Amerika

Nigde na svetu nije savrseno,ali ja sam razbila mnoge predrasude o Americi!O "robotskom"zivotu,otudjenosti...Ovde to nije tako!Ljudi ce rado sa vama uci u pricu-u prodavnici,kaficu,parku...vole da caskaju.Pitace vas koji vam je to parfem koji tako lepo mirise,gde ste kupili pantalone...ulazila sam po prodavnicama u te price,i ko god me je pitao odakle sam ja kazem "Srbija"i cekam reakciju...samo su me dve zene belo gledale pa sam im objasnila gde je to.Ostalo su bili komentari"Ooo-ex Jugoslavia"ili"Blizu Grcke i Italije?"ili "Juzna Evropa?" Nije bas da nisu culi za nas.Niko se nece gurati da udje pre vas negde,pridrzace vam vrata uz osmeh,a verujete mi,samo sam jednom cula sirenu automobila i to u Las vegasu!Ljudi se utrkuju u ljubaznosti i postovanju drugoga.I to ne deluje izvestaceno-ni malo!Pricala sam u jednoj radnji pored okeana sa Francuskinjom mojih godina koja ovde zivi 20god.Kaze da su ljudi malo manje nasmejani i opusteni po velikim gradovima(ovo je kraj na 45'voznje od L.A.)zato svako cim malo "stane na noge"bezi u ovakve krajeve gde je sve tako opusteno.
ZIVOT ZENE-e,drage moje,ovde je mnogo lakse...Imas zenu koja povremeno pocisti kucu(a prasine nema uopste!)vrtlara jednom nedeljno,povremeno pozoves sluzbu za pranje tepiha,prozora..i za sve to uopste ne moras biti nesto bogat.Za kuvanje-sve polupripremljeno(nista ne ljustis,seckas itd-sve je spremno i vakumirano).Izbor hrane po marketima-da ti se zavrti u glavi..Moja kuma spremi rucak za 20min.-npr.meso sa 3-4 priloga!Dakle,glavne obaveze su nabavka(1 nedeljno,1h vremena)priprema obroka(brzo,a mnogo lepo)i ves(prebacis iz masine za pranje u onu za susenje,i ako odmah topao ves sklopis-skoro nista ne treba da se pegla!)Ovde je Tide cudotvoran-skida sve fleke,ves mekan i mirisljav bez omeksivaca...Ovo je stvarno raj za zene!
CENE-Da kukas!Sve je kao kod nas,cak i jeftinije,i ja se sad pitam kako mi uspevamo...
BENZIN-je dzabe,oko 50din.litar.Jos moja kuma ima auto na baterije,pa smo do L.V.i nazad(oko 900km)isle za 2000din !!!EJ...!!!Ameri smatraju da je benzin jako skup(?!)jer nikad nije bio ovoliko..eh.ne znaju oni...Krpica ima za sve moguce pare,sve ukuse...haos od izbora,rasprodaje stalne(ali prave,a ne kao kod nas)Jednog dana sam gledala farmerke od 54$-posle 2 dana naidjoh na rasprodaju i iste kupih za 9,99$.Cene hrane i sredstava za higijenu su vrlo slicne nasima,kuma i ja zakljucismo da za te stvari i ona i ja dajemo oko 800$mesecno(40 000).Cene po restoranima-takodje slicne nasima.Izbor svih mogucis svetskih kuhinja!
CENE u VEGASU:e tu sam tek sela na d...Vecera u sred hotela Venecija,na trgu u Italijanskom restoranu-racun kao u jednom boljem restoranu u mom Krusevcu!!!!!!!Jela sam picu,pila pivo i jela dezert-vocne palacinke.Sve to x2=3000din
Taxi u Vegasu-start 150din(malo jace nego u Bgd.zar ne?)..sokovi,kafe,kolaci-kao da se po Bgd.setate.Dvokrevetni apartman u hotelu Venecija(jedan od 3 najbolja u Vegasu)-za vikend 10 000,van vikenda 7500.
Necu da nabrajam vise,ali ovde se nista skoro ne placa skuplje,a za iste pare imas bolje(garderoba,hrana)A ja bih ovde sa mojom profesijom bila staaasno bogata.
Ne zalim sto nisam ovde(sudbina zna zasto smo tamo gde smo)ali ovo je probudilo mnoga razmisljanja.Jer ja ovde manje jurcam kao turista,ali sam zato zasla "u zivot"
E,jos ovo-odavde kad pozoves Srbiju imas da pricas 10'za 1$.Ako iz Srbije zoves-1'je
1$.

Moja kuma se smeje kad sednemo negde,a ja prigrlim tasnu...ovde ne razmisljas o lopovima...Naravno,Amerika je velika,svakojakih krajeva ima,ali u te nesigurne nikada ne moras da odes ako sam ne zelis,jer nema tamo sta da se trazi,nikakav put te tuda ne vodi..na ovo me podseti vest da su porodicu mog brata opeljesili u Solunu,na kraju odmora..srecom pasose im bar nisu uzeli:( Ooooo,udavicu vas,imam tako puno slojevitih utisaka...:roll:

sve izgleda toliko savrseno, ali... ne znam, odjednom mi pao na pamet flim 'trumanov sou'...

nego, bolje ti nama reci kol'ko si dobila na kocki? ;)

Na kocki sam "dobila" -30$....nisam se dala navuci na to...Inace ljudi se kockaju na onim masinama.par puta videh bake i deke od 100god.kako sede izmedju dve masine i igraju na obe..a ubacili po 300-400$...Blesavo!

Vesna vidim da se ludo provodis, iskoristi svaki trenutak, dugacka je zima.
pozdrav

Trudim se zaista,iz petnih zila...upijam sunce,toplotu,mir,cist,suv vazduh(ovde mi je super frizura,uopste mi se ne kovrdza kosa jer nema vlage;))ljubaznosti,osmehe...ponecu lepa secanja kad se vratim na moju staru planetu koju volim uprkos svim manama!:heart:

Ja ne pamtim da sam se ovako odmorila...znas kad ne radis,nemas obaveze.samo zujis...pa samo stancujem utiske i foto ture..

Poslednja izmena od moderatora:
Samo-imala sam ja ovde i problema...koji kolac odabrati,ni malo laka dilema...

Hotel Pariz i njegovi preeeeedivni kolaci!

ja ne bi' imala ti' problema... meni molim drugi s leva s gornje police i prvi s leva s donje :)

savršeno il' nesavršeno (zbog svoje savršenosti), nije tol'ko ni bitno... lepo je videti druge kulture i upoznati ljude... i to je, negde, jedino što bih ja ovde kod nas promenila (ukratko, 'oćeeeeeeeem brez viza da putuuuuuujeeeeeeeemmmmmm)

a kaži mi kako se snalaziš s cigarama?

Poslednja izmena:
Najiskrenije hvala na oom putopisu jer je uneo malo svetla u moj danasni dan.Bas razmisljam dali da uzmem kola i putujem po evropi dok imam para ili preko bare ali tvoja prica je prevagnula.Cim skupim jos kinte ameri eve me.

Svaka ti cast,Vesna! I hvala! Moja zemlja iz snova kad sam bila klinka je bila USA,a onda sam kako sam odrastala cula svakakve price a nesto sam i sama videla pa sam se "malo" razocarala...Evo koliko sam imala zelju da samo krocim na njeno tle:svaki dinar koji sam dobila od kad znam za sebe cuvala sam za kartu do Amerike :)... A onda sam nasla neke druge,"lepse" zemlje...Ali sada si mi ti vratila ljubav prema toj velikoj,beskrajnoj, prelepoj zemlji...i zelju da jednog dana to vidim svojim ocima,uzivo...;)

E,da -cigare!Pa nije lose,uopste.Ovde se kao ne pusi po restoranima itd.ali svuda ispred imas mesto za pusenje..navikoh se ja-pijem bez dima,pa pusim na suvo...;) I kao kazu-smanjili broj pusaca na taj nacin...E,da se samozavaravaju vidi se u Vegasu,gde je pusenje skoro svuda dozvoljeno-svaki drugi covek drzi cigaretu-puse,bre ko' Turci svi!!!A ja taman,posle one silne apstinencije u avionima pomislila da probam da ostavim...sad mi se nece...?!?

Najiskrenije hvala na oom putopisu jer je uneo malo svetla u moj danasni dan.Bas razmisljam dali da uzmem kola i putujem po evropi dok imam para ili preko bare ali tvoja prica je prevagnula.Cim skupim jos kinte ameri eve me.

Samo je problem avionska karta..verujte mi ljudi-ove cene me jos drze u bunilu..Prvo ima mnogo toga sto kod nas nema,a ima i istih stvari ali jeftinije,nekada i mnooogo jeftinije.jedino sto sam primetila da je skuplje nego kod nas jeste bizuterija.Cak su se probudile i domacicke,uspavane,zelje u meni-danas sam padala u nesvest gledajuci peskire(ko me zna cudio bi se)za 5$ ima onih velikih,debelih,za kupanje,sa predivnim dezenima(kod nas samo oni tanki ko slinac mogu da se kupe za tu kintu)...Samo,za sve sto bih ja kupila ovde trebao bi mi privatni avion sa veeeeelikim prtljaznikom:otkacio:

Ovde stalno nesto razmisljam...sve ovo je nastalo za nekih 200god.Od divljine,prasine...prosto neverovatno,sve je ljudskih ruku delo...Dok smo se vozile od L.A.do L.V. kroz onu vukoj....u,zamisljala sam kako su tuda isli na konjima...Svo ovo predivno rastinje koga ne mogu da se nagledam...i to je delo covecije,ne raste samo...Sta sve covek moze-to je ovde najupecatljivije.Valjda su ti doseljenici bili specificne genske snage,ljudi hrabri,koji se nisu mirili,koji su hteli vise i bolje od onoga sto im je njihov svet davao...Ni danas nije lako otisnuti se,stvarati novi zivot,a tek pre 100-200god..Pre 200 god.ovde je bila putara-a sada toliko gradjevina,puteva...mislim da svet nigde tako brzo nije napredovao..
Impresionirana sam(jer sam mislila da je drugacije)kulturnim ponasanjem,nekom toplinom,ljubaznoscu,postovanjem drugoga...Da mi neko drugi ovo prica rekla bih da preteruje,ovo samo sama sebi mogu da verujem !

Back