Quantcast

Албанци нису Илири

Istocni Vetar

Domaćin
Poruka
4.571
Проф. Др Каплан Буровић , балканалог, албанолог, однедавно је широј српској јавности познат не само по животној голготи коју је претрпео у албанским казаматима за време Енвер-хоџиног режима, већ и по доследној, запањјуће неустрашивој борби, да знањем и пером светској, европској јавности докаже порекло и историју косметске голготе, која, какао сам каже, не траје од јуче. Био је недавно у српској престоници, посетивши и неке информативне куће. Повод су четири нове књиге од 96, колико их је до сада написао. Каже да је у Швајцарској, где живи, захваљујући подршци својих колега историчара, успео за кратко време да изнедри нова дела.


„Издавачка кућа „ Балкан” у Женеви две нове књиге објавила је на енглеском и албанском, а преостале на српском језику..На енглеском је изашла књига „ Јачи од смрти ” која је заправо збирка мојих судија , теза и чланака о актуелним проблемима у Албанији, уз критички однос према садашњој албанској политичкој врхушци, која је, према мом мишљењу, не разликује пуно од злогласног режима Енвер-хоџе, барем када је у питању однос , став, прека косметском питању и Србији, уопште..Ту је и моја студија по којој доказујем да Албанци нису Илири, а такав јој је и наслов” каже за наш лист проф. др Каплан Буровић.Ваше друго дело посвећено је итсоријском сагледавању порекла албанског народа у којем тврдите да они нису аутохтони?


„ Аутор сам бројних теза по којој Албанци нису ни аутохтони, нити су илирског порекла.Написао је на десетине стручних књига, преведених на шест светских језика.Разуме се да све има своју цену, па и ово моје трагање за истином.Нисам добродошао у Албанију, мада помало охрабрује чињеница, да се у том смислу, све више буди савест појединих академика и историчара у тој држави, који ме подржавају.Нажалост они су малобројни, али постоје!Скренуо бих пажњу и на још једну чињеницу.Када сам пре неколико година написао књигу сличног садржаја албанска Акедемија наука се званичо огласила, поручивши да је истина то што пишем, али да они прво морају да узму Космет!! Апсурд и лицемерје!.Албанци нису аутохтони народ, нису ни илирског порекла, нити су, какао неки заговорници тврде ,Пелазги.То све аргументовано, кроз историјску призму објашњавам у другој књизи „ Ко су Албанци”.Што пре се суоче са истином, а и оно који подржавају шиптарск сепаратизам, биће боље и за једне и за друге.У противном, Балкану као регији у којој увек тињају неки сукоби, не пише се добро. Ту је и књига „ Тамо на Косову”.Објавио сам и студију „ Косово је неупоредиво”. Албанци на Косову нису мештани, они су дошљаци после турске окупације. Косово су Срби подигли из жара и пепела раног средњег века и учинили од ње моћну државу да, кад су Енглези јели прстима, Срби су употребљавали кашике и виљушке. Срби су својом крвљу бранили Косово од отоманске империје. Албанци су на Косовском боју били на страни Турака. Србе веже за Косово све, Албанце баш ништа, сем њихове тежње да створе Велику Албанију.Треба знати да добар део Албанаца нису Албанци, већ муслиманизирани Срби, па и припадници других народа. Кад би се од Албанаца одбили ови, Албанци не би били на Косову ни 25дсто становништва.Унутар данашње Албаније налазе се покрајине (ниста мање од Косова!), које су настањене неалбанским становништвом, који су ту мештани, на своме, настањени пре доласка Албанаца, па су и везани за те области као Срби за Косово и Метохију. Сличне регије постоје и по другим земљама у свету.Годинама сте изучавали своје породично стабло, знате да сте пореклом Србин из Боке Которске, из угледне племићке породице. Тврдите да су се Буровићи, у зависности од историјских околности временом католичили, прелазили у ислам, или остајали православци. То пише у вашој врло опширној књизи„ Порекло Буровића”.


„ Трагајући за пореклом Албанаца, бранећи тезу да су Срби од памтивека на просторима Косова и Метохије, и да су им корени, и у данашњој Албанији, логично је да сам се бавио и сопственим пореклом.Буровићи се помињу у неким списима још у 13. веку у Рисну. Три века касније један од Буровића из Херцег Новог примио је ислам и одселио за Херцеговину.У истом столећу неки су постали католици.Зна се да су у 18. веку поједине фамилије Буровића биле православне. До пре неколико година био сам муслиман, јер тако су моји преци у давна времена одлучили.Али, понекад је потребно много храбрости да се човек суочи са истином, па и да је призна.Ја сам то показао својим опредељењем, повратком у изворно православље.Наравно, да и то има своју, високу цену!

Објасните!

„Муслиманска вера је међу нама учинила оно што није успела да учини и међу осталим народима Балкана и света. У целом човечанству чињеница је да се муслиманиирани нису одрекли своје националности. То су уцинили само муслиманизирани Срби. Да ли су за то само они криви?! Зар нису криви и православни Срби, који и дан данас неће да прихвате муслиманизираног Србина за брата?! О овом проблему ја сам већ објавио студију, у књизи„ Матриризирано Косово” која је објављена прошле године. Истина је да муслиманизирани Србин лако диже руку на брата православца, али и православни Србин лако диже руку на муслиманизираног Србина. Код православног Србина имамо и ову појаву: неће да прихвати за брата ни оног муслиманизираног Србина који је порекао муслиманску веру и чак доказао на делу да је већи Србин и од православног Србина.Понекад то осетим и на сопственој кожи.Све су то наше несреће”


Оцените садашње прилике на Балкану.
„Сувише је болно говорити о томе.Пре годину дана сам то већ негде рекао. Косово и Метохија су акупирана територија.Ваша држава, српски народ су раздробљени, распарчани и унесрећени. Балкан је спаљен, од времена недавних ратова на прострорима бившие СФРЈ , бомбардовања Србије, па и саме косметске голготе, и то је, према мом дубоком уверењу, ако се којим чудом, кормило историје не преокрене- увод у Трећи светски рат”


Куда води све ово што се дешава на Космету од самопреоглашења, има ли за КИМ наде?
„Требало би предузети конкретне мере и то одлучно, за повратак Косова и Метохије својој матичној Србији. Било што било, Косово ће се кад тад, вратити Србији. Излаз из ове врло тешке и озбиљне ситуације је обраћање научној истини о Косову и Албанцима, који тамо живе. Са овом истином треба да се суоче, пре свега, Шиптари, а затим и сви они који подржавају њихов сепаратизам. Кад се буду суочили са истином и сами ће Албанци Косова цедирати, одустаће од екстремистичких претензија. И добар део човечанства индоктриниран је неистином, фалсификованом историјом ”.


Универзитет Њујорка превео је на енглески неке ваше тезе о албанским коренима, па су их чак и објавили.

„Ондашњи неки историчари сложили су се са мојим тезама, прихватили су да Албанци нису аутохтони ни у самој Албанији, камоли на Косову, схватили сусу да су Албанци дошли на Балкан, па и у самој Албанији после Словена. Године 548. нове ере Словени су увелико ушли у Durrachium (Драч,). Албанци су тада били у Румунији, на обронцима Карпата и Бескида. Оно што је од велике важности, са мојим албанолошким тезама , сложили су се и многи албански научници, па и њихов највећи албанолог - академик проф. др Екрем Сабеј и уважени историчар Ардиан Вехби. Албанизирање Срба се наставило посебно кад су Албанци изашли из Мата и распрострли се у пољу Драча, средином 11. века. До 16. века они су успели да између река Дрим на Северу, реке Црни Дрим на западу и Скумбини на југу чине већину становништва, али и дан-данас у тој зони има Срба који се одупиру аланизацији”.

Биљана Живковић
 

korali

Primećen član
Banovan
Poruka
685
Naravno da nisu,Ne postoje istoriski fakti za postojanje Albanaca prije 11 st.
Nema arheoloških indicija isto
Po strukturi albanski jezik nema nikakvih sličnosti sa ilirskim,
.....
Samo oni mogu da čarobno povežu,Ilire,Dardance,albance,gege ,toske u jedno .
Ne postoji nit jedan jedini dokaz za povezanost sa ilirima,
Poznati italijanski balkanolog, akademik prof. dr Đulijano Bonfante :


"Trački (i dačanski) jezik bio je bez ijedne sumnje SATEM jezik... dok
je ilirski (sa mesapskim) bio skoro sigurno KENTUM .Sada, albanski jezik je bez
sumnje supstancijalno jedan SATEM jezik, kako to pokazuju mnoge forme,
sasvim jasne...
Sledstveno, treba da prihvatimo naučnu argumenaciju da su ilirski i
albanski dva različita jezika i, kao posledica toga da su Iliri i
Albanci isto tako dva različita naroda

Nijedan od poznatih antičkih toponima prostora, gde danas žive Albanci,
nema etimologiju iz albanskog jezika. Svi su oni sa stranom, nealbanskom
etimologijom, što su nam dokazali svetski naučnici.

Da su Albanci živeli stalno u današnjoj Albaniji, onda nasleđena imena
mesta od starih vremena treba da imaju fonetski razvoj albanskog jezika.
Ona taj razvoj nemaju. Da bi dokazao ovu svoju tezu, uzima u
naučnu analizu nekoliko značajnih toponima Albanije, kao što su Tomor,
Shkumbin, Durrës, Vlorë, Pojan, Devoll i dr.

Argumenat KENTUM-SATEM je jako važan i naučno nepobitan. On nam sasvim
jasno i nedvosmisleno dokazuje da albanski jezik nije ni upravni
nastavak ilirskog jezika - ilirski . Ovaj
argument isključuje svaku dalju diskusiju za ilirsko poreklo albanskog
jezika i Albanaca, čineći to naučno nemogućim.

Nemački akademik, prof. dr Gustav Vajgand kaže:

Nijedan od poznatih antičkih toponima prostora, gde danas žive Albanci,
nema etimologiju iz albanskog jezika. Svi su oni sa stranom, nealbanskom
etimologijom"Latinski toponimi Albanije nemaju onaj fonetski oblik,
koji bi trebalo da imaju, da su Albanci živeli stalno na današnjim
njihovim oblastima.
Da su Albanci živeli stalno u današnjoj Albaniji, onda nasleđena imena mesta od starih vremena treba da imaju fonetski razvoj albanskog jezika.
Ona taj razvoj nemaju.

"Da Albanci nisu živeli stalno u ovim oblastima", kaže on, "vidi se
otvoreno od imena mesta koja imaju slovenski karakter. Najviša planina
Srednje Albanije ima ilirsko ime Tòmaros ili Tomàros. Fonetski, ovaj
toponim treba da bude na albanskom jeziku Tomër ili Tëmar.
Slovenski karakter toponima Albanije dokazuje ne samo da Albanci nisu
živeli od davnina tu, na tim prostorima, u njihovim današnjim oblastima
Albanije, već da su oni u te oblasti stigli posle Slovena, Srba,
Makedonaca i Crnogoraca.
 

Istocni Vetar

Domaćin
Poruka
4.571
Interesantno da u Italiji zivi oko 2 miliona potomaka Albanaca...

http://en.wikipedia.org/wiki/Arbëresh_language

Albanci u Italiji su asimilovani -trenutno samo 280 000 prica svoj maternji jezik..
To potvrdjuje Dereticecu tezu da su Albanci sa Kavkaske Albanije prvo doselili na Siciliju..
Po turskim izvorima u Turskoj zivi oko 1.4 milion Albanaca koji su asimilovani i ne pricaju albanski..
Svet osudjuje Srbiju i Srbe zbog uskracivanja prava Albancima-a u stvarnosti Italija i Turska su izvrsile najveci genocid nad Albancima..
 

korali

Primećen član
Banovan
Poruka
685
Skriveni elbasanski alfabet,sličnost sa kavkaskim
350tcat.jpg
 

adem_ks

Buduća legenda
Banovan
Poruka
33.618
i uopste o pismima ili alfabetu

http://www.omniglot.com/writing/languages.htm

npr.o albanskom

Albanian (Shqip)

Albanian is an Indo-European language which forms its own branch in the Indo-European family and has no close relatives. There are two main dialects of Albanian: Tosk, which is spoken by about 3 million people in southern Albania, Turkey, Greece and Italy; and Gheg, which is spoken by about 2.8 million people in Serbia and Montenegro, Kosovo, Macedonia, northern Albania and Bulgaria. The dialects are more or less mutually intelligible and Tosk is the official language of Albania, and one of the official languages of Kosovo and Macedonia.

Albanian has been written with various alphabet since the 15th century. Originally the Tosk dialect was written with the Greek alphabet, while the Gheg dialect was written with the Latin alphabet. They have both also been written with the Turkish version of the Arabic alphabet. The Latin alphabet for Albanian was standardised in 1909, and a unified literary version of Albanian, based on the Tosk dialect, was established in 1972.
 

Costii

Obećava
Poruka
53
AncientEmpiresoftheEast750pix-1-1.jpg

BC200Huns-1-1.gif

Alexander-Empire_323bc-1.jpg


ove mape sam postavio na jos jednoj temi ovo su samo 3 od hiljadu drugih koje imam u svom racunaru koje dokazuju ko su i gde se albanci

za one slabijeg vida usresredite pogled na predeo danasnjeg azarbejdzana

albani su za mene azerbejdzansko ratnicko pleme koje su ovde doveli turci dok su osvajali z;)
 

adem_ks

Buduća legenda
Banovan
Poruka
33.618
ove mape sam postavio na jos jednoj temi ovo su samo 3 od hiljadu drugih koje imam u svom racunaru koje dokazuju ko su i gde se albanci

za one slabijeg vida usresredite pogled na predeo danasnjeg azarbejdzana

albani su za mene azerbejdzansko ratnicko pleme koje su ovde doveli turci dok su osvajali z;)

Albanian has been written with various alphabet since the 15th century. Originally the Tosk dialect was written with the Greek alphabet, while the Gheg dialect was written with the Latin alphabet. They have both also been written with the Turkish version of the Arabic alphabet. The Latin alphabet for Albanian was standardised in 1909, and a unified literary version of Albanian, based on the Tosk dialect, was established in 1972.

mozes li dati neki razlog zasto je ovo ovako, deo koji sam boldovao. zasto nisu koristili turske ili neke "druge" reci vec grcke, deo prema grcima, ili italijanske, ovaj drugi deo
 

Costii

Obećava
Poruka
53
mozes li dati neki razlog zasto je ovo ovako, deo koji sam boldovao. zasto nisu koristili turske ili neke "druge" reci vec grcke, deo prema grcima, ili italijanske, ovaj drugi deo


pa ako su vec naselili teritoriju koja je vekovima bila grcka a zatim rimska mozda su nekim velikim cudom poceli da se romanizuju i helenizuju

ali opet dali ti mozes da osporis moje karte i da kazes da one nisu tacne?
na 80 % svih karti u periodu izmedju 500 pne i kasnog srednjeg veka je albanija na tom mestu na kome je i na ovim kartama
 

adem_ks

Buduća legenda
Banovan
Poruka
33.618
Albania is the Medieval Latin name of the country which is called Shqipëri [period izmedju IV i V stoleca] by its inhabitants. In Medieval Greek, the country's name is Albania besides variants Albaētia, Arbanētia.[7] The ultimate origin of the root Alb- has been traced to an Illyrian (alb "hill"). In the 2nd century BC, Polybius's History of the World mentions a tribe named Arbon in present-day central Albania. The people who lived there were called Albanoí and Arbanitai.[8]

Another suggestion is derivation from the Illyrian tribe of the Albani recorded by Ptolemy, the geographer and astronomer from Alexandria who drafted a map of remarkable significance for the history of Illyria. This map shows the city of Albanopolis (located Northeast of Durrës) which was later called Albanon and Arbanon.[8][9]

Caucasian Albanians, not to be confused with Albanians of the Balkans, were one of the Northeast Caucasian peoples[3][6], the ancient population who ruled over the central and eastern Transcaucasia before the common era.

Historians argue that after the Caucasian Albanians were Christianized in the 4th century, the western parts of the population were later assimilated by the ancestors of modern Armenians, and the eastern parts of Caucasian Albania, the territories of the modern Azerbadjan were absorbed and Islamized by the Turkic peoples. Some Azerbaijani historians in contrast view the ancient Caucasian Albanians as the direct predecessors of the modern Azerbaijanis.[7]

ako mislis da su ti albanci dosli sa turcima nakon hiljadu godina bas na balkanu, i da su zadrzali svoje ime nakon svih tih godina onda....
 

adem_ks

Buduća legenda
Banovan
Poruka
33.618
pa ako su vec naselili teritoriju koja je vekovima bila grcka a zatim rimska mozda su nekim velikim cudom poceli da se romanizuju i helenizuju

ali opet dali ti mozes da osporis moje karte i da kazes da one nisu tacne?
na 80 % svih karti u periodu izmedju 500 pne i kasnog srednjeg veka je albanija na tom mestu na kome je i na ovim kartama

kazes da su dosli sa turcima, a pisani dokumenat je nema veze sa turskom.....
inace nemam pojma koja je to albanija. inace ime albanija ili albanci kao narod tada u to vreme nisu ni "postojali". makar ne kod nas
 

Costii

Obećava
Poruka
53
ako mislis da su ti albanci dosli sa turcima nakon hiljadu godina bas na balkanu, i da su zadrzali svoje ime nakon svih tih godina onda....

kazes da su dosli sa turcima, a pisani dokumenat je nema veze sa turskom.....
inace nemam pojma koja je to albanija. inace ime albanija ili albanci kao narod tada u to vreme nisu ni "postojali". makar ne kod nas

1. jer ti mene pokusavas da ubedis da postoje 2 albanska naroda citatiima iz wikipedie gde pise sta ko hoce, i da naravno nemaju nista jedan sa drugim?
to sigurno jedan ilir posle dugog letovanja po kaspiskom jezeru cuo da postoje neki albani pa kad se vratio rekao "E ljudi aj se zovemo albani to sada fora" i oni svi tako ucinise. :dash:

2. albanci su oduvek postojli i mislim da su oni jedno od najstarijih plemena, ali na balkanu NE, iliri NE, narod koji ima prava na ovu zemlju definitivno NE
 

adem_ks

Buduća legenda
Banovan
Poruka
33.618
1. jer ti mene pokusavas da ubedis da postoje 2 albanska naroda citatiima iz wikipedie gde pise sta ko hoce, i da naravno nemaju nista jedan sa drugim?
ne. zelim ti samo objasniti da je ime tih albanaca izvuceno iz istog korena, i da su i jedne i druge albancima nazivali neki sasvim treci. veoma je prosto
to sigurno jedan ilir posle dugog letovanja po kaspiskom jezeru cuo da postoje neki albani pa kad se vratio rekao "E ljudi aj se zovemo albani to sada fora" i oni svi tako ucinise. :dash:
iliri su narod koji je naseljavao ove predele, ali i tada su bili poznati pod drugim nazivima, "plemenskim"... ako se ne varam, dvanest plemena je bilo.
2. albanci su oduvek postojli i mislim da su oni jedno od najstarijih plemena, ali na balkanu NE, iliri NE, narod koji ima prava na ovu zemlju definitivno NE

pa ti lepo odmah kazi sta ti je cilj, da ne gubimo vreme
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.