Pa meni je jasno. Ali papa je bio vec u losoj mentalnoj formi. A ko zna kolko su ga neke vladike popadali da uzme stepinca kao blazenika-
To je ipak veliki pritisak. A hrvati su verni katolici (a ne hrscani po najvecem delom slicno srbima).
Kod stepinca mi i ne smeta sto je bio clan NDH, nego sto se kasnije nije pokajao.
A zivim u Austriji i svasta sam procitao o Velimirovicu i njegovim izjavama. Tako da mozda gresim dusu na coveku.
To svasta sto si cuo o vladici Velimirovicu je ratna, nedicevska i ljoticevska propaganda...
po meni neumesno je svako poredjenje vladike Nikolaja Velimirovica i Stepinca...
Ne bi bilo lose otvoriti posebnu temu....U emigraciji se vladika Nikolaj predstavlja kao ''ljoticev covek'', ''nedicev covek'', iako je prema svim dokumentima jasno da je bio Drazin...Sto se tice drugog dela price, cinjenice su ono sto je napisao Slaven - celog rata zatvaran, pod prismotrom, zatocenik logora Dahau, i time se stavlja tacka na crveno-ustasku propagandu, koja naravno ima potrebu da Stepinca, ili oupste hrvatsko svestenstvo u II sv.rata, u onom obliku kakvo je bilo, trazi i na drugoj strani....no prica je ista kao sa ustasama i cetnicima...
U 1941. godini Hrvati su izdali našu vojsku i čitave divizije predali Nemcima. Posle toga Pavelićevi Hrvati poklali su 700.000 Srba, ljudi, žena i dece na najsvirepiji način. Pavelićevi Hrvati znaju šta ih čeka, a isto tako i katolička crkva koja je predvodila u ubijanju Srba.1
Ovu ideju, o najvećoj odgovornosti hrvatske katoličke crkve, u naše vreme najbolje je obradio italijanski istoričar specijalizovan za Vatikan, Marko Aurelio, u dvema knjigama:
"Nadbiskup genocida" (odnosi se na Alojzija Stepinca, prvog čoveka katoličke crkve u Hrvatskoj) i "Bog je s nama".
Prema Aureliju, nemački, italijanski i britanski izvori slažu se da su do kraja rata Hrvati ubili između 750.000 i milion Srba, kao i praktično sve Jevreje i Rome koje su uhvatili. Aurelio je svojoj knjizi dao naslov "Nadbiskup genocida (monsinjor Stepinac, Vatikan i ustaška diktatura u Hrvatskoj, 1941-1945)", naglašavajući ulogu katoličke crkve u ovom velikom zločinu.
1 AVII, ČA, K-279, reg. br. 6/1.