Khal Drogo
Elita
- Poruka
- 17.455
Како сам већ примијетио у претходној објави, одлука о нападу Аустро-Угарске на Србију је донешена на састанку министарског савјета монархије 7. јула. Сви учесници осим Иштвана Тисе (мађарски предсједник владе), који се и даље противио, сложили су се о неопходности рата против Србије, било директним нападом. без претходног упозорења или постављањем ултиматума са неприхватљивим захтјевима.
Важно је и да је гроф Тиса на састанку 7.јула у тим ставовима усамљен, сви други у министарском вијећу имају другачије мишљење (Абертини, овдје стр. 168)
Превод на српски;
Сам ултиматум 23.јула са неприхватљивим захтјевима је био само форме ради. Била какав одговор Србије не би одложио планирано злочињење.
Важно је и да је гроф Тиса на састанку 7.јула у тим ставовима усамљен, сви други у министарском вијећу имају другачије мишљење (Абертини, овдје стр. 168)
Да је одлука о ратним операцијама већ донешена доказује разговор Леополда Бертолда (министа спољних послова) и Конрада вон Холцендорфа (начелника генералштаба) 8.јула (Абертини овдје стр 171-2)С друге стране, сви присутни, изузев Тисе, сматрају да би чисто дипломатски успјех, чак и када би се завршио огромним понижењем Србије, био безвриједан и да се стога морају постављати овако далекосежни захтјеви. на Србију што би учинило вјероватним њихово одбијање, како би се војним операцијама отворио пут за радикално решење.
Превод на српски;
Наредних дана једини који се опирао у министарском вијећу гроф Тиса је пристао да подржи рат против Србије (Фишер, овдје стр 56)Пошто је Бертолд одложио посјету цару до 9ог., Конрад га је позвао 8ог јула у 18 часова. и речено му је захтјевима који су требали бити садржаним у ултиматуму Србији са кратким роком од двадесет четири или четрдесет осам сати. За претпоставити је да ће Србија одбити захтјеве да би по истеку рока услиједила мобилизација и рат.
Али Бертолд је и даље сумњао у цео подухват:
Бертолд: "Шта ће се десити ако Србија допусти да ствари дођу до тачке мобилизације, а затим капитулира у потпуности?*
Конрад: 'Онда ми вршимо инвазију/
Бертолд; "Да, али ако Србија једноставно не учини ништа?'
Конрад: "Онда Србија остаје окупирана док се не надокнаде ратни трошкови.“
Бертолд: Нећемо слати ултиматум до након жетве и након завршетка сарајевске истраге. . .
Конрад: 'Када треба да иде ултиматум?'
Бертолд: "За двије недеље. Дана 22. јула. Било би добро да ви и министар рата накратко одете на одсуство, како би имали привид да се ништа не дешава. . . .'
Бертолд: "Ако уђемо у Србију и заузмемо довољну територију, шта онда?“
Конрад: "Окупација територије ништа не рјешава, треба да идемо даље док не побиједимо Војску Србије.
Бертолд: 'А ако нам то дозволи?'
Конрад: "Онда инсистирамо на томе да се демобилише и разоружа. Када дођемо до те тачке, остало ће доћи само од себе/
Бертолд: "Никако не предузимајте сада никакве кораке који би нас могли издати; не сме се радити ништа што би привукло пажњу
Да би удобровољио Тису, Берхтолд му је истог дана (8. јула) написао приватно писмо:
Сам ултиматум 23.јула са неприхватљивим захтјевима је био само форме ради. Била какав одговор Србије не би одложио планирано злочињење.