APEL ZA POMOĆ - PSI LUTALICE

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
pa samo pratis ko sta radi....sada je glupo sto "reklamiram" NOU ali na forumu noe ima sve sta se radi,moze da se vidi i kolko pasa i macaka je udomljeno,koliko ih je sterilisano itd....
mnogo zivotinja je po stanovima volontera do udomljenja i sta se onda desava? Buduci da su kapaciteti puni i vise nego puni posto svaki volonter ima bar jednu a neki i vise od 5 zivotinja na chuvanju,nema mesta za nove.
evo kod mene u kraju ima mnogo pasa na ulici koje nemam gde da sklonim....a da noa ima azil ili stacionar koji bi radio i sterilizacije izmedju ostalog,mogla bih da sklonim vecinu pasa dok se ne udome,a ovako....ti psi ce porasti i niko nece hteti da ih uzme....ako naravno ne poginu negde usput u zivotu....i dalju prichu mozes da pretpostavis
SOS animals takodje ima fer plej.....
za ostale zaista ne znam

Da, kada pas lutalica, obogalji tebe ili nekog tvog najbližeg, ti ćeš se baciti da tešiš psa. I tada, da mu bude lakše, ponudićeš mu da izgrize još neki, neizgriženi deo tela. Da ne pati naša kuca!
Dajte se uozbiljiti.

Posavac,dajte se vi uozbiljiti,
o cemu mi ovde pricamo,mene je pas ujeo-ali vlasnicki,ne lutalica,gle cuda- nemam manicni strah od pasa.Zao mi je vaseg unuka,ali necete resiti problem njegovog straha tako sto cete ukloniti,pobiti,skloniti u azile sve pse sa ulice.On ce i dalje ziveti u strahu,kada god vidi psa,bilo da je on na povodcu,u dvoristu i sl.Sta cete onda preduzeti,pisacete predsedniku opstine da oduzme komsijama pse.

Ок, вероватно си у праву.
Пре 3-4 године поред моје зграде оштенила се женка пит-була. Ко зна како се изгубила и оштенила се поред ограде дечијег вртића. Било је то крајем августа и знала сам да кад почне школска година, да ће неко већ пријавити шинтерима и да ће је однети. Нисам смела да јој приђем, никоме није дала близу...и самим тим била је потенцијална опасност. Како нисам желела да је одведу шинтери тражила сам по интернету и нашла Оркин сајт, адресу и телефоне. На један телефон се нико данима није јављао, а други је био ''непостојећи број''. Слала сам мејл, нико није одговарао... Садржаји на сајту су били стари преко годину дана...и мајке ми, у тим тренуцима сам помислила да је то нека фиктивна организација која само служи за сликање.
У то време других азила није било нигде у околини, и ништа нисам могла да учиним.
Шта се после десило са керушом и кучићима, заиста не знам.

Е сад, откуд ми, грађани или фирме које би можда и дале донацију, можемо да знамо која организација како ради??? Орка се рекламирала на сва звона, како је ико могао да помисли да они не раде како треба?

И како можемо да знамо да ће нека друга удружења бити поузданија када добију новац?

Lepo pitanje a sad ces dobiti i odgovor !

e ovako u nasim uslovima ,Udruzenje Noa radi sa sredstvima koja na mesecnom nivou iznose 100eura ,uspeli smo da udomimo 450 zivotinja i to bez prostora ,a sa nasim azilom i postojecim volonterskim domovima koji primaju zivotinje do udomljavanja taj broj bi se povecao za 3puta (minimum)mislim udomljenih zivotinja i sklonjenih direktno sa ulice ..
Nasa udruzenje vec 3meseca juri italijansko drustvo da potpisemo ugovor o saradnji (ali nemozemo jer nemamo azil) oni bi nam udomljavali zivotinje koje mi nemozemo da udomimo otprilike oko 100 godisnje , a onda tu su Austrija ,Nemacka ,Svajcarska itd
Sto nas lepo dovodi do lepih mogucnosti za sklanjanje napustenih zivotinja na HUMAN nacin a ne na eutanaziju koju rade ,kao sto su radili jevrejima nemci !!!!!

eto humani nacin a na zalost nisu mnoge stvari do nas :(:(:(

Mi jurimo grad i nadamo se da cemo do septembra otvoriti stacionar ,jer nas to koci u mnogim stvarima :!::!::!:

Nadam se da cemo uspeti i izgurati nas plan !!!!

pa samo pratis ko sta radi....sada je glupo sto "reklamiram" NOU ali na forumu noe ima sve sta se radi,moze da se vidi i kolko pasa i macaka je udomljeno,koliko ih je sterilisano itd....
mnogo zivotinja je po stanovima volontera do udomljenja i sta se onda desava? Buduci da su kapaciteti puni i vise nego puni posto svaki volonter ima bar jednu a neki i vise od 5 zivotinja na chuvanju,nema mesta za nove.
evo kod mene u kraju ima mnogo pasa na ulici koje nemam gde da sklonim....a da noa ima azil ili stacionar koji bi radio i sterilizacije izmedju ostalog,mogla bih da sklonim vecinu pasa dok se ne udome,a ovako....ti psi ce porasti i niko nece hteti da ih uzme....ako naravno ne poginu negde usput u zivotu....i dalju prichu mozes da pretpostavis
SOS animals takodje ima fer plej.....
za ostale zaista ne znam

vidim da si upoznata sa problematikom.....nisam čuo za nou....
a kako se vode sada azili..u čijoj su oni nadležnosti...?? ....... nisam za osnivanje 30 azila i da pravimo koočkarnik od grada....samo za racionalizaciju i poboljšanje efikasnosti.......
sterilizaciju mogu da rade veterinarske stanice.....svaka opština ima barem jednu ....i za to sam da se uvede zabrana nvo u ovoj oblasti....da se udrooženja samofinasiraju uz pomoć repooblike....zabrana novčanih donacija sa strane..samo u opremi i lekovima...... ..novaca nikako...i da svako ko pomaže to radi iskljoočivo na volonterskoj osnovi..... je l bi to moglo da foonkcioniše??

vidim da si upoznata sa problematikom.....nisam čuo za nou....
a kako se vode sada azili..u čijoj su oni nadležnosti...?? ....... nisam za osnivanje 30 azila i da pravimo koočkarnik od grada....samo za racionalizaciju i poboljšanje efikasnosti.......
sterilizaciju mogu da rade veterinarske stanice.....svaka opština ima barem jednu ....i za to sam da se uvede zabrana nvo u ovoj oblasti....da se udrooženja samofinasiraju uz pomoć repooblike....zabrana novčanih donacija sa strane..samo u opremi i lekovima...... ..novaca nikako...i da svako ko pomaže to radi iskljoočivo na volonterskoj osnovi..... je l bi to moglo da foonkcioniše??

Naravno da ne bi moglo ,jer grad prvo nece da odrzava azil ,i da placa njihovu ishranu a nismo kao druge zemlje da radimo na volonterskoj bazi SVI ALI BAS SVI traze da budu placeni a to se radi tako sto udruzenja saradjuju sa drugima u svetu :|
A drzava nemoze da ukine nvo u ovoj oblasti , to je neizvodljivo posto nvo su sve svetske organizacije !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ja sam imala jedno neprijatno iskustvo sa nekom gospođom iz Help animals-a... naime neko je u toku noći ostavio neko mače ispred moje zgrade, do jutra je cijukalo i mjakulo (a znato kako to zvuči!!!) i skapiram da je iz automobila, negde kod točkova, 2 sata sam ga namamljivala sa hranom i ostalim čudima, jedva ga izvukla, nije imalo više od 1.5 mesec! Donesem ga kući, moji pošize pošto sam inače alergična na mačke a već imam jednu mezimicu od 1999. Zbarila bih ja njih nego ta ista mezimica počne tako da kidiše na mače, vidimo da nema šanse da bi ga ona prihvatila. Nađem na netu Orku i Help animals, u **** se niko ne javlja, na ovaj drugi telefon se javi užasno neprijatna gospođa... Objasnim joj problem a ona mi drsko odgovori da ne postoji nikakvo mesto gde bih mogla da odnesem mače, svi azili su krcati, ne radi se to tako, ja da volim životinje ja bi ga zadržala u kući... A komentar na moju alergiju je bio - i moja sestra je alergična pa ima 80 mačaka u kući, kupajte je jednom mesečno i problema neće biti!!!! MAČKU DA KUPAM????? Tada sam prestala da se zanosim da će kod nas u narednih 10 godina postojati bilo šta što će ličiti na ono što gledam na Animal Planet-u...

Ova tema moze sa se pise, pise i pise, pa cu i ja dati svoj doprinos!
Iskreno volim zivotinje uopste, nemam neki preteran strah od lutalica, mada su me napadale i cak ujele, ali nebitno...
Moj stav je da se ni jedan pas ne radja agresivan, ali da on to bude covek mnogo doprinosi, ali ako je agresivan treba ga uspavati odmah i ne cekati da se nesto gore desi a ne drzati ga u 2x2 i samo ga hraniti i pojiti.
Drugo, imam tri psa, i ako bi bilo koji ujeo nekog, a da znam da nije nicim to izazvano ja bih ga odma bez razmisljanja uspavala, jer bi svaki sledeci korak za mene i njega bio jos gore resenje, kapirate?!
Trece, kao sto ste diskutovali ako neko voli zivotinje to nikako ne znaci da voli i ljude, i obrnuto.
Da bi problem uopste resio potrebno je skupiti pse , testirati agresivnost, i ako je agresivan, eutanazija i cao!
I zaista grad treba da prvo resi problem ljudi koji zive u uzasnim uslovima, koji nemaju krov nad glavom, a za pse ce uvek da se bore gradjani i spasavati ih, a da li se ljubitelji pasa bore i za beskucnike?

I zaista grad treba da prvo resi problem ljudi koji zive u uzasnim uslovima, koji nemaju krov nad glavom, a za pse ce uvek da se bore gradjani i spasavati ih, a da li se ljubitelji pasa bore i za beskucnike?

Haaaa,pa nije ovaj svet nastao juce..........imali su i vise nego potrebno vreme da bi barem pokusali da rese problem ljudi koji zive u uzasnim uslovima,i koji nemaju krov nad glavom,ali svi problemi su bili sekundarni,primarno je bilo dobro se nakrasti.Na pitanje da li se ljubitelji pasa bore i za beskucnike,zamolicu te da to pitanje postavis samoj sebi.

i ja sam beskucnik u neku ruku,nemam nista svoje ni stan ni nista,dechko moj takodje,zivimo kao podstanari,burazer i snajka takodje,nemamo ni od koga da nasledimo krov nad glavom....
i sta jedan dan se desi nesto lose i nemamo pare da placamo kiriju? Hoces TI da me spases mozda? hoce li mi neko pokloniti stan,grad drzava,bilo ko? hahahahahaha
hoce boli ih uvo

realno gledano,nece ni pas,ali pas da moze,poklonio bi mi sve sto pozelim,zato sto je pas,dobar veran,bez trunke zla u sebi,uvek spreman da sve svoje da svom prijatelju choveku....
a prijatelji? priroda choveka je da chim vidi da mu je prijatelj u problemu,okrece ledja i bezi....gleda svoje dupe...
samo jedna osoba od svih koje poznajem nikada ne okrece ledja,hvala bogu da ima ta jedna u mom zivotu,vraca mi veru u ljude svaki put kada je vidim....

Их, Милице, вре, таман мало смиримо лопту а ти опет ''људи су грозни'' - ''сви пси су дивни''!

Нити су сви људи грозни, нити су сви пси тако добри, верни и без трунке зла у себи... И људи и животиње имају свој наслеђен карактер, то знаш. И људи и животиње могу да вуку труме из свог живота као ожиљке на души од емотивног или физичког повређивања... Такви људи и такви пси често имају ситуације када нису ни добри, ни дивни ни без трунке зла...

Оно што важи за једне - важи и за друге. Да нисмо толико слични не бисмо ни провели заједно толике хиљаде година кроз историју!

Из тебе говори лична повређеност и разочараност у неке конкретне особе, али никако то не смеш генерализовати. Ниједна животиња не може да буде замена за људе, то су сасвим различите врсте односа!

nisam rekla da su svi ljudi zli i svi psi dobri,ali....
chinjenica je da ces pre pripitomiti divljeg psa koji ujeda nego choveka koji je navikao da zabada noz u ledja kad ima priliku.....
pokusavam komshije da edukujem i urazumim vec ko zna koliko dugo....a kerusha koja je bila divlja i ujedljiva sada kada me vidi odlepi od srece i lize me....
znachi da je lakshe urazumiti bice bez razuma nego choveka sa razumom....
hvala lepo....

Их, Милице, вре, таман мало смиримо лопту а ти опет ''људи су грозни'' - ''сви пси су дивни''!

Нити су сви људи грозни, нити су сви пси тако добри, верни и без трунке зла у себи... И људи и животиње имају свој наслеђен карактер, то знаш. И људи и животиње могу да вуку труме из свог живота као ожиљке на души од емотивног или физичког повређивања... Такви људи и такви пси често имају ситуације када нису ни добри, ни дивни ни без трунке зла...

Оно што важи за једне - важи и за друге. Да нисмо толико слични не бисмо ни провели заједно толике хиљаде година кроз историју!

Из тебе говори лична повређеност и разочараност у неке конкретне особе, али никако то не смеш генерализовати. Ниједна животиња не може да буде замена за људе, то су сасвим различите врсте односа!

Joj Hellen sto si ti pametna :lol::lol::lol::lol::lol:Jako :lol::lol::lol:

Nisu svi nego vecina :mad:

Trebalo je da ides za psihijatra ,bila bi odlican :mrgreen::lol::lol::lol:

nisam rekla da su svi ljudi zli i svi psi dobri,ali....
chinjenica je da ces pre pripitomiti divljeg psa koji ujeda nego choveka koji je navikao da zabada noz u ledja kad ima priliku.....
pokusavam komshije da edukujem i urazumim vec ko zna koliko dugo....a kerusha koja je bila divlja i ujedljiva sada kada me vidi odlepi od srece i lize me....
znachi da je lakshe urazumiti bice bez razuma nego choveka sa razumom....
hvala lepo....

Па то ти кажем, ти на основу свог неког појединачног искуства генерализујеш на људе уопште. Као што пас чија је раса селекционисана да убија, и који је и сам лично дресиран да убија - неће моћи лако да се припитоми и да се од њега направи маза за децу из комшилука... тако ти је исто и са људима.

Веруј ми, радим са децом 14 година. Виђам свакаву децу, иструмирану, тешко емотивно оштећену... а свима, као и тим псима које спомињеш, треба само љубави, уважавања, бриге, посвећивања... И они се такође, уз труд и улагање, могу ''уразумити''.

Иначе, за све ове године, ја нисам никада срела човека који је, ето тако, ''навикао да забада нож у леђа кад год има прилику''... Не знам где их ти виђаш у толиком броју да би то могла извести као опште правило људског понашања.

Не знам где их ти виђаш у толиком броју да би то могла извести као опште правило људског понашања.
ne znam gde ih nalazim....mozda mi pise na chelu naivchina pa oni mene nadju.... :confused:
mada u zadnje vreme ih nema,svi oko mene su uglavnom okej....

Torente,ako te dohvatim bice tesko tebi a ne mom dechku
jadan ti sa samim sobom

Ah, ovde je reč o psima... ne o divljim životinjama.;)
Otići ćemo off topic ako načnemo tu problematiku, veruj mi...
Evo, Hellen zna.:lol:
Pa hajdemo i o psima. Ja volim pse, pa sam osudio psa kojeg volim da živi sa mnom u zatvorenom prostoru negde na desetom spratu. Taj pas smeta komšijama (zbog buke, a i zbog mirisa), ali te komišije zapravo ne vole životinje, pa im zato smeta moj pas. Ako moj pas dobije štence, onda pošto ne mogu sve da ih gajim, lepo uzmem kartonsku kutiju, stavim ih u nju i iznesem ih negde u neki park. I ja volim pse i osuđujem ljude koji ih "ne vole".

Veruj mi, mnogo me više u ovome trenutku zabrinjava to što mladim ljudima nije omogućeno da na normalan način zasnivaju porodice od toga šta će biti sa psima lutalicama koji uzgred predstavljaju opasnost za decu.

Ako ćemo o zaštiti životinja, da li možda treba da zaštitimo pacove, miševe, insekte - one vrste koje se redovno uništavaju procesima deratizacije i dezinsekcije?

Evo odgovora predsednika GO Obrenovac:

Поштовани,[/SIZE][/FONT]
у потпуности је оправдан Ваш допис и из разлога озбиљне забринутости ГО Обреновац је решила да предузме хитне мере за решавање овог проблема:
- 2 екипе шинтера су ангажоване недељно (око 30 паса луталица),
- опредељен новац, парцела и почетак израде документације за азил, то значи азил до краја године.
Молим за разумевање и још мало стрпљења.

председник ГО Обреновац,
Небојша Ћеран

Pa hajdemo i o psima. Ja volim pse, pa sam osudio psa kojeg volim da živi sa mnom u zatvorenom prostoru negde na desetom spratu. Taj pas smeta komšijama (zbog buke, a i zbog mirisa), ali te komišije zapravo ne vole životinje, pa im zato smeta moj pas. Ako moj pas dobije štence, onda pošto ne mogu sve da ih gajim, lepo uzmem kartonsku kutiju, stavim ih u nju i iznesem ih negde u neki park. I ja volim pse i osuđujem ljude koji ih "ne vole".

Veruj mi, mnogo me više u ovome trenutku zabrinjava to što mladim ljudima nije omogućeno da na normalan način zasnivaju porodice od toga šta će biti sa psima lutalicama koji uzgred predstavljaju opasnost za decu.

Ako ćemo o zaštiti životinja, da li možda treba da zaštitimo pacove, miševe, insekte - one vrste koje se redovno uništavaju procesima deratizacije i dezinsekcije?

Čovek koji zaista voli svog psa, nikada neće dopustiti nekontrolisano parenje, a još manje će štence staviti u kutiju i izneti ih u park ili na ulicu. Podrazumeva se da čovek, koji iskreno voli svog psa (mačku, papagaja itd.) ima izraženu sposobnost empatije i doživljava svog ljubimca kao živo biće koje oseća bol i patnju. Jer, ako je, npr. pas u stanju da VOLI (a da to nema veze sa uslovnim refleksom), onda je sigurno u stanju i da pati. Tako da ti kao, pretpostavljam iskreni ljubitelj pasa i savesni vlasnik, ne bi izneo štence na ulicu.;)

Trebalo bi da se podrazumeva da ljudi koji se deklarišu kao ljubitelji životinja, vole SVE životinje, bez izuzetaka, da poseduju svest o tome da sva živa bića na ovoj planeti (uključujući i insekte i glodare) imaju svrhu svog postojanja. Ne moramo biti zaljubljenici u, recimo, zmije, ali možemo se potruditi da shvatimo čemu služi stvorenje (a ne predmet ili bauk) zvano ZMIJA (pacov, miš, buba itd. – a ovde nabrajam one vrste, koje su najprokaženije u ljudskom, egocentričnom poimanju prorodnih 'neprijatelja').
Mene takođe zabrinjava mnogo štošta u našoj zemlji... i nemaština, i nezaposlenost, neizvesnost, kriminal, besperspektivnost... opšti sunovrat svih životnih vrednosti (morala, npr). Ali, ja, kao pojedinac ne mogu da utičem na nečiju odluku da li će ili neće zasnovati porodicu. Mogu da pričam mlađima od sebe da je lepo imati decu... da su deca 'ukras sveta', da oplemenjuju život... ali to mogu samo da pričam (svesno zadirući u nečiju intimu i samim tim narušavajući tabu o svačijem pravu da sam odlučuje o sopstvenom životu)... Jer, nije samo siromaštvo uzrok bele kuge, već i otuđenje – kao svojevrsni fenomen savremenog društva. Dakle, ne postoji generalizacija; neko ne može da ima decu, neko neće da ima decu. Uzroci su različiti.
Ali zato možemo odlučivati u ime životinja. Naravno, pod uslovom da ih razumemo. A da bismo ih razumeli, potrebno je da imamo znanje o njima. Kada naučimo decu (od malena) da je strah od životinja nepotreban i sami shvatimo da je strah od nepoznatog posledica neznanja, onda neće biti sukoba na relaciji čovek – životinja. Ili, jednostavnije: edukacija pa akcija.

Čovekova prirodna potreba je da prvo zaštiti sebe. U toj ravni treba posmatrati i neophodnost deratizacije i dezinsekcije. Zgazićemo bubašvabu jer ne želimo da nam švrlja po kuhinji i zagađuje hranu; zgnječićemo pauka jer on plete paučinu po čoškovima našeg stana (a paučina je odraz domaćičke aljkavosti); postavićemo miškolovku jer ne želimo miševe u svom okruženju (prenose bolesti, smrde, štetočine su itd.). Namerno sam sve navedene živuljke strpala u isti koš; poznavaoci faune će vrlo dobro uočiti šta sam htela da kažem.
Kada sam spomenula divlje životinje, mislila sam na one koje se istrebljuju nekontrolisanim lovom, na uskraćivanje njihovih prava da žive u prirodnim staništima (krčenje šuma, npr), na zloupotrebu u vidu zooloških vrtova, cirkusa, eksperimenata u raznim medicinskim istraživačkim centrima.
Bubašvabe i glodari odavno nisu 'divlje' životinje. One žive sa nama, jer smo im to mi omogućili svojim životnim navikama. Mnoge od njih su štetočine... a najveća štetočina među svim životinjama je upravo ČOVEK, zbog onog što svakodnevno čini Majci Prirodi.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back