Balkanska sklonost ka tuci (primitivizmu)

Stoji da arhitip "kratak interval izmedju dve ratne borbe" potresa ove prostore....
Stoji i da je to uzrok silne agresivnosti, a selekcija u ratovima uzrok alavosti i sebicnosti (ko se skloni on prezivi, bolje piz u toplom nego hladan heroj....) a i iz ugla bioloske reprodukcije je bolje...

To znaci da krug jeste tesko razbiti , tj da primitivizam vuce ka onom sto je apsurd zbog koga je i nastao..
Tj sincic pizdunca provocira rat iako mu je otac bio vidra i nestajao u ratu kad god je bilo gusto...
Ih, pa skoro da opisasmo najcesci slucaj primitivizma, bleferizam , idemo do prve bandere zajedno ,a posle ko se kako snadje...tj huskanje ....
Nesvesno to je primitivizam , a kad je svestan onda je lukavstvo, ali opet je to primitivizam, jer se narusavaju ljudske norme (Moralne norme sa veliko M) medjuljudskih odnosa i uopste uslova zivota...

Neko ce reci , pa kapitalizam je primitivizam , jer se narusava ocigledna mogucnost da ljudi posvete manje rada moranju zbog hrane, obuce, odece, a vise svojoj nadgradnji.
Tj osnova kapitalizma je da smanji deo vremena koji pojedinac posvecuje svojoj nadgradnji maksimalno , a da poveca deo vremena u kojem mora da radi maksimalno , jer tako maksimalizuje visak vrednosti koji on dalje poseduje i kojim upravlja....

Da li je u kapitalizmu veci primitivizam....?
Svi mi mislimo da nije (ne svi)...
Kapitalizam samo duze traje pa su ljudi naucili da ga kontrolisu i ugradili su ga , pa je integrisan ...
Bolje nasminkan, sto je i vidljivo kad uklanjaju satore beskucnika u USA ovih dana...
Cak ne mogu da se postave ni blizu puta , van naselja....nego , 5km od najblizeg cityroad...dakle neka farma...

Primitivizam moze da se gleda i kao blatnjavost...
Kad ste usred blata, i izadjete, na vama su kilogrami blata, e sad vi hocete nesto da otresete, jer vama smeta, a to je uglavnom sa ociju...ostalo ste navikli jer ste tresli pa se opet nahvata...i tako ostaje...

Ako bas insistira pojedinac, on skine blata zbog toga sto hoce da bude cist.
To vise nema veze sa licnim interesima i smetanjima, sto se ovde ne shvata, cim se svaka tema tumaci kao licni problem , licni slucaj i licni interes inace ne bi bilo teme...
Samo pokazujem analogiju koliko ima primitivizma na forumu , a da je neucen i da se ignorise...

Ako se trudi da bude cist, znaci povuce se na neki kamen u tom blatistu pa saceka da se sasusi (analiza sebe i svojih primitivizama iz treceg lica i ljustenje slojeva) pojedinac ce smanjiti blato na sebi...i sta onda....
Zivotne okolnosti mu nalazu da se krece.
I on se krece, u tom blatistu...I ima drugih , koji pljuskaju svojim blatom , igraju se deca...
I ako im skrenete paznju da ste vi cisti, njima ce to smetati, jer se razlikujete i sto oni mora da paze na to kako pljuskaju...
I nastaje namerno ispoljavanje primitivizma kroz povredjenu sujetu ili kroz borbu primitivizam neprimitivizam...
Cak ce se javiti poruga, smeh, relativizacija u smislu "evo ti tu blato, ma isti si ti, nasao mesto gde nije pa misli da je cist...." (cuvene relativizacije primitivaca i teznja da se sve prikaze relativno , a jacina zavisi od retorike, a ne od etike...)

Realne potrebe ce vas navesti da opet idete kroz blatiste i da vas cak i namerno guraju i potope vam glavu, zar ne...da dokazu da cete preziveti i kad ste totalno prekriveni blatom (sta ti sad smeta, vidis da si ziv , primitivizam i nije tako los)

Sad se postavlja pitanje kako pricati sa ljudima koji su u blatistu...
Vredi li pricati o tome da se moze ici po kamenju i da se moze ostati samo do kolena blatnjav, cisto zbog sistema (kapitalizam i njegova primitivnost).
Srbi jesu skloni preterivanju tj ciscenju u apsolutima, pa ce reci, "a bre , do kolena ili do glave isto ti je to" blatnjav blatnjav...

E sad mi kazite kako je kad se ljubite blatnjavi do kolena, a kako kad se ljubite a svuda ste blatnjavi...?
A kako je kad se milujete i pomazite skroz blatnjavi , a kako kad to ucinite sa blatom do kolena...?
Znam da je ljubav i kad se zajedno bacakate po blatu, jeste...
Cak je i interesantno ....
Ali blato primitivizma mnogo sprecava neke druge osecaje (sad sam manipulator, pa idem na ono sto ljudi cene) neke druge perspektive (kako je to biti cist) samo zato sto je neko glup, slep, lenj, oblikovan kao blatnjav, ili ima drustvo u blatu, pa nece van drustvanca....

Hoce li moje blato primitivizma da pomogne da shvatite gde je i kolika je steta od primitivizma?

Jedan od korjena primitivizma je neznanje. Mislim na neznanje u svakom smislu te rijeci. Ljudi su prosti i prosto se ponasaju kada im je mozak prost a pamet kratka, pa su skloni svakakvim uticajima i predrasudama(pogotovo nase podneblje), a ne zele da saznaju iz razloga sto misle da su najpametniji. Nije pametan covjek koji sve zna vec covjek koji zna i jos ga interesuje i zeli da uci.

Kod nas jos ima brdsko-planinskog(gorstaka) mentaliteta nama dobro poznatog. E sad vidis ti ljudi sto su sa brda neka su, ali sto zele da svoje brdske gluposti prenose i na druge slojeve stanovnistva, e tu im treba stati u kraj. Tema je dobra jer svaki dan susrecem takav primitivizan i pitam se do kad?:cool:

Ja mislim da nije koren u neznanju...Tako je po nekim analizama do sada ispadalo...
Znam da izgleda tako , zato sto je najlakse protumaciti da je neko primitivac zato sto je glup, a glup je zato sto ne zna, i eto , onda najlakse plus najlakse i dodjosmo do tvoje teze...

Druga stvar je prizemnost, tu mogu da se slozim da je vecim delom prizemnost rezultat neznanja i uslova sredine, a tek malim delom potpuni put ka prirodi....
Prizemnost je samo cesto prilepljena uz primitivizam , zato sto koreni primitivizma , po meni jesu nedrustvenost, animalnost koja je naglasena...
Naravno da je u prirodi animalnost naglasena, ali ne samo u prirodi...

Mada , ako me neko pita da li cu da reagujem ako neko hoce da me ubije, naravno da hocu, bicu primoran...
A jesam li primoran da se prilagodjavam okolini i da budem prljavi lopov , mutikasa, politicar, pokvaren i licemeran, u srbiji danas?
Jesam...bukvalno jesam...bas bukvalno....Znaci ne jedanput na poslu kad vide da znas, hoce da te iskoriste maksimalno , a tehnicar informacionih sistema zavrsi tamo gde stalno teku neke velike pare...
I onda znaju da znas, i onda sledi :udji u klub, ukradi nesto , da te imamo u saci, ovako ti imas nas mi nemamo tebe...

To nema veze sa temom, ali ima veze sa nacinom razmisljanja animalca, pa i primitivca...Ta dva nisu jednaka, ali imaju puno zajednickog....

Jedno pitanje je vrlo vazno kad je primitivizam u pitanju...

Zivot je kratak, i kratak je svima.
Da li je stav da se svako misljenje i licna pogodnost treba ostvariti ili se truditi da se ostvari odgovornost prema svom zivotu?

Da li nepostovanje postojecih drustvenih normi, standarda ili odnosa, stereotipa predstavlja primitivizam koji je opravdan?
Da li nametanje drugima svojih stavova i standarda predstavlja primitivizam, jer ocigledno nije tolerancija, jer tolerancija ugrozava teznje i zelje tog "primitivinog" pojedinca...?

Gde je granica izmedju zaobilazenja i odustajanja od svog ugodjaja radi postovanja stavova drugih?
Pazite pitanje je sta je opste dobro a sta licno dobro...

Ovo je najcesce opravdanje primitivizma u srbiji.
Dakle na neki nacin posmatranje svakog dejstva kao smislenog samo ako je u smislu licne koristi, jer poklanjanje snage i paznje drugim odnosima, znaci neminovno odustajanje od svojih , jer sigurno da ima i onih koji su nama pogodni , a eto nisu odradjeni...nisu forsirani....

Primitivizam postoji svuda na svetu...medjutim svako podneblje (ne drzava vec region koji je specifican a moze sadrzati vise drzava u sebi) ima svoju verziju preovladavajuceg vida primitivizma. U tom smislu se meni naslov teme dopada...kao oblik balkanskog primitivizma sto ne znaci da ne postoji primitivizam drugacije vrste koji moze biti i veoma slican balkanskom, vec samo usmerava diskusiju na odredjenu stranu:heart:

Da pomognem, da se ne zanosite...

Plemena u indoneziji i onim ostrvima izmedju australije do azije su kao uvek prikazana kao prizemna, ne kao primitivna...
Medjutim , covek koji se bavi snimanjem folklornih pesama i muzike je obilazio ta ostrva sam, pa se kroz reportazu o njemu vidi sledece...

Svako plemence cuva svoje i mrzi tudja plemena.
Traze i najmanji razlog da traze pare od nekog ko prolazi tuda inace ce ga ubiti...
Bilo da je to zbog hrane koju naplate, bilo benzin, bilo zato sto zele da ih besplatno leci i to kad izleci klinku , onda mu dodje jaci , znazniji muskarac i kaze , njega mora, a klinka nek umre...bilo zbog prolaza, zbog camca, zbog vode...

I dok jedno pleme ima potpuno otvoren odnos prema dosljacima u smislu mi smo mi , vi ste vi...
Dotle drugo trazi da se potpuno pokaze domacinska dominacija nad dosljacima...
Mikro celije i pobeda primitivizma u jednoj i kolektivizma u drugoj...

Da pomognem, da se ne zanosite...

Plemena u indoneziji i onim ostrvima izmedju australije do azije su kao uvek prikazana kao prizemna, ne kao primitivna...
Medjutim , covek koji se bavi snimanjem folklornih pesama i muzike je obilazio ta ostrva sam, pa se kroz reportazu o njemu vidi sledece...

Svako plemence cuva svoje i mrzi tudja plemena.
Traze i najmanji razlog da traze pare od nekog ko prolazi tuda inace ce ga ubiti...
Bilo da je to zbog hrane koju naplate, bilo benzin, bilo zato sto zele da ih besplatno leci i to kad izleci klinku , onda mu dodje jaci , znazniji muskarac i kaze , njega mora, a klinka nek umre...bilo zbog prolaza, zbog camca, zbog vode...

I dok jedno pleme ima potpuno otvoren odnos prema dosljacima u smislu mi smo mi , vi ste vi...
Dotle drugo trazi da se potpuno pokaze domacinska dominacija nad dosljacima...
Mikro celije i pobeda primitivizma u jednoj i kolektivizma u drugoj...

Osecam se doslovno kao neko dete koje vodis za rucicu kroz raspravu a znamo i ti i ja da ne mozes da ukalupis sve i svakoga:aha:..

Ponovo se vracamo na pitanje da li je primitivizam ukorenjen (sa tvoje strane) ili je stecen (sa moje strane). Nisam gledala pomenuti dokumentarac ali smatram da postoji objasnjenje koje se ne svodi na prosto objasnjenje da je primitivizam "ugradjen" u srz pojednih naroda, plemena u tvom primeru...isuvise mi je to pojednostavljeno objasnjenje nekako...

Moze i krace, ali onda su duzi postovi onih koji obaraju teorije time sto pogresno tumace ono sto je receno....ugradjenim kauzalnostima u drustvo i tu ce odmah doci do izrazaja nesto sto ja zovem ugradjeni primitivizam drustva, samo mentalni...

Moze, hajde da se igramo tih igara...ja probao u proslosti i video kako to funkcionise...i da se posle par postova ljudi toliko osokole i spoje u grupu i onda ne vredi ni pojasniti ono sto pogresno povezuju i tumace, jer vec je sve gotovo , dokazano i reseno....
To bukvalno bude zavrseno u par recenica prvog, drugog i treceg posta...

Cak uopste ne sumnjam da bi se ponovilo i sa ovom ekipom...

Nemamo ekipu:eek:..jel tako Goxy? Ni nas dvoje se ne slazemo zasto bi napali tebe? A ja tako volim da citam kada neko ima sta da kaze pa makar se nikada ne slozila sa njim ali mi znaci stav...kakav god samo da je stav...:heart:
Ja pišem kao što mislim,tako i Vuk Karadžić reko,pa ako se poklopimo...Mada nisam primetio da se nešto ne slažemo,ali ako ti kažeš:worth:

Ja sam samo pomenuo da i drugde postoje slični primeri,ali zbog boljeg materijalnog stanja tih naroda manje vidljivi,ali ok:p:cmok:

Pa da, tj. da delimicno...uzecu za primer UK jer mi je drzava bliska i poznata. Klasno drustvo da ne verujes. Tacno se zna sta kome pripada i sta se sme a sta ne sme. Nizi slojevi vrlo cesto primitivni (ne bih kazala nekulturni ili nevaspitani vec bas primitivni) i neprihvaceni, kako lestvica ide navise primitivizma sve manje i manje. U nizem sloju stanovnistva ogroman procenat njih pije, kada pije vrlo cesto i divlja, to su oni vandali koji prave cudo van UK, medjutim kada se jel govori o nekoj srednjoj klasi pice se krati, doslovno prikriva i celokupno ponasanje se postavlja na odgovarajuci nivo. Da li su licemerni? Moze se tako protumaciti ali ja bih pre rekla da su pravila ponasanja jednostavno jasna. Tradicija stara stotinama godina. Zakoni stroziji, nema mrdanja van prihvacenih okvira. Avangarda da, podrzava se u nadogradnji (muzici, filmu, modi...) medjutim u drustvenom sistemu ponasanja tesko. Skoro pa nemoguce. Iz tog razloga se ne slazem da je primitivizam uslovljen novcem. Cak i za vreme II svetskog rata su se pravila ponasanja znala, nije doslo do pojava o kojima ovde govorimo...

Poslednja izmena:
Kod katolika i protestanata postoji veća čvrstina i disciplina,to znam jer i jedne i druge imam u bližoj porodici...Kod njh se RED zna, a pod tim se podrazumeva izvesna kultura u obraćanju,poštovanje crkve,čak i ako je reč o porodici koja je bliska komunizmu,pre svega postoji jaka svest o posebnosti zbog koje se ''opuštenost'' kojoj su skloni pravoslavci odbacuje i ponašanje je više čvrsto,naučeno kroz generacije,tako da se više i ne postavlja pitanje, da li da se tako ponaša.

Kod katolika i protestanata postoji veća čvrstina i disciplina,to znam jer i jedne i druge imam u bližoj porodici...Kod njh se RED zna, a pod tim se podrazumeva izvesna kultura u obraćanju,poštovanje crkve,čak i ako je reč o porodici koja je bliska komunizmu,pre svega postoji jaka svest o posebnosti zbog koje se ''opuštenost'' kojoj su skloni pravoslavci odbacuje i ponašanje je više čvrsto,naučeno kroz generacije,tako da se više i ne postavlja pitanje, da li da se tako ponaša.

Tako je, upravo tako...samo bih dodala da je moharhija puno pridodala...zvuci nevazno ali nije bas...nema promena. utvdjeno je ko je na celu (makar i samo deklarativno), jednostavno se ne postavlja pitanje...zato i jesam blagi oblik monarhiste:prstic:

Iskreno, meni su neke stvari u postovima Tuznog Patka teski primitivizam :confused:.
Ne postoje grupe, nacije, krajevi skloniji primitivizmu od drugih. Postoje samo primitivni ljudi, i oni koji to nisu. To sto je neko rastao na selu, ne znaci da je automatski nekulturan. Kao da u gradovima nema nekulturnih ljudi. Ja zivim u zgradi gde svakodnevno vodim zestoku bitku sa stanarima zbog higijene i kulture- ostavljaju smece ispred vrata, odvrcu muziku preglasno, ostavljaju motore u ulazu, prljaju zidove i sl. Neces verovati, Patak, al ti koji to rade su rodjeni novosadjani. I sta sad ? Ja treba iz tog da izvucem zakljucak da su svi, ili vecina novosadjana nekulturna ? Taman posla. U ulazu preko puta, imaju dve zene, takodje novosadjanke, koje imaju neku grdosiju od kera, koju dovode svaki dan da nam se olaksa ispred ulaza :(. Da ti pricam kako su " kulturno " odreagovale, kad sam ih jednom fino i lepo zamolio da to ne radi ? Ali istoga ne izvlacim pogresne zakljucke. Ima mnogo finih, kulturnih, i prijatnih novosadjana. Ja poznajem dosta ljudi iz Bosne, i ogromna vecina njih nema nikakve veze sa primitivizmom koji pominjes. Ali ti na osnovu jednog ili nekoliko slucajeva, izvlacis zakljucak za sve. Kao i prica svi su Crnogorci lenji- a ja ih znam koji se satiru od posla.

Drugo, pre nego sto se bavimo tudjom primitivnoscu, hajd malo da pogledamo u svoje dvoriste. Ja ne tvrdim da uvek ispravno reagujem. A ti ?

Sto se tice primitivizma u stanovanju, saobracaju, i uopste u drustvu generalno, postovanju zakona, mislim da se to da lako resiti- zakonima, i sprovodjenjem zakona. Kad nekome zakon dobro zavuce ruku u dzep, onda ce ga on i postovati. Nisu na zapadu fini zato sto su prirodno dobrice, vec su ih zakoni, kazne i red tome naucili.

Elem, mojoj tvrdnji da ne postoje narodi prirodno skloniji primitivizmu od drugih, moze lako posvedociti primer Nemacke. Naroda i drzave koji vaze za uzor kulture, reda, discipline, koji su dali covecanstvu jednog Getea, Remarka, Hesea.. a taj kulturni narod je proveo najvece varvarstvo i primitivizam u istoriji covecanstva- nacizam, drugi svetski rat, i konc logore. Kako je jedan kulturan narod dopustio da ga zavede grupa zlikovaca ?

Znaci, nemoj da generalizujes, ne upustaj se u takve teorije, to nije ni istinito, ni dobro, ni pravedno.

Hajde molim te , a i sve ostale, procitajte celu temu pre nego sto dajete ovakve komentare...

Dakle generalizujem i i dalje cu generalizovati (vidi recenicu sa dva i....)...
Pravedno je, istinito je i dobro je...
Necu da pojasnjavam zasto , jer vec je pisano u nekom od postova, cak i vise puta za neke od stvari...

Koja je svrha price , kad padobranac mesa kulturu, nekulturu i primitivizam, kad je vise nego ocigledno da je procitao dva posta ili max tri, ili da je citao cuveno ono prvu, poslednju i recenicu iz sredine...

To ja ne bih ubrajao u primitivizam, eto jedne stvari koju ne ubrajam u primitivizam, cak ni silnu zelju da u mojim recima vidi ono sto je napisao da vidi , ni to ne vidim kao primitivizam, ali jeste demagogija...
E sad se postavlja pitanje zasto osoba koja nije procitala sve postove na temi , generalizuje o meni na osnovu jednog, ocigledno pogresno shvacenog posta....
Misljenje da ne mozete generalizovati o jednoj osobi je naravno pogresno iskusnima, ali nije deci...koja jedva da razaznaju sta znaci koja rec...
A rekao bih da je ovde dete u pitanju , jer je omasilo i kulturu i primitivizam totalno...a i zbog preskakanja postova i recenica u citanju...
------------------------------------------------------
E sad vidi , koliko si neoprezno dao argumenata za totalnu diskvalifikaciju...sebe.....

Nego uzeh te kao primer zbog sledeceg pitanja....(deo da moze da postoji generalizacija kod jedne osobe vec pokazah)

Mentalni , ili duhovni primitivizam smo vec nekoliko puta pomenuli.
Ovde je primer (dobronamerno uzimam ovog iz prethodnog posta) gde osoba koja nije primitivac (recimo da nije , pretpostavka) postaje udarna snaga primitivca (duhovnog) u relativizaciji kao neophodnom procesu za tihu promenu i integraciju primitivizma u jednu kulturu...
Kroz sta?
Pa kroz neznanje te osobe, povrsno znanje i shvatanje, neusresredjenost ili cak i bezobrazno komuniciranje na osnovu par procitanih recenica (sve to nije primitivizam , ali povrsnost jeste).

Iskoristio sam priliku da pokazem da u sredinama gde su ljudi povrsni , ta povrsnost postaje idealna podloga za uzgajanje primitivizma , iako sami povrsni ljudi nisu bili generatori primitivizma, ali ce to postati posle zauzimanja kulturnih i drustveno dozvoljenih pojava i modela ponasanja...

Dakle, Loki74 nece biti primitivac, ali njegovo povrsno tumacenje u raznim situacijama ce postati oslonac i snaga za integraciju primitivizma u jednu kulturu, a kasnije ce i sam prihvatiti nove odnose i modele jer primitivizam retko kad da je slabo argumentovan...uvek je primitivizam sa jakim argumentima, narocito duhovni...

Ovde nisam uzeo Loki74 kao konzervativca, tj osobu koja hoce mirnu vodu, pa onda ustvari deluje umirujuce prema svemu sto bi bilo konfrotirajuce, ne shvatajuci da sudar dve razlicite kulture ne mora da bude konfrotirajuci , dok dodir sa primitivizmom uvek mora biti konfrotirajuci...
U takvom slucaju bi opet imali jedan dodatni cinilac,a to je sedativ-man....tj osobu koja ne izvlaci uzroke, vec kad se dese konflikti okrece se konfliktima i onda se hvata za opravdanost svojih argumenata, sto je nikakav argument ako ti argumenti nisu argumenti i druge strane...i tek onda postaje aktivna ili cak i onda ostaje pasivna...

To bas i nema mnogo logike, ali to su samo vizure nekog dogadjaja...To je npr kad zena kaze da decko ugasi cigaru , a on joj odbrusi, ona mu ponovi , on procenjuje i vidi da ga ja gledam i da cu da se umesam u duel i onda zacuti, a zena to tumaci da je doprla do njegove svesti i dobrote duse....
Medjutim, komunikacija je uspostavljena izmedju mene i njega, a zena je tu sa svojim idealizmom inicijator,sto je u redu, ali je totalno pogresno sto misli i da je cinilac.....

Moje misljenje je da je primitivizam itekako opasan protivnik, cak i medju svojim redovima.
Ovi sto citaju post, dva i onda se naprave pametni , jer ne znam sta bi drugo bio motiv njihovog pisanja, mozda da pokazu budalastinu, neznanje koju poseduju u izjednacavanju generalizacije i primitivizma...to bi bila njihova teza, mada ja to ne vidim kao primitivizam, mada vidim koriscenje svega kao alat primitivizma pa i generalizovanja, ali to je vec druga stvar...
U samoj generalizaciji, ja ne vidim ni jedan od sustinskih osobina primitivizma, sto moze biti posledica nedovoljne upucenosti sta je generalizacija od strane lokija...

Back