Пресретач
Buduća legenda
- Poruka
- 36.527
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Алојзије Степинац је изјавио лојалност усташком режиму Анта Павелића, слао медаљончиће, привеске, брошуре на Источни фронт припадницима хрватске легије, позивао католичку омладину на пружање отпору НОП-у Југославије, заузима се код папе за опстанак НДХ-а, вршио насилно покатоличавање инокатолика, са знањем примио од усташа злато и друге драгоцености у количини од 36 сандука, а које је опљачкано од жртава режима Независне Државе Хрватске ...
Алојзије Степинац је два пута предлаган за израелско признање Праведник међу народима и оба пута је одбијен!
Ne znam koliko je on neposredno ucestvovao u zlocinima, negdje sam cak citala kako je tajno spasavao Jevreje, ali kako je opce poznato da je u javnosti bio uz ustase i da su katolicki svecenici aktivno ucestvovali u ubijanjima Srba, Jevreja, komunista definitivno ga vidim kao zlu osobu.
Stepinac je ustasa od glave do pete. Svakog petka je bio na rucku kod Pavelica sa Krlezom, podrzavao je NDH-a, koliko je katolickih svestinka klalo Srbe ( pr. komandan logora Jasenovac fra Majstorovic-Filipovic), jako ih je stitio. Slucaj je jasan Stepinac je zlocinac, ali mu je tito postedeo zivot zbog dobijanja poena sa zapada.
A zasto je onda postedeo zivot Milosu Ljubu ?
Kako komentarisete odluku pape da Stepinca proglasi blazenim i to sto danas u crkvama po Hrvatskoj Stepinac postaje kult?Da li svi ti ljudi slepo veruju odlukama vrha crkve, veruju u Stepincevu nevinost ili pak na indirektan nacin slave i klanjaju se zlocinu? Kako je moguce da njegov kult raste i pored svih insinuacija o njegovom podrzavanju najsurovijih zlocina?
![]()
Ovo je sarkofag Stepinca u jednoj katedrali u Hrvatskoji a odlivak njegove posmrtne maske nalazi se u svakoj crkvi pa i u Srbiji.
Bilo bi zanimljivo saznati koliko su oni koji danas od Stepinca pokusavaju napraviti zrtvu ili sveca,ubedjeni u istinitost i iskrenost svojih namera, a koliko je Stepinac njima znacajna karta u politickoj bitci koju vode i cija bi diskreditacija znacila porazno po ugled katolicke crkve.Oni koji ga brane mozda su svesni cinjenice da ukoliko ostane da je Stepinac zlocinac da bi to uticalo na mnoge katolike da bar delimicno okrenu ledja crkvi koja je otvoreno podrzavala zlocine.
Jeste, ali je papa ipak bio hitlerov a ne musolinijev covek to jest hitler je bio taj koji se pitao za sve,jedino ako su se nadali da će se uticaj germana smanjiti a vaskrsnuti novo sveto rimsko carstvo sa Rimom kao centrom a ne Berlinom.
Pravi uzrok Stepinčeve PRIRODNE smrti su problemiЧим је на власт 1990. године дошла партија председника Фрање Туђмана, домаћа Католичка црква у њој је пронашла савезника, а тиме су се обновиле и шпекулације о насилној смрти кардинала Степинца.
Суђење и читав процес против Степинца проглашен је монтираним процесом против хрватског народа и римокатоличке цркве од стране комуниста. Долази до издавања великог броја књига и публицистичких дела о Степинцу.
Почело је да се прича да су надбискупа, тачно 1.864 дана тровали чајем од олеандра иако је обдукција после Степинчеве смрти 1960. године показала да је надбискуп умро од последица тешке упале бубрега. 1993. године је направљена нова обдукција и довела до наводно фрапантних открића. Један од најморбиднијих навода је гласина да приликом друге аутопсије у телу није било срца.
Тражени су многи детаљи из живота да би се личност Алојзија Степинца уздигла на пиједесталу мученика вере.
Појавиле су се и приче како је Степинац учествовао у спашавању Јевреја од Холокауста.
И поред објективне одговорности за злочине у Другом светском рату папа Јован Павле II га је 1998. године прогласио “блажеником”, што је први корак ка проглашењу за свеца.
Шта рећи за такву цркву сем фуј.
Sad možemo da raspravljamo da li je čin masovnog pokrštavanja bolji od čina masovnog ubijanja koje bi zadesilo te Srbe ali se u oba slučaja radi o zločinačkoj nameri.
E sad, pitanje je kako je to bilo.
U školi sam učio- kao i svi- da je bilo ili-ili.
No, ako se pogledaju povijesni izvori, čini se:
* ustaše su pobili niz Srba po selima a da im nisu dali ni "šansu"
da se prekrste. Da je bila kauzalna veza- pobij nešto, a ostale, kad su u
strahu, prekrsti kao opciju spašavanja glave- to bi imalo smisla.
No, nisam kvalificiran i nisam to proučavao u toj mjeri da bih znao odgovor.
Mislim d aje najbolja i relevantna studija Krište, http://www.isp.hr/index.php?option=com_content&task=view&id=69&Itemid=38
http://www.isp.hr/index.php?option=...tegory&id=22&Itemid=47&limit=20&limitstart=20
* glede Stepinca, on mi ne izgleda ni jedno ni drugo, što mu se prišiva.
Nije bio nikakv vampir ni krvožedni zločinac (srpska priča), ali ni mučenik
ili svetac (hrvatska). Meni on izgleda kao oportunist u praksi, ali ipak čovjek
koji je bio uvjereni katolik, skoro srednjovjekovnog tipa. Htio je hrvatsku državu i
bio svjestan da od Pavelića ništa jer su saveznici jači, a i da takav režim
nema perspektive. Da je bio samo oportunist- ne bi mu ustaše ubili brata.
Za prekrštavanja rekoh da mi više izgledaju kao srednjovjekovna prisila
u cilju homogenizacije- sl. primjerima sudbine unijata u SSSRu ili Rumunjskoj-
a neka "humana" sekundarna opcija (iako ni to ne bih isključio).
Iako sve to s ove udaljenosti izgleda neobično. Ustaše zabranili ćirilicu- sada
u Srbiji muku muče da ju nekako sačuvaju, u slobodi.
Imali projekt prekrštavanja- Srbi u Hrvatskoj ne mare za pravoslavlje ni pola posto, više
ih ima- koje znam- u baptistima i ostalim subotarima.
Anyway- kontroverzna i zanimljiva tema.
Svrha ove teme nije nikakav napad na katolicku crkvu niti je plod sovinizma. Srpska i hrvatska strana imaju svoj stav o ovom hrvatskom nadbiskupu koji se , naravno ,ostro suprostavlja jedan drugom. Srbi ga krive za podrzavanje ustaskih zlocina i masovno pokrstavanje nekatolickog stanovnistva a Hrvati danas tvrde da je on samo zeleo da pokrstavanjem spasiti sto vise ljudi. Papa Jovan Pavle II ga je 1998.proglasio blazenim.