Nigde na svetu nije savrseno,ali ja sam razbila mnoge predrasude o Americi!O "robotskom"zivotu,otudjenosti...Ovde to nije tako!Ljudi ce rado sa vama uci u pricu-u prodavnici,kaficu,parku...vole da caskaju.Pitace vas koji vam je to parfem koji tako lepo mirise,gde ste kupili pantalone...ulazila sam po prodavnicama u te price,i ko god me je pitao odakle sam ja kazem "Srbija"i cekam reakciju...samo su me dve zene belo gledale pa sam im objasnila gde je to.Ostalo su bili komentari"Ooo-ex Jugoslavia"ili"Blizu Grcke i Italije?"ili "Juzna Evropa?" Nije bas da nisu culi za nas.Niko se nece gurati da udje pre vas negde,pridrzace vam vrata uz osmeh,a verujete mi,samo sam jednom cula sirenu automobila i to u Las vegasu!Ljudi se utrkuju u ljubaznosti i postovanju drugoga.I to ne deluje izvestaceno-ni malo!Pricala sam u jednoj radnji pored okeana sa Francuskinjom mojih godina koja ovde zivi 20god.Kaze da su ljudi malo manje nasmejani i opusteni po velikim gradovima(ovo je kraj na 45'voznje od L.A.)zato svako cim malo "stane na noge"bezi u ovakve krajeve gde je sve tako opusteno.
ZIVOT ZENE-e,drage moje,ovde je mnogo lakse...Imas zenu koja povremeno pocisti kucu(a prasine nema uopste!)vrtlara jednom nedeljno,povremeno pozoves sluzbu za pranje tepiha,prozora..i za sve to uopste ne moras biti nesto bogat.Za kuvanje-sve polupripremljeno(nista ne ljustis,seckas itd-sve je spremno i vakumirano).Izbor hrane po marketima-da ti se zavrti u glavi..Moja kuma spremi rucak za 20min.-npr.meso sa 3-4 priloga!Dakle,glavne obaveze su nabavka(1 nedeljno,1h vremena)priprema obroka(brzo,a mnogo lepo)i ves(prebacis iz masine za pranje u onu za susenje,i ako odmah topao ves sklopis-skoro nista ne treba da se pegla!)Ovde je Tide cudotvoran-skida sve fleke,ves mekan i mirisljav bez omeksivaca...Ovo je stvarno raj za zene!
CENE-Da kukas!Sve je kao kod nas,cak i jeftinije,i ja se sad pitam kako mi uspevamo...
BENZIN-je dzabe,oko 50din.litar.Jos moja kuma ima auto na baterije,pa smo do L.V.i nazad(oko 900km)isle za 2000din !!!EJ...!!!Ameri smatraju da je benzin jako skup(?!)jer nikad nije bio ovoliko..eh.ne znaju oni...Krpica ima za sve moguce pare,sve ukuse...haos od izbora,rasprodaje stalne(ali prave,a ne kao kod nas)Jednog dana sam gledala farmerke od 54$-posle 2 dana naidjoh na rasprodaju i iste kupih za 9,99$.Cene hrane i sredstava za higijenu su vrlo slicne nasima,kuma i ja zakljucismo da za te stvari i ona i ja dajemo oko 800$mesecno(40 000).Cene po restoranima-takodje slicne nasima.Izbor svih mogucis svetskih kuhinja!
CENE u VEGASU:e tu sam tek sela na d...Vecera u sred hotela Venecija,na trgu u Italijanskom restoranu-racun kao u jednom boljem restoranu u mom Krusevcu!!!!!!!Jela sam picu,pila pivo i jela dezert-vocne palacinke.Sve to x2=3000din
Taxi u Vegasu-start 150din(malo jace nego u Bgd.zar ne?)..sokovi,kafe,kolaci-kao da se po Bgd.setate.Dvokrevetni apartman u hotelu Venecija(jedan od 3 najbolja u Vegasu)-za vikend 10 000,van vikenda 7500.
Necu da nabrajam vise,ali ovde se nista skoro ne placa skuplje,a za iste pare imas bolje(garderoba,hrana)A ja bih ovde sa mojom profesijom bila staaasno bogata.
Ne zalim sto nisam ovde(sudbina zna zasto smo tamo gde smo)ali ovo je probudilo mnoga razmisljanja.Jer ja ovde manje jurcam kao turista,ali sam zato zasla "u zivot"
E,jos ovo-odavde kad pozoves Srbiju imas da pricas 10'za 1$.Ako iz Srbije zoves-1'je
1$.