Da li je dim cigarete isto što i izduvni gas iz auta ili dim iz dimnjaka?

ma meni je uvek na pameti ono - mi tu nesto zagadjujemo... a onda pukne vulkan na Islandu, ili etni ili hvajima ili negde drugde i zagadi onoliku atmosferu za tili cas. Ne kazem da nece biti bolje kad ne bude izduvnih gasova (bilo ono za vreme korone - cisto nebo bez aviona i ulice bez automobila) bice bolje kad to bude, ali pre toga treba da pravimo struju nekako bez gorenja necega, treba da vidimo kako ce te baterije da truju zemlju i svasta nesto jos ukljuciv otrove protiv biljaka i insekata, deterdzente, medikamente (zbog cega nemamo vise antibiotika koji su jos uvek efikasni za lecenje - i sve je gore) mirko i nano plastika koja je sad svuda pa i u sumama gde ljudska noga nije krocila.
A da li su ljudi razočarani saznanjem da će svakako umreti pa zato puše i zagađuju? Nije mi jasno neko opravdanje.

co ili ugljen monoksid je gas (bez boje i mirisa ako se dobro secam) nemoguce ga je detektovati nasim culima (vidom, mirisom) zato je lako trovanje time.
- dim nije gas, u gasu (vazduhu koji je mesavna gaova) lebdi dim vrv najcesce karbonskog sastava ali ima drugih hemija tu prisutnih.
Zar nije C karbon iz Ugljen monoksida? Hehe

Zar nije C karbon iz Ugljen monoksida? Hehe
Jeste C - je karbon ili kako ga mi zovemo ugljenik, osim 'nezivog' udela karbon je osnov zivota zato sto formira lance koji postaju organski molekuli, pa od tih molekula budu zidane celije, pa se celije organizuju da naprave nas.

Jeste C - je karbon ili kako ga mi zovemo ugljenik, osim 'nezivog' udela karbon je osnov zivota zato sto formira lance koji postaju organski molekuli, pa od tih molekula budu zidane celije, pa se celije organizuju da naprave nas.
C ili karbon me uvek asocira na tvrdo ili čvrsto kao kora drveta, oklopi u živom svetu, verovatno ga ima i u kostima, pored fosfora i kalcijuma...

Da li ljudi misle da dobijaju snagu i čvrstinu karbonom iz ugljen monoksida, ako je to posledica pušenja? Haha

Ne može svako sve da zna, pa ni ja. Haha
ne znam ni ja sve sve. Vazno je znati ponesto o svemu. A vazno je znati i koliko ne znamo. Tako da mozemo da saznamo i posle da znamo.
Hemija je dosadna jer niko nije napisao zanimljivu knjigu. Barem ja nisam video tako nesto.

ne znam ni ja sve sve. Vazno je znati ponesto o svemu. A vazno je znati i koliko ne znamo. Tako da mozemo da saznamo i posle da znamo.
Hemija je dosadna jer niko nije napisao zanimljivu knjigu. Barem ja nisam video tako nesto.
Možda mi možemo da budemo prvi koji će napisati neku zanimljivu hemiju za buduće naraštaje. Da ne čekamo, nego da krenemo od sebe, da napravimo preokret. Tako će svima da bude bolje. Ne treba menjati vlast, nego narod.

Kao programera mene je odusevio jedan tip koji je napisao knjigu koja se zove otprilike 'Programming language C for the 21st century'

Zasto?

Evo. Prvo C je smisljen jos 70tih, kao programski jezik niskog nivoa za pisanje operativnih sistema (necu dalje u detalje kojih ima dosta). Malo se do nimalo menjao decenijama. Danas je sigurno barem 80% svega na cemu radimo svakodnevno (kompjuteri, mreze, telefoni, tableti, kontroleri pa cak i drugi programski jezici itd) je napisano u C-u.

Naravno preko svih tih decenija pojavljivale su se razne knjige koje su manje vise bile kopirane jedna od druge, isti pristup, isti pregled, slicni primeri itd.

E pa liku je dosadilo i rekao sad cu da napisem nesto sasvim drugacije i zanimljivije. Uzeo je moderne paradigme iz programerske prakse i iz drugih jezika, i problema sa kojima se C sretao preko decenija i napisao fenomenalnu knjigu koja je pritom korisna jer sve sto je on napisao i nije moglo da se nadje u starijim knjigama (iskustvo potonjih decenija)

Cak i kad je tako nesto sto je nezanimljivo opstoj javnosti jos uvek je moguce biti zanimljiv i informativan.

Kako si povezao izduvni gas iz automobila, dim iz cigarete i završio sa tim da vlast ne treba da se menja, već narod? :think:
Pa narod treba da ostavi cigarete i da ne zagađuje vozeći se kolima, manje će biti lenj, voziće bicikl, više će se šetati i biće mu bolje. Bićemo zdravija nacija. I treba da budemo srećniji ako smo zdraviji. Džabe da menjamo vlast, ako loše navike ostanu iste. Itd.

Kako si povezao izduvni gas iz automobila, dim iz cigarete i završio sa tim da vlast ne treba da se menja, već narod? :think:

ima sinapticke skracenice, malo ga je tesko bilo odgovoriti da je dim u gasu a ne gas iz dima ali to ne znaci da se veza ne moze povezati

drugim recima ja sam shvatio njegovu poruku - ako nesto naucimo ljude (narod), bolje ce da znaju i sami zakljuce da se tu nesto ne sabira, a ne da im izadje onaj gnom iz EPSa, i kaze 'Nemacete struje!' i pali kravlju balegu za struju. Cak i kad nisu strucnjaci.

Pa narod treba da ostavi cigarete i da ne zagađuje vozeći se kolima, manje će biti lenj, voziće bicikl, više će se šetati i biće mu bolje. Bićemo zdravija nacija. I treba da budemo srećniji ako smo zdraviji. Džabe da menjamo vlast, ako loše navike ostanu iste. Itd.

da. al sve u svoje vreme. Ima onih koji ne mogu da setaju, cak i kad nisu lenji, ali zagadjenje je zagadjenje - plastika u rekama, djubre po gradu, neispravna vozila, voznja autom do trafike da se kupe cigare.... i tako to i tome slicno

Изгледа да све око нас дими — само сваки има свој мирис: аута металом, цигарете никотином, а људи филозофијом 😄
Auto i cigarete ispuštaju smrtonosni gas zvani ugljen monoksid, CO. A filozofija može da truje ako ti ne prija kad je čitaš ali nije smrtonosna. Hehe

Auto i cigarete ispuštaju smrtonosni gas zvani ugljen monoksid, CO. A filozofija može da truje ako ti ne prija kad je čitaš ali nije smrtonosna. Hehe
osim mozda kad dodje do nacisticke filozofije, u kojoj je bilo u redu ispustanje CO od strane sagorevanja ljudskih tela, da ne pricamo o ispustanju Ciklon B gasa.

Back