Албанци нису Илири

Naravno da sam pročitao , daj mi izvor odakle si preuzela da je Arberi nastao metatezom reči Rabana, Čak ni K.Burović to ne tvrdi .
Slobodno napiši gde si to pročitala .

Можеш у сваком озбиљном раду да нађеш то. Препоручујем сајт Растко
Ево Александра Ломе, несаломивог рационалисте.

lomabitnoraban.gif

А сматрам за реално сагледавање порекла Арбанаса/Арнаута/Шћипетара важним следеће чињенице, цитиране овде директно из рада Б.Храбака:

S obzirom na poznatu razliku između severnih i južnih Arbanasa odmah se postavilo pitanje da li su preci Gega i Toska pripadali istom etničkom stablu.
Ruski konzul Jastrebov, dobar poznavalac Arbanasa, smatrao je da se pravi arbanaški tip može naći u plemenskoj strukturi severne Albanije (Rač, Pulat, Nikaj, Merturi), jer svi oni koji sada govore arbanaški nisu po poreklu Arbanasi, nego su to poslovenjeni ili romanizovani Dardanci, Tribali, Skordisci i drugi; pravi Arbanas je sitan i mršav i imao je u sebi nečeg feničanskog ili ciganskog.[26]
Arbanasi severno od reke Škumbe su brahicefali a južno od reke dolihocefali, dakle biološki različiti tipovi.[27]
http://www.rastko.rs/rastko-al/zbornik1990/bhrabak-sirenje_l.php

Сад је ред на тебе да даш изворе које Арбан(он) цитирају као Арбери, као и изворе који одређују име Арбери као национално име Шћипетара којим сами себе одређују.

Poslednja izmena:
Видех Деретићеву књигу Срби и Албанци, не знам шта тамо пише... А мој бураз од стрица има теорију да оба имена потичу од Сарбан, само је код једних изостављено прво А, а код других С.

lomabitnoraban.gif

А сматрам за реално сагледавање порекла Арбанаса/Арнаута/Шћипетара важним следеће чињенице, цитиране овде директно из рада Б.Храбака:

S obzirom na poznatu razliku između severnih i južnih Arbanasa odmah se postavilo pitanje da li su preci Gega i Toska pripadali istom etničkom stablu.
Ruski konzul Jastrebov, dobar poznavalac Arbanasa, smatrao je da se pravi arbanaški tip može naći u plemenskoj strukturi severne Albanije (Rač, Pulat, Nikaj, Merturi), jer svi oni koji sada govore arbanaški nisu po poreklu Arbanasi, nego su to poslovenjeni ili romanizovani Dardanci, Tribali, Skordisci i drugi; pravi Arbanas je sitan i mršav i imao je u sebi nečeg feničanskog ili ciganskog.[26]
Arbanasi severno od reke Škumbe su brahicefali a južno od reke dolihocefali, dakle biološki različiti tipovi.[27]

Сад је ред на тебе да даш изворе које Арбан(он) цитирају као Арбери, као и изворе који одређују име Арбери као национално име Шћипетара којим сами себе одређују.

Pa Arberi(a) je isto što i Arban(on) , samo što je reč o albanskoj transkripciji :
http://www.srpskijezickiatelje.com/pravopis:transkripcija-sa-albanskog-jezika ( naslov " Drugi posebni oblici" druga stavka )
http://en.wikipedia.org/wiki/Principality_of_Arbanon ("The Principality of Arbanon or Albanon (Albanian: Arbër or Arbëria, Greek: Ἄρβανον")

Ako si već čitala Lomu zašto si onda pominjala plaćenike ?

Poslednja izmena:
Pa Arberi(a) je isto što i Arban(on) , samo što je reč o albanskoj transkripciji :
http://www.srpskijezickiatelje.com/pravopis:transkripcija-sa-albanskog-jezika ( naslov " Drugi posebni oblici" druga stavka )

Sitna ali bitna razlika iz druge stavke @drugih posebnih oblika@
Када је ARBËRI презиме, са ненаглашеним -I, онда је у одређеном виду мушког рода, и преноси се као Арбери.
Ако се под ARBËRIA подразумева средњовековна држава са простора данашње Албаније, боље је користити устаљени назив Арбанон него транскрибовати са албанског лика — или, ако је то потребно, користити оновремени, средњовековни српски назив

Neki izvor da je Arbanas naziv kojim stanovnici Šćipetarije odredjuju sami sebe?

Видех Деретићеву књигу Срби и Албанци, не знам шта тамо пише... А мој бураз од стрица има теорију да оба имена потичу од Сарбан, само је код једних изостављено прво А, а код других С.

Sigurno malo šta pametno...

mislim,da u istrazivanju o albancima,nikako netreba uzimati u obzir "istrazivanja" kako albanskih tako i srpskih istoricara......

Stariji srpski istoričari su prihvatali u potpunosti albansku propagandu i ilirsku tezu ili se time nisu ni bavili nešto posebno... ovi noviji nadriistoričari (da ih tako nazovem) forsiraju neke priče o kavkaskom porijeklu, pa o nekom Đorđu Manijaku koji je šatro doveo Arbanase sa Sicilije (ili već odakle) u 9. ili 10. vijeku...

Najlogičnija teorija je ona da su Arbanasi jednim dijelom porijeklom od neromanizovanih (ili poluromanizovanih) prastanovnika iz istočnog dijela Balkana i to negdje iz unutrašnjosti (možda planinski dijelovi današnje Bugarske) i kasnije izmješani sa Vlasima (Armanima, Cincarima) i Slovenima (tj. Srbima i srodnim plemenima), a jezik je neka čudna mješavina svega i svačega...

Stariji srpski istoričari su prihvatali u potpunosti albansku propagandu i ilirsku tezu ili se time nisu ni bavili nešto posebno... ovi noviji nadriistoričari (da ih tako nazovem) forsiraju neke priče o kavkaskom porijeklu, pa o nekom Đorđu Manijaku koji je šatro doveo Arbanase sa Sicilije (ili već odakle) u 9. ili 10. vijeku...

Najlogičnija teorija je ona da su Arbanasi jednim dijelom porijeklom od neromanizovanih (ili poluromanizovanih) prastanovnika iz istočnog dijela Balkana i to negdje iz unutrašnjosti (možda planinski dijelovi današnje Bugarske) i kasnije izmješani sa Vlasima (Armanima, Cincarima) i Slovenima (tj. Srbima i srodnim plemenima), a jezik je neka čudna mješavina svega i svačega...

Hajde, neka bude da sam kvaziistoričar.
Slažem se da je većina starosedelačkog porekla, kao,uostalom i kod ostalih Balkanskih naroda.
Ali, čini mi se izvesnim da je bar jedno pleme došlo iz Kavkaske Albanije.
Iamo više istorijskih momenata kada je se ova migracija mogla odigrati. npr migracija azijskih Sarmata (imamo i evropske), migracija Bugara, koji su stigli do južnih delova Albaije i migracija Pečenjeza. Ukoliko je reč o jednoj od poznijuh migracija mogli su doneti i simbol preuzet od Međana (crni dvoglavi orao). U svim slugajevima ovim slučajevim stanovnihtvo je prešlo preko tih, Kavkaskih oblasti, i stiglo do ovih prostora.
Na temi genetička genealogija, skrenuta je pažnja na prisustvo netipične, za ovaj prostor, J2b haplogrupe.
Sa druge strane u ranoj fazi Rima imo jake etničke veze prostora južne italije i Albanije, pa mi se čini da u okiru ovoga treba posmatrati širenje E1b1 hg (generalno, ne samo u Albaniji).

Sitna ali bitna razlika iz druge stavke @drugih posebnih oblika@

Neki izvor da je Arbanas naziv kojim stanovnici Šćipetarije odredjuju sami sebe?

Ne znam šta ti tu nije jasno ? Sajt čiji sam link postavio daje savete kao prevoditi albanske izraze na srpski . U tom smislu savetuju da se izraz ARBËRIA koji koriste Albanci za svoju srednjevekovnu državu ne transkribuje na srpski već da se koristi naziv Arbanon ili onovremeni sednjevekovni srpski izraz Raban.

Nego ode priča na nebitna naklapanja čime sam sam doprineo iako mi nije bila namera. Da se vratim na suštinu.

Ovo podvučeno nije baš tačno. Oni koji su se bavili ovim pitanjem od srpskih istoričara uglavnom su bili zagovornici tračke ili tračko dačke hipoteze. Da pomenem samo Ivana Popovića čija je rasprava sa Ećremom Ćabejom postala legendarna.
U vezi porekla Albanaca danas postoje dve relevantne hipoteze . Jedna je Ilirska a druga tračko - dačka (više varijanti) . Teorija o pelaškom poreklu kao i teorija o kavkaskom poreklu neozbiljne su i nikada nisu zavređivale pažnju ozbiljnih istoričara zapravo lingvista.

Hajde, neka bude da sam kvaziistoričar.
Slažem se da je većina starosedelačkog porekla, kao,uostalom i kod ostalih Balkanskih naroda.
Ali, čini mi se izvesnim da je bar jedno pleme došlo iz Kavkaske Albanije.
Iamo više istorijskih momenata kada je se ova migracija mogla odigrati. npr migracija azijskih Sarmata (imamo i evropske), migracija Bugara, koji su stigli do južnih delova Albaije i migracija Pečenjeza. Ukoliko je reč o jednoj od poznijuh migracija mogli su doneti i simbol preuzet od Međana (crni dvoglavi orao). U svim slugajevima ovim slučajevim stanovnihtvo je prešlo preko tih, Kavkaskih oblasti, i stiglo do ovih prostora.
Na temi genetička genealogija, skrenuta je pažnja na prisustvo netipične, za ovaj prostor, J2b haplogrupe.
Sa druge strane u ranoj fazi Rima imo jake etničke veze prostora južne italije i Albanije, pa mi se čini da u okiru ovoga treba posmatrati širenje E1b1 hg (generalno, ne samo u Albaniji).
Auu Ahile ala si ovo lupio!

lomabitnoraban.gif

srebrena,ovom teorijom,ni srbi iz crne gore ili like,nikako ne pdgovaraju po fizickom izgledu ili tradiciji srbima iz pcinjskg i toplickog kraja (ne naseljenim posle 1878) pa p tome,neki od te dve grupe,nisu srbi

Ne znam šta ti tu nije jasno ? Sajt čiji sam link postavio daje savete kao prevoditi albanske izraze na srpski . U tom smislu savetuju da se izraz ARBËRIA koji koriste Albanci za svoju srednjevekovnu državu ne transkribuje na srpski već da se koristi naziv Arbanon ili onovremeni sednjevekovni srpski izraz Raban.

Nego ode priča na nebitna naklapanja čime sam sam doprineo iako mi nije bila namera. Da se vratim na suštinu.

Ovo podvučeno nije baš tačno. Oni koji su se bavili ovim pitanjem od srpskih istoričara uglavnom su bili zagovornici tračke ili tračko dačke hipoteze. Da pomenem samo Ivana Popovića čija je rasprava sa Ećremom Ćabejom postala legendarna.
U vezi porekla Albanaca danas postoje dve relevantne hipoteze . Jedna je Ilirska a druga tračko - dačka (više varijanti) . Teorija o pelaškom poreklu kao i teorija o kavkaskom poreklu neozbiljne su i nikada nisu zavređivale pažnju ozbiljnih istoričara zapravo lingvista.
Ja sam mislio na režimske komunističke istoričare tipa Branko Petranović... i u političkom pa i u običnom životu Kosmeta je i sa srpske strane često govoreno kako su Albanci potomci Ilira, pa je onda krenuo njihov bum davanja imena tipa Baton, Iljir, Teuta itd...

Za ovog Ivana Popovića nisam nikad čuo, je li on istoričar?

Hebiga ja sam laik i za istoriju, a za lingvistiku posebno, ali znam da je današnji albanski sa svoja dva dijalekta satem IE jezik (kao i slovenski jezici npr.), a ilirski je valjda bio kentum kao i starogrčki npr. ...

Poslednja izmena:
Auu Ahile ala si ovo lupio!

,ja s nisam nikada nesto extra mnogo bavio njima,nisam im posebno proucavao istoriju,uvek sam ih,a i sad,smatrao neinteresantnim,i mislim da se od njih nista nije moglo nauciti,ali,sam u jednom periodu zivota,nazalost neveselom 1998-1999 bio dole,i video te ljude,nismo mnogo stupali u kontakt ili pricali,ali sam im video fizionomije,cuo imena,jezik,ponasanje itd

sa sam na osnovu toga zakljucio....a malo koristeci logiku i istoriju,naravno,koju nisu pisali udbini i sigurimijevi istoricari

njih ima mnogo plavih,ima ih plavookih,to je za mene bilo veliko iznenadjenje,jer sam ocekivao da vidim ******e ljude sa konjskim glavama,ima i takvih,dosao sam do ideje,da se do tih degeneratizacija,da ih tako,nazovem,doslo,iz istog razloga iz kojeg su i englezi takvi lepotani...a to je nemesanje sa drugim genetikama,vec vrtenje u krug kroz mnogo godina....
imena su ili muslimanska ili ilirska..postoje albanska imena,poput teuta,valbona,dreton,skeljzen itd...koja nisu muslimanska,a verovatno su poreklom odavnina....recimo,njihova teorija o skadru na bojani,je da je grad zidala carica teuta...njihova...nasa je da su ga zidali mrnjavcevici te uzidali jednu snaju unutra,da bolje drzi noseci zid...

Jezik je slican Rumunskom....samim tim mi govori,da su slicni (a i jesu i fizicki i po ponasanju,cigani i jedni i drugi,stim sto su ovi planinski tipovi pa su malo drcniji i khurcevitiji) a rumuni su starosedeoci

sta sam zakljucio,onako,opet kazem,amaterski...mislim,da oni jesu starosedeoci,ali ne ti iliri,koji su ziveli od slovenije do kraja bugarske,vec pelazgi....to je stari narod,koji je ziveo na trenu severne grcke...kosova,crne gore i dobrim delom mezije,rimske provincije,mislim da su deo tih ilira

po dolasku slovena,i uopste nase expanzije i osvajanja po vizantiji,po grckoj i dalje...oni od slovena beze u planine,kriju se...verovatno,kao i svako to stanovnistvo iz romanskog perida,nisu bili agresivni,te su morali da beze pred najezdom,mozda cak i kelta...ko zna koga,ali ja veujem slovena i avara koji su potiskivali vizantiju na jug..te su morali da beze i da se isejavaju,jer je verovatno koriscen isti sistem kao i 1999

odlae u negostoljubive planine.....tamoprave gradove i sedista......tamo zive.nesto ko crnogorci na cetinju u vreme turaka,nije da nisu turci hteli ili mogli da ih maknu odatle,vec nisu mogli da se popnu do tamo,tako je ja mislim bilo i sa njima
tu krece to zatvoreno mesanje i izolacija.....tek po formiranj srpske drzave,pod dusanom,kao ozbiljnim vladarem,oni krecu po meni,da se spustaju,ponajvise zarad pase stoke i trgovine u niziju

po dolasku turaka,i sloma srpske drzave,oni se potpuno oslobadjaju i u sve vecem broju dolaze u niziju...kosovo,makedoniju i crnu goru (sev.grcku)....u crnoj gori se cak i fizicki mesju sa nekim pogranicnim plemenima.....zbog olaksica,primaju islam....i postaju lojalni turcima,koji im pomazu da se nasele sirom srbije,ponajvise jer su im se pokazali kao lojalni i dobre zanatlije...tako su osnovali grad planu u srbiji...plana je inace njihovo prezime i naseljavali ceo toplicko-pcinjsk region,odakle su pobegli 1878

na kosovu su u velikom broju,i po slomu turske drzave,dobijaju sansu da dobiju svoju drzavu.....albanija je formirana bez ikakih problema,jer je to zaista mesto gde su ziveli na kraju,ali,oni su hteli i ksovo...austrija ih,cisto iz inata srbiji,podrzava...od 1913 pa do 1999 traju njihove stalne i konstantne pobune u kojima traze veliku albaniju,za koju misle da im pripada kao starosedeocima...opet pak,sloveni tu takodje zive,te nedaju da ti planovi prodju...tako su stvoreni konflikti medj srbima i njima,iz istog razloga kao i sa hrvatima,stvaraje nacionalne drzave i borbe za teritoriju

Ja sam mislio na režimske komunističke istoričare tipa Branko Petranović... i u političkom pa i u običnom životu Kosmeta je i sa srpske strane često govoreno kako su Albanci potomci Ilira, pa je onda krenuo njihov bum davanja imena tipa Baton, Iljir, Teuta itd...

Za ovog Ivana Popovića nisam nikad čuo, je li on istoričar?

Hebiga ja sam laik i za istoriju, a za lingvistiku posebno, ali znam da je današnji albanski sa svoja dva dijalekta satem IE jezik (kao i slovenski jezici npr.), a ilirski je valjda bio kentum kao i starogrčki npr. ...

Ma pusti Petranovića , koliko znam on je pisao samo o savremanoj istoriji , možda se negde dotakao porekla Albanaca.
Popović je lingvista, nemam ni jedan njegov rad u vezi Albanaca ali ga pominje Loma u radu koje je Srebrena pomenula a Tandorini ceo rad postavio ovde

Ma pusti Petranovića , koliko znam on je pisao samo o savremanoj istoriji , možda se negde dotakao porekla Albanaca.
Popović je lingvista, nemam ni jedan njegov rad u vezi Albanaca ali ga pominje Loma u radu koje je Srebrena pomenula a Tandorini ceo rad postavio ovde

Pa i pretpostavio sam da je lingvista čim nisam čuo za njega...
@Ljuta mamba
Pelazgi su stari legendarni balkanski starosjedilački narod koji je nestao još u antici... reći da su Albanci nastali od Pelazga je ravno reći da su Srbi nastali od Atlantiđana ili Trojanaca...

Lingvistika a i genetika kažu da su Albanci mješovitog porijekla i (vjerovatno) jednim dijelom porijeklom sa istoka Balkana...

A imena tipa Teuta, Baton, Dreton, isl. nisu albanska tradicionalna imena nego nastaju pod uticajem velikoalbanske propagande i plana stvaranja Velike Iljirije, Prizrenske lige itd... tih imena nema prije početka 20. vijeka... btw ovo su helenizovana imena i mi nemamo pojma kako su ona originalno zvučala...

,njih ima mnogo plavih,ima ih plavookih,to je za mene bilo veliko iznenadjenje,jer sam ocekivao da vidim ******e ljude sa konjskim glavama,ima i takvih,dosao sam do ideje,da se do tih degeneratizacija,da ih tako,nazovem,doslo,iz istog razloga iz kojeg su i englezi takvi lepotani...a to je nemesanje sa drugim genetikama,vec vrtenje u krug kroz mnogo godina....
imena su ili muslimanska ili ilirska..postoje albanska imena,poput teuta,valbona,dreton,skeljzen itd...koja nisu muslimanska,a verovatno su poreklom odavnina....

Kad smo već kod lupanja...
Ovde možeš videti da su Albanci jedna genetska mešavina, kao, uostalom i svi narodi. Struktura slična drugim narodima u regionu, sa izuuetkom specifičnih J2 i R1b hg, koje su, izgleda najzastupljenije u regionu Kavkaza.
Boldovano, Nisam primetio da Skeljzena ima još negde na Balkanu, a lako je dokazivo da masa toponima ima isti koren kao i u rimsko vreme. Dakle ove reči nisu sa Balkana (Tetua jeste, ali ima još nekih drugih koja nisu).

Poslednja izmena:
http://en.wikipedia.org/wiki/Principality_of_Arbanon ("The Principality of Arbanon or Albanon (Albanian: Arbër or Arbëria, Greek: Ἄρβανον")

Naravno da sam pročitao , daj mi izvor odakle si preuzela da je Arberi nastao metatezom reči Rabana, Čak ni K.Burović to ne tvrdi .
Slobodno napiši gde si to pročitala .

Ne znam šta ti tu nije jasno ? Sajt čiji sam link postavio daje savete kao prevoditi albanske izraze na srpski . U tom smislu savetuju da se izraz ARBËRIA koji koriste Albanci za svoju srednjevekovnu državu ne transkribuje na srpski već da se koristi naziv Arbanon ili onovremeni sednjevekovni srpski izraz Raban. .

Hehe:mrgreen:, kakav nacin da izbegnes da uvidis i priznas javno da nisi u pravu.
Govorio si da je Arberi naziv za narod< onda si citirao kao dokaz svog stava link u kome nisi shvatio da je oblik Arberi prezime, a teorijski bi Arberia . termin koji se nije koristio u ono vreme niti sada..mogao biti prevod imena teritorije Raban. Pa kad sam ti ja objasnila, ti se opet pravis pametan...pitas mene sta tu nije jasno.
Verujem da je vecina shvatila odmah, osim tebe koji si sam sebe opovrgao

Posle svega, red je da kazes znas li koji je albanski naziv sa albance ?
I odakle ti tvrdnja da je Arberi naziv koji sami scipetari koriste za sebe?
Bar jedna referenca koja bi ublazila tvoju osionost?

Zanimljive su ove Srebrenine observacije ako tako nastavi možda otkrijemo neku posebnu zoološku vrstu.
Posle dve strane ove teme, zaista sam na pragu otkrica nove vrste : tebe.

Poslednja izmena:
Hehe:mrgreen:, kakav nacin da izbegnes da uvidis i priznas javno da nisi u pravu.
Govorio si da je Arberi naziv za narod< onda si citirao kao dokaz svog stava link u kome nisi shvatio da je oblik Arberi prezime, a teorijski bi Arberia . termin koji se nije koristio u ono vreme niti sada..mogao biti prevod imena teritorije Raban. Pa kad sam ti ja objasnila, ti se opet pravis pametan...pitas mene sta tu nije jasno.
Verujem da je vecina shvatila odmah, osim tebe koji si sam sebe opovrgao

Posle svega, red je da kazes znas li koji je albanski naziv sa albance ?
I odakle ti tvrdnja da je Arberi naziv koji sami scipetari koriste za sebe?
Bar jedna referenca koja bi ublazila tvoju osionost?

.

U bre Sreberena teška si ko tuč. Lepo ljudi napisali : " Ако се под ARBËRIA подразумева средњовековна држава са простора данашње Албаније, боље је користити устаљени назив Арбанон . . . . itd", a ti uporno tvrdiš da je samo prezime . Jeste i prezime ali i srednjevekovna država Kneževina Arbëria ili Arbërit.

A evo linkova koji govore o Kneževini Arbëria ili Arbërit;

http://www.arberia.org/2011/12/mireserdhet-ne-arberiaorg.html
zatim:
http://sq.wikipedia.org/wiki/Principata_e_Arbrit

zatim:

11ay6pj.jpg

Grupa autora (urednik dr Radovan Smardžić), Enciklopedijski leksikon "Mozaik znanja" - Istorija, strana 40, Interpres Beograd 1970.

478px-Principality_of_Arbër_(11th-12th_century_AD).png

Zatim za srednjevekovno ime Arber za Albance pozvaću se baš na istog čoveka na koga si se ti pozvala i čiji si ti link dala :hahaha: ;

I samo srednjevekovno etničko ime Albanaca - ARBËN / ARBËR jeste keltsko. Po tom imenu - ALBANCI-ALBANEZI - dan-danas ih ceo svet naziva. U XVIII veku, pošto su se većina muslimanizirali, oni će napustiti to ime i počeće da se nazivaju SHQYPTARË = "sinovi orla", pod uticajem muslimanizama i turskih okupatora: koji su se na svom jeziku nazivali isto tako - OSMANLIJE = "sinovi orla".

ili

Henrik Barić kaže da su staro ime ARBËN/ARBËR pradedovi Albanaca uzeli od starih stanovnika njihovih novih oblasti, koji, sa svoje strane, ime ALBAN su nasledili "od starog stanovništva neindoevropskog", koje je tu živelo pre dolaska Albanaca, čime se ja (u mojoj citiranoj studiji "Ko su Albanoi?") nisam složio, za što sam naveo i moje argumente.

ili

Akademik prof. dr Gustav Vajgand ne samo što nam izlaže 12 argumenata u prilog njegove teze (da Albanci nisu Iliri), već i kontestira pretendiranja onih naučnika, koji su pre njega podržavali hipotezu o ilirskom poreklu Albanaca. Tako i on, kao prof. dr Herman Hirt, ne nalazi ubedljivim argumenat što Albanci danas žive u oblastima gde su nekada živela ilirska plemena, jer narodi su često menjali svoje mesto boravka. Kako se zna, Albanci drže ovaj " argumenat " za njihovo najveće svedočanstvo njihovog ilirskoh porekla. Akademik Vajgand isto tako ne priznaje ni "argumenat", kojim se pretendira da se neki toponimi, kao DELMACIA, ULCINJ, i dr. objašnjavaju posredstvom albanskog jezika. Štaviše, i staro etničko ime ARBËN/ARBËR on misli da su Albanci pozajmili od Rimljana i Grka.
U vezi sa ovim poslednjim sigurno nema pravo, jer su to ime Albanci pozajmili od keltskog plemena ALBANOI, kako sam to izložio . . . . . . .

izvor; http://forum.krstarica.com/showthre...I-ZA-ILIRE?p=11314242&viewfull=1#post11314242

Ne možeš sad reći da je akademik Prof. dr Kaplan Burović, nepouzdan, sama si se pozvala na njega.

Evo još jedan izvor :

Arbëri, its medieval endonym: "Land of the Albanians" in Albanian, presumably from the same source as above by way of rhotacism. An Arbanitai were mentioned in Attaliates's History as subjects of the Duke of Dyrrachium, near modern Durrës.[16]
Arnavutluk, its Ottoman Turkish name: "Land of the Albanians", a metathesis from Byzantine Greek Arbanitai and the Turkish locative suffix -lik or -luk.[21]
Shqipëri, its modern endonym: "Land of the Understanding", from the Albanian adverb shqip, "understanding each other".[22][23] A popular pseudoetymology ("Land of the Eagles") erroneously derives it instead from shqiponje ("eagle")
izvor; http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_country-name_etymologies

Posle dve strane ove teme, zaista sam na pragu otkrica nove vrste : tebe.

Dobro je , bar smo nešto otkrili .

Poslednja izmena:
dobro je da se iznose saznanja i predpostavke, ali argumenti su odlucujuci.

Pitanja povezana sa genetikom, lingvistikom,.... kulturoloskim odlikama, mogu da se odnose na sve narode Balkana, i sire.

Do 1043 godine, na Balkanu nije bilo ni jednog jedinog "Shkipitara" (Albanca).

Ako neko raspolaze sa nekom konkretnom "informatsijom" da nije tako, dobro je da je iznese.

Opštepoznata činjenica je da albanski dvoglavi crni orao potiče od Đurđa Kastriota Skenderbega, a kao i dvoglavi orlovi srednjevijekovnih srpskih vladara vuče porijeklo od vizantijskog dvoglavog orla... Kakvi te Međani spopali?! To je narod veoma srodan antičkim Persijancima i nema nikakve direktne veze njih i modernih balkanskih naroda... eto zato sam rekao da si lupio...

Back