Da li smo isti i u digitalnom i u stvarnom svetu?

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
8.040
a-striking-diptych-photograph-contrasts-_8leCszC1S1ysVZuUG3zffg_jUneM3bfQhieCxBIBq-oPw.jpeg

Da li smo isti u digitalnom i u stvarnom svetu? Na ovo pitanje mnogo ljudi će odgovoriti da su isti, kako u digitalnom, tako i u stvarnom svetu.

Ipak, može da se primeti da ljudi na društvenim mrežama često deluju samouverenije, srećnije, pa čak i "savršeno"? A onda, u stvarnom životu, ponašanje može biti potpuno drugačije — povučenije, nesigurnije, ili jednostavno manje idealizovano.

Zašto se u virtualnom svetu ponašamo drugačije? Da li u lajkovima tražimo priznanje da smo uspešni, bolji, nego što smo u realnosti, u svakodnevnom, stvarnom svetu?

Možda nam internet pruža ono što ne možemo da dobijemo uživo: pažnju, druženje, otvoreniji razgovor o svemu?

Da li znate odgovore na neka od ovih pitanja?

I ono najvažnije, da li na internetu pokazujete jednu sliku o sebi i svom životu, a u stvarnosti je sve drugačije?

Sad ja napišem da sam ista ovde i u realu i kako da dokažem kad me ne poznaješ?
Lajkovi mi nisu primarni. O sebi i šta mi se dešava ili se dešavalo pišem iskreno.
Ako negde ostavim post to je zato što želim da napišem svoje mišljenje, u rasprave
se ne upuštam, besmislene su mi. Stvarnost i forum su isto, ako nemam pare stvarno
ih nemam, ako kažem da sam debela, matora i ružna stvarno jesam. Znam da ljudi
vole da se prikažu boljim nego što jesu, ali to nije laganje mene kao čitaoca, već sebe
kao autora. Realno koga briga da li si lep, bogat, ružan, siromašan, ljude na forumu
prihvatam isto, ne ispitujem da li govore istinu ili lažu. Odgovorna sam samo za
svoje postove. Ne volim agresiju, vređanje, aroganciju, ponižavanje, u takvim
situacijama samo se sklonim. Valjda sam dobro objasnila, žurim, čeka me serija. :D

@Neda Odličan je post.

Uvodni post je posvećen onima koji na Instagramu skupljaju lajkove, ali i onima koji na društvenim mrežama i internet forumima kanališu svoje nezadovoljstvo. U životu van neta nisu ili ne mogu da budu kao na netu.

Pre mnogo, mnogo godina, na jednom od većih naših foruma sklopila sam površno net poznanstvo sa jednom osobom koja se stalno, stalno svađala sa svima. Ta osoba je vređala druge, psovala..
Kada sam poslala pp sa pitanjem zašto to radi, odgovorio je da mu je lakše da se posvađa na internetu jer ne želi da se svađa uživo, van interneta.

Pored onih koji skupljaju lajkove i koji su "problematični " na društvenim mrežama ima i onih koji su ipak drugačiji na netu nego uživo.

Naša spisateljica Tamara Kučan je u svom romanu "Oflajn" ispričala priču o influenserki, jutjuberki koja je "gazila" preko svih kako bi postala najbolja u tom svetu.

Stvarnost glavne junakinje je bila teška, siva, a na YT prikazivala je sebe onakvu kakva bi želela da bude.

Ja sam iskrena i ista i u onlajn i oflajn životu. I ne jurim nigde lajkove. Ali, verujem da postoje osobe koje su, kao glavna junakinja romana "Oflajn".

Možda ne na ovom forumu, ali na drugim mestima verovatno ( Instagram npr ).

Da li smo isti u digitalnom i u stvarnom svetu? Na ovo pitanje mnogo ljudi će odgovoriti da su isti, kako u digitalnom, tako i u stvarnom svetu.
Nisam. Kod mene je obrnuto, u stvarnom svjetu sam mnogo društvenija, opuštenija, veselija. Na društvenim mrežama ne pamtim kad sam zadnji put nešto objavila. Jedino što je isto što nisam svađalica, ni u rl, ni na internetu. Neznam šta me sputava da budem otvorenija, možda to što sam i na forumu "na preskoke", pa sam van tokova i neke dublje konekcije.

Back