Албански имам ухапшен због позива на џихад

Eric Draven

Veoma poznat
Poruka
13.290
Албанска полиција ухапсила локалног имама у Драчу под оптужбом да је подстицао џихад. Артан Кристо је раније повезиван са Ал Каидом.

Истрага о Артану Кристу, познатом и под именом Мухамед Абдулах, почела је још у јулу, када је полиција почела да истражује да ли у порукама овог имама, објављеним на његовом Интернет сајту, има елемената кривичног дела, наводи се у саопштењу албанског тужилаштва.
Артан Кристо
kristo.jpg

Кристо је осумњичен да је "отворено позивао и пропагирао терористичке акције". Кристо је од 2002. године радио за фондацију Ел Харамаин, али је та организација, због наводних веза са Ал Каидом забрањена две године касније.

Имам из Драча, пре неколико година, повезиван је и са убиством најутицајнијег верског вође у Албанији, умереног Салиха Тиварија, али полиција није успела да докаже да је Кристо учествовао у том злочину.

Радикални ислам је код Албанаца био прилично непознат до пре десетак година, када су у Албанију, северну Македонију и на Косово дошле исламске хуманитарне организације, чије су активности довеле до појаве вехабија, присталица најконзервативније линије међу муслиманским верницима.

Последњих година, међутим, из арапских држава вратио се велики број младих имама, чијим је доласком дошло до озбиљних промена у структури тамошњих верника, мада амерички Стејт департмент, у неколико последњих извештаја, наводи да је успех радикалних исламиста у регрутовању Албанаца "ограничен".

Ипак, нови талас верника изазвао је и борбу за превласт у албанској Исламској заједници.

Албанија је, средином деведесетих година, покренула опсежну акцију против исламских организација за које се сумњало да одржавају везе са Ал Каидом, а акције тајне полиције у сарадњи са америчком Централном обавештајном агенцијом, појачане су после напада на Њујорк и Вашингтон 2001. године.
http://www.rts.rs/page/stories/ci/s...бански+имам+ухапшен+због+позива+на+џихад.html

Budimo i dalje dobre komsije,i pruzimo im prst,da bi nam odgrizli citavu ruku!
 
Opet siptar ne razume da mislim na jedan odredjen period u istoriji 20 veka!
Ali nema veze,jos uvek nije kasno da ode u neku vecernju skolju!

ja mislim da oni dole treba da nastave tamo gde su stali 1965., malo da segaju drva, ugalj da nose,

ovako ispade da ih je nicim zaradjeni standard iz bivse juge pokvario, iznesose demokratiju, evropu i nato na los glas
 

Back
Top