Alojzije Stepinac

Smatrate li Stepinca za zlocinca?

• Da

• Ne

• Mozda

• Nemam misljenje

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Glupe li teme...

Ne bih se usudio dati konačnu procenu, ali mi se čini da tvoj komentar ni po čemu nije pametniji od uvodnog saopštenja na temi. Štaviše, uvodni post daje nam makar tri informacije, a tvoj samo jednu. Uvodničar pita diskutante šta misle o Alojziju Stepincu i time nas informiše šta ga zanima. Zatim, on odaje svoj izrazito negativan stečeni stav o Stepincu, kao i poslovično negativni folklorni stereotip o katolicizmu. ;) Pored ovoga, da se pretpostaviti da uvodničar očekuje diskusiju sa iznošenjem argumentacije negativne po Stepinca.

Što bi rekli, nema glupih pitanja. :mrgreen:

Poslednja izmena:
kažem da provociraš bez potrebe, ..... numizmatičaru.

jer ako se u povijest razumiješ kao u numizmatiku ( a što smo imali prilike čuti i vidjeti), ovo što sljedi je par stranica pljuvanja bez smisla i potrebe.

provociranje bez potrebe?

par stranica pljuvanja bez smisla i potrebe?

o cemu ti to matija?...ne odgovara opisu ''blazenog''....pa vala imate tih nakarada kroz istoriju koliko volite...pocni od drzavnih praznika...tako je to kad se nacija stvara na silu...

:roll:

Kao sto rece Mrkalj, tema vec postoji.... a na njoj je receno vise nego dovoljno...upravo zato tvoji komentari nisu jasni, s obzirom kako se predstavljas ovde...ili je to realno samo predstava, jer tako nesto u Hrvata ne postoji...hehe

http://forum.krstarica.com/threads/306149

Poslednja izmena:
Sugestija: samo zalěpiti za postojeću temu o Stěpincu. http://forum.krstarica.com/threads/306149

Алојзије Степинац у писму папи Пију XII у писму од 18. маја 1943. године наводи да је У НДХ покрштено око 250.000 православних Срба. Покрштавање је вршено насилно, јер многи Срби нису имали избора, могли су или да буду покрштени или да буду убијени. Доста их је, чак, побијено и после покрштавања

Ovaj argument neki koriste kao opravdanje Stepinca, da je sa pokrštavanjem spasio toliko Srba jer bi inače bili od ustaša i Pavelića svi pobijeni.

To je napomenuo i Papa Ivan Pavle II, kad ga je proglasio za sveca tj. po hrvatski za blaženega.

Sa tim aktom je, po mišljenju Pape, Stepinac napravio 3 krupnje stvari:

1.Spasio je 250.000 Srba sigurne smrti ili progona.
2.Preveo je 250.000 pravoslavaca u katoličku vjeru i tako povećao broj vjernika katolika.
3. Spasio je tako i svoj život.

Sugestija: samo zalěpiti za postojeću temu o Stěpincu. http://forum.krstarica.com/threads/306149
Zahvaljujem na lepom predlogu, spojeno je.

kolega ljuba miljković, imaš li što reći o ovim komentarima?
Pitao si me u prvom licu, tako ću i da odgovorim: vokabular koji uvodničar i neke kolege koriste ne priliči ozbiljnoj intelektualnoj raspravi, pa ma o kakvom zločincu da se radi.

Jer, takav način izražavanja ne samo da više govori o onome ko piše nego o onome o kome se piše, već u velikoj meri odvraća pažnju od suštine, pa i od namere, a uvodničar novootvorene teme je očigledno hteo da se diskutuje o zločinačkom delovanju Stepinčevom.

Nema ozbiljnosti, niti će bilo ko da poveruje u bilo kakvu argumentaciju koja potvrdjuje Stepinčeve zločine, ako se upotrebljavaju sintagme i reči: protuva katolicka, đubre, boli ga jaje, ustaski smrad...

Srećom, kolega Mrkalj je, bar u ovom trenutku, svojim predlozima i konstruktivnošću u porukama, spasao priču od katanca.

Prema tome, molim da se u nastavku priče ponašamo kako dolikuje nama, a ne kako priliči onome o kome se piše.

Jača je i optužba i pokuda kada se zabeleži biranim rečima.

Sta mislite o ovoj protuvi katolickoj ?

Ostavi katolike na miru, a casti Stepinca koliko god hoces... Ne samo da vrijedjas veliku vecinu hriscanskih denominacija, rimokatolike u globalu (katolik je ustaljena i pogresna definicija) nego na jedan krajnje blentav nacin (sto ocekivati od turbo Srbende?) pljujes na samog sebe, svoju vjeru i Crkvu jer ako si pravoslavac onda si automatski i katolik... :mrgreen:

Na kraju krajeva, ako se stvarno ne mozes kontrolisati da ne pljucnes istovremeno i po rimokatolicima, onda napisi barem pravilnu definiciju vjernika Rimokatolicke crkve...

Гласао сам да, јер нема бољег избора. По мом мишљењу требало је поставити и опцију " Светац"
У ком случају бих опет гласао ДА јер је за католике, а посебно за Ватикан, био заслужан због положаја за дело које је потпомагао, превођење залуталих овчица на прави Римокатолички пут спасења. Али за оне који су морали поћи на тај пут и оне побијене који нису хтели поћи, он је зликовац, можда не по приватном опхођењу где је показао мало и самилости, него по службеном, која је наређења морао извршавати или се жртвовати као онај Немац. Онда би био Хришћански светац, а овако је само римокатолички.

provociranje bez potrebe?

par stranica pljuvanja bez smisla i potrebe?

o cemu ti to matija?...ne odgovara opisu ''blazenog''....pa vala imate tih nakarada kroz istoriju koliko volite...pocni od drzavnih praznika...tako je to kad se nacija stvara na silu...

:roll:

Koča, gle, ti i ja se nismo x puta složili u nekim stvarima, niti ne moramo, ali ne možeš mi reći da postavljanje ove teme uz jednu već postojeću sa istim sadržajem (a pogotovo sa ovih pet riječi kako je to Jovke postavio) ne znači ništa nego pokušaj da dobije na svojoj umišljenoj važnosti.

Kao sto rece Mrkalj, tema vec postoji.... a na njoj je receno vise nego dovoljno...upravo zato tvoji komentari nisu jasni, s obzirom kako se predstavljas ovde...ili je to realno samo predstava, jer tako nesto u Hrvata ne postoji...hehe

i opet bez potrebe nešto predpostavljaš.
Ja sam ovdje nekoliko puta rekao jasno i glasno da Ustaše nisu ništa nego najveća sramota mog naroda.
Međutim, ovdje je riječ o komentiranju osobe koja je imala svoj život kako prije 41-ve tako nakon 45-te....

I da ne misliš da bih ga branio za ono za što ga se ne može braniti.... jer neću.

I na kraju, Stepinac nije svetac, nego blaženik, a to je velika razlika i nije isto kao što neki misle.
A blaženim nije proglašen zato što je sudjelovao u progonima Srba za vrijeme NDH kao što neki ovdje žele reći, nego zato što je nakon rata ostao u svojoj vjeri i nije želio otcijepiti katoličku crkvu u Hrvata od Vatikana, za što je suđen i tijekom izvršenja kazne umro - vjerovatno otrovan.

Pitao si me u prvom licu, tako ću i da odgovorim...

oprosti ako misliš da nije bilo prigodno, mislio sam da to na forumu nije bitno, ali nisam imao druge namjere nego biti direktan...

Prema tome, molim da se u nastavku priče ponašamo kako dolikuje nama, a ne kako priliči onome o kome se piše.

Jača je i optužba i pokuda kada se zabeleži biranim rečima.

Optužba i obrana su najjače kada se baziraju na istini.
Nikakve birane riječi neće laž učiniti istinom.

Jer, takav način izražavanja ne samo da više govori o onome ko piše nego o onome o kome se piše,

Nema ozbiljnosti, niti će bilo ko da poveruje u bilo kakvu argumentaciju koja potvrdjuje Stepinčeve zločine, ako se upotrebljavaju sintagme i reči: protuva katolicka, đubre, boli ga jaje, ustaski smrad....

Tačno tako.
Kad sve ovo posmatram onako neutralno, nema jasnih argumenata, da je bio zločinac.
Ocjene su jednostrane i hvale kontraargumenti.

Ja da ih znam, postavio bi ih.
Moj jedini argument kontra je taj, da se mi ne čini logično sledeće:

Ako je radio takve zločine, kako da nije ubijen, osuđen, ....
Kako je mogao biti proglašen za sveca? Znači da za ovo gore navedeno ima dosta kontraargumenata ali ih nismo još pročitali. Kako može zločinac biti proglašen za sveca-blaženoga????????
Ne- to nije moguće.

Tačno tako.
Kad sve ovo posmatram onako neutralno, nema jasnih argumenata, da je bio zločinac.
Ocjene su jednostrane i hvale kontraargumenti.

Ja da ih znam, postavio bi ih.
Moj jedini argument kontra je taj, da se mi ne čini logično sledeće:

Kako je mogao biti proglašen za sveca? Znači da za ovo gore navedeno ima dosta kontraargumenata ali ih nismo još pročitali. Kako može zločinac biti proglašen za sveca-blaženoga????????
Ne- to nije moguće.

Kod katolika je sve moguce odmah da ti kazem ;)

Niti si sve osmotrio, niti si neutralan.

Ne- to nije moguće.

Kakvo je ovo mentalno srаnje?

Главни идеолог геноцида над Србима била је управо РКЦ, и то не првенствено хрватски клер, него онај из "централе".
Као што је, уосталом, и папа Пије 12. био "Хитлеров папа".
(Нисмо га ми Срби тако назвали).

Колико је јак утицај РКЦ види се и по томе што Тито није смео Степинца дати осудити на смрт, па заправо чак ни на праву робију.

Tako je.

Poslednja izmena:
London, Vašington -- Poseta pape Benedikta XVI grobu Alojzija Stepinca izazvala brojne kritike u stranim medijima zbog uloge nekadašnjeg hrvatskog kardinala u ustaškom režimu.

Američka agencija AP navodi da je “Stepinac podržavao ustaše čija je okrutnost bila tako ekstremna da su uspeli da šokiraju i nacističke gazde".

"Papa je u pravu kada proklinje zločinačke ustaške vojne snage, ali nije u pravu kada odaje priznanje jednom od njihovih zagovarača", citira AP Elana Steniberga iz Američkog udruženja žrtava holokausta.

Steniberg, koji je ujedno i počasni direktor Svetskog jevrejskog kongresa, kritikovao je što je papa posetio grobnicu Alojzija Stepinca, gde je održao molitvu, ukazujući da je proglašavanje Stepinca blaženim bilo kontroverzno jer su ostale optužbe Srba i Jevreja da je simpatizirao ustaški režim.

Austrijska novinska agencija APA i švajcarski mediji podsetili su, povodom posete pape, na masovna ubistva ustaškog režima tokom Drugog svetskog rata, posebno navodeći ulogu zapovednika Ante Pavelića, koji je vladao, kako ističu mediji, uz asistenciju Vatikana.

Tako APA podseća da je Pavelić, nakon Drugog svetskog rata, pobegao zahvaljujući pomoći Vatikana.

APA naglašava da se dokazi o sumnjivoj ulozi Stepinca mogu naći u dokumentaciji iz Drugog svetskog rata - i to ne iz arhive kasnijih komunističkih vlasti, već iz nemačkih i italijanskih arhiva - i dodaje da je bilo i franjevaca u ustaškim uniformama koji su zapovedali logorima srmti, kao u slučaju Miroslava Filipovića iz Jasenovca, koji je svojeručno ubijao.

Glavnokomandujući italijanskom vojskom Mario Roata, kao i austrijski oficiri Aleksander Ler i Edmund Glez-Horstenau bili su šokirani neopisivim sadističkim metodama koje su ustaše koristile protiv Srba, Jevreja i Roma.

APA podseća da “Enciklopedija Britanika” navodi da je stravičnost masakra nad Srbima nadmašilo samo masovno uništenje poljskih Jevreja u nacističkoj Nemačkoj.

Vatikan je, kako ističe APA, bio detaljno informisan o događanjima u Hrvatskoj, a tokom vladavine ustaša uništeno je oko 300 pravoslavnih crkava, a 128 sveštenika zlostavljano i ubijeno.

Izveštaji o brutalnosti ustaških zločinaca protiv zatvorenika, uz direktno učešće katoličkih sveštenika, do detalja su dokumentovani da bi mogli biti dovedeni u pitanje, podvlači agencija.

I britanski javni servis BBC naveo je u svom izveštaju iz Zagreba da je papa posetio grob “kontroverznog kardinala iz Drugog svetskog rata”.

http://www.b92.rs/info/vesti/index.p...&nav_id=516962

Папа није добродошао у Србији!

Нови број часописа Двери српске, посвећен НДХрватској, који се данас појавио на свим киосцима у Србији, Републици Српској и Црној Гори као поклон Двери поводом посете папе Загребу, доноси неколико политичких новости првога реда.

http://www.dverisrpske.com/sr-CS/za-dveri/obradovic-bosko/papa-nije-dobrodosao-u-srbiji.php

Back