APEL ZA POMOĆ - PSI LUTALICE

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ova poređenja svakako nisu u redu i nisu prihvatljiva.
To što neko voli pse do te mere, da ih drži u stanu, krevetu,... svakako je neko lično pravo. Međutim, kada u zgradi imate 100 stanara, a od toga, njih 1-2 drže psa, koji još budu i takvi, da svojim ponašanjem ometaju ostale stanare (lajanje npr., koje vas budi,...) onda se postavlja pitanje ko je tu u pravu? Stanari, koji traže da se pas ukloni iz zgrade, ili taj jedan stanar, koji psa drži!

Kada je u pitanju ugrožavanje ljudi od strane pasa, treba se setiti deteta koje je rastrgnuto, ako se ne varam u Pančevu, deteta iz Valjeva koje su psi unakazili (pored ostalog, odgrižen deo usta i obraza,...) Imajte u vidu, da je samo u Kraljevu (ako se ne varam-možda je u pitanju Kruševac ili Kragujevac) skupština opštine isplatila preko 30 miliona dinara građanima koje su psi napali i ozledili,...

A pošto psi ne poznaju Zakone, normalno je da nas unakaze, a mi ćemo im oprostiti, jer eto, ne poznaju Zakone?!!!

Moj apel je krenuo od toga, da pse lutalice, jer su i potencijalno i stvarno opasni po ljude, posebno decu, treba što hitnije ukloniti sa ulice, slažem se uz primenu svih raspoloživih humanih sredstava. Ali ako toga nema, moraju se preduzeti i druge mere. Jer dozvolite, moj unuk ili bilo čije dete, draže mi je, ako sam doveden u tu situaciju da se opredeljujem, od bilo kog psa lutalice.

Nikako ne slažem sa tim, neka njih na ulici, neka nas ujedaju, neka nekoga obogalje za ceo život, a mi ćemo ih ukloniti sa ulica, u azile,... kada za to bude sredstava. To je neprihvatljivo!!! Prihvatljivo je da se uklone sa ulica odmah, da prestanu da budu opasnost, opeć ću podvući, pre svega za decu.

Sto bi rekli neki....POTPISUJEM.

Видиш нисам то чула, јер сам и сама имала пса који је живео у слози и љубави са мачкама. При том
тај мој пас није усамљен и редак случај, већ свуда где у истој кући живе пси и мачке, углавном се лепо
слажу, или барем живе у миру, без нападања.

А ова друга тврдња о мачки и мишу је :roll: .... Прво, мачка је домаћа животиња, коју многи људи управо
и држе, да би ловила мишеве, а друго, поредити једну прелепу домаћу животињу са једним глодаром је
стварно којешта...
Затим, где си видео реч мржња (према псима) у мом посту?!

Mислим, извини, али сад се са истим правом могу јавити људи којима су управо мишеви кућни љубимци и рећи:''Поредити једно мало умиљато и беспомоћно створење као што је миш са неком хистеричном мачектином...је смешно и увредљиво!''':lol:

Сад озбиљно: разне врсте годара ЈЕСУ вема често кућни љубимци...тако да је твоје поређење базирано само на основу твоје личне симпатије-антипатије према одређеном животињској врсти....и, према томе, не може да стоји као релевантно!

Mислим, извини, али сад се са истим правом могу јавити људи којима су управо мишеви кућни љубимци и рећи:''Поредити једно мало умиљато и беспомоћно створење као што је миш са неком хистеричном мачектином...је смешно и увредљиво!''':lol:

Сад озбиљно: разне врсте годара ЈЕСУ вема често кућни љубимци...тако да је твоје поређење базирано само на основу твоје личне симпатије-антипатије према одређеном животињској врсти....и, према томе, не може да стоји као релевантно!

Podrzavam. Ja sam kao mala imala hrchka! I to je na neki nachin mish...:)

Pa i ja sam prilicno tolerantna osoba cak i preterano ali i realna. Sta ces kada je takva situacija.
Koje je tvoje resenje za lutalice? Da idemo da ucimo pseci jezik,da pazimo kako cemo se ponasati i kretati u njihovom prisustvu.....???
Normalno da volim zivotinje kao sto verovatno 99% ljudi voli cak sam i imao psa dok sam ziveo u Zemunu ali kada sam se preselio na NBGD pas je zavrsio na selu.Nije vise ziv posto je umro od starosti.Imao je 14 god.Ali ono sto je strela napisala je ono cime se ja vodim.Prema psu koji je agresivan i napada bez razloga nemam vise nikakve samilosti.

Realno stanje je da je u ovoj zemlji teska beda, da se nema para ni za ljude koji nemaju sta da jedu i gde da zive,80% stanovnistva je beda i oni se u ovoj nasoj demokratiji nazivaju zrtve tranzicije.I sada se ocekuje da se uloze na hiljade evra za izgradnju smestaja za stotine a mozda i hiljade pasa lutalica plus koliko novca treba posle obezbedjivati za ishranu istih.Pa to se nikada nece desiti a tih pasa ce biti sve vise i sve vise ce ugrozavati bezbednost ljudi.

Ova poređenja svakako nisu u redu i nisu prihvatljiva.
To što neko voli pse do te mere, da ih drži u stanu, krevetu,... svakako je neko lično pravo. Međutim, kada u zgradi imate 100 stanara, a od toga, njih 1-2 drže psa, koji još budu i takvi, da svojim ponašanjem ometaju ostale stanare (lajanje npr., koje vas budi,...) onda se postavlja pitanje ko je tu u pravu? Stanari, koji traže da se pas ukloni iz zgrade, ili taj jedan stanar, koji psa drži!

Kada je u pitanju ugrožavanje ljudi od strane pasa, treba se setiti deteta koje je rastrgnuto, ako se ne varam u Pančevu, deteta iz Valjeva koje su psi unakazili (pored ostalog, odgrižen deo usta i obraza,...) Imajte u vidu, da je samo u Kraljevu (ako se ne varam-možda je u pitanju Kruševac ili Kragujevac) skupština opštine isplatila preko 30 miliona dinara građanima koje su psi napali i ozledili,...

A pošto psi ne poznaju Zakone, normalno je da nas unakaze, a mi ćemo im oprostiti, jer eto, ne poznaju Zakone?!!!

Moj apel je krenuo od toga, da pse lutalice, jer su i potencijalno i stvarno opasni po ljude, posebno decu, treba što hitnije ukloniti sa ulice, slažem se uz primenu svih raspoloživih humanih sredstava. Ali ako toga nema, moraju se preduzeti i druge mere. Jer dozvolite, moj unuk ili bilo čije dete, draže mi je, ako sam doveden u tu situaciju da se opredeljujem, od bilo kog psa lutalice.

Nikako ne slažem sa tim, neka njih na ulici, neka nas ujedaju, neka nekoga obogalje za ceo život, a mi ćemo ih ukloniti sa ulica, u azile,... kada za to bude sredstava. To je neprihvatljivo!!! Prihvatljivo je da se uklone sa ulica odmah, da prestanu da budu opasnost, opeć ću podvući, pre svega za decu.

ne kazem da nema agresivnih pasa, ali citajuci vase postove od svih ljudi koje znam 80% odraslih i sva deca bi trebalo da su izujdana od glave do pete. jedine dve osobe za koje znam da su ikada bile ujedene mogu da potvrde da ih je ujeo kucni pas a ne lutalica. pardon jos jedna sa ujedom, ali lutalice koja je cuvala stence davne 80 i neke...i to nista strasno nije bilo. a znam dosta ljudi.

ja stvarno necu vise u prazno da ponavljam svoj stav o resavanju ovog problema jer sam ga na vise mesta krajnje precizno navela, ali moram da uocim sledece. osnovni problem je sto svi koji su za hitno i bilo kakvo sklanjanje napustenih pasa sa ulica u osnovi misle da su svi takvi psi agresivni i opasni i ja mogu da pisem do sutra vase misljenje-predrasuda se promeniti nece. dodacu samo jedno. mi nase drustvo pokusavamo da dizemo skoro iz pepela, da uspostavimo neki red, zakon i uzdignemo se iz prasine. da budemo civilizovani, kulturni isl. e pa ne mogu se jedan dan klati psi jer je eutanazija skupa a vi bi ih posto poto sa ulice, a drugi dan samo operes ruke i pravis se da sad zivis kao humana, kulturna, civilizovana osoba u cistom drustvu bez psecih govanaca. danas sam divljak koji ubija neduzne pse zbog "ekonomske situacije", ali sutra cu da budem civilizovan na cistim ulicama. to tako ne ide. ili se menjas ili se ne menjas. ili si human uvek ili nisi.

inace te pare za sterilizaciju su davale strane fondacije, nisu cupane gladnoj deci iz rucica, a svakako da su i neke fondacije i gladnoj deci davale pare, mislim da to uopste nije problem. ovde se pored pasa osudjuju i ljudi koji pokusavaju da rese situaciju i pri tome psima pomognu.

ne kazem da nema agresivnih pasa, ali citajuci vase postove od svih ljudi koje znam 80% odraslih i sva deca bi trebalo da su izujdana od glave do pete. jedine dve osobe za koje znam da su ikada bile ujedene mogu da potvrde da ih je ujeo kucni pas a ne lutalica. pardon jos jedna sa ujedom, ali lutalice koja je cuvala stence davne 80 i neke...i to nista strasno nije bilo. a znam dosta ljudi.

ja stvarno necu vise u prazno da ponavljam svoj stav o resavanju ovog problema jer sam ga na vise mesta krajnje precizno navela, ali moram da uocim sledece. osnovni problem je sto svi koji su za hitno i bilo kakvo sklanjanje napustenih pasa sa ulica u osnovi misle da su svi takvi psi agresivni i opasni i ja mogu da pisem do sutra vase misljenje-predrasuda se promeniti nece. dodacu samo jedno. mi nase drustvo pokusavamo da dizemo skoro iz pepela, da uspostavimo neki red, zakon i uzdignemo se iz prasine. da budemo civilizovani, kulturni isl. e pa ne mogu se jedan dan klati psi jer je eutanazija skupa a vi bi ih posto poto sa ulice, a drugi dan samo operes ruke i pravis se da sad zivis kao humana, kulturna, civilizovana osoba u cistom drustvu bez psecih govanaca. danas sam divljak koji ubija neduzne pse zbog "ekonomske situacije", ali sutra cu da budem civilizovan na cistim ulicama. to tako ne ide. ili se menjas ili se ne menjas. ili si human uvek ili nisi.

inace te pare za sterilizaciju su davale strane fondacije, nisu cupane gladnoj deci iz rucica, a svakako da su i neke fondacije i gladnoj deci davale pare, mislim da to uopste nije problem. ovde se pored pasa osudjuju i ljudi koji pokusavaju da rese situaciju i pri tome psima pomognu.

Mislim da si sve rekla i da sada jedino mogu da stave kljuc na temu. Upravo je tako.
Naravno, naci ce se i na ovo, jos neko , nesto da " doda"...kao po obicaju...Ne vredi Alal..

osnovni problem je sto svi koji su za hitno i bilo kakvo sklanjanje napustenih pasa sa ulica u osnovi misle da su svi takvi psi agresivni i opasni i ja mogu da pisem do sutra vase misljenje-predrasuda se promeniti nece.
ne slazem se ovde, naprotiv, ja sam ovde dosta toga naucila.
glupo je da se na ovakvoj temi svadjamo, moramo bar da pokusamo da shvatimo jedni druge (ja sad pravim "vestacku" podelu na "vas" i "nas", nadam se da mi niko nece zameriti) :oops:
jer, psi su tu i mozemo jos sto godina da ovde pricamo, to se nece promeniti tako brzo, tj. lutalice nece nestati sutra sa ulica.
i zbog toga mislim da je jako vazno da bar nesto naucimo iz cele ove price, a ne samo da mrzimo.
i moram da se zahvalim posebno tebi, Alal, jer si napisala nekoliko jako korisnih saveta, koje ja polako vec pocinjem da primenjujem.

ne slazem se ovde, naprotiv, ja sam ovde dosta toga naucila.
glupo je da se na ovakvoj temi svadjamo, moramo bar da pokusamo da shvatimo jedni druge (ja sad pravim "vestacku" podelu na "vas" i "nas", nadam se da mi niko nece zameriti) :oops:
jer, psi su tu i mozemo jos sto godina da ovde pricamo, to se nece promeniti tako brzo, tj. lutalice nece nestati sutra sa ulica.
i zbog toga mislim da je jako vazno da bar nesto naucimo iz cele ove price, a ne samo da mrzimo.
i moram da se zahvalim posebno tebi, Alal, jer si napisala nekoliko jako korisnih saveta, koje ja polako vec pocinjem da primenjujem.

drago mi je i naravno ja stvarno ne grupisem ljude na nas i vas po bilo cemu drugom do po spremnosti da se lepo komunicira i sto je najvaznije argumentovano. mislim da smo nas dve bas ok razmenile misljenja, cule jedna drugu, razumele i svako je tu nasao nesto korisno.

ja sam se stvarno trudila da maksimalno spustim ton i da ovo ne predje u raspravu ali neki stavovi me naprosto pogadjaju svojom surovoscu i besmislenoscu. ovde ne mislim na tebe ybs.

А ко уопште каже да је релевантно? Сви ми овде по форумима износимо само личне ставове.
Мада 99.99% људи од оних који држе кућне љубимце, држе управо псе, мачке, папагаје и
акваријумске рибице, оних 0.01% љубитеља животиња отпада на оне који држе глодаре, игуане,
змије, крокодиле... :cool:

Е, ***, стварно немаш представу о заступљености кућних љубимаца када поредиш учесталост држања глодара као кућних љубимаца са држањем крокодила!!!

Чула сам да један човек из моје околине има игуану, за крокодила као кућног љубимца никад нисам чула (сем на ТВ), али је затупљеност глодара (разних мишева, морских прасића...) јако велика.
Ја лично познајем бар двадесеторо деца која их тренутно имају.

krokodili su zastoopljeni u majamiju...tamo ljoodi i kroke dele isto stanište...i toga su svesni......
možemo reći da je .................
затупљеност глодара (разних мишева, морских прасића...) јако велика.

i ta zatoopljenost je veća na evropskom kontinentu........naročito zatoopljenost glodara...zecova...onda nootrija koje se drže samo zbog krzna...i velike brzine razmnožavanja.......i korsti....naš čovek je sklon tome da od životinje ima koristi.....pa veže koće u avliju samo da laje.....i ne voli ga na terasi XXI sprata gde lajanje nema smisla......naš čovek ne voli ni voćke koje na rađaju...ša će našem čoveku breza kad od nje nema koristi....nit može da je jede...nit može da je proda....jer nema plodove..

Mislim stvarno. Ovi zastitnizi zivotinja su mi prosto neverovatni likovi. Posto neki ljudi maltretiraju pse onda ajde da pustimo pse da recimo grizu decu. NEVEROVATNA LOGIKA. Ja sam izmenjao gomilu pasa u zivotu i volim pse. Ali daleko od toga da mislim da pse treba pustiti da grizu zato sto ih tamo neko sikanira. Treba goniti te sto muce zivotinje o ne po logici zastitnika zivotinja "pas je izujedao dete zato sto psa neko tamo sikanira" znaci sat dreba da pustimo tog psa da ujeda po ulici?

Aco_BAnovani - mos "pustas" pse da grizu djecu koliko hoces, narocito lutalice,
al uzalud - uglavnom se sklone i okrenu glavu, bit ce da oni ipak bolje od nas "znaju red"...eee...

citam ove nebuloze i pitam se, kojim ja to ulicama setam u odnosu na pojedine ovdje...
mislim, hodam ja tako vec godinama, opusteno,
i nikako neki "Kerber-ulicar" da me napadne...sta li je u pitanju...

btw ovaj...Florida - aligatori...jok krokodili, nije da je bitno, al ajde...

'vako ... pricha se odvija na Zwezdari ...
dakle ovako ... na Zwezdari mi zhivi tetka i sad tamo se u jednoj napushtenoj kutji pre jedno 3-4 godine uvukla neka kujitza ... koja se okotila i dobila chetvoro malih ( dvoje su odnesheni , znachi ostalo ih je dvoje ) ... ostali su muzhjak i zhenka ... ta njena zhenkitza je sada krajem novembra donela tri keritja na svet jedno mushko i dve zhenke ... al sad se o5 okotila ona PRVA kujitza koja je ushla u to dvorishte i dobila 5 malih ... chudna stvar je da CELA ulitza voli te male keritje i da ti kerovi nkoga ne napadaju ... desi se da samo zalaju na neku machu ...
inache da skratim prichu ...
Nashi shinteri idu svugde de ima kerova ... ja ipak mislim da trebaju da idu samo tamo gde je stvar PROBLEMATIChNA odnoslkno gde kerovi oce da napadju ... ja zhivim u Vishnjichkoj Banji i iskreno da vam kazhem ne smem ni da odem do kontenjera ( formalno ) zato shto postoji jedan roblematichan chopor kerova ... stanari se zhale non-stop al nikako da dodje neko da povata te kerove ... mislim stvarno je katastrofa ...

a pa...ja "ne razumijem" bas zato sto sam "zaista citala", al nebitno...:D

Али...иако смо сестра и ја расле у истом окружењу, васпитаване на исти начин, она се од малена плашила свих животиња, и увек осећа нелагоду у њиховом присуству.Животиње осете адреналин који људско тело лучи у страху, па га тумаче као да човек има повишен адреналин због тога што жели да нападне пса. И зато пси нападају неке људе, а неке не.

Исти случај се понавља са мојом децом: млађа се од прве године живота увек топила од миља кад год види неку животињу, псе поготову...старија се увек укочи, следи или почне да бежи. Године су ми требале док сам је научила да не сме да бежи пред псом, да мирно прође...али џаба што је она научила да глуми смиреност, када пси реагују на повишен адреналин у њеном организму...и редовно реже на њу...

Значи, нисмо сви исти, и ми реагујемо инстинктивно, а не само пси, и не можемо увек да управљамо процесима у нашем организму.... Стога би било погрешно и непоштено закључити са су за повреде увек криви само људи или само пси.

Као што су људи различити, као што међу њима оних добрих, мирних и пријатних, али и агресивних, уплашених, обесних...тако је и међу животињама. Када пружите руку да помилујете непознатог пса никада не можете значи како је он дресиран, на шта је научен, или какве трауме вуче од претходних контаката са људима...

Добро, бар си ''заиста читала'' ставила под знаке навода...самокритично! ;)

Добро, бар си ''заиста читала'' ставила под знаке навода...самокритично! ;)

pa ne bjezim ni od cega - ni od samokriticnosti, ni od ljudi, ni od pasa...sta da radim, takva sam...nema mi "pomoci" ;)

mada, lijepo rekoh - "citam ove nebuloze i pitam se, kojim ja to ulicama setam u odnosu na pojedine ovdje..."
evo, pojasnicu jer ispade da je potrebno - ti "pojedini" su "ljubitelji lajavica", mladi poduzetnici - "otraj dotraj doo, likovi sto "cuvaju zivotinje iskljucivo u dvoristu" etc...

ovaj post koji si tako "ljubazno" izdvojila je neka druga prica - nije ni rijetka, ni prijatna, ni nebulozna, a gdje su joj uzroci mozda moze neko strucan (za ljude, a ne za pse) da nam pojasni?

Е, ***, стварно немаш представу о заступљености кућних љубимаца када поредиш учесталост држања глодара као кућних љубимаца са држањем крокодила!!!

Чула сам да један човек из моје околине има игуану, за крокодила као кућног љубимца никад нисам чула (сем на ТВ), али је затупљеност глодара (разних мишева, морских прасића...) јако велика.
Ја лично познајем бар двадесеторо деца која их тренутно имају.

Не знам што си се "ухватила" баш за тог крокодила, то је била више метафора за све остале ретке и егзотичне животињке...

Видиш како је све релативно и како сви ми овде на бази својих искустава доносимо закључке, ја никог не познајем ко држи те глодаре. Познајем највише мачкара (90%), ваљда ми мачкари дођемо к'о нека секта, па затим нешто кучкара, па најзад и неколицину ових са папагајима и рибицама...

pa imamo i foroomaše....opasno podvojene od plaćanja račoona do stava o rešavanju problema napooštenih pasa....alii sa stavom... ( : @vragano....jes, jes...to su ipak aligatori...al nekad veliki i do 6m.....to sad nema veze s temom....a ni tema nema veze sa samom sobom.....

Не знам што си се "ухватила" баш за тог крокодила, то је била више метафора за све остале ретке и егзотичне животињке...

Видиш како је све релативно и како сви ми овде на бази својих искустава доносимо закључке, ја никог не познајем ко држи те глодаре. Познајем највише мачкара (90%), ваљда ми мачкари дођемо к'о нека секта, па затим нешто кучкара, па најзад и неколицину ових са папагајима и рибицама...

koje glodare ?

hrcke?
miseve?
cincile?
vjeverice?
degue?
krokodile? (evo, i ja se cudim...)

ma...garant poznajes nekog nego...:roll:

edit - zaboravih morske prasice...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back