Bajke i priče u psihoanalizi i psihoterapiji

U bajkama se, pored broja 7, najčešće koristi i broj 3 (označava rođenje, život, ali i smrt; takođe, simbol manifestacije Boga u Sv. Trojstvu, kao i ljudsko trojstvo: telo, um i duša).
alhemijsko trojstvo - sumpor, ziva i so ;)
citam sad jos jenu zanimljivu...pesmu o devojcici sa sibicama. mislim da simbolike nema ali je surovo istinita za decu
http://www.has.vcu.edu/for/struwwel/pauline_e.html
a i ilustracije dosta dobro oslikavaju poentu price :lol:

Broj 7 je, u numerologiji, najmističniji broj od svih:
sedam planeta, sedam dana u nedelji, sedam smrtnih grehova, sedam svetih tajni, sedam svetskih čuda, sedam boja u spektru, sedam nota u muzičkoj lestvici ...a kod alhemičara – sedam metala.
Patuljci bi mogli biti simbolika, samo je pitanje koja.

U bajkama se, pored broja 7, najčešće koristi i broj 3 (označava rođenje, život, ali i smrt; takođe, simbol manifestacije Boga u Sv. Trojstvu, kao i ljudsko trojstvo: telo, um i duša).

Retko ima parnih brojeva, ili ih uopšte nema. Mada zapravo koncepcija svih bajki počiva na broju 2, simbolu dualizma i različitosti: Zlo i Dobro, Ružno i Lepo, duhovno i telesno, teorija i praksa, muško i žensko.
:think:
Стари свет је знао за шест планета, Меркур, Венера, Земља, Марс, Јупитер, Сатурн.
Седму(Уран) је открио Виљијем Хершел и то објавио 13. марта(памтим овај датум јер је сестрин рођендан) 1781.
А и спектар је од Њутна подељен на 9 боја.

:think:
Стари свет је знао за шест планета, Меркур, Венера, Земља, Марс, Јупитер, Сатурн.
Седму(Уран) је открио Виљијем Хершел и то објавио 13. марта(памтим овај датум јер је сестрин рођендан) 1781.
А и спектар је од Њутна подељен на 9 боја.

blah..nemas pojma kada se kaze 7 planeta misli se na - sunce, mesec, merkur, veneru, jupiter, saturn i mars. svakoj "planeti" odgovara odredjeni metal.

blah..nemas pojma kada se kaze 7 planeta misli se na - sunce, mesec, merkur, veneru, jupiter, saturn i mars. svakoj "planeti" odgovara odredjeni metal.
Па немам, наравно.
Једноставно ме езотерија никад није занимала, па отуда то.
Али чисто у складу с астрономијом, стари свет када су постављени наведени стандарди није знао за седам планета.

Па немам, наравно.
Једноставно ме езотерија никад није занимала, па отуда то.
Али чисто у складу с астрономијом, стари свет када су постављени наведени стандарди није знао за седам планета.

sunce i mesec su imali status planete :lol:
kao sto znas, a ovo moras da znas, prvobitni planetarni sistem je bio geocentricnog modela, gde je zemlja bila srediste...(zbog toga se ona ne pominje u ovih 7 planeta) a tih 7 "planeta", tj. nebeskih tela vidljivih golim okom su kruzila oko zemlje.

Svaka cast za temu. Nadam se da ima jos ljudi raspolozenih za tumacenja.

Ovako

Cini mi se da se preteruje sa tim tumacenjem bajki. Dobro, moze igre radi, al mislim da sto god o bajkama rekli one ostaju bajke, i ne moze se dopreti do sveg onog do ceg moze bajka kao bajka da dopre, samo cackamo
Druga je zamerka vezana za podneblje sa kog potice bajka. Bajke nose i nesto od 'terena", i to je jos jedan razlog koji otezava ytakve analize
.

Ne bih se slozio. Hans Kristijan Andersen je pisao bajke po onome sto je on proziveo u zivotu. Ne znam za sve ali vecina njegovih bajki predstavlja jedan deo njegovog zivota koji je on vrlo emotivno doziveo pa samim tim nas pokusaj da odgonetnemo dublju poentu price moze nam pomoci da shvatimo kroz sta je neko prosao da bi iz toga nastala bajka. Dobar deo bajki je napisan tako da se u jednoj istoj bajci mogu pronaci dve osobe sa razlicitim zivotnim pricama i sama bajka, ako uspeju da sebe "ubace" u pricu, moze da im pomogne za dobijanje nekih novih ideja za resavanje pojedinih problema.

Poslednja izmena:
Prelepe su njegove bajke...I šta je dobio i slavuj i taj siromašni student samo razočarenje...Iza mnogih njegovih bajki se krije cinizam i oštra kritika pojava u društvu...
http://www.ivanminic.com/182-srecni-princ/

Često ne primećujemo posvećenost i žrtvu onih koji nas vole. Zato što to rade iskreno i nenametljivo.

Hvala ti Gogi za ovaj link :)

Daaa danas je važan samo spoljni sjaj a taj zna da prevari...Pravi sjaj je unutra kao što nije isto sjaj Sunca Meseca ili snega i sjaj veštačkog svetla ma koliko bila jaka i ''zavodljiva''...Ljudi su postali prazne materijalističke ljušture bez imalo spiritualnosti ili m ašte...

Slazem se. Evo jedan video povodom toga. Obratiti paznju na Genijalan monolog momka za klavirom i poredjenje Zivota sa Kutijom cigareta!!

Sta mislite o Malom princu??

Poslednja izmena:
Da ovo je analiza psihološkog napada na našu ličnost od strane velikih kompanija koje ciljaju na skrivene ljudske želje i porive da bi prodali proizvod...
Mali princ je dobar mada po meni suviše idealistički prelazi granice bajke i postaje više knjiga poput neke Koeljove fantazija sa pretenzijama davanja nekih političkih i socijalnih pouka...Vajld je to radio bolje i suptilnije..

Resting by my fire.Looking deep into its flames
My mind must have been somewhere else
Far beyond these plains
I am suddenly aware of a pair
Of eyes staring at me
I urn around and behold the most
Ugly thing I have seen
The woman standing in the glade
Like a shadow in the night
Points her wretched finger at me
With a wretched smile
And she asks me in a voice
That sound as if it`s been so long
Since she spoke,if I seek magic
Then I should come along
I`m but a man.Mortal a man.
But she leaves no footprins in the snow
Still I follow on to where she is going
For she has promised me magic if I follow on
She takes me to a part of these woods
Few have ever seen
Where the sun surely won`t reach
Still the ground ominously gleams
She says she`s seen is coming
And tha she known where I`ll go
But before I leave,she says
There is this one thing I should know
She offers me the ability
To take a fatal wound
Every cu by sword or spear will be
Absorded by her tree-womb
This magic will remain until it`s
Time for me to part with this mortal world
And all she`ll claim is my young heart
I`m but a man.Mortal a man.
And I`ll need all the help tha I can get
So I give my heart to the woman of the dark
With or without it... my life is not over yet
Wing of bat and lizzard eye
Dust of a star fallen from the sky
Tears of a virgin and the cum of a god
Thirteen drops of an infant`s blood
A twist of a cat`s spit and oil of the moon
Stir for a while a very soon
A salve to be applied upon the chest
Close to where the heart beats strong
"No pains will occur when hand
is pushed into my flesh
She`ll slowly draw my living
heart out of my open chest
She`ll place my heart in the
pit of the snake and behold the
years go by
Hers to keep from the moment when he
time has come for me to die"

Bajka u obliku pesme iz skandinavske tradicije...Šumska veštica nešto kao Baba Jaga ali pozitivan lik...Naravno da bi nešto dobio moraš nešto i da daš...

Daaa danas je važan samo spoljni sjaj a taj zna da prevari...Pravi sjaj je unutra kao što nije isto sjaj Sunca Meseca ili snega i sjaj veštačkog svetla ma koliko bila jaka i ''zavodljiva''...Ljudi su postali prazne materijalističke ljušture bez imalo spiritualnosti ili m ašte...

Slazem se. Evo jedan video povodom toga. Obratiti paznju na Genijalan monolog momka za klavirom i poredjenje sa cigaretama!!

Sta mislite o Malom princu??

Jeste momci, pojavno je sve.Suština je postala nebitna iz više razloga. Vreme je postalo precenjena kategorija, sve što ne može da se opriča i iskaže u par sekundi zamara i opterećuje, oduzima vreme.

A dečko za klavirom se savršeno nadovezuje na priču o tome kako je sve moguće prodati pa čak i otrov ako ga upakuješ u bajku o glamuroznom, lakom i lepom životu.

Back