Ako je ova masina u pitanju....
...nemas problem......
Bila macro opcija ukljucena, ili ne... Slika ce ispasti ostra od tipa focksa... Ako imas podesavanje fokusa (central, multi, ili spot), onda podesi na multi. Tako ce slika biti ostrija, ali naravno ako slikas prednji deo (u cilju da maska, felne i celokupan prednji deo budu izrazeni....) Naravno da ce zadnji deo biti zamucen.
npr. vidis
Kad koristis macro, slikas iz blizine... Bilic treba da bude iskljucen. Za osvetljenje koristi stonu lampu.
Fore sa osvetljenjem.
Ako lampu namestis malo iza modela, tako da svetlost osvetli vise deo koji ne slikas... Dobi ces efekat zamracene slike (model ce se videti, ali ne bas najjasnije). pozadina ce biti osvetljenija i tako se nece provaljivati od cega je (ako je beli papir, u nekom programu mozes opciju -lighting- pojacati highlights... malo smanjis -shadows- i dobijes sliku kao da je model ni na zemlji ni na nebu )
npr.
Osvetljavane modela, u zavisnosti od toga kakvu celinu zelis dobiti na kraju... Radis tako sto lampu usmeris u sam model (ja uglavnom usmerim svetlost odozgo i pomeram lampu ispred modela, sa strane i ponekad kruzim kao soko tica oko modela, dok mi se prelamanje svetla i senki ne dopadnu).
npr. Za ovu sliku sam koristio teget papir, ugasio svetlo u sobi i stonu lapu usmerio sa leve strane, tako da vise osvetli zadnji deo i tako do izrazaja su dosle oble linije, a prednji deo i maska su potpuna enigma
Ako jos nekako mogu pomoci??? Samo kazi.