Avalski toranj !?

Da li ste za obnovu Avalskog tornja !?

• Da

• Ne

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
2qu55sl.jpg

Авалски торањ заблистаће у септембру

Avala-toranj-foto-D-JEVREMOVICH.jpg

Нови-стари симбол Београда Фото Д. Јевремовић

Лоше време једини је разлог одлагања свечаног отварања торња на Авали планираног за сутра. – Неимари стигли до 118. метра, где завршавају гондолу са телевизијском и ПТТ салом, рестораном и видиковцем

Упркос најавама да ће aвалски торањ свечано бити отворен сутра, на дан када су га пре деценију у бомбардовању срушиле НАТО снаге, нови-стари симбол Београда пуним сјајем заблистаће крајем септембра. Лоше време које је зимус стављало „на коцку” живот радника, како је објаснио Горан Миловановић, технички директор предузећа „Ратко Митровић – Дедиње”, једини је разлог због кога ће грађани још мало сачекати како би са врха колоса поново уживали у јединственом погледу који досеже чак до Шумадије. Око 50 неимара свакодневно ужурбано ради у две смене и успели су да вину торањ до 118. метра.

– После снега, леда и ветра огрејало нас је сунце. За последњих десет дана урадили смо више него за протекла три месеца. Завршавамо гондолу са телевизијском и ПТТ салом, рестораном и видиковцем, кроз коју ће проћи бетонско стабло торња висине 137 метара. Следи монтажа челичног носача телевизијске антене тешког 64 тоне који се тренутно фарба. Када се на њега дода и антена дужине 14 метара, симбол престонице ће достићи 203 метра и поново бити највиша грађевина на Балкану – рекао је Миловановић и додао да је у току велико уређење околине торња где су већ асфалтирани прилазни путеви и посађено дрвеће и цвеће.

На први поглед биће идентичан претходном, али нови торањ се гради на потпуно другачији начин. Најсавременији грађевински материјали и модерна технологија учиниће колос готово неуништивим. Како је објаснио Милутин Игњатовић, генерални директор саобраћајног института ЦИП, земљотрес и ватра неће моћи да угрозе симбол Београда.

– За разлику од претходног торња који није био отпоран на потресе тла, нови ће моћи да се одбрани и од земљотреса јачине чак 9,2 степена Меркалијеве скале. Његовој стабилности доприноси и чињеница да су три ноге стабла укопане у земље 8,60 метара. Ново је и то да је врх колоса грађен од несагоривих материјала и самим тим потпуно безбедан за будуће посетиоце – истакао је Игњатовић.

Када буде завршен, осим туристичке, Авалски торањ ће имати и значајну телекомуникациону функцију. Положај и висину колоса искористиће војска, полиција, мобилни оператери, али и радио и телевизијски емитери. Према речима Радише Петровића, извршног директора емисионе технике РТС-а, без торња не би било ни најављене дигитализације телевизијског програма у Србији.

– Чим неимари заврше свој део посла, скоро све телевизије и неколико радијских станица почеће јачим сигналом да емитују квалитетнији програм. С обзиром на то да је у току процес дигитализације телевизије, предвиђено је да се са пет предајника на Авали емитује неколико пакета са по четири до десет ТВ канала који ће бити много квалитетнији, а грађани ће моћи да их „ухвате” и обичном антеном. Обнова трокраког колоса у који ће бити уграђено 4.000 кубика армираног бетона, кошта осам и по милиона евра. Новац су донирали Влада Србије, град и грађани који, како објашњава Милош Бато Милатовић, иницијатор и уредник акције „Изградимо торањ на Авали”, желе да се поново попну до ресторана на 119. метру, попију кафу и уживају у јединственом погледу.

– Од када смо 2003. године покренули иницијативу да се колос обнови, нисмо наишли на човека који није хтео да нас подржи. Доказ томе је више од 500 уметника, те привредника и грађана који су на различите начине дали допринос да симбол престонице и ремек-дело светске архитектуре поново украси Авалу – истакао је Милатовић.

Нови-стари симбол Београда, чија је градња почела 6. фебруара 2007. године, имаће два лифта којим ће посетиоци до врха српске Ајфелове куле, како је торањ назвала сликарка Оља Ивањицки, моћи да стигну за мање од минута.

Ј. Цветковић

http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/Avalski-toranj-zablistace-u-septembru.sr.html

Nepotrebno bacanje para u ovom teškom trenutku se nastavlja :think:

среда, 29. апр 2009, 08:18 -> 15:36

Десет година од рушења Авалског торња

Обележена десета годишњица рушења Авалског торња у НАТО бомбардовању СР Југославије 1999. године. Нови торањ на част свима који су помагали у изградњи, свим грађанима, РТС-у, Влади и појединцима, рекао Оливер Дулић. Брадић: Данас је почела будућност која неће бити једноставна, али ће понудити више од прошлости. Тијанић: Изградња торња више стварање новог духа и идентитета, него технолошка потреба.

Радио-телевизија Србије обележила је десетогодишњицу рушења Авалског торња у НАТО бомбардовању СР Југославије, као и скорашњи завршетак бетонских радова на обнови торња.
Изјаве Оливера Дулића, Небојше Брадића и Александра Тијанића

Авалу су посетили министар животне средине и просторног планирања Оливер Дулић, министар културе Небојша Брадић и Александар Тијанић, генерални директор Радио-телевизије Србије.

"Успели смо да испунимо задатак. После десет година, добили смо нови торањ, симбол пркоса онога што је срушено, са једним новим, функционалним карактером за све грађане. Нови торањ је основа дигиталног сигнала и квалитетнијег програма", рекао је министар просторног планирања Оливер Дулић, обраћајући се присутнима на Авали.

Дулић је рекао да, због временских неприлика, радови до данас нису завршени и за 29. август најавио отварање новог торња.

Министар културе у Влади Србије Небојша Брадић рекао је да је "60-тих година прошлог века стари торањ померио границе градитељства и био симбол модернизације Београда и Србије".

"Данас оправдано можемо рећи да је светска цивилизација, рушећи га срушила и добар део себе, али Београд је поново добио торањ, унапредио комуникациони и простор, као и простор културног стваралаштва".

"Почела је будућност која није једноставна, али нуди више од прошлости", рекао је Брадић.

Генерални директор Радио-телевизије Србије Александар Тијанић рекао је да је нови торањ стуб идентитета, да је његова градња "нови дух који је саграђен на инату и менталитету, више него због технолошке неопходности".

Свечаности на Авали присуствовао је и посланик Српске напредне странке Божидар Делић, као и омладина СНС-а.

Делегација, у којој су били министри Дулић и Брадић, као и Александар Тијанић, обишла је радове на новом торњу и радницима пожелела срећан завршетак радова.

Ремек-дело архитектуре

Авалски торањ срушен је у НАТО бомбардовању СР Југославије 1999. године, у ноћи имеђу 29. и 30. априла. Торањ је био висок 202,87 метара.

Као један од најлепших ТВ репетитора у Европи и свету прорадио је, после петогодишње изградње, 1965. године.

Ремек-дело архитектуре, једини торањ на свету који је за пресек имао једнакостранични троугао, који је симболисао српски троножац за седење, пројектовали су Угљеша Богуновић и Слободан Јањић, као и конструктор, академик Милан Крстић. Изградња торња била је поверена грађевинском предузећу „Рад" из Београда.

Почетком маја 1965. године, торањ је добио коначни изглед и постављене су телевизијске и радио антене.

Пошто је сматран једним од битних обележја Београда, донета је одлука да се након НАТО бомбардовања торањ обнови, после чега су прикупљена средства и градња новог торња почела је 6. фебруара 2007. године.

Обновљени торањ имаће два лифта и ресторан на 119. метру, као и видиковац на 122. метру висине.
1

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/Србија/58460/Десет+година+од+рушења+Авалског+торња+.html

Narode ova tema je otvorena pre nešto više od jedne godine.Od ruševine polako vidimo obrise tornja.
Makar i ništa unutra ne stavili dovoljno je de nam se jedan od simbola vrati.
I na nekakav čudan način ukazuje na to ja je moguće svašta dobro uraditi u ovom gradu, samo ako postoji volja.

Ја баш подржавам градњу торња, као што каже Бора Чорба, "за разне смо глупости давали" ово је бар лепо а помало и корисно. Када смо глупи да повучемо тужжбу против оних монструма који су нас бобардовали, можда би смо добили паре да саградимо нови да смо се борили за одштету.

Nismo ga gradili da bi ga svakakvi majmuni rušili. To što smo postali društvo u kome se i u najplemenitije poteze i poduhvate "neko" uplete po šemi " a gde sam ja tuna" to vam je ono o čemu bi moglo na svakoj temi ovde da se kaže po nešto. Ali neće, nema efekta osim da svi uđemo u predinfarktno stanje. Treba izgraditi sve što su nam srušili, na silu i muku. Ko nikad nije ništa izgradio taj ne zna kolika je to muka i patnja napraviti takav objekat. Ja sam za vreme bombardovanja dva puta pao u nesvest - prvi put kada su srušili most na Velikoj Moravi kod Mijatovca (bio sam pripravnik i jedan od učesnika u izgradnji) i drugi put kada sam kroz prozor gledao rušenje ovog tornja. A kada je poginuo dečko koji je radio na obnovi mosta, plakao sam više nego za majkom. Ako ovo proglašavate pranjem para i drvetom na kojem raste lova, kažite glasno (i anonimno) ko to pere i bere. I neka uzimaju, oteto je prokleto, a mi ćemo i dalje graditi - na silu, na silu.

Ovde vec nekima para usi to sto ja iznosim stavove protiv beogradizacije....ali ovo je pitanje koliko Beograda toliko i Srbije....Ovo je jedan od simbola ove drzave u onom najlepsem svetlu....Treba ga izgraditi i hvala Bogu sto je vec dovde stiglo. Hocu bre kad krenem za Vranje u koje idem cesto , kad prolazim pored Avale da me pozdravi taj simbol nase Srbije i da ja pozdravim njega.....Nekako se osetim ponosan sto zivim ovde.Ako ima malverzacija neka se to ispita i kazni ali graditi treba, da budemo malko heroji a ne destruktivni pojedinci koji samo kukaju i cekaju da se sve samo resi.....Dakle PODRZAVAM i zahvaljujem svima koji rade na izgradnji Tornja sa velikim T!!!

Ovde vec nekima para usi to sto ja iznosim stavove protiv beogradizacije....ali ovo je pitanje koliko Beograda toliko i Srbije....Ovo je jedan od simbola ove drzave u onom najlepsem svetlu....Treba ga izgraditi i hvala Bogu sto je vec dovde stiglo. Hocu bre kad krenem za Vranje u koje idem cesto , kad prolazim pored Avale da me pozdravi taj simbol nase Srbije i da ja pozdravim njega.....Nekako se osetim ponosan sto zivim ovde.Ako ima malverzacija neka se to ispita i kazni ali graditi treba, da budemo malko heroji a ne destruktivni pojedinci koji samo kukaju i cekaju da se sve samo resi.....Dakle PODRZAVAM i zahvaljujem svima koji rade na izgradnji Tornja sa velikim T!!!
:super: :ok:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back