ALBANAC ILI SHIPTAR

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kako je, dakle, i kada nastala ta strašna promena ako već gotovo svi znaci ukazuju da između Albanaca i Srba prvobitno nije bilo nikakve distance, niti antagonizma?

Štaviše, svest o zajedničkom poreklu, o istom korenu dva naroda, dugo se održavala upravo među Albancima. Najlepše svedočanstvo o tome ostavio je naš Dositej Obradović, koji se na povratku iz Svete gore, 1768. godine, zadržao na Krfu, pa tu prihvatio gostoljubive pozive Albanaca Hormovita, te u njihovom gradiću Hormovu ostao čitavu godinu dana. Tamo je naučio njihov jezik, obnovio njihov zapusteli manastir, otvorio školu i bio učitelj njihovoj deci.

Nedaleko od Hormova - zapisao je Dositej - navode se neka prekrasna polja, koja Albanci ne zovu drugojačije nego Lepažita.
Pitam ih ja, "šta to znači?
"Ne znamo", kažu mi, "to je ime polja."
A kad im ja to izjasnih, kazujući im da je srpska reč, "More kaluđeru", odgovoriše mi, "ne čudi se ti tome: mi smo sa Serblji jedan rod i pleme u staro vreme bili."

Da li je, zaista, takva tradicija mogla imati neki realan istorijski osnov, ili je sve to bila samo pusta legenda i, možda, želja za širim vezama usamljenih, nesrećnih Dositejevih Hormovita, koje će samo nekoliko godina kasnije, kao nepokorne hrišćane, u krvi i ognju, zbrisati sa lica zemlje njihov vajni sunarodnik, SIPTAR musliman, silni Ali-paša Tepelena, tiranin svega Albanskog i Crnogorskog?

Jos i ovo da dodam veceras kao jedan mali zakljucak ( nadam se da ce se odredjeni forumasi cesati po glavi danima).........

Pitanje porekla Cincara, i Rumuna, i uopste Vlaha, nauka jos nije na zadovoljavajuci nacin resila. A dok to ne ucini, ostace nejasno i poreklo Shqiptara. Jer, u socijalnom i kulturnom pogledu, Siptari su isto sto i Vlasi, samo su etnicki razliciti, posto govore drugim jezikom.

A poreklo Severnih Albanaca je veoma jasno - slovensko, juznih -grcko!

A kljuc o poreklu Siptara lezi u otkrivanju porekla - Cincara...........

Laku noc.........!!!!

O poreklu raznih verzija ima, ali uglavnom se smatra da poreklo Albanaca i Srba nije isto. Albanci imaju 3 vere, to je njihovo pravo i šta sad? Dovođenje Albanaca u vezu s slovenskim poreklom je neozbiljno.

secam se da sam citao, davno bese, ali moze se i sada proveriti, albanski jezik ne pripada ni jednoj grupi poznatih jezika, nekako je na tom atlasu bio obelezen sivom bojom sa tackicama, i on je jedini imao tu boju.
da li je razlog to sto dugo vremena nisu imali uticaja sa strane, njihovo nepoverenje prema pridoslicama u mesta gde su oni izveli, ili nesto petu, ja ne znam, ali sam siguran da je to narod koji je bio i ostao na ovim prostorima, uz manje vise male seobe u nepristupacnija mesta,kada nije mogao odoleti jacim "osvajacima"

Conte
SIPTAR musliman, silni Ali-paša Tepelena, tiranin svega Albanskog i Crnogorskog?

kada bi pokusao malo podrobnije da upoznas "doticnog", video bi koje su njegove zasluge za albance, a i region uopste

O poreklu raznih verzija ima, ali uglavnom se smatra da poreklo Albanaca i Srba nije isto. Albanci imaju 3 vere, to je njihovo pravo i šta sad? Dovođenje Albanaca u vezu s slovenskim poreklom je neozbiljno.

I Srba ima ortodoxnih, katolika i muslimana...........

Albanci na severu Albanije imaju itekako veze sa Slovenima a oni na jugu sa Grcima...

Siptari su ,kako ima verzije u turskome jeziku o imenu njihovom, " oni koji se nisu vratili"

Pa Turci sigurno ovde nisu mislili da se nisu vratili u Pichkovac, nego u Aziju, jeli? Ili se nisu vratili u brda, krs, katune, jer na siptarskome jeziku pocetne reci njihova imena vise ima znacenje na brda, krs i katune, nego na "zemlju orlova" (gde nema blage veze u njohovom jeziku), ali to je Austrija smislila pre jednog veka...........

Kasnije im je stvorila zastavu, jezik, pismo........., do tada su dobro znali ko su , sta su i odakle su...

Onda su poceli polako da veruju da su nesto sto nisu, tako u njihovome narodu postoje tri vrste imena kojim se nazivaju: muslimanska (Saban, Muharem,Adem...., pocetkom 19 veka prelazeci u islam odbacivsi hriscanstvo kako jedno tako i drugo), karakteristicna(Burim-Izvor pr., Luli-Cvetko pr. Shpejtim - Brzi pr.) i moderna( koja se javljaju masovno posle zadnjeg ustava SFRJ.........., i to kakva........., Teuta-kraljica Dardanije, Agron-kralj Dardanije, Dardan, Adrian, Adriana, Ilir, Ilirijana...........itd)

Posle drugog svetskog rata postojao je trend kod Siptara sa Kosova da osim imenima koje ce kasnije da im neko kaze da sebi namecu, menjaju i prezimena tako da nose prezimena slicnim toponima u srpskim krajevima....., tako da su sebi davali prezimena, cisto srpskih sela, delova gradova, po neki i manastira, (imao sam jednog poznanika prezivao se Rakovica, ) a sve u cilju kako bi sutra rekli kako nose prezimena po tim delovima gde su ranije ziveli i sto ih veze , jos kada dodaju ime koje ima u sebi nesto "ilirskoga" onda svako onaj koji ih ne zna poveruje u njihovo "poreklo"

A ko ih zna , zna ko su u stvari Siptari....

I Srba ima ortodoxnih, katolika i muslimana...........

Albanci na severu Albanije imaju itekako veze sa Slovenima a oni na jugu sa Grcima...

Siptari su ,kako ima verzije u turskome jeziku o imenu njihovom, " oni koji se nisu vratili"

Pa Turci sigurno ovde nisu mislili da se nisu vratili u Pichkovac, nego u Aziju, jeli? Ili se nisu vratili u brda, krs, katune, jer na siptarskome jeziku pocetne reci njihova imena vise ima znacenje na brda, krs i katune, nego na "zemlju orlova" (gde nema blage veze u njohovom jeziku), ali to je Austrija smislila pre jednog veka...........

Kasnije im je stvorila zastavu, jezik, pismo........., do tada su dobro znali ko su , sta su i odakle su...

Onda su poceli polako da veruju da su nesto sto nisu, tako u njihovome narodu postoje tri vrste imena kojim se nazivaju: muslimanska (Saban, Muharem,Adem...., pocetkom 19 veka prelazeci u islam odbacivsi hriscanstvo kako jedno tako i drugo), karakteristicna(Burim-Izvor pr., Luli-Cvetko pr. Shpejtim - Brzi pr.) i moderna( koja se javljaju masovno posle zadnjeg ustava SFRJ.........., i to kakva........., Teuta-kraljica Dardanije, Agron-kralj Dardanije, Dardan, Adrian, Adriana, Ilir, Ilirijana...........itd)

Posle drugog svetskog rata postojao je trend kod Siptara sa Kosova da osim imenima koje ce kasnije da im neko kaze da sebi namecu, menjaju i prezimena tako da nose prezimena slicnim toponima u srpskim krajevima....., tako da su sebi davali prezimena, cisto srpskih sela, delova gradova, po neki i manastira, (imao sam jednog poznanika prezivao se Rakovica, ) a sve u cilju kako bi sutra rekli kako nose prezimena po tim delovima gde su ranije ziveli i sto ih veze , jos kada dodaju ime koje ima u sebi nesto "ilirskoga" onda svako onaj koji ih ne zna poveruje u njihovo "poreklo"

A ko ih zna , zna ko su u stvari Siptari....

e moj naucnice Conte ja tvrdim obratno a argumenti su mi isti kao tvoji znaci "prilagodi sebi":da su ova imena preuzeli srbi znaci od Burim - Izvor,od Luli - Cvetko od Shpejtim - Brzi i mnoga druga

Интересантна је ова Контеова теорија, баш изазива на размишљање.
Чињеница је да лично познајем велик број улцињских Албанаца и да, уопштено, о њима не могу ни једну лошу ријеч рећи. Част и поштење су им светиња, баш као и Црногорцима. А у истом том Улцињу сам се нагледао и Косовара, ајмееее варварлука...... Не могу рећи да су сви Албанци с Косова примитивни, нисам мјеродаван за то, али могу рећи да их због оног "репрезентативног примјера" који долази свако љето у Улцињ - ни улцињски Албанци их не симпатишу.

Ne znam kako da ti objasnim..., evo pokusacu! Stvarno nema kod Srba ime Izvor, vec ako hoces da ga zajebavas pa ga tako zoves, a i Cvetko isto mu dodje kao onaj bik Ferdinand iz Diznijevog crtanog filma ili Brzi kao onaj pevac-seljak koji misli da je Dalaj Lama a glup ko noc.........

A prezeli smo jos jedno i to originalno - Shaban, to je vec za one koji su "specijalni slucajevi"

p.s. menjaj temu, ili odgovaraj na ono sto sam goire napisao ili nemoj da me teras da ljude zasmejavam ovde...., na tvoj racun. Nije mi namera bas tolika imam i ja malo duse....

Интересантна је ова Контеова теорија, баш изазива на размишљање.
Чињеница је да лично познајем велик број улцињских Албанаца и да, уопштено, о њима не могу ни једну лошу ријеч рећи. Част и поштење су им светиња, баш као и Црногорцима. А у истом том Улцињу сам се нагледао и Косовара, ајмееее варварлука...... Не могу рећи да су сви Албанци с Косова примитивни, нисам мјеродаван за то, али могу рећи да их због оног "репрезентативног примјера" који долази свако љето у Улцињ - ни улцињски Албанци их не симпатишу.

ne da ih ne simpatisu nego i javno govore da nisu isti narod.....

Ulcinjski Albanci, su sasvim drugaciji od Kosovskih Siptara....

Koliko puta sam na njihovoj pijaci kupovao sve st pozelim od hrane lili na Barskoj i milina mi kada pogledam one stare Albanke sa belim cistim maramama kako prodaju uredno lepo..........

A na Kosovu njihove Siptarske zene prvo nisi mogao da vidis jer su sluzile za sasvim drugo nesto, a sir da kupim recimo od Siptara na pijaci, to bi bilo isto kao da sam kupio 100 gr. bakterije butulis......

Ne znam kako da ti objasnim..., evo pokusacu! Stvarno nema kod Srba ime Izvor, vec ako hoces da ga zajebavas pa ga tako zoves, a i Cvetko isto mu dodje kao onaj bik Ferdinand iz Diznijevog crtanog filma ili Brzi kao onaj pevac-seljak koji misli da je Dalaj Lama a glup ko noc.........

A prezeli smo jos jedno i to originalno - Shaban, to je vec za one koji su "specijalni slucajevi"

p.s. menjaj temu, ili odgovaraj na ono sto sam goire napisao ili nemoj da me teras da ljude zasmejavam ovde...., na tvoj racun. Nije mi namera bas tolika imam i ja malo duse....

da budem iskren da od tebe kao dokazanog naucnika sam ocekivao vise naucno utemeljenih odgovora ali ........
samo mi reci ko su srbi muslimani i katolici.

ne da ih ne simpatisu nego i javno govore da nisu isti narod.....

Ulcinjski Albanci, su sasvim drugaciji od Kosovskih Siptara....

Koliko puta sam na njihovoj pijaci kupovao sve st pozelim od hrane lili na Barskoj i milina mi kada pogledam one stare Albanke sa belim cistim maramama kako prodaju uredno lepo..........

A na Kosovu njihove Siptarske zene prvo nisi mogao da vidis jer su sluzile za sasvim drugo nesto, a sir da kupim recimo od Siptara na pijaci, to bi bilo isto kao da sam kupio 100 gr. bakterije butulis......

javno govore da nisu isti narod ????????? a ko je rekao i gde ???
da mozda ne zelite da lecite svoju inferiornost kao srbi sa kosova naspram srba iz srbije.ovo o siru nije ni vredno komentara jer ako komentarisem mogu nekog uvrediti.

Kako je, dakle, i kada nastala ta strašna promena ako već gotovo svi znaci ukazuju da između Albanaca i Srba prvobitno nije bilo nikakve distance, niti antagonizma?

Štaviše, svest o zajedničkom poreklu, o istom korenu dva naroda, dugo se održavala upravo među Albancima. Najlepše svedočanstvo o tome ostavio je naš Dositej Obradović, koji se na povratku iz Svete gore, 1768. godine, zadržao na Krfu, pa tu prihvatio gostoljubive pozive Albanaca Hormovita, te u njihovom gradiću Hormovu ostao čitavu godinu dana. Tamo je naučio njihov jezik, obnovio njihov zapusteli manastir, otvorio školu i bio učitelj njihovoj deci.

Nedaleko od Hormova - zapisao je Dositej - navode se neka prekrasna polja, koja Albanci ne zovu drugojačije nego Lepažita.
Pitam ih ja, "šta to znači?
"Ne znamo", kažu mi, "to je ime polja."
A kad im ja to izjasnih, kazujući im da je srpska reč, "More kaluđeru", odgovoriše mi, "ne čudi se ti tome: mi smo sa Serblji jedan rod i pleme u staro vreme bili."

Da li je, zaista, takva tradicija mogla imati neki realan istorijski osnov, ili je sve to bila samo pusta legenda i, možda, želja za širim vezama usamljenih, nesrećnih Dositejevih Hormovita, koje će samo nekoliko godina kasnije, kao nepokorne hrišćane, u krvi i ognju, zbrisati sa lica zemlje njihov vajni sunarodnik, SIPTAR musliman, silni Ali-paša Tepelena, tiranin svega Albanskog i Crnogorskog?

ako se skupljaju argumenti onda treba da su iz vise izvora i ne samo iz svojih vec i iz drugih.a na osnovu sveopsirnih istrazivanja svetska istorija je onakva kakva je danas i ne moze je niko menjati na osnovu svojih izfiltriranih izvora.
evo slike jednog poznatog srbina pa vi donesite zakljucak sta jedan pseudo-naucnik moze zakljuciti iz toga.
http://www.srpskapolitika.com/index-lat.html

Prilozi

• Trifun Jovanovic.jpg
    Trifun Jovanovic.jpg
    18,3 KB · Pregleda: 6
Da ,Trifun Jovanovic..................., Boze koliko lici na njega Natasa Jovanovic , samo da pusti brkove i turi kapche. Politika je u pravom smeru...........

Jer radikali su najvise dali Kosovskim Siptarima.....

"Arbanasi" je temin kojim se u srpskom jeziku oznacavaju posiptareni Srbi sa Kosmeta (i sire).

Naime, Kosmet nije postao siptarski samo iseljavanjem Srba, vec delimicno i njihovom asimilacijom.

Postoji i izraz 'poarnaucen' (od glagola'poarnautiti se'), koji se odnosi na osobu - etnicki gledano pripadnik srpskog naroda - koja bi pocela da nosi siptarsku narodnu nosnju, presla na islam, promenila ime i prezime, i na kraju izgubila jezik (proces 'prelaska' moze da traje i par generacija; nekad je islo samo delimicno, pa smo tako dobili muslimane srpskog jezika na Kosmetu). Odatle je nastalo "Arnaut (moze da se doda onoj temi ko su Bosnjaci sa Kosova!!!).

Dakle, "Arbanasi" i "Arnauti" su sinonim. Ovim procesom se temeljno bavio nas najveci geograf i balkanolog Jovan Cvijic, koji je napravio kao rezultat etnicku kartu Kosmeta na kojoj su razlicito prikazani Siptari i Arbanasi (Arnauti).

Zanimljivo, termin "Arbanasi"postoji i u Grckom jeziku ("Arvanoi"), ali oznacava upravo suprotno - "grecizirane Siptare". Tako se i danas moze naci medju Grcima prezime Arvanoi, za koje se zna da su imali Siptarske pretke (treba dodati da su vrlo osetljivi po tom pitanju, i veci su Grci od Grka na kub).

Dakle "Shqip-tari". Vi niste iz korpusa Indo-evropskih naroda, na veliku srecu, vec se iz vaseg naziva jasno moze utvrditi vase poreklo Ural-Altaicno.
Sufiks "ar" ili "tar" nisu prepoznatljivi kod imena Evropskih naroda vec kod nekih drugih.
"Khaz-AR", "Av-AR", "Magy-AR", "Bulg-AR","Hung-AR", "Ta-TAR"........, "Ship-TAR"...

Ili sledeci primer:

CHECHENIA=ICHQERIA
ALBANIA=SHQIPTERIA

A evo i reci identnicnih Albanskih Kavkaskih i reci koje izgovaraju u tom delu Caucasusu (kako se pise na engl.)narodi koji su isti, to jeste u potpunosti isti sa nasim "Ilirima":

Albo-Bushati - Caucasus-Bushati
Albo-Baboti - Caucasus-Baboti
Albo-Baka -Caucasus-Bako
Albo-Ballagati - Caucasus-Balagati
Albo-Ballaj,Balli - Caucasus- Bali
Albo-Bashkimi - Caucasus-Bashkoi
Albo-Bathore- Caucasus- Batharia
Albo-Bater- Caucasus- Bataris
Albo-Geg - Caucasus-Gegi, Gegeni, Geguti (pleme njihovo jos iz prapostojbine i danas se tako nazivaju)
Albo-Demir Kapia - Caucasus-Demir Kapia
Albo-Kish, Kisha... - Caucasus-Kish
Albo-Kurata,Kuratem,Kurateni(sela)-Caucasus-Kura (reka u tom delu gde su ziveli)
Albo-Luginasi - Caucasus-Lugini
Albo-Rusani - Caucasus-Rusian
Albo-Sheshani, Shoshani, Shashani - Caucasus-Shashani
Albo-Sheshaj, Sheshi - Caucasus-Sheshleti
Albo-Skalla - Caucasus-Skaleri
Albo-Shiptari Shipyaki, Shkhepa, - Caucasus-Shkepi

E tako Siptari sa Caucasusa..........

E tako Albanci sa Severa Sloveni albanizovani........

I zato da zakljucimo:

Albanci se razlikuju od Siptara....

Ali i jedni i drugi znaju ko su i sta su pa ih mnogo boli. Jos pogotovu kada "Ilira" nazoves - Ship-TAR!
To znaci da znas ko je i za njega predstavljas potencionalnu pretnju. Kada ga nazoves Albanac, onda vidi da sa tobom moze da manipulise..........

Cas je gotov..........,

Poslednja izmena:
Evo i na ovoj temi cu da se izvinem nekim forumasima ako ih je istina i moje objasnjavanje uznemirilo..., to je samo da se ne sastave pritisci a i vreme je malo povoljno za te stvari. Da ne nosim nekoga na dusi...., ipak sam ja - Grof ! Pa ....., sta da vam kazem, do sledeceg "kucanja"

Koliko vidim ti si ovde rešio da razdvojiš pojmove, odnosno da tvrdiš da Albanac i Šiptar nisu imena za jedan te isti narod. Ne bih rekao, u školi su me učili drugačije, sporenja tu naravno ima, ali generalno uzevši mi ovde raspravljamo o tome da li je bolje upotrebljavati jedan ili drugi izraz za sadašnje pripadnike tog naroda.

evo grofe jos jednom zasto nas turci zovu arnauti, vec sam ti jendom objasnio, ali ne mrzi me ponovo, ipak si ti ucen covek, imas autoritet na forumu, te razmisljam, ako napisem i pet puta, i ti to shvatis, a od tebe stotine drugih forumasa, onda i nije bilo uzaludno gubljenje vremena. obrati paznju na boldovano.

In his History written in 1079-1080, Byzantine historian Michael Attaliates was the first to refer to Albanoi as having taken part in a revolt against Constantinople in 1043 and to the Arbanitai as subjects of the duke of Dyrrachium.[6] During the Middle Ages, the Albanians called their country Arbër or Arbën and referred to themselves as Arbëresh or Arbnesh.[7] As early as the 16th century, a new name for their home evolved among Albanian people: Shqipëria, "Land of the Eagles", hence the two-headed bird on the national flag.[8] The name probably has its origins in the Skanderbeg family crest.

Evo i na ovoj temi cu da se izvinem nekim forumasima ako ih je istina i moje objasnjavanje uznemirilo..., to je samo da se ne sastave pritisci a i vreme je malo povoljno za te stvari. Da ne nosim nekoga na dusi...., ipak sam ja - Grof ! Pa ....., sta da vam kazem, do sledeceg "kucanja"

e moj grofe... stari poznanice... znam te od najmanje tri ostala foruma i vidim da se jos nisi odlucio da li mrzis albance ili ne :) ove tvoje teorije su me ubedile isto koliko i one da su srbi na kosovu svi kolonisti i da ih pre 19 veka nije bilo nikada... "isto g**o, samo drugo pakovanje" sto bi rekli negde sredinom 80ih kada je ta izreka bila cool :)

kao kod svih naroda, i kod albanca imas dobre i lose ljude. tebi niko ne brani da dobre postujes i volis, a da lose mrzis i prezires, ali nemoj boga ti da delis sada jednu citavu naciju samo zato sto te grize savest da priznas, sebi pre svega, da ne mrzis koliko bi hteo - ipak si ti aristokrata, ha ha ha.

Koliko vidim ti si ovde rešio da razdvojiš pojmove, odnosno da tvrdiš da Albanac i Šiptar nisu imena za jedan te isti narod. Ne bih rekao, u školi su me učili drugačije, sporenja tu naravno ima, ali generalno uzevši mi ovde raspravljamo o tome da li je bolje upotrebljavati jedan ili drugi izraz za sadašnje pripadnike tog naroda.

Stvar je u tome da se siptari vredjaju ako ih neko drugi zove siptarima, valjda samo oni smeju sami sebe da zovu tako. Veoma je kontradiktorno...ali to i nije prvi put, je li?:nono:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back