Nancy011
Veoma poznat
- Poruka
- 14.118
Ima 
Ako stvarno misliš da je u duhu teme i smatraš da je interesantno mogu i ostale mitove da postavim

Ako stvarno misliš da je u duhu teme i smatraš da je interesantno mogu i ostale mitove da postavim

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.

Ooo, tema je opet isplivala na površinu!
Mogu mitovi, Nensi, why not?
I pre nego što razmislim o prototipu Heraklea u mom okruženju, htela bih da vas podsetim na simpatičnu priču o Pinokiju.
Knjiga o drvenom bludnom sinu, lutku koji nije hteo da postane marioneta, nastala je davne 1880. god. iz pera Karla Kolodija.
![]()
Da li smo kao deca nešto naučili iz te priče, osim toga da su u laži kratke noge i ... dug nos?

Ček, Borčice, ovo sam totalno previdela. Kako kao deca?
......
Pinokio je otišao od tvorca (oca) jer nije hteo da bude lutak, marioneta, a na kraju se vratio istom i oživeo![]()

ili razdvojiti prave vrednosti od laznih?Mislila sam "dok smo bili deca".
Buntovni sin koji prolazi kroz buran period odrastanja, na kraju se vraća kući i oživljava ("drven" - tvrdoglav?). Pinokio je problematičan: beži iz škole, druži se sa šljamom ... i oživljava tek pošto prihvata odgovornost, a odgovornost je odlika zrelih i iskusnih. Biti živ = biti odgovoran? I poštovati autoritete?![]()

Radoznalost je ubila mačku, ALI, mačka ima 9 života !Pored danas dominirajuće psihoanalize i bihevior-terapije, postoji i tzv. pozitivna terapija iranskog psihijatra Nosrata Peseškijana. Da ne bih sad naširoko ... On (i njegovi sledbenici) u psihoterapiji primenjuju priče i bajke, što prilično podseća na geštalt terapijsku upotrebu bajki, u kojoj bajka služi samo kao obrazac za neku drugu, novu pričicu ili lično igranje uloge iz bajke od strane pacijenta ili člana grupe u kojoj se odvija neka vrsta psiho-drame.
Ovu temu sam zamislila ne, naravno, kao psihoterapiju, već kao igru – što nikako ne umanjuje značaj onog što će ovde biti izrečeno.
Dakle: izabrati bajku ili priču, ukratko je prepričati, improvizovati je na svoj način, tumačiti likove onako kako ih VI vidite – potpuno neopterećeni oficijelnim tumačenjima i analizama.
Budite kreativni.
Zaboravite sve zaključke koje ste stekli dok ste bili deca.
Pokušajte da neku bajku ili priču za decu pročitate sad, kad ste odrasli, i sagledate nove slojeve skrivenih sadržaja i poruka.
Poenta je otkriti:
a) različitost naših shvatanja tih priča i bajki SADA u odnosu na NEKAD
b) stereotipiju na kojoj smo odrastali (koliko je ona bila konstruktivna a koliko pridonela stvaranju naših predrasuda)
Za početak, "Trnova Ružica". Šta mislite o ovoj bajci? Šta je njena poruka?
Mislila sam "dok smo bili deca".
Buntovni sin koji prolazi kroz buran period odrastanja, na kraju se vraća kući i oživljava ("drven" - tvrdoglav?). Pinokio je problematičan: beži iz škole, druži se sa šljamom ... i oživljava tek pošto prihvata odgovornost, a odgovornost je odlika zrelih i iskusnih. Biti živ = biti odgovoran? I poštovati autoritete?![]()
Sve do jedne su sa poremecenim vrednosnim porukama...
Sto vise citam ove bajke,mislim koju sam srecu imala kao dete sto mi nisu citali te bajke....ebote koje traume mogu da ostave.....Sve do jedne su sa poremecenim vrednosnim porukama...
Deca treba da se igraju napolju.Ovakva vrsta bajki je ........hmm........losa komercijala...ajd tako da nazovem sve ovo.
![]()
)autor članka je napravio kardinalnu grešku: zar u Devojčici sa šibicama nema surovosti? Zar u Maloj Sireni nema surovosti? Ili u bajci „Crvene cipelice“, gde devojčica Karen nosi začarane cipele koje plešu same od sebe pa zbog svoje opsednutosti magičnim cipelicama i jedne, naoko, sitne neposlušnosti, biva kažnjena. Pred njom je užasan izbor: da li da joj odrube glavu ili odseku stopala? Karen bira ovo drugo, jer čarobne cipele mogu da je nose umesto nogu. Zar to nije (dovoljno) surovo?
a nama svijet
salim se, SmilingSun, dopada mi se tvoj post
))Okean joj bio malia nama svijet
salim se, SmilingSun, dopada mi se tvoj post
))

Pored danas dominirajuće psihoanalize i bihevior-terapije, postoji i tzv. pozitivna terapija iranskog psihijatra Nosrata Peseškijana. Da ne bih sad naširoko ... On (i njegovi sledbenici) u psihoterapiji primenjuju priče i bajke, što prilično podseća na geštalt terapijsku upotrebu bajki, u kojoj bajka služi samo kao obrazac za neku drugu, novu pričicu ili lično igranje uloge iz bajke od strane pacijenta ili člana grupe u kojoj se odvija neka vrsta psiho-drame.
Ovu temu sam zamislila ne, naravno, kao psihoterapiju, već kao igru – što nikako ne umanjuje značaj onog što će ovde biti izrečeno.
Dakle: izabrati bajku ili priču, ukratko je prepričati, improvizovati je na svoj način, tumačiti likove onako kako ih VI vidite – potpuno neopterećeni oficijelnim tumačenjima i analizama.
Budite kreativni.
Zaboravite sve zaključke koje ste stekli dok ste bili deca.
Pokušajte da neku bajku ili priču za decu pročitate sad, kad ste odrasli, i sagledate nove slojeve skrivenih sadržaja i poruka.
Poenta je otkriti:
b) stereotipiju na kojoj smo odrastali (koliko je ona bila konstruktivna a koliko pridonela stvaranju naših predrasuda)
Za početak, "Trnova Ružica". Šta mislite o ovoj bajci? Šta je njena poruka?
Poenta je otkriti:

e al primetih jednu caku
u vecini slucajeva glavna junakinja nema majku
ili ima samo oca
ili oca i macehu koja zeli da je se resi
sta to autori imaju protiv majcinske figure![]()

... da li neko zna gde mogu da se nađu originalne, starije, nenašminkane verzije grimovih bajki? znam da sam čitala pre 20-ak godina, da je toga bilo, ali sad...
dragi moji, jedno pitanjce... da li neko zna gde mogu da se nađu originalne, starije, nenašminkane verzije grimovih bajki? znam da sam čitala pre 20-ak godina, da je toga bilo, ali sad...
hvala unapred![]()
) hvala