Batina je iz raja izasla

Ko je rekao sa razgovaram smireno?
Razgovar prilagodis situaciji, detetu, momentu. Nekad smireno, nekad napravis igru (u ovom uzrastu najcesce tako), nekad se glupiras, nekad viknes.
Ali nikada da udarim.
Ti si to udaranje bukvalno shvatio. Ja samo kašem da kazna i malo prutića neće da škodi. Veću djecu ne, jer znaju da je to poniženje i mogu suprotno reagovati, ali zato, nema Tv-a, nema novog telefona, ne izaziš 5 dana, nema džeparca...

Daj molim te, šta pričaš?
Zbog šljage nisu sigurno izgubili samopouzdanje i propustili poslove.
Кад то буде само једна шљага у животу? То се више пута дешава или чак редовно током детињства.

Ok, škola i sve to, ali završiti fakultet i čekati da ti neko dođe na kućni prag i zamoli te da dođeš raditi kod njega je iluzija.
Тај који је добијао батине неће ни сам ићи јер нема самопоуздања и изгубио је своју вољу, борбеност, капацитет за фрустрације, јер је био кажњаван током детињства. За успех је потребно имати уличну школу, што родитељи коче батинама.

Prihvataj skoro sve, radi kao konobar, turistički vodić, građevinu....
Неко без самопоуздања? Нема шансе, неће ни они молити њега да ради него он сам мора да се наметне и да се пази да не буде преварен и злостављан. Мислим да је родитељ-насилник дужан да запосли своје дете или да му нађе посао, као врсту надокнаде, то је ваљда корисније учинити детету него му давати батине?

~~~

Ако нисте способни да нормално васпитавате децу немојте ни да се размножавате, батине спадају под насиљем у породици, то су неки стручњаци ваљда проценили а не неки Пера и Жика са 8 разреда основне који би да лема своје дете као да су породица неких нилских коња а не људи.

Ti si to udaranje bukvalno shvatio. Ja samo kašem da kazna i malo prutića neće da škodi. Veću djecu ne, jer znaju da je to poniženje i mogu suprotno reagovati, ali zato, nema Tv-a, nema novog telefona, ne izaziš 5 dana, nema džeparca...
problem je sto zagovornici protiv batine imaju u glavi da dete ubijes ko vola u kupusu..deluje mi da bi se oni tako ponasali jer covek uvek prvo polazi od sebe..dokazano.

oni ne shvataju da postoji vaspitno lako udaranje po goozi i jaci zapovedni ton koje dete mnogo bolje razume nego strpljivu pricu..ok je prica..ali pricom se gubi vreme za neke bitne stvari.

Prutic je udaranje.
Kazna postoji, naravno, ali bez nasilja.
Veza izmedju uzroka i posledice je jako vazna da se razvije i na tome se konstantno radi.
Ali bez udaranja, bez prutica, bez toga da kod deteta stvaram strah od fizicke kazne ili da mu namecem nasilje kao model resavanja problema.

Ako budes imala dete nekada, shvatices koliko je bitan model resavanja problema i kako lako tu mogu roditelji da detetu usade pogresan model.

Daleko da sam savrsen roditelj, moja izreka je da je roditeljstvo skup gresaka i sto je taj skup manji - bolji smo roditelji.

Ali sam 100% siguran da bi bila greska koristiti bilo kakav vid batina, pa cak i taj prutić.

Spuštati se na dečiji nivo, objašnjavati strpljivo, rezervisano je za bake i deke.
Nemaju svi roditelji mogućnost da ne rade i kroz igru vaspitavaju dete.

I nije isto imati dete sa 25 godina i sa 45, takođe ni obaveze roditelja iz primera nisu iste.
Sve dalje je ' pričam ti priču'...

Кад то буде само једна шљага у животу? То се више пута дешава или чак редовно током детињства.
tacno sam znao..
eto lepog primera da su zagovornici protiv batine u stvari prikriveni nasilnici.
nesto kao homofobi sto su latentni homoseksualci.

dete se nikad ne udara "sljagom" kako kazes..samar je specifican udarac koji nema samo "udaracku" posledicu vec visoko psiholosku posledicu i taj udarac ide na psihu, ne na telo...

Naravno da sam za kažnjavanje djece pa i fizičko. Neće niko normalan olešiti batinama dijete ali kako Duki reče-šipkica uvijek da je pri ruci. Zlo mi je od ovih internet mama koje su pokupile savjete na internetu od raznih budala pa neće da sputavaju dječiju radoznalost i kreativnost pa im sve okej i normalno. Antipatična su mi da "slobodna" djeca.

Тај који је добијао батине неће ни сам ићи јер нема самопоуздања и изгубио је своју вољу, борбеност, капацитет за фрустрације, јер је био кажњаван током детињства. За успех је потребно имати уличну школу, што родитељи коче батинама.

Неко без самопоуздања? Нема шансе, неће ни они молити њега да ради него он сам мора да се наметне и да се пази да не буде преварен и злостављан. Мислим да је родитељ-насилник дужан да запосли своје дете или да му нађе посао, као врсту надокнаде, то је ваљда корисније учинити детету него му давати батине?

~~~

Ако нисте способни да нормално васпитавате децу немојте ни да се размножавате, батине спадају под насиљем у породици, то су неки стручњаци ваљда проценили а не неки Пера и Жика са 8 разреда основне који би да лема своје дете као да су породица неких нилских коња а не људи.
Ma nemoj. Evo da pođem od sebe. Da nije bilo ograničenja izlaska, vjerovatno bi se vraćala u zoru. Jednom sam ostala iza ponoći i dočekao me takav šamar na vratima da mi više nikada nije palo na pamet. Naravno da se na žurkama cugalo, ali nisam se nikada usudila više od 2 pića popiti i to sam sjećam se duboko disala u povratku kući da ispari. Ocjene su bile uslov za ljetovanje, zimovanje , bazen i dr.
Bojala sam se roditelja i to nije tako loše. Granice moraju da postoje. Zapamti da ti nisi djetetu prijatelj, prijateljica, već roditelj, koji se mora pobrinuti da izraste u dobrog i ispravnog čovjeka. Naravno da imaš obavezu i sačuvati mu život.

Naravno da sam za kažnjavanje djece pa i fizičko. Neće niko normalan olešiti batinama dijete ali kako Duki reče-šipkica uvijek da je pri ruci. Zlo mi je od ovih internet mama koje su pokupile savjete na internetu od raznih budala pa neće da sputavaju dječiju radoznalost i kreativnost pa im sve okej i normalno. Antipatična su mi da "slobodna" djeca.
i kad krenu da divljaju po prodavnicama ili kaficima a da plazu i hotele ne spominjem...

zato ja biram lokacije gde nema nasih ili su u manjini, odnosno idu oni kulturniji.. i super mi je :D

Онај мали Коста је 100% био нон-стоп леман од стране родитеља, очекивали од њега да буде одличан у школи, да има хобије, да буде свестран, нема силе да није, није се понашао као нормално дете него је био привидно "савршен" и дисциплинован, вероватно због родитељских батина и уопштено високих амбиција његових родитеља.

Ma nemoj. Evo da pođem od sebe. Da nije bilo ograničenja izlaska, vjerovatno bi se vraćala u zoru. Jednom sam ostala iza ponoći i dočekao me takav šamar na vratima da mi više nikada nije palo na pamet. Naravno da se na žurkama cugalo, ali nisam se nikada usudila više od 2 pića popiti i to sam sjećam se duboko disala u povratku kući da ispari. Ocjene su bile uslov za ljetovanje, zimovanje , bazen i dr.
Bojala sam se roditelja i to nije tako loše. Granice moraju da postoje. Zapamti da ti nisi djetetu prijatelj, prijateljica, već roditelj, koji se mora pobrinuti da izraste u dobrog i ispravnog čovjeka. Naravno da imaš obavezu i sačuvati mu život.
Sad si me podsjetila na situaciju kad me tata vozio u hitnu jer sam ponovo, svojom greškom, povrijedila kost tek zaraslu nakon loma pa nazvao mamu da joj kaže da me vozi u hitnu a ona: čekajte me ispred, evo krenuću i ja ka hitnoj, nemoj da bi je uveo unutra! A tata rekao ma uđi unutra, šta te imam na parkingu čekati, boli je..
-a kako da je prebijem pred doktorima i kasnije sa gipsom?? na parkingu me čekaj!
I čekali :D

Bravo Saro. I meni. Smatram da je vaspitanje jako važno.

Back