Bajke i priče u psihoanalizi i psihoterapiji

Neznam cemu sala na ovu temu,kada znamo da je bitno sta deca citaju,narocito do uzrasta do 5 g kada razvijaju mozak a bajke pomazu razvijanju desne hemisvere mozga- zaduzenog izmedju ostalog i za mastu-ono kreativno sto im sutra moze posluzuti itekako u zivotu....Do duse previse razvijena desna hemsvera mozga u poznim danima ukoliko nije pretocena u umetnost, moze da izazove razne poremecaje u egu pa da vam masta potisne levu hemsferu-racio,pa se mozete pretvoriti u razne 'pacijete' bez prave dijagnoze i lecenja kakvih na zalost ima i po forumima pa mozete vidjati duhove, andjele, a u zadnje veme i podele i vrste vanzemaljaca.....

Neznam cemu sala na ovu temu,kada znamo da je bitno sta deca citaju,narocito do uzrasta do 5 g kada razvijaju mozak a bajke pomazu razvijanju desne hemisvere mozga- zaduzenog izmedju ostalog i za mastu-ono kreativno sto im sutra moze posluzuti itekako u zivotu....Do duse previse razvijena desna hemsvera mozga u poznim danima ukoliko nije pretocena u umetnost, moze da izazove razne poremecaje u egu pa da vam masta potisne levu hemsferu-racio,pa se mozete pretvoriti u razne 'pacijete' bez prave dijagnoze i lecenja kakvih na zalost ima i po forumima pa mozete vidjati duhove, andjele, a u zadnje veme i podele i vrste vanzemaljaca.....

Иако готово ништа не знам о Фројду, али ми се чини да је рекао да су прве 5 године, јако битне...Увек треба имати, меру и држати се какве-такве средине...

Srećni Princ
Oskar Vajld

Visoko iznad grada, na izdignutom stubu, stajala je statua Srećnog Princa. On je bio pozlaćen tankim listovima zlata, za oči je imao dva sjajna safira, a veliki rubin sjajio mu je na balčaku mača.
Njemu su se ljudi veoma divili. »Lep je kao vetrokaz,«- primetio je jedan od gradskih većnika koji je želeo da stekne reputaciju zato što ima ukus za umetnost, »samo nije ni približno toliko kortistan.«- dodao je, plašeći se da ljudi ne pomisle da je nepraktičan, što zaista nije bio.
»Zašto ne možeš da budeš kao Srećni Princ?«- pitala je razborita majka svog sinčića koji je plakao za Mesecom. »Srećni Princ nikada ni ne sanja da plače za bilo čim.«
»Drago mi je da postoji neko na ovom svetu ko je posve srećan.«- promrmljao je razočaran čovek dok je piljio u divnu statuu.
»Izgleda kao anđeo.«- govorila su crkvena deca koja behu izašla iz katedrale u sjajnim skerletnim ogrtačima i čistim belim pinaforama.
»Kako znate?« -upitao je nastavnik matematike, -»Nikada niste videli ni jednog.«
»Ah! Ali jesmo, u snovima.« -odgovarala su deca, a nastavnik matematike se namrštio i pogledao ih strogo, jer nije odobravao da deca sanjaju.
Jedne večeri tuda je proletela mala Lastavica. Njeni prijatelji su otišli u Egipat pre šest nedelja, ali ona je ostala, jer je bila zaljubljena u najlepšu Trsku. Srela ju je u rano proleće kad je letela do reke za velikim žutim moljcem i toliko ju je privukao njen vitak struk da se zaustavila da popriča sa njom.
»Da li da te volim?« -upitala je Lastavica, koja je volela odmah da bude načisto, a trska joj se duboko naklonila. Tako je ona letela oko nje, dodirujući vodu svojim krilima i praveći srebrne talasiće. To je bilo njeno udvaranje i trajalo je celo leto.
»To je besmislena privrženost,« -cvrkutali su druge laste, -»ona nema novaca, a ima daleko previše rođaka.« I zaista je reka vrvela od trski. Onda, kada je došla jesen, oni su odleteli.

Pošto su otišli, ona se osetila usamljenom i počinjala je da se zamara od ljubavi svoje dame. »Ona ne priča,« -rekla je, -»i bojim se da je koketa, pošto stalno koketira sa vetrom.« I, naravno, kad god bi vetar dunuo, Trska bi izvodila najgracioznije naklone. »Priznajem da je prizemna,« -nastavila je, -»ali ja volim putovanje, a moja žena, stoga, treba takođe da voli da putuje.«
»Da li ćeš poći sa mnom?« -konačno ju je upitala, ali Trska je odmahnula glavom, bila je previše vezana za svoj dom.
»Bila si neozbiljna sa mnom!« -viknula je. »Odlazim Piramidama. Zbogom!« -i odlete.
Ceo dugi dan je letela, a u sumrak je stigla u grad. »Gde ću se smestiti?« -reče. »Nadam se da je grad izvršio pripreme.
Onda je videla statuu na visokom stubu. »Ovde ću se smestiti,« -viknu, -»to je lepo mesto sa dosta svežeg vazduha.« I to rekavši, spusti se tačno između stopala Srećnog Princa.
»Imam zlatnu spavaću sobu.« -reče sebi meko sebi dok je posmatrala naokolo i spremila se da ide na počinak; ali baš kada je spuštala glavu ispod krila, velika kap vode pade na nju. »Kakvo čudo!« -viknu, -»Nema niti jednog oblaka na nebu, zvezde su prilično vedre i sjajne, a ipak pada kiša. Klima Severne Evrope zaista je strašna. Trska je volela kišu, ali to je bila samo njena sebičnost.«
Onda još jedna kap pade.
»Kakva je korist od statue ako ne može da odbije kišu?« -reče ona. »Moram potražiti dobar sulundar na dimnjaku.« -i spremi se da pođe.
Ali pre nego što je raširila krila, treća kap je pala, i ona pogleda nagore i vide –Ah! Šta je videla?
Oči Srećnog Princa bile su pune suza i one su kapale niz njegove zlatne obraze. Lice mu je bilo tako lepo na mesečini da je mala Lasta bila ispunjena sažaljenjem.
»Ko si ti?« -upita.
»Ja sam Srećni Princ.«
»Pa zašto onda plačeš?« -upita Lasta. »Prilično si me nakvasio.«
»Dok sam bio živ i imao ljudsko srce,« -odgovori statua, -»nisam znao šta su suze, jer živeo sam u palati Sans-Souci, gde tuzi nije dozvoljeno da uđe. Preko dana igrao sam se sa drugarima u bašti, a uveče sam vodio ples u Velikoj Hali. Oko bašte bile su veoma visoke zidine, ali nikada se nisam zapitao šta je iza njih, sve oko mene je bilo tako lepo. Moji dvorani zvali su me Srećnim Princom i zaista, srećan jesam bio, ako je zadovoljstvo sreća. Tako sam živeo i tako sam umro. A sada kad sam umro, postavili su me tako visoko da mogu da vidim svu ružnoću i bedu moga grada i iako je moje srce napravljeno od olova, ja ne mogu da se oduprem da ne zaplačem.«
»Šta, zar nije od čistog zlata?« -reče Lasta za sebe. Bila je previše učtiva da bi iznosila opažanja naglas.
»Daleko,«, -nastavila je statua tihim melodičnim glasom, »daleko u maloj ulici nalazi se sirotinjska kuća. Jedan od prozora je otvoren i kroz njega mogu da vidim ženu koja sedi za stolom. Njeno lice je mršavo i ispijeno, i ima grube crvene ruke, izbodene iglama, jer ona je švalja. Ona veze gospodinovu krunicu* na satensku haljinu za najlepšu Kraljičinu deverušu, koja će je nositi na sledećem balu. U krevetu u uglu njen mali dečak leži bolestan. Ima temperaturu i traži narandže. Njegova majka nema ništa da mu da osim rečne vode, pa on plače. Vrapče, Vrapče, mali Vrapče, nećeš li joj odneti rubin iz mog balčaka? Moja su stopala pričvršćena za postolje i ja nemogu da se krećem.«
»Mene čekaju u Egiptu.« -reče Lasta. »Moji prijatelji lete iznad Nila i razgovaraju sa velikim lotosovim cvetovima. Uskoro će poći na počinak u grobnicu Velikog Kralja. Kralj lično nalazi se tu, u svom obojenom kovčegu. Obavijen je žutim platnom i balzamovan začinima. Oko njegovog vrata je lanac od bledo-zelenog žada, a njegove su ruke kao uvelo lišće.«
»Lastavice, Lastavice, mala Lastavice,« -reče Princ, -»nećeš li ostati sa mnom jedno veče i biti moj glasnik? Dečak je tako žedan, a majka tako tužna.«
»Mislim da ne volim dečake.« -odgovori Lastavica. »Prošlog leta, kada sam odsela na reci, bila su tu dva bezobrazna dečaka, vodeničarevi sinovi, koji su sve vreme bacali kamenje na mene. Nikada me nisu pogodili, naravno, mi laste letimo predobro za takve stvari, a pored toga, ja potičem od familije poznate po svojoj okretnosti; ali ipak je to bio znak nepoštovanja.«
Ali Srećni Princ je izgledao tako tužno da se Vrabac sažali. »Veoma je hladno ovde,« -reče, -»ali ostaću sa tobom jednu noć i biti tvoj glasnik.«
»Hvala ti, mala Lastavice.« -reče Srećni Princ.
Tako je Lasta izvukla veliki rubin iz Prinčevog mača i odletela sa njim u kljunu preko krovova grada.
Prošla je pokraj kule od katedrale, gde su stajale statue belih mermernih anđela. Prošla je pokraj palate i čula zvuke plesa. Prelepa devojka izašla je na balkon sa svojim dragim. »Kako su lepe zvezde,« -rekao joj je, -»i kako je divna moć ljubavi!«
»Nadam se da će moja haljina biti gotova za državni bal,« -odgovorila je, -»naredila sam da se na njoj izvezu gospodinove krunice, ali švalje su tako lenje.«
Prošla je iznad reke, i videla lanterne na brodskim jarbolima. Prošla je iznad geta i videla stare Jevreje kako se pogađaju među sobom, i mere novce u bakarnim vagama. Na posletku je stigla do sirotinjske kuće i provirila unutra. Dečak se trzao u groznici u svom krevetu, a majka beše zaspala, toliko je umorna bila. Uskočila je unutra i položila veliki rubin na sto pored ženinog naprstka. Onda je preletela nežno iznad kreveta, hladeći dečakovo čelo svojim krilima. »Kako se sveže osećam,« -reče dečak, -»mora biti da se oporavljam.« To reče i utonu u san.
Tada je Lastavica odletela nazad Srećnom Princu i rekla mu šta je uradila. »Zanimljivo je,« -primetila je, -»ali osećam se prilično toplo sada, iako je tako hladno.«
»To je zato što si učinila dobro delo.« -reče Princ. I malia Lastavica se zamisli, a potom zaspa. Razmišljanje ju je uvek činilo pospanom.

Kada je zora svanula, odletela je do reke i okupala se. »Kakav izvanredan fenomen!« -reče profesor ornitologije koji je prelazio preko mosta. Lastavica usred zime!« I napisao je dugačko pismo o tome lokalnim novinama. Svi su ga citirali; bilo je prepuno reči koje nisu mogli razumeti.
»Večeras idem u Egipat.« -reče Lastavica i bila je veoma raspoložena zbog te pomisli. Posetila je sve javne spomenike i dugo je sedela na crkvenom tornju.
Gde god je išla, Laste su cvrkutale i govorile jedna drugoj: »Kakav unikatan stranac!« Tako je Lasta bila veoma zadovoljna sobom.
Kada je Mesec izašao, vratila se Srećnom Princu. »Imaš li neku poruku za Egipat?« -upita, -»upravo krećem!«
»Lastavice, Lastavice, mala Lastavice,« -reče Princ, -»nećeš li ostati sa mnom još jednu noć?«
»Čekaju me u Egiptu.« -odgovori Lasta. »Sutra će moji prijatelji uzleteti do Druge Katarakte. Nilski konj piruje tamo među vezlicama, a na velikom granitnom tronu sedi Bog Mnemnon. Celu noć on gleda zvezde, a kada jutro zasija on ispušta usklik sreće i onda zaćuti. Uveče žuti lavovi dolaze do oboda reke da piju. Njihove su oči kao zeleni berili, a njihova rika je glasnija od rike Katarakte.«
»Lastavice, Lastavice, mala Lastavice,« -reče Princ, -»daleko preko grada vidim mladića u potkrovlju. On se naslanja na sto prekriven papirima, a u čaši pokraj njega je buket uvelih ljubičica. Njegova je kosa smeđa i čvrsta, usne su mu crvene kao nar i i ma velike sanjive oči. On pokušava da završi komad za direktora pozorišta, ali njemu je previše hladno da bi više pisao. Nema vatre u kaminu, a glad ga je načinila slabim.«
»Sačekaću još jedno veče.« -reče Lastavica koja je zaista imala dobro srce. »Da mu odnesem još jedan rubin?«
»Avaj! Nemam više rubina,« -reče Princ, »Sve što mi je ostalo su moje oči. One su napravljene od safira koji su donešeni iz Indije pre par stotina godina. Izvuci jedan i odnesi ga mladiću. On će ga prodati draguljaru i kupiti hranu i drva za ogrev i završiti svoj komad.«
»Dragi Prinče,« -reče Lastavica, -»to ne mogu učiniti!« -i poče da plače.
»Lastavice, Lastavice, mala Lastavice,« -reče Princ, -»učini kako zapovedam!«
I tako je Lastavica iskopala Prinčevo oko i odletela u studentovo potkrovlje. Bilo je laku ući tamo, pošto je na plafonu bila rupa. Kroz nju je proletela i ušla u sobu. Mladić je zario glavu u šake, pa ne beše čuo lepršanje krila, a kad je pogledao nagore, video je prelep safir pohranjen na uvele ljubičice.
»Počinju da me cene!« –uzviknuo je, -»Ovo je od nekog obožavaoca. Sada mogu da završim svoj komad.« -i beše veoma srećan.
Sledećeg dana Lasta je odletela do luke.
Sela je na jarbol velikog broda i gledala mornare kako vuku velike kovčege konopcima. »Izbacuj ga napolje!« -vikali su kako je koji kovčeg pristizao.
»Ja idem u Egipat!« -vikala je Lasta, ali nikoga nije bilo briga, a kada je Mesec izašao, vratila se ona Srećnom Princu.
»Došla sam da se oprostimo.« -reče mu.
»Lastavice, Lastavice, mala Lastavice« -reče Princ, -»nećeš li ostati sa mnom još jednu noć?«
»Zima je,« -odgovori ona, -»i ledeni sneg uskoro će stići. U Egiptu Sunce greje zelene palme, a krokodili leže u blatu i lenjo gledaju oko sebe. Moji drugari prave gnezdo u hramu Balbeka, a ružičaste i bele golubice ih posmatraju i guguću među sobom. Dragi Prinče, moram te napustiti, ali te nikada neću zaboraviti i sledećeg proleća doneću ti dva divna dragulja umesto ovih koje si dao. Rubin će biti crveniji od ruže, a safir će biti plav kao Veliko More.«
»Na skveru dole,« -reče Srećni Princ, -»stoji mala devojčica sa šibicama. Ispustila je šibice u oluk i one su upropašćene. Otac će je tući ako ne donese kući novac i ona plače. Nema cipela ni čarapa i njene ručice su gole. Izvuci drugo moje oko i daj joj ga i otac je neće tući.«
»Ostaću još jednu noć sa tobom,« -reče Lasta, -»ali ne mogu ti iskopati oko. Bićeš prilično slep tada.«
»Lastavice, Lastavice, mala Lastavice« -reče Princ, -»učini kako zapovedam!«
I tako je ona iskopao i drugo Prinčevo oko i odletela sa njim. Preletela je pored devojčice i tutnula joj dragulj na dlan. »Kakvo lepo parče stakla!« -uskliknu devojčica i otrča kući smejući se.
Onda se Lasta vrati Princu. »Sada si slep,« -reče, -»pa ću ja zauvek ostati sa tobom.«
»Ne, mala Lastavice,« -reče siroti Princ, -moraš otići u Egipat.«
»Ostaću sa tobom zauvek.« -reče Lasta i zaspa na Prinčevom stopalu.
Ceo sledeći dan sedela je na Prinčevom ramenu i pričala mu priče o stvarima koje je videla u čudnim zemljama. Pričala mu je o crvenim ibisima, koji stoje u dugačkim redovima na obalama Nila i hvataju zlatnu ribu svojim kljunovima; o Sfingi, koja je stara kao sam svet i živi u pustinji i sve zna; o trgovcima, koji hode polako pokraj svojih kamila i nose perle od ćilibara u rukama; o Kralju Mesečevih Planina, koji je crn kao abonos i obožava veliki kristal; o velikoj zelenoj zmiji koja spava na palminom drvetu i ima dvadeset sveštenika koji je hrane medenjacima; i o pigmejima koji plove preko velikog jezera na pljosnatom lišću i uvek su u ratu sa leptirima.
»Draga mala Lastavice,« -reče Princ, -»pričaš mi o čudnim stvarima, ali najčudnije od svega je patnja muškaraca i žena. Nema veće misterije od mizerije. Leti iznad moga grada, mali Lasto, i reci mi šta vidiš.«
I tako je Lasta letela iznad velikog grada i videla bogate kako se vesele u svojim prelepim kućama, dok su siromasi sedeli pred kapijama. Letela je iznad mračnih staza i videla bleda lica gladne dece kako gledaju ravnodušno na crne ulice. Pod svodom mosta, dva mala dečaka ležala su jedan drugom u naručju, pokušavajući da se ugreju.

»Kako smo gladni!« -govorili su. »Ne smete tu da ležite!« -vikali su stražari i oni odlutaše dalje u kišu.
Onda je Lasta odletela nazad i rekla Princu šta je videla.
»Ja sam pokriven finim zlatom,« -rekao je Princ, »moraš ga skinuti, list po list, i dati ga siromašnima; živi ljudi uvek misle da ih zlato može usrećiti.«
List po list finog zlata skidala je Lastavica, sve dok Princ nije ostao tmuran i siv. List po list finog zlata nosila je ona siromašnima, a dečija lica postajala su rumenija i smejali su se i igrali na ulici. »Sad imamo hleb!« -vikala su.
Onda je došao sneg, a za njim i mraz. Ulice su izgledale kao da su načinjene od srebra, bejahu tako svetle i blistave; dugačke ledenice kao kristalni bodeži visile su sa nadstrešnica, svi su išli obučeni u krzna, a mali dečaci nosili su skerletne kape i klizali se na ledu.
Sirotoj maloj Lastavici bivalo je sve hladnije i hladnije, ali nije htela da ostavi Princa, toliko ga je volela. Uzimala je mrvice ispred pekarevih vrata kad on nije gledao i pokušavala je da se ugreje mašući krilima.
Ali na posletku, znala je da mora umreti. Imala je taman toliko snage da još jednom sleti na Prinčevo rame. »Zbogom, dragi Prinče,« -promrmljala je, -»da li ćeš mi dopustiti da ti poljubim ruku?«
»Drago mi je da konačno ideš u Egipat, mala Lastavice,« -reče Princ, -»predugo si ostala ovde, ali moraš me poljubiti u usta, jer ja te toliko volim.«
»Ne idem ja u Egipat.« -reče Lastavica. »Idem u Kuću Smrti. Smrt je brat Sna, zar ne?«
I poljubivši Srećnog Princa u usta, pade mrtva kraj njegovih stopala.
U tom trenutku čudan prasak začuo se iz unutrašnjosti statue, kao da je nešto puklo. Istina je da je olovno srce prepuklo na dvoje. Sasvim sigurno, bio je to strahovito jak mraz.
Rano sledećeg jutra, Major je šetao skverom u društvu dva gradska većnika. Dok su prolazili pokraj stuba, pogledao je nagore u statuu: »Bože moj! Kako otrcano izgleda Srećni Princ!«
»Otrcano, zaista!« -uzviknuše gradski većnici, koji su se uvek slagali sa Majorom, i popeše se gore da ga pogledaju.
»Rubin je ispao iz njegovog mača, nema mu očiju i više nije zlatan;« -reče Major, -»u stvari, izgleda malo bolje od prosjaka!«
»Malo bolje od prosjaka!« -rekoše gradski većnici.
»I ovde je mrtva ptica pokraj njegovih stopala!« -nastavio je Major. »Zaista moramo izdati proglas da pticama nije dozvoljeno da umiru ovde.« I gradski zapisničar napravio je belešku.
I tako su srušili statuu Srećnog Princa. »Pošto više nije lep, nije više koristan.« -rekao je profesor umetnosti na Univerzitetu.
Onda su istopili statuu u peći, a Major je održao sastanak Korporacije da bi odlučili šta će učiniti sa metalom. »Moramo imati drugu statuu, naravno,« -rekao je, -»i to će biti moja statua.«
»Moja statua!« -reče svaki od gradskih većnika i svađahu se. Kada sam poslednji put čuo o njima, još uvek su se bili svađali.

»Kakva čudna stvar!« -rekao je nadglednik u livnici. »Ovo slomljeno olovno srce neće da se istopi u peći. Moramo ga baciti.«
I tako ga baciše na hrpu prašine gde je ležala i mrtva Lastavica.

»Donesite mi dve najvrednije stvari iz grada.« -reče Bog svojim anđelima, a anđeli mu donesoše olovno srce i mrtvu pticu.
»Dobro ste odabrali,« -reče Bog, -»jer u mojoj rajskoj bašti ova mala ptica pevaće zauvek, a u mom gradu od zlata Srećni Princ će me slaviti.«

Moram priznati da mi se uopste ne dopada.Vrlo lose poruke nosi.Depresivna je i mracna.
Primecujem da je u svim bajkama dobro predstavljeno kao pasivno.Ne, nije dovoljno biti dobar i zeleti dobro i misliti dobro,da bi se dobro desilo.Ako se ovako zivi desava se upravo suprotno.Najveca zla su nastajala iz zelje za dobrim.
Ovo nije prica za decu.Ja je ne bi pricala deci.Bar ne,dok za ovakve price nisu spremna.

Moram priznati da mi se uopste ne dopada.Vrlo lose poruke nosi.Depresivna je i mracna.
Primecujem da je u svim bajkama dobro predstavljeno kao pasivno.Ne, nije dovoljno biti dobar i zeleti dobro i misliti dobro,da bi se dobro desilo.Ako se ovako zivi desava se upravo suprotno.Najveca zla su nastajala iz zelje za dobrim.
Ovo nije prica za decu.Ja je ne bi pricala deci.Bar ne,dok za ovakve price nisu spremna.

Depresivna jeste.
Kad sam je prvi put pročitala (mislim da sam imala 8), davila sam se u suzama.
I dan-danas na mene ostavlja mučan utisak ... Svrstana je u bajke, što znači da je kraj protumačen kao hepiend (srećan završetak je u bajkama obavezan).
Možda je srećan po religioznim merilima. U tom slučaju, poruke bi bile:
-prosvetljenje se postiže tek izlaskom izvan zidina utvrđenog sveta;
- forma može biti i zlatna ljuštura ali je, i kao takva, manje vredna od 'zlatnog' sadržaja; -žrtva u ime dobra oplemenjuje i potire osećaj ličnog bola;
- materiju možemo reciklirati ili uništiti, ali plemenit duh biva nagrađen večnošću, bilo da je rajska ili ovozemaljska – u sećanjima onih koje je dodirnuo (anđeoskim ili lastavičijim) krilom.

I, naravno - prijateljstvo, ljubav prema bližnjem - što je ovekovečenje humanosti, vrednije od bilo kakvog spomenika na gradskom trgu.

Depresivna jeste.
Kad sam je prvi put pročitala (mislim da sam imala 8), davila sam se u suzama.
I dan-danas na mene ostavlja mučan utisak ... Svrstana je u bajke, što znači da je kraj protumačen kao hepiend (srećan završetak je u bajkama obavezan).
Možda je srećan po religioznim merilima. U tom slučaju, poruke bi bile:
-prosvetljenje se postiže tek izlaskom izvan zidina utvrđenog sveta;
- forma može biti i zlatna ljuštura ali je, i kao takva, manje vredna od 'zlatnog' sadržaja; -žrtva u ime dobra oplemenjuje i potire osećaj ličnog bola;
- materiju možemo reciklirati ili uništiti, ali plemenit duh biva nagrađen večnošću, bilo da je rajska ili ovozemaljska – u sećanjima onih koje je dodirnuo (anđeoskim ili lastavičijim) krilom.

I, naravno - prijateljstvo, ljubav prema bližnjem - što je ovekovečenje humanosti, vrednije od bilo kakvog spomenika na gradskom trgu.

Kraj jeste smesten u religiozni kontekst.Medjutim,prica je vrlo zivotna.
Postici stanje" srece"(zadovoljstva) je lako ziveci u svom svetu(unutar zidna).Okruzeni lepim,dobrim i zasticeni od "ruznog".Jedino sto to stanje nije moguce vecito zadrzati,jer jednog dana se mora izaci izvan zidina.Da li cemo se tada pretvoriti u zlatnu statuu sa olovnim srcem ? Vrlo lako.Da li cemo dobiti i" krilatog prijatelja"(nekog ko ce nas voleti)? Ponekad.
Zrtva u ime dobra ipak ostaje i dalje zrtva.A cenu placa neko drugi.U ovom slucaju lastavica.U zivotu to su oni koji nas vole.I ovo je vrlo zivotno,nazalost.
Srce je od materijala koje se ne moze unistiti,ali moze "puci".Srce, ljudi, najcesce ne vide i ne interesuje ih.Spoljasnjost je ono cemu se dive.I ovo je zivotno.Dok nas neko cini srecnim treba nam,kad to vise ne radi,odbacujemo ga.Egoizam.Vrlo prisutan u zivotu.
Lastavica je lik koji je jedini pozitivan.Kod nje nema zrtve.Nije trazila nikakvu nagradu.Nije podnosila zrtvu.Volela je svog prijatelja.Odluku je donela i stajala iza nje.Iako nije mislila da su postupci njenog prijatelja bas previse "pametni".Ne iz zelje da cini dobro,ne iz zelje da se oseca dobro,ne zato sto je to bilo pametno ili ne.Jednostavno,zavolela ga je.Takvog kakav je.Nije bilo zaljenja,nije bilo zrtve.

Zivot vrlo cesto jeste ovakav.Tezak,nezahvalan,povrsan,ali postoje i lastavice.Ljudi koji znaju da vole,ne trazeci nagradu,zahvalnost.Ne dozivljavajuci svoju ljubav kao zrtvu.Vide mnoge gluposti i zla i ruzne stvari,ali ne osudjuju,ne mrze,ne sazaljevaju.Pomognu kad mogu i koliko mogu.Vole i zive.
Lastavica nije rasla unutar zidova.
Ovo je prica za stariju decu,kad je mogu razumeti.
Zivot je surov onda kad mu dozvolimo da to bude.Ali zivot je i lep,onda kad mu dozvolimo da to bude.

Zivot vrlo cesto jeste ovakav.Tezak,nezahvalan,povrsan,ali postoje i lastavice.Ljudi koji znaju da vole,ne trazeci nagradu,zahvalnost.Ne dozivljavajuci svoju ljubav kao zrtvu.Vide mnoge gluposti i zla i ruzne stvari,ali ne osudjuju,ne mrze,ne sazaljevaju.Pomognu kad mogu i koliko mogu.Vole i zive.

Lastavica nije rasla unutar zidova.
.

zidovi svesti, zablude, predrasude, uskost duha ... sve to sputava čoveka da sebe prestane da vidi kao žrtvu u davanju

Postoje lastavice ali ne umeju to sto kazes, postici stanje srece je lako, postoje deca koja ce mozda nekad razumeti ovu bajku , ali nece sada i ispada mnogo ocekivanja i zamagljivanja a malo vode na dlanu.....

ja ne razumem humanost u ovakvo doba pozeraja i sve mi to izgleda kao predstava za narod, sebe i buduce zrtve. I sto rece jedan predstavnik novog doba, humanost je izraz mog sazaljenja.....

Ko je spreman da voli i ispusti kontrolu nad svojim zivotom i emocijama i srecom i ko zna sta jos...
Sistem uci decu i odrasle danas da se nema fore i prostora za ispustanje , jer se neces nikad vratiti u normalu.....

Jel ono silno skrivanje emocija i gluma dok protivnik (htedoh reci partner ali izlete protivnik) prvi ne pokaze neku zainteresovanost i vezanost, posledica bajki ili majki?

A u stvari je posledica nepostovanja emocija , gde god da se naidje na njih...i sagledavanje emocija kao dobrog sredstva za ucenjivanje, bogacenje i sigurnu kartu za promet roba i trgovanje....

Jesu li i to nepostovanje emocija , tj zloupotrebljavanje za trzisne bonuse , ljudi naucili iz bajki....?

Hoce li popraviti privid ?

Treba biti oprezan sa bajkama , jer one su kao samoposluga, mi biramo njih, one oblikuju nas....
Sudeci po ovde navedenim, lose se to radi...

Nisam nista hteo da komentarisem, jer sam van price, jer moj stav je da bajke treba itekako izbegavati ili uzeti djuture....5000 komada i gotovo....
Tek kad procitas u istom dahu africke, azijske, sminkerske evropske, poljske , ceske, bajke izgube snovitost, i dobiju mastovitost....
Rano je da deca mastaju sta bi i kako bi to izgledala....dobro popunjeno vreme deci ne ostavlja vremena za mastanje od silnog radovanja i izgradjivanja...
Mastarije su vrlo lose za osobu, a kamoli za decu....
Mastanje u smislu simulacija, zamisljanja, a ne mastanja , to je vec druga stvar...jer ne postoji zelja, vec zamisljanje....

Ako ne analizirate bajke vec iznosite vase utiske onda ili danas, to je ok....ako krenete da analizirate, onda ova tema i sve izreceno do sad izgledaju totalno drugacije...

Zapravo sam ovu temu zamislila kao neku vrstu igre - da svako na svoj način interpretira bajku, da joj izmeni kraj, junake, možda i da je karikira ili spoji dve u jednu.

Ljudi vole bajke. Zašto?

Ljudi vole bajke,jer je to svet idealnog.Zamisljenog.Mesto gde je sve pod kontrolom i nema iskakanja iz koloseka,a kraj se uvek zna i uvek je lep i srecan,naravno po glavne junake.

To je sto se tice ljudi.Sto se tice dece,bajke imaju funkciju da se kroz igru i mastu odraste,pripremi za svet odraslih koji je suroviji i gde je potrebna improvizacija vrlo cesto.

Koliko se ja secam sta smo pricali dok smo citali bajke, bajke su bile za decu neka vrsta lagodnog stiva.
Mislim da roditelji ili knjizevnici grese kad misle da deca vole bajke....
Ona samo mrze cinicnu , agresivnu literaturu odraslih , a odrasli kad pisu za decu , blage tonove ugradjuju samo u bajke, mahom, jer su onda bajke kompromis, zajednicka tacka odraslih i dece.
Ali ne i zelja dece....deca vole duhovite likove, vole mudre i lukave likove, vole prakticnu mudrost u bajkama, basnama, pricama....

Danas sam bas gledao jednu vrlo agresivnu majku , kako dok je pored deteta uopste nije agresivna, a cim se skloni od deteta tera po starom , znaci i nekulturno i agresivno....
Ne, nju dete ne razmeksa, malo je ona zagrizla u sentimentalnost.
Dete, devojcica, mozda delomicno i zbog oca koji izgleda vuce na tu stranu, ne dozvoljava majci ili bilo kome agresivne tonove, i ponasanje....
Dakle na grubosti odmah reaguje razocarano , potisteno i pogodjeno....
I onda i tako agresivna majka mora da obuhvati i ulogu istiskivanja agresije iz sebe dok je u blizini dete....

Da se vratim na bajke....
Mozda se nekome cini da je za malo promasio temu kad se kaze da odrasli vole bajke zbog sveta idealnog.....
Odrasli vole bajke zbog asocijacije sa svojim detinjstvom, sa bezbriznoscu , sa slobodom da se bajka polako i natenane isprica ili procita.....prozivljavanje detinjstva.....ponovo....
Ali tesko da je svet bajki svet idealnog. Cak i taj kraj , iako skoro uvek sretan (ne uvek,africke i azijske bajke nemaju poentu na kraju vec na sredini bajke i onda sam kraj ne mora biti sretan...) nije idealan...

Deca vole borbu usred bajke, zaplete, a srecan kraj je onda ispade za devojcice,mada ja mislim da se tu razdvaja depresivi sklona osoba od ostale dece....
Dete ne zeli da se samosazaljeva , ni cak da ga drugi sazaljeva (iako to obicno tumaci kao kompenzaciju i poklone) ako ima sretno detinjstvo....

Sudeci kako tumacite odrasle i decu, umesto aktivnosti napolju, vi ste aktivnosti provlacili kroz bajke, sto moze biti i poriv , npr od emocionalno naglasene majke, pa dete umesto da bude sretno i "bezosecajno" bezbrizno, ono postaje kopija empatickog pokusaja nezrele osobe....da dostigne roditelja....

Upravo ste u zadnjih nekoliko postova dali vrlo jake argumente za zlo dejstvo bajki na starije , a i na decu....
Ali ih zato ne treba ukinuti....

Koliko se ja secam sta smo pricali dok smo citali bajke, bajke su bile za decu neka vrsta lagodnog stiva.
Mislim da roditelji ili knjizevnici grese kad misle da deca vole bajke....
Ona samo mrze cinicnu , agresivnu literaturu odraslih , a odrasli kad pisu za decu , blage tonove ugradjuju samo u bajke, mahom, jer su onda bajke kompromis, zajednicka tacka odraslih i dece.
Ali ne i zelja dece....deca vole duhovite likove, vole mudre i lukave likove, vole prakticnu mudrost u bajkama, basnama, pricama....

Danas sam bas gledao jednu vrlo agresivnu majku , kako dok je pored deteta uopste nije agresivna, a cim se skloni od deteta tera po starom , znaci i nekulturno i agresivno....
Ne, nju dete ne razmeksa, malo je ona zagrizla u sentimentalnost.
Dete, devojcica, mozda delomicno i zbog oca koji izgleda vuce na tu stranu, ne dozvoljava majci ili bilo kome agresivne tonove, i ponasanje....
Dakle na grubosti odmah reaguje razocarano , potisteno i pogodjeno....
I onda i tako agresivna majka mora da obuhvati i ulogu istiskivanja agresije iz sebe dok je u blizini dete....

Da se vratim na bajke....
Mozda se nekome cini da je za malo promasio temu kad se kaze da odrasli vole bajke zbog sveta idealnog.....
Odrasli vole bajke zbog asocijacije sa svojim detinjstvom, sa bezbriznoscu , sa slobodom da se bajka polako i natenane isprica ili procita.....prozivljavanje detinjstva.....ponovo....
Ali tesko da je svet bajki svet idealnog. Cak i taj kraj , iako skoro uvek sretan (ne uvek,africke i azijske bajke nemaju poentu na kraju vec na sredini bajke i onda sam kraj ne mora biti sretan...) nije idealan...

Deca vole borbu usred bajke, zaplete, a srecan kraj je onda ispade za devojcice,mada ja mislim da se tu razdvaja depresivi sklona osoba od ostale dece....
Dete ne zeli da se samosazaljeva , ni cak da ga drugi sazaljeva (iako to obicno tumaci kao kompenzaciju i poklone) ako ima sretno detinjstvo....

Sudeci kako tumacite odrasle i decu, umesto aktivnosti napolju, vi ste aktivnosti provlacili kroz bajke, sto moze biti i poriv , npr od emocionalno naglasene majke, pa dete umesto da bude sretno i "bezosecajno" bezbrizno, ono postaje kopija empatickog pokusaja nezrele osobe....da dostigne roditelja....

Upravo ste u zadnjih nekoliko postova dali vrlo jake argumente za zlo dejstvo bajki na starije , a i na decu....
Ali ih zato ne treba ukinuti....

.........:P

:cmok2::bye:

Razmišljala sam i prisećala se ...
Za mene, kad sam bila mala, neke bajke nisu bile lagodno štivo. Pamtim kako sam se zapanjila kada su roditelji ostavili Ivicu i Maricu u šumi. Ali, volela sam "Ivicu i Maricu"; uzburkivala je moju maštu, stalno sam iznova, zajedno sa njima, prelazila šumske puteljke i zamišljala veštičiju kućicu. I sama sam smišljala bajke, improvizovala postojeće, crtala neke junake. Recimo, "Pepeljuga" mi je išla na živce, možda zato što nije sadržala izvesnu dozu napetosti na koju sam bila navikla čitajući Grimove priče.

Na primer, volela sam Puškinovu "Bajku o ribaru i ribici" - romantičarsko viđenje ljudskih dometa, sudbine, težnji, slobode.
Ovako nekako:
Živeli siromašni starac i starica u kući pokraj mora, a onda im se, jednog dana, život izmenio kada je starac upecao zlatnu ribicu. Kao i u mnogim bajkama, riba moli za slobodu u zamenu za ispunjenje želje. Ribaru ništa ne treba, ali njegova žena ište skroman poklon – novo korito. Nakon što dobije korito, traži dvorac, a zatim i carski presto, da bi, postepeno, uvek nezadovoljna i nezasita, poželela da bude gospodarica mora kojoj će zlatna ribica služiti i ispunjavati sve želje. No, ta poslednja želja – koja u sebi sadrži težnju za porobljavanjem – neće biti ostvarena. Jer, ne može se gospodariti ničijom slobodom; takvu želju ne može progutati ni najmoćnija od svih zlatnih ribica.

Hepiend je, u konkretnom primeru Puškinove bajke u stihu, uroborus-završnica koja nas vraća na njen početak: starac i starica ispred svoje stare kuće, i sa starim koritom. Jer, takav život ih, oboje, čini manje robovima i manje nesrećnim nego što su bili dok je ribica ispunjavala staričine želje. (Nema sreće u pohlepi, pohlepa je najveće siromaštvo. Ne može se nikad imati sve. Ne možemo biti gospodari morskih dubina ukoliko prethodno nismo uspeli da gospodarimo sobom na čvrstom tlu.)
Ako nam je staro, ali još uvek upotrebljivo korito dojadilo, možda treba razmisliti o tome koliko smo mi sami korisni.

Sećam se da sam se, kao dete, pitala zašto je stari ribar morao biti osuđen na život sa svojom pohlepnom ženom, zašto mu zlatna ribica nije podarila - samoinicijativno - mladost, bolji život, drugu ženu ... :lol: Ali, možda je Puškinova poruka bila: ponekad je i ono što imamo, a što nam se čini nedovoljnim i monotonim, jedino rešenje, maksimum onog što ćemo ikad posedovati. Za neke ljude je sreća – ne iskusiti ništa van utvrđenih granica.

Zapravo sam ovu temu zamislila kao neku vrstu igre - da svako na svoj način interpretira bajku, da joj izmeni kraj, junake, možda i da je karikira ili spoji dve u jednu.

Ljudi vole bajke. Zašto?

meni niko nije čitao prave bajke :( tata mi je pukovnik avijacije i kao maloj mi je pokazivao slike nekih aviona sa topovima i stalno pričao o partizanima, nemcima, nekom slobi i amerikancima :(

Ali, možda je Puškinova poruka bila: ponekad je i ono što imamo, a što nam se čini nedovoljnim i monotonim, jedino rešenje, maksimum onog što ćemo ikad posedovati. Za neke ljude je sreća – ne iskusiti ništa van utvrđenih granica.

Dok god se sreca trazi u posedovanju....jok...srece nema.
Dok god se sreca trazi,nece je biti.
Sreca i osecanje zadovoljstva su za svakog coveka drugaciji,jer ne postoje dva ista coveka.Postoje pokusaji kopiranja,teznja da budemo neko drugi i to je ono sto nigde ne vodi.Dok se ne shvati vlastita originalnost i neponovljivost i dok ne uvidimo sta je to sto nas ispunjava,bez obzira sto to nije po modelu i idealu koje imamo,dotle srece nema.

Sta su utvrdjene granice? Sta je izvan granica? Svi imamo i treba da imamo svoje granice.Neko ima potrebu za malim,neko za vecim prostorom,ali granice postoje uvek,jer nemati granice znaci biti zarobljen.Sloboda jeste granica.Granica koju sami sebi postavimo.Tu granicu malo ko ume sebi postaviti.Zasto? Uglavnom zato sto pre toga granicu nam postave drugi.Dok odrastamo.Ili druga krajnjost.Nemanje granice,sto je opet reakcija na strogo postavljanje granica koje nam ne odgovaraju.

zidovi svesti, zablude, predrasude, uskost duha ... sve to sputava čoveka da sebe prestane da vidi kao žrtvu u davanju

Onaj ko sebe vidi kao zrtvu u davanju,najcesce ne daje nista.Postoje zrtve u davanju,ali one toga najcesce nisu svesne.Zato i jesu zrtve.

Reci cu jos nesto o letenju.Polet ljudskog duha(na sta mislim kad kazem letenje),nikad nije i ne moze biti bez nogu na zemlji.A noge na zemlji opet znace bistrinu glave.Komplikovano,al samo na izgled.

Igramo se dalje ...

"Čarobna kičica" (kičica - slikarska četkica)

Kineska bajka o mladiću koji, uz pomoć poklonjene čarobne kičice i urođenog slikarskog talenta, oživljava želje ljudi oko sebe. Dar je mač sa dve oštice: znati kome i koliko ugoditi a pri tom se odupreti osećanju sopstvene moći; ljude učiniti ravnopravno srećnim i nikad ne pogrešiti dajući nekom previše ili premalo u odnosu na drugog. Uslov – ne koristiti kičicu za lične potrebe jer je udovoljavanje bližnjima, odnosno ljudima, najveće bogatstvo. Mladić je putujući mudrac koji ćuti i slika, imajući sve vreme u svojoj glavi jednu mnogo veću sliku – utopiju, viziju sveta u kome je celo čovečanstvo sito i zadovoljno.
On će dopasti u ruke omraženog i pohlepnog cara, dugo biti zatvoren u ćeliji kao alatka za ostvarenje beskonačnih carevih zahteva i prinuđen da mu udovolji, protivno svojim načelima. Ali, u borbi za goli opstanak, i uz spoznaju da je još uvek potreban nesrećnima i gladnima, slikar-mesija nadmudriće tiranina. Car ište more i lađu, pa kada mu mladić ispuni tu želju, caru je dosadno na mirnom moru ... želi talasiće i povetarac, zatim talase i vetar, a na kraju dobija buru, i biva potopljen zajedno sa brodom.
Slikar odbija ponuđene titule i nagrade, i nastavlja svoju misiju.

Šta mislite, šta je poruka bajke?
Šta biste radili da imate čarobnu kičicu? :)

Igramo se dalje ...

"Čarobna kičica" (kičica - slikarska četkica)

Kineska bajka o mladiću koji, uz pomoć poklonjene čarobne kičice i urođenog slikarskog talenta, oživljava želje ljudi oko sebe. Dar je mač sa dve oštice: znati kome i koliko ugoditi a pri tom se odupreti osećanju sopstvene moći; ljude učiniti ravnopravno srećnim i nikad ne pogrešiti dajući nekom previše ili premalo u odnosu na drugog. Uslov – ne koristiti kičicu za lične potrebe jer je udovoljavanje bližnjima, odnosno ljudima, najveće bogatstvo. Mladić je putujući mudrac koji ćuti i slika, imajući sve vreme u svojoj glavi jednu mnogo veću sliku – utopiju, viziju sveta u kome je celo čovečanstvo sito i zadovoljno.
On će dopasti u ruke omraženog i pohlepnog cara, dugo biti zatvoren u ćeliji kao alatka za ostvarenje beskonačnih carevih zahteva i prinuđen da mu udovolji, protivno svojim načelima. Ali, u borbi za goli opstanak, i uz spoznaju da je još uvek potreban nesrećnima i gladnima, slikar-mesija nadmudriće tiranina. Car ište more i lađu, pa kada mu mladić ispuni tu želju, caru je dosadno na mirnom moru ... želi talasiće i povetarac, zatim talase i vetar, a na kraju dobija buru, i biva potopljen zajedno sa brodom.
Slikar odbija ponuđene titule i nagrade, i nastavlja svoju misiju.

Šta mislite, šta je poruka bajke?
Šta biste radili da imate čarobnu kičicu? :)

Pa sto se cara tice, poruka je valjda da u blagostanju i bogatstvu ljudi toliko gube osecaj za meru da ih na kraju to dovede do samounistenja.

Ali nesto mi u ovoj bajci smeta; on ozivljava ljudima zelje: i oni, tako nesrecni, cekaju da neko dodje i ispuni im zelju; ta pasivnost mi smeta. Mozda bi mogao da ih nauci kako da zelju o kojoj sanjaju sami ispune:)

Back