Amerika ili ne pitanje je sad

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bilo je dobro, videli smo se sa prijateljima i rodbinom. Imam osecaj kao da se nista nije promenilo otkada smo otisli. Ustvari mozda jeste, ali na gore. Vecina mojih prijatelja je tamo gde je i bila pre nego sto sam otisao, uglavnom su bez posla. Video sam da se Beograd gradi a da ostatak Srbije polako odumire.Napisacu vise za par dana...

Moja situacija:
19 godina. Zavrsenja srednja elektrotehnicka(tehnicar racunarstva), trenutno student u Austriji (i trenutno mi dozvoljavaju samo deutchkurs dok ne polozim trazene stepene). Imam tu studentsku vizu koja mi traje 1 godinu (do oktobra). Svidja mi se Austrija i stvarno ima mnogo mogucnosti, i za rad i za sve. Ali, imam jako puno problema (privatnih, familijarnih i problem sa jezikom-nikako da ga savladam) pa bih se odlucio za varijantu ili studiranja ili rada u USA. Sve sto mogu dobiti iz USA trenutno je garantno pismo od dalje rodbnie. Njihov sin tamo studira na faksu pravo. Ja bih se najradije odlucio za varijantu neke vise skole koja ce trajati recimo 2 godine, s tim da engleski jezik vec poprilicno znam(skoro pa idealno). Eh sad, citam ovde i ima sve i svasta...ali opet KAKO, koji su uslovi, i kakve su cijene skolovanja? I koliko odprilike kosta jedna avionska karta do Virginie? Moze li neko malo da me posavetuje oko ovoga? I sta konkretno trebam traziti po forumima, jer ima previse varijanti i mogucnosti i vrsti tih viza. Tesko se snalazim sam u svemu tome...

Evo i mene na ovoj temi. Jos citam polako od pocetka.
Ljudi moji, ja sam na prekretnici a ne znam sta da uradim. Imam 28 godina, profesor muzike , bez posla, zivim u bg, imam stan. Nikakvih izgleda za posao u struci nemam-radila 2 godine na zameni u skoli i to je to. Jedinica sam, samo majka, ja i pas. Ne znam da li da odem odavde. Razmisljam o LA zbog klime a i engleski mi je dosta dobar. Imam vec dosta godina a sa druge strane bolje i sada nego sa 40.
Znacilo bi mi da mi napisete koliko mi para treba za npr. godinu ne racunajuci posao. Imam sta da prodam da ponesem pare. Razmisljam o cuvanju dece, konobarisanju.. Ne znam vise. Jos citam temu pa ako je vec bilo ovakvih odgovora izvinjavam se. Naci cu ih. :)

Evo i mene na ovoj temi. Jos citam polako od pocetka.
Ljudi moji, ja sam na prekretnici a ne znam sta da uradim. Imam 28 godina, profesor muzike , bez posla, zivim u bg, imam stan. Nikakvih izgleda za posao u struci nemam-radila 2 godine na zameni u skoli i to je to. Jedinica sam, samo majka, ja i pas. Ne znam da li da odem odavde. Razmisljam o LA zbog klime a i engleski mi je dosta dobar. Imam vec dosta godina a sa druge strane bolje i sada nego sa 40.
Znacilo bi mi da mi napisete koliko mi para treba za npr. godinu ne racunajuci posao. Imam sta da prodam da ponesem pare. Razmisljam o cuvanju dece, konobarisanju.. Ne znam vise. Jos citam temu pa ako je vec bilo ovakvih odgovora izvinjavam se. Naci cu ih. :)

Oko 18-20k dolara za godinu da prosecno prezivis, 12-14k Eura, znaci samo osnovne potrebe. Mislim da nece biti problem da nadjes neki posao u pocetku. Da li otici ili ne, vecna dilema, zato je najbolje prvo da razmislis sta zelis da postignes odlaskom tamo, i sta ostavljas kuci, kad dobijes odgovor na ta dva pitanja, onda je lako dobiti savet.

18000-20000dolara za godinu stan i hrana? Samo da proverim.
Imam neke mislim realne zelje-poslic,krpice i da me niko ne maltretira. Ne zanosim se da cu biti zvezda, glumica i sl. Samo da zivim u dobroj klimi i da imam posao. Ne znam da li je to nerealno. Nemam muza, decu i ne planiram to.

Imam neke mislim realne zelje-poslic,krpice i da me niko ne maltretira. Ne zanosim se da cu biti zvezda, glumica i sl. Samo da zivim u dobroj klimi i da imam posao. Ne znam da li je to nerealno. Nemam muza, decu i ne planiram to. Ovde vise nemam cemu zaista da se nadam.

Imam neke mislim realne zelje-poslic,krpice i da me niko ne maltretira. Ne zanosim se da cu biti zvezda, glumica i sl. Samo da zivim u dobroj klimi i da imam posao. Ne znam da li je to nerealno. Nemam muza, decu i ne planiram to. Ovde vise nemam cemu zaista da se nadam.

Realno je 18000-20000$ za stan i hranu mada mnogo zavisi gde i kako zivis!! Moze dosta da odstupa od ove cifre.
Inace posao ces naci bez nekih problema za tipa 40.000$ godisnje bilo gde da si.

Problem je samo kako planiras da resis status?

Realno je 18000-20000$ za stan i hranu mada mnogo zavisi gde i kako zivis!! Moze dosta da odstupa od ove cifre.
Inace posao ces naci bez nekih problema za tipa 40.000$ godisnje bilo gde da si.

Pa sad da ce tek tako naci posao za 40 000 godisnje bez problema, bilo gde da je. Nece, nema sanse.

@Maldaneri
To sto si navela apsolutno je realno i ostvarljivo, kad udjes u USA... status se resava udajom na najlaksi nacin, pravom ili laznom :), to ti je najlaksa varijanta za US papire.

@ vrhunski - Druze, ne bih mnogo da protivrecim, ali bih da prenesem moje misljenje koje je malo drugcije od tvoga. 40.000 $ godisnje je velika lova, i takav posao nije lako naci - moras da dobro znas lokalne prilike ili imas jake veze - a posebno za nove doseljenike koji nemaju americku edukaciju (ovde se nista drugo skoro i ne racuna osim za IT strucnjake).

Nacionalni prosek je oko 23.000, znaci plata na koju mozes da racunas je oko 10 $ na sat.
Inace je tacno da zavisi od mesta do mesta. U Kaliforniji, na primer, sa takvom platom nemas sanse da si organizujes normalan zivot jer bi morala da zivis u jeftinom kraju gde je opasno biti jer se sav olos tamo naselio, a za skuplje ti treba vise para. :think:Ili da radis dva posla, sto gomila ljudi i radi, al onda nemas vremena ni zasta osim posla i spavanja....:( A tu je jos i auto, jer bez njega, kao da si bez noge, pa komunalije, klopa, nesto da obuces, pa i malo zabave... Nema sanse da se izvuces bez 30.000 godisnje minimum.

U Cikagu je mnogo lakse, jer je sve jeftinije ali i plate stoga mogu biti manje. Srbi imaju ogromnu zastupljenost u Cikagu tako da bi to mozda bilo najpametnije za pocetak.

Najbolje je naci posao u dobroj firmi dok si jos u Srbiji (ili gde vec), i onda traziti transfer...znam, za mnoge naucna fantastika...

Medjutim posebna je fantastika kako ces dobiti legalni status jer bez toga zaboravi, stvarno, nije vredno.

I jos nesto....Zvucis mi mnogo razocarano, "nemas nikoga i nemas nameru da trazis nikoga" zvuci zastrasujuce. Nisu svi ljudi isti kao ti sto su te povredili. Na svu srecu zivot te nece pitati da li hoces muza ili decu, nego ce se to samo desiti jednog dana, u pravom trenutku, mozda kada se najmanje nadas i sve ce tada izgledati drugacije!

Imam neke mislim realne zelje-poslic,krpice i da me niko ne maltretira. Ne zanosim se da cu biti zvezda, glumica i sl. Samo da zivim u dobroj klimi i da imam posao. Ne znam da li je to nerealno. Nemam muza, decu i ne planiram to.

Sa 1700 $ mesecno mozes skromno da prezivis.
Sa 2500 $ mozes da imas normalan gradjanski zivot.
Sa 3500 $ mozes da priustis bolji auto ili putovanja .
Sa 5000 $ mesecno mozes da imas opusten zivot.

Posto ti imas kapital najbolje ti je da platis neki koledz u Americi pa time resavas pitanje vize i onda imas sanse da dobijes tu platu 40000$ godisnje
sto izadje 2500$ mesecno neto. Ali ako vec imas normalan gradjanski zivot u Srbiji sto bi trosila vreme i energiju da dobijes nesto sto vec imas?

U redu je to i posao i novac i prijatna klima i nesto novo ali na kraju se sve svede na to: koliko si sretna .Gde ces biti srecnija?

Gde cu biti srecnija je stvarno pitanje. Mislim da kada covek ode iz ovakvog pakla negde usrecuju ga jako male stvari. Dobra klima, uredjen grad, lepa priroda, jeftina garderoba.. Meni bi to plus mir bilo dosta zaista.
Razmisljala sam o nekom faksu tamo ali bih radije upisala neku skolu za jezik i neku make up skolu od npr. 2 godine. Cene su pristojnije nego fakulteta a opet cu biti tamo sa papirima. Sto se tice nivoa skola tih nije mi mnogo vazno. Imam vec zavrsen drzavni fakultet na budzetu i time sam ispunila svoje ambicije za visokim obrazovanjem.
Mnogo vam hvala ljudi sto odgovarate! Bas mi to znaci.
Dakle neki okvirni plan bi mi bio da upisem te dve skolice i za te 2 godine bih imala novac bez posla ikakvog. Naravno-skromno ali pristojno. Razmisljam da bih i cuvala decu pa ako imate neke savete i za to bas bi mi znacilo. Profesor sam po struci i to mi je posao da se bakcem sa decicom. Pa eto i to bi moglo da se uklopi. Kakve su cene satnica za to? Imaju li ljudi da to placaju?

Gde cu biti srecnija je stvarno pitanje. Mislim da kada covek ode iz ovakvog pakla negde usrecuju ga jako male stvari. Dobra klima, uredjen grad, lepa priroda, jeftina garderoba.. Meni bi to plus mir bilo dosta zaista.
Razmisljala sam o nekom faksu tamo ali bih radije upisala neku skolu za jezik i neku make up skolu od npr. 2 godine. Cene su pristojnije nego fakulteta a opet cu biti tamo sa papirima. Sto se tice nivoa skola tih nije mi mnogo vazno. Imam vec zavrsen drzavni fakultet na budzetu i time sam ispunila svoje ambicije za visokim obrazovanjem.
Dakle neki okvirni plan bi mi bio da upisem te dve skolice i za te 2 godine bih imala novac bez posla ikakvog. Naravno-skromno ali pristojno. Razmisljam da bih i cuvala decu pa ako imate neke savete i za to bas bi mi znacilo. Profesor sam po struci i to mi je posao da se bakcem sa decicom. Pa eto i to bi moglo da se uklopi. Kakve su cene satnica za to? Imaju li ljudi da to placaju?

Ne znam ali tebi kao da 'status' nije nikakav problem a to ti je u sustini najveci problem. Znaci prvo kreni da vidis kako bi resila status pa kad to resis onda razmisljaj o svemu ostalom.
Znaci STATUS pre STANDARDA :) sto bi rekao Kostunica :D
Inace kada sam rekao 40.000$ godisnje to je 3333$ mesecno sto u proseku nasi ljudi koje sam ja upoznao tamo i imaju. Nije to ni malo nerealno. Doduse upoznao sam neke koji imaju i po 16.000$ mesecno a i neke koji imaju po 2000$ mesecno ali rekao sam neki prosek medju 'nasima' u US. Mada iskreno to verovatno zavisi i od lokacije u US.

Za cuvanje dece se placa solidno ali najbolje ti je da uzmes i da zavrsis neki koledz. Mozes to i uz pomoc stipendije tipa radis nesto par sati na koledzu kod njih a oni ti plate skolovanje + 1500$ za dzeparac i to se relativno lako nadje ako hoces da studiras.

Imam vec zavrsen drzavni fakultet na budzetu i time sam ispunila svoje ambicije za visokim obrazovanjem.

Pa o tome se i radi da treba da shvatis da nije u pitanju zelja za znanjem ili pamet nego da se radi o parama: ti njima calnes pare oni tebi papir
a na osnovu tog papira ide zaposlenje a na osnovu zaposlenja dozvola za stalni boravak. Pa jel znas kako izgleda koledz za medicinsku sestru?
Po ubrzanom kursu to ti je 2 godine (bez raspusta) da ides od ponedeljka do cetvrtka na koledz i tamo slusas casove od 7 do 13 sati .Ispiti su sa
pitanjima i ponudjenim odgovorima ABCD. Pa to samo totalni debil moze da ne zavrsi. Da li se to po bilo cemu razlikuje od srednje medicinske skole
u Evropi? Pa tesko , ali srednje skole se ne placaju a za ovo treba da pljunes 25000$ . Sve se u Americi vrti oko para i nema niceg drugog

Bolje prihvatiti cinjenice onakve kave jesu nego se praviti fin pa onda na kraju to sve platis mnogo mnogo skupo

u slicnoj sam situaciji kao ti, samo sto ja jos nisam zavrsila fakultet. i ja bih da odem, samo o tome razmisljam, ali prvo bih da zavrsim faks. jedna od stvari koja je mene prijatno iznenadila kada sam prosle godina bila u americi, a to je, da profesori muzike tamo mogu lepo da zive. pod lepo ne mislim na milione, vec na jedan pristojan zivot cak i u americi, da ne pominjem koliko je to dobar zivot u odnosu na srbiju. imam jednu drugaricu koja je u LA-ju vec nekoliko godina i drzi skolicu klavira za klince i super joj ide, ne zali se. znam i za jos nekoliko slucajeva koji drze casove i uglavnom im je dobro. mozes i da tezgaris, i tamo se to radi :) naravno, sve to ne moze da padne sa neba i odmah, mora da se cima, ali ako si sposobna i znas to da radis, sigurno neces ostati na ulici. mislim, ti ipak imas zanat u rukama, a to se uvek negde moze prodati. hocu da ti kazem da treba to da ti bude cilj, a ne cuvanje dece i šankerisanje. sad, ostaje ti "samo" da nadjes nacin kako da odes. ja ti savetujem, kao i ostali, da upises neke postdiplomske, ( sto je i moj plan) ako vec mozes da nadjes pare (ali ovaj deo mi pravi problem :)). to ti je "najpovoljnije" za dobijanje odredjenih papira i pruza mnogo vece sanse za ostanak nego neka prirucna skola sminkanja. sve ovo pod uslovom da te ne zanima nelegalni ostanak, tu ti ne mogu pomoci. mozda ako popi*dim pa resim i da je to bolje nego nista ovde, onda cemo pricati :D nije ilegala za svakog, to je jedino sto zasigurno znam.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back