- Poruka
- 17.625
Учили смо лажи у школама, Готи су исто што и антички Гети, а то је исто што и Трачани, доцније познати и као Sclauones (Срби).
Dr Mitic je to razvalio. Mislim da se moze smatrati najvecim strucnjakom za gotski period u svijetu.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Учили смо лажи у школама, Готи су исто што и антички Гети, а то је исто што и Трачани, доцније познати и као Sclauones (Срби).
Od ove knjige o Gotima, Mitic da se oslovljava sa dr Mitic!
Nije, ali sam naletio na tumačenja koja tvrde da ih je Iraklije lično pozvao. U DAI piše samo da im je dozvolio.Pa procitaj sam. Da si procitao znao bi da to ne pise.
Nije, ali sam naletio na tumačenja koja tvrde da ih je Iraklije lično pozvao. U DAI piše samo da im je dozvolio.
Po mom mišljenju, nijedna ni druga tvrdnja mi nije logična.
Ponovo, zašto bi im dozvolio da se nasele u blizini drugog najvećeg grada u carstvu, gdje su bila okolna slovenska plemena koja su im do skoro pravila probleme. To je teritorija daleko od granice, a navodno su Srbi odgovarali Irakliju, jer je mogao da ih naseli na teritoriju opustošenu avarskim osvajanjima, a plus su mu čuvali granicu. Tako da se ovo ne poklapa. Nema smisla zašto bi ih Porfirogenit naselio tu.Nije stvar tumacenja. Fino pise, kada su dva brata nasljedili oca u vladanju Srbijom. Dakle Srbija vec postoji.
Jedan od njih je sa pola naroda je trazio zastitu Car Iraklija. on ih je primio, i dao im da nasele provinciju Solun.
Dakle ne pise da ih je romejski Car pozvao. Pise da su oni trazili zastitu. On ih primio. I onda im dao, a ne dozvolio.
Nije ni stvar logicnosti ovde jer su stvari ciste ko suza u tekstu. Pitanje je dosljednosti sa drugim izvorima. Nemamo druge izvore, i dakle to je to.
Ako se nadje nesto sto je nedosljedno ovome, onda mozemo diskutovati. Ali nema nista nedosljedno, postoji oblast Srbija kod Soluna. Znamo da su i to vrijeme Romeji imali vojnu prisutnost u Beogradu, imali su ili vojnog poslanika ili nekog svog vazala. Moglo se otici tamo i traziti i pregovarati sa Romejima.
Ponovo, zašto bi im dozvolio da se nasele u blizini drugog najvećeg grada u carstvu,
Zašto ih odma nije naselio po Raškoj, već po Solunu, iako mu je naseljavanje Srba oko Soluna bilo i više nego kontraproduktivno.
Ostrogoti su poraženi u 6.vijeku od Vizantije, stoga ih nema na našem podnevlju tada.Ne pise u DAI, ne pise zasto ih je primio na zahtjev i zasto im je dao. To ne pise.
Tvoje pitanje je vise iz nerazumjevanja gotskog perioda i ne shvatanja da je Dalmacija vec pod Gotima od 375. godine, ne vlada Carigrad kod nas. A ovo je navodno oko 600. godine. Tako da ako shvatas stvari znas da Romeji nemaju kontrolu nad Dalmacijom o Pomoravlljem.
Ti mozda dolazis sa klasicnog stanovista da je sve Romejsko Carstvo i zasto bi im on to dao, da oni vladaju, Ne, ne radi se o tome, oni vec vladaju, Srbi.
Ostrogoti su poraženi u 6.vijeku od Vizantije, stoga ih nema na našem podnevlju tada.
Takođe, to ne daje odgovor na moje pitanje.
Sad već mislim da mitomanišeš.Nisu kod nas porazeni. Porazeni su u Raveni.
Kod nas se gotski rat u vrijeme Justinijana ne vodi za Kraljevinu Dalmaciju, to je pod Gotima i ostaje pod Gotima. Borba je za Split.
U borbama za Split u pocetku ucestvuje Mundus Gepid is Beograda kao saveznik Justinijana, ali je ubijen. Nakon toga nema rimske vojske na terenu, dolaze brodovima preka Draca za Split da ga "oslobode."
I tako zavrsava prica, opsada traje. Uzgred, Vidigoj iz Ravene je pozvao Srbe iz Panonije u opsadu Splita. Dakle Srbima iz Panonije je on Car, kao sto im je Teodorik bio Car i rodjen kod njih u Panoniji. I epilog kod Prokopija je da je tako ostalo, grad pod opsadom.
I u DAI saznajemo da jedna grupa tih Srba iz Panonije dolazi u Solun.
Sad već mislim da mitomanišeš.
Da li neko ima racionalan odgovor?Ono što me zanima kod DAI-a, jeste to da li se na osnovu Porfirogenitovog pisanja može zaključiti da je Iraklije pozvao Srbe da se nasele na Balkan? Ono što mi je nelogično jeste zašto je Iraklije baš pozvao Srbe da se dosele na Balkan, pored toliko naroda u Evropi? Zašto su mu uopšte trebali Srbi, kad je imao već masu Slovena na svojoj teritoriji, koji su mu do skoro pravili probleme sa Avarima. Mogao je njih da naseli u opustele predjele, da mu čuvaju granicu, a ne da zove neke Srbe iz Bele Srbije? Ako su mu trebali da čuvaju granicu, zašto ih onda od početka nije naselio po kasnijoj Raškoj i Bosni, nego ih je vukao do Soluna, koji je bio daleko od vizantijske granice. A plus su u blizini Soluna bila okolna slovenska plemena. Takav potez Iraklija nema smisla.
Da li neko ima racionalan odgovor?
Niko nije rekao da je priča dobra i ubedljiva.Ono što me zanima kod DAI-a, jeste to da li se na osnovu Porfirogenitovog pisanja može zaključiti da je Iraklije pozvao Srbe da se nasele na Balkan? Ono što mi je nelogično jeste zašto je Iraklije baš pozvao Srbe da se dosele na Balkan, pored toliko naroda u Evropi? Zašto su mu uopšte trebali Srbi, kad je imao već masu Slovena na svojoj teritoriji, koji su mu do skoro pravili probleme sa Avarima. Mogao je njih da naseli u opustele predjele, da mu čuvaju granicu, a ne da zove neke Srbe iz Bele Srbije? Ako su mu trebali da čuvaju granicu, zašto ih onda od početka nije naselio po kasnijoj Raškoj i Bosni, nego ih je vukao do Soluna, koji je bio daleko od vizantijske granice. A plus su u blizini Soluna bila okolna slovenska plemena. Takav potez Iraklija nema smisla.
Čvoroviće...imamo Mitice, i Sargice i Slavene i Tudjmane i Corovice i raznorazne budalastine koje kolaju eterom.
Ako je isto onda se to zove istina.
Da li neko ima racionalan odgovor?
Tu postoje dve mogućnosti tj. sva različita tumačenja:
1) Klasično lažno pozivanje. Autoritet se stvara pozivom. Ako čitaš rimske izvore, možeš videti da oni isto kao u Amerikanci danas, samo dolaze na poziv i radi intervencije negde. Nigde nisu osvajači. Ne mislim ovde da je Porfirogenit to izmislio, već da piše u izvoru koji je koristio, a izvor predstavnik carske ideologije čiji je cilj da uspostavi autoritet. Jerbo, stvara se utisak involviranja carske vlasti. Eliminiše se kontekst ius gladi. Srbi i Hrvati ne dolaze kao osvajači; dakle, zemlja nije njihova, već je milošću božjom ustupljena od strane romejskog cara. To implicira da oni nešto duguju caru, kao i da se taj poziv može uskratiti, a Srbi koji su protiv cara Romeja imaju status pobunjenika protiv zakonite vlasti.
2) Stvarnu poziv, koji neki hipotetišu, a kojim bi bila rasterećena franačka granica tj. Limes sorabicus kako je kasnije poznata u izvorima. Po toj tezi, Iraklije i kralj Dagobert I su sarađivali i Iraklije pronašao odličan način kako da obuzda Slovene. Pozivom jednog srodnog plemena, koje bi u ime cara zavelo red u anarhiji koja je nastupila u Dalmaciji, prepunoj raznih malenih slovenskih državica, i to sa krajnjim ciljem obnove Romejskog carstva. I na taj način obe strane su rešile svoje probleme; i Franci i Grci.
Meni je logičnije da su Srbi i Hrvati zajedno sa ostalim Slovenima upali u Vizantiju, učestvovali u opsadi Soluna, Carigrada,... Pa da su, zbog Dabarske prijetnje, ispostavili odnos sa carem i naselili se u Srbiju.