Potpuno razumem tvoje objašnjenje ali nebih se baš složio skroz. To je samo jedan od scenarija budućnosti koje se neće dogoditi dugo ako uopšte. Zapad više nije onaj isti zapad što više gubi svoju naciolni I tradicionalni identitet sa masovnom migracijom koja se odmakla kontroli. Iduvek je bilo migracije na zapad ali nikad kao sadašnji iz okorelih islamskih država koji se ne integrišu već velikim delom žive od socijalne pomoći, kriminala I raɗaju mnogo dece za razliku od autentičnih zapadnjaka koji više ne raɗaju ni dovoljno da se održe. Taj život zapadnjaka o kojoj priĉaš je nekad bio, još uvek deluje tako ali ne zadugo. Kada islam u Evropi dostigne procenat od nekih 30 posto stanovništva a to nije tako daleko u budućnosti, nemiri će postajati sve učestaliji. Ovim tempo Evropljani će biti manjina u svojim državama za nekih 30, 40 godina ako se sada nešto drastično ne učini u vezi toga. Meni sve pokazuje na to da se sprema jedan ogroman rat I reset čovečanstva nakon toga. To je razlika Kine I zapada. U Kini velikom većinom žive Kinezi I to brojčano više od celokupnog zapada dok na zapadu se stanovniŝtvo izmešalo skroz I to sa emigracijom koja mrzi zapad. Kina je nova buduća svetska sila I mislim da će dugo biti na toj poziciji jer njena invazija u svetu nije kao što su zapadnjaci činile bombardovanjem, genocidom, satiranjem , ucenama I lažima, već kulturom (hrana, Kineske četvrti) i jeftinom robom koja postaje sve kvalitetnija. Zapad je sebi iskopao grob jer se suprotstavio Rusiji, jednoj od 3 velikih sila I faktički ih ujedinio sa Kinom protiv sebe. Ako hoćeš moj savet I dobro ga zapamti, predložio bih ti da učiš Kineski jezik.
Zapad ne "gubi identitet", nego je svesno izabrao da njegov identitet bude čovek i kvalitet života. Ne gleda se ko je koje vere, boje kože ili pasoša, ideja je da svako može da živi dobro, slobodno i udobno. I zato je Zapad najpoželjnije mesto za život na planeti. Ljudi ne beže u Kinu, nego u Nemačku, Kanadu, Švajcarsku.
Naravno, dolazi i deo sveta koji nije izašao iz mentaliteta srednjeg veka, pa onda pokušava da na zapad prenese svoje rigidne običaje i verska pravila.
Ali poenta multikulturalnosti nije: "Došao sam kod vas da pravite društvo po mojim pravilima". Poenta je živimo zajedno i poštujemo jedni druge.
Zato je narativ "Zapad propada, Kina raste" zapravo povratak u logiku srednjeg veka, kao da merimo čiji je veći.
Moderni svet ne funkcioniše više na tribalnim principima.
Što se Kine tiče, hajde malo realnosti:
Kina je fabrika sveta.
Ne destinacija iz snova.
Niko ne sanja:
"Jedva čekam da se preselim u Šendžen da radim 14 sati dnevno i ćutim."
Zapad je došao do tačke gde može da kaže:
"Razvili smo se, sad je vreme i da se živi."
Kina je u fazi:
"Mi smo mravinjak, samo rad, rad, rad, produktivnost!"
A produktivnost zbog čega?
Da pravimo gedžete sa zlatnim kvakama i toalet u sedištu auta da možeš da se iskenjaš i tuširaš dok voziš?
To je već bizarnost bez smisla.
Ukratko:
Zapad je civilizacija života.
Kina je civilizacija proizvodnje.
I zato ljudi biraju Zapad.
Koja druga statistika ti treba?