ALBANAC ILI SHIPTAR

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Albanka ili Shiptarka

Kazi mi, kazi,
Kako da te zovem;
Kazi mi, kakvo
Ime da ti dam, -
Hocu li reci:
"Albanko", ili "Siptarko",
Ili cu "lane",
Ili "moje blago";
Hocu li "duso",
Ili "moje drago" -
Kazi mi, kakvo
Ime da ti dam!
Sve su to mila
Imena i lepa
Kojima Srbin
Svome zlatu tepa;
Al' ja bih proveo
Citav jedan vek,
Trazeci lepse,
Dicnije i sladje,
Milije ime,
Sto jos ne cu svet,
Da njim nazovem
Moj rumeni cvet.

Conte, Beograd, 09.06.2008.godine

Conte pesmu si ukrao, tj. pesma nije tvoja
Zbog ove pesme sam dobio 5-icu u srednjoj skoli :ok:
A pesma je od Jovan Jovanovica -ZMAJ

Evo Originala

Jovan Jovanovic -ZMAJ

Kazi mi, kazi,
Kako da te zovem;
Kazi mi, kakvo
Ime da ti dam, -
Hocu li reci:
"Diko", ili "snago",
Ili cu "lane",
Ili "moje blago";
Hocu li "duso",
Ili "moje drago" -
Kazi mi, kakvo
Ime da ti dam!
Sve su to mila
Imena i lepa
Kojima Srbin
Svome zlatu tepa;
Al' ja bih proveo
Citav jedan vek,
Trazeci lepse,
Dicnije i sladje,
Milije ime,
Sto jos ne cu svet,
Da njim nazovem
Moj rumeni cvet.

Jedini razlog zasto vi srbi zovete Albance sa Kosova "siptarima" je sto vi zelite da razdvojite Albance sa Kosova sa onima iz Albanije, Makedonije, Juzne Srbije, Crne Gore itd.. ali to nikad niste uspeli, pokusali ste i dan danas pokusavate da nas razdvojite religijom ali ni time niste uspeli a i nikad necete..!

dezuraj... dezuraj ... sta ces kad ti nije ostalo nigde prijatelja sve oko tebe samo neprijatelji.:hahaha::hahaha::hahaha:

Uuuuu sto ti je post...evo crko sam od smeha...imas ti jos da ucis...
bicedobro.gif

On ima prijatelje pogledaj mu javni profil. A ja i ti kukavci ni jednog. Ajde da ti budem prijatelj ja tebi i ti meni da ne budemo sami bez idje ikoga...........

p.s. @iskanderu neprijatelju samo sam na kratko, i evo poitao sam. Pozdrav...

kada sam rekao "prijatelji" i "neprijatelji" nisam mislio na licne prijatelje i neprijatelje.ti si to ukapirao ali lakse ti je ovako da odgovaras.
da bih znao dali tebe licno da stavim na listu prijatelja reci mi koji si ti Conte ili Grof ili si obojica.

Za sve danasnje Albance, ma gde da zive, uvreda je kada im se kaze da su Arnauti. Ime Arnaut dali su im njihovi prijatelji Turci ( kao sto sam ranije pisao) od kojih su primili islam. Naziv Arnaut je pogrdan, kom su Turci kumovali....
Takodje je uvreda za Arbanase i kada im se kaže da su Siptari. A ovo značenje se i danas upotrebljava u svim sredstvima komuniciranja, a ono se odnosi samo na nacionalnu manjinu koja zivi na prostorima Srbije , Crne Gore i Makedonije. Medjutim, Arbanasi u međusobnom komuniciranju se oslovljavaju sa Shqipetar, a za Albaniju kažu Shqipnia.....

Kako u nasoj tako i stranoj literaturi upotrebljava se naziv Arnautash. Ime Arnautash ima sasvim drugo znacenje. Arnautashima se nazivaju oni koji su iz hriscanstva presli u islam ( ili Laramani, sto sam opet ranije pisao).
Da bi se izbegle dileme koje ime upotrebljavati u oznacavanju pripadnosti, od svih navedenih imena smatra se da je u duhu srpskog jezika najprikladnije odgovara naziv Arbanas, za one u Albaniji, a za zitelje na prostorima Srbije , Crne Gore i Makedonije - Siptar. Između Arbanasa u Albaniji i Siptara u S i CG i Makedoniji postoje ogromne razlike u svim domenima rada, ponasanja i zivljenja.
Mnogi srpski istorijski izvori, a i narodne umotvorine, kao i neka umetnicka i literarna dela u sebi sadrze ime Arbanas. Ovaj naziv i sam Vuk Stefanovic Karadzic je upotrebljavao, mada je u nekim slucajevima koristio i rec Arnaut koja je ostatak iz turskog doba, a koja se upotrebljavala sve do pedesetih godina 20. veka. Mnoga medijska sredstva upotrebljavaju ime Albanac ili Siptar. U usmenom komuniciranju ljudi zastaju, ne znaju koje od ova dva imena da upotrebe.
Da bi se izbegle sve dileme koje ime upotrebljavati, najprikladnije je za one u Albaniji Albanac a u ostalim krajevima Siptar, naziv koji se i odomacio i ima svoju adekvatnu oznaku. Na ovaj nacin bi se izbegle mnoge nedoumice i dileme, vec bi i neke stvari i pojmovi bili mnogo jasniji i ne bi bilo mogucnosti za mnoge zloupotrebe i nejasnoće koje egzistiraju u govoru, pisanom izrazavanju i sredstvima medijskih komunikacija.(a i ne bi dolazilo do tolike zloupotrebe i njihovog pokusaja da sebe prestavljaju lazno Ilirima , kada jasno svi starorimski istoricari ali i ovi moderni do pocetka 20 veka su pisali da su Iliri bili istrebljeni upravo od Rimljana....)
Vise evropskih naucnika u 19. veku bavilo se pitanjem jezika i knjizevnosti kod Arbanasa. Jedan od njih je i Francuz Ami Bue koji u delu "Evropska Turska", govoreci o Arbanasima, njihov jezik naziva "shqip" i daje posebne tablice poredjenja reci "shqip" s odgovarajucim recima sledecih jezika:

latinskog 81 reč, francuskog 30, italijanskog 10, nemačkog 57, švedskog i gotskog 10, engleskog 3, danskog i islandskog 4, letonskog 9, baskijskog 14, keltskog 7, grčkog 19, turskog 19, i vlaškog 30 i slovenskosrpskog 19 reči. Ovo što Bue kaže slovenskog je ustvari srpskog jer nijedan od slovenskih naroda nije imao prostorne kontakte sa Arbanasima sem Srba.

Kada je u pitanju problem arbanaskog jezika, smatra se da je nas istoričar Milos Milojevic dajuci iscrpnu analizu o Arbanasima uopste, a koji smatra da se njihov jezik sastoji od dve desetine latinskog, dve desetine anglo-keltskog, jedna desetina grckog i pet desetina srpskog jezika. Ovom mesavinom jezika kojom se sluze Arbanasi, niko vise ne govori, sto pokazuje indo-evropsko poreklo, ali i jezicku neizgradjenost, sto potvrdjuje i poslednje veliko izdanje enciklopedije Larusa u kome stoji "Albanski jezik je pisan u toku svoga razvitka razlicito: cirilicom, grckim, turskim, pa cak i arapskim pismom, a da se ne govori o upotrebi mesanih pisama". Arbanasi se danas služe latinicom....

Dobro, bre grofe, da li si ti normalan? Pa pusti ljude da zive onako kako misle da treba da zive...ako misle da su Iliri, neka "zive" kao Iliri, ako misle da su Latini - neka "zive" kao Latini, ako misle da su Kelti - neka "zive" kao Kelti..."ja tu nista ne bih mijenjao"
amen.gif
na kraju krajeva jos su u nacionalnom zanosu pa prvo treba da otkriju da li su siptari, Albanci ili Kosovari
bonk.gif

neko ponekad napise neki post koji obiluje logikom, zdravom analizom, objektivnoscu... da ne nabrajam,i onda procitam drugi post od istog "autora" i prosto se zacudim, da li je to isti "autor"??? mislim da predpostavljam razlog tih "razlika", ali posto nije fer necu da ga otkrivam. svako ima pravo da pise kako hoce i kada hoce.
ps. jedino mi nije jasno kada je bio sam, kod prvog primera ili kod drugog :whistling:

Da bi se izbegle dileme koje ime upotrebljavati u oznacavanju pripadnosti, od svih navedenih imena smatra se da je u duhu srpskog jezika najprikladnije odgovara naziv Arbanas, za one u Albaniji, a za zitelje na prostorima Srbije , Crne Gore i Makedonije - Siptar. Između Arbanasa u Albaniji i Siptara u S i CG i Makedoniji postoje ogromne razlike u svim domenima rada, ponasanja i zivljenja.

jos ima slepih ljudi koji misle da mogu da menjaju ono sto se zove svetska istorija.mozete nas zvati kako zelite ali ste bez ikakvog uticaja u bilo koje tokove.time mozete samo srozavati sebe i svoj ugled i takvom vrstom propagande pokazati svoje pravo lice a to je da se lazima ne moze nista postici.

Poslednja izmena od moderatora:
neko ponekad napise neki post koji obiluje logikom, zdravom analizom, objektivnoscu... da ne nabrajam,i onda procitam drugi post od istog "autora" i prosto se zacudim, da li je to isti "autor"??? mislim da predpostavljam razlog tih "razlika", ali posto nije fer necu da ga otkrivam. svako ima pravo da pise kako hoce i kada hoce.
ps. jedino mi nije jasno kada je bio sam, kod prvog primera ili kod drugog :whistling:
Ti si Adem Siptar i sa time moras da zivis na ovom forumu.....
Dok sam ja ovde ti i svaki Arbanas na ovom forumu ste ni manje ni vise no-Siptari...

Ti si Adem Siptar i sa time moras da zivis na ovom forumu.....
Dok sam ja ovde ti i svaki Arbanas na ovom forumu ste ni manje ni vise no-Siptari...

ja jesam, i ponosim se time. a da li ces me ti zvati siptar ili albanac ili arnaut to i ne menja mnogo u tom smislu,
mada nekako mislim da su malo pristojniji i normalniji oni koji nas zovu albanac. sto ne mora da bude i pravilo, ja imam dobre drugove koji kazu siptar, ali znam da je to stvar navike a ne namera za uvredom. a ako znas filozoviju islama, namera je veoma bitan faktor.
a sada da to sve sjedinim u jednu kratku recenicu, a ti glup nisi, pa ces shvatiti
nista nije niti skroz crno niti belo

Ko misli da nisu.........Siptari evo vam forum.........
www.xenini.com

tamo se registrujte i videcete da se svi do jednoga zovu prostim imenom - Siptari.

Pa sto toliko boli?

a jel tamo pricaju-pisu na srpskom????
ako pricaju-pisu na albanskom, onda neces nigde naici na rec albanac.
ps. nemoj samo da mislis da ovo pisem zbog tebe, kao sto rekoh nisi ti glup, razumes ti tu "razliku" dobro, ovo je za one naivno-nepismene koji veruju svemo sto procitaju, a onda se hvale time.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back