AUTOMOBILI U RAZMERI

Cao svima, evo jos dva modela od mene stara vise od 10god.
Burago 1/24 Fiat Punto
Burago 1/25 Peugeot 205 Safari

PC280001.jpg

PC280004.jpg

PC280003.jpg

dramy odličan je fiat, ja sam takav imao u 1:1, ali u crnoj boji. Svaka čast na modelima

2 b12cky

I? Kako ide, treba li pomoc???

Iskreno, drug, treba. Posto se razumes u fotografiju, a vidim da imas mocan aparat, a mene mrzi da googlujem, treba mi savet. Naime, imam aparat Canon A550 7.1 MP. Problem je sto iako mi je ukljucen makro mod, koristio blic ili ne, centralni deo slike je ostar, a od centra do kraja fotke, ispadne mutno...kao da fokus nesto ne valja, mada, pre ce biti da ne znam da slikam...z:)

Poslednja izmena:
Fokus ti je OK. Imam isti aparat i nije problem u njemu. Generalni problem kod makro fotografije je dubinska oštrina. Ako hoćeš bolje rezultate prebaci na portret (to je ona tetkica iz profila), stavi na veću rezoluciju i snimaj slobodno malo širi plan. Dobićeš oštar auto i fino zamagljenu pozadinu. Pre postavljanja baciš u neki program i stisneš crop, izdvojiš šta ti treba i to je to. I još nešto, maksimalno izbegavaj blic. Stvara zbog sjajnih boja i stakala velike refleksije zbog kojih se gube fini detalji. 'Ajd probaj i srećno!

Fokus ti je OK. Imam isti aparat i nije problem u njemu. Generalni problem kod makro fotografije je dubinska oštrina. Ako hoćeš bolje rezultate prebaci na portret (to je ona tetkica iz profila), stavi na veću rezoluciju i snimaj slobodno malo širi plan. Dobićeš oštar auto i fino zamagljenu pozadinu. Pre postavljanja baciš u neki program i stisneš crop, izdvojiš šta ti treba i to je to. I još nešto, maksimalno izbegavaj blic. Stvara zbog sjajnih boja i stakala velike refleksije zbog kojih se gube fini detalji. 'Ajd probaj i srećno!

Hvala puno, probacu...

Ako je ova masina u pitanju....

h1221.jpg

...nemas problem......

Bila macro opcija ukljucena, ili ne... Slika ce ispasti ostra od tipa focksa... Ako imas podesavanje fokusa (central, multi, ili spot), onda podesi na multi. Tako ce slika biti ostrija, ali naravno ako slikas prednji deo (u cilju da maska, felne i celokupan prednji deo budu izrazeni....) Naravno da ce zadnji deo biti zamucen.

npr. vidis

4179726899_5a342d62a2_o.jpg

Kad koristis macro, slikas iz blizine... Bilic treba da bude iskljucen. Za osvetljenje koristi stonu lampu.

Fore sa osvetljenjem.

Ako lampu namestis malo iza modela, tako da svetlost osvetli vise deo koji ne slikas... Dobi ces efekat zamracene slike (model ce se videti, ali ne bas najjasnije). pozadina ce biti osvetljenija i tako se nece provaljivati od cega je (ako je beli papir, u nekom programu mozes opciju -lighting- pojacati highlights... malo smanjis -shadows- i dobijes sliku kao da je model ni na zemlji ni na nebu )

npr.

4214649850_e5071ec9d6_b.jpg

4216441561_2ddba03ea3_b.jpg

Osvetljavane modela, u zavisnosti od toga kakvu celinu zelis dobiti na kraju... Radis tako sto lampu usmeris u sam model (ja uglavnom usmerim svetlost odozgo i pomeram lampu ispred modela, sa strane i ponekad kruzim kao soko tica oko modela, dok mi se prelamanje svetla i senki ne dopadnu).

npr. Za ovu sliku sam koristio teget papir, ugasio svetlo u sobi i stonu lapu usmerio sa leve strane, tako da vise osvetli zadnji deo i tako do izrazaja su dosle oble linije, a prednji deo i maska su potpuna enigma z;)

13564_178505969081_796934081_2689636_1108838_n.jpg

Ako jos nekako mogu pomoci??? Samo kazi.

Ako je ova masina u pitanju....

h1221.jpg

...nemas problem......

Bila macro opcija ukljucena, ili ne... Slika ce ispasti ostra od tipa focksa... Ako imas podesavanje fokusa (central, multi, ili spot), onda podesi na multi. Tako ce slika biti ostrija, ali naravno ako slikas prednji deo (u cilju da maska, felne i celokupan prednji deo budu izrazeni....) Naravno da ce zadnji deo biti zamucen.

npr. vidis

4179726899_5a342d62a2_o.jpg

Kad koristis macro, slikas iz blizine... Bilic treba da bude iskljucen. Za osvetljenje koristi stonu lampu.

Fore sa osvetljenjem.

Ako lampu namestis malo iza modela, tako da svetlost osvetli vise deo koji ne slikas... Dobi ces efekat zamracene slike (model ce se videti, ali ne bas najjasnije). pozadina ce biti osvetljenija i tako se nece provaljivati od cega je (ako je beli papir, u nekom programu mozes opciju -lighting- pojacati highlights... malo smanjis -shadows- i dobijes sliku kao da je model ni na zemlji ni na nebu )

npr.

4214649850_e5071ec9d6_b.jpg

4216441561_2ddba03ea3_b.jpg

Osvetljavane modela, u zavisnosti od toga kakvu celinu zelis dobiti na kraju... Radis tako sto lampu usmeris u sam model (ja uglavnom usmerim svetlost odozgo i pomeram lampu ispred modela, sa strane i ponekad kruzim kao soko tica oko modela, dok mi se prelamanje svetla i senki ne dopadnu).

npr. Za ovu sliku sam koristio teget papir, ugasio svetlo u sobi i stonu lapu usmerio sa leve strane, tako da vise osvetli zadnji deo i tako do izrazaja su dosle oble linije, a prednji deo i maska su potpuna enigma z;)

13564_178505969081_796934081_2689636_1108838_n.jpg

Ako jos nekako mogu pomoci??? Samo kazi.

Ivane, svaka cast!!! Uz ovakve savete, odoh u profesionalce.z:)z:)z:)

Jos malo da Ti pametujem......

Evo npr. ovako mozes srediti pozadinu, ne mora da bude beli papir!

sdc10578w.jpg

...dobijes npr. ovakvu sliku

sdc10577o.jpg

U zavisnosti od boje modela, pozadine, osvetljenja i toga kava ti je ideja pala na pamet....z;) Sliku mozes preraditi u nekom od programa.

...npr. ovako

sdc10577jpg1.jpg

Nadam se da sam pomogao.:zskace:

Evo jos jedan primer... Najbolje da papirom prekrijes model tako da svetlo prosijava kroz isti... Onda nemas svetlucave odraze (to posebno vazi za 1/18 modele koji imaju vece staklene povrsine i dobru (tamnu) boju koja deluje kao ogledalo)

to ivan

To sa papirom sam video od tebe u nekom od prethodnih postova, pa sam i ja probao. Jedino sam se zaje.ao sto nisam uzeo veci papir. Ovako, od tri komada, dobijem one ivice i senke. Pokusacu sutra ponovo.

U zavisnosti od boje modela..... Za svetlije koristi tamnu, za tamnije belu ili sivu. Kupi u knjizari mat papir za rolanje poklona, meni je to najbolja podloga.

Back