ja moram da se vratim na trnovu ruzicu

mislim da je neko vec spomenuo, ali osnovna njena crta je -pasivnost
dakle, sve se desava mimo njene volje: prvo je zla vila zacara zbog greske njenih roditelja, onda joj druge vile promenu kaznu..onda je odgajaju kao cvetic.
e sad, njena prva samostalna odluka je vodi u stogodisnji san, koji joj je zapravo sudbina..sto znaci, da je slusala oca, ili da je otac unistio sve preslice, mozda se ne bi ubola..ali znamo, da ni u zivotu nije moguce izbeci sve rizike..
e sad, ona zaspi, ali i sve oko nje..lepa ideja, da kao nam se nesto desi i mi se zakucamo u nekom trenutku zivota, da ce i svet oko nas stati, i treba samo da budemo dovoljno lepe pa ce neki princ, jureci sopstvenu sudbinu, doci da nas probudi poljupcem
(u zivotu, trnoruzica bi se probudila sama, ostarela, svet bi prohujao, a princeva odavno nema)
dakle, princ dolazi, razbija cini, i odvodi je u svetlu buducnost

uporedite sad ovu bajku sa ivicom i maricom..
trnoruzica je voljena , zasticena, ali time pretvorena u potuno pasivnog stvora
a marica je odbacena, izdana od strane sopstvenih roditelja, ali se izborila za sebe i za brata, i spasila rodtelja bede. zapravo, pored vestice, jedini lik u bajci sa aktivnim odnosom prwema zivotu
za nju niko nije rekao da je lepa, pa cak ni da je pametna..samo je odana , i hrabra. na kraju je i ubica, ali ne vidimo da je to posebno muci.. valdja se prekalila. i za nju nema princa, ali joj ni ne treba, jer je dobila lovu...