me niko nije tukao kao malu...a bila sam komplikovana, ajoj, plasila sam se mraka, duhova, pasa, nedaca, aviona i svih strasnih stvari!
I pretrcavala sam u njihov krevet do petog razreda.
Nikada me nisu izbacili, grdili, nikada me nisu ponizili, pravili su se da ne vide.

I, rezultat? Od petog osnovne strahovi obrisani, zivela sam i sama, i sa cimerkom i sa momkom. Bilo mi je potrebno - vreme.

Nikada nisam htela da spavam bez njih. Nikada nisam otisla kod rodbine. Bila sam pratece kucence. Od petog ne pamtim da sam ih zvala sa priprema po deset dana.
Sazrela sam.

Dakle, ne moze sve odmah. Svako ima svoj svoj cilj. Do jednog cilja vodi vise puteva.
Nijedan od njih ne zavisi od sibe.

Back