Akumulator ?

Ako cemo realno akumulatori iz prve ugradnje su najkvalitetniji,najtezi i najduze traju.
Kod mene je prvi fabricki bio i tezak je 27kg a trajao je 7 godina i jos da se vozio kako treba i da nije stojao vise od godinu dana dok ga nisam registrovao trajao bi on jos ali stajanje ga je ubilo.

Evo neki cudnoga ima sa Made in USA kod mene u kolima, 8. godina :D

Al primetio sam i jednu stvar - na njemu je natpis da je za start stop sistem, koji moja kola nemaju... Hmmmm. Sigurno jedan od razloga zašto ovoliko traje... Plus, pominjali smo Dule, BMW sa akulumatorom u gepeku je vrhunsko rešenje. NEma hladnoće, nema vlage, nema uticaja motora.

Ako cemo realno akumulatori iz prve ugradnje su najkvalitetniji,najtezi i najduze traju.
Kod mene je prvi fabricki bio i tezak je 27kg a trajao je 7 godina i jos da se vozio kako treba i da nije stojao vise od godinu dana dok ga nisam registrovao trajao bi on jos ali stajanje ga je ubilo.
Sve iz prve ugradnje je najkvalitetnije.. Međutim ta tehnologija ide napred i akumulatori će biti lakši i kvalitetniji

Evo neki cudnoga ima sa Made in USA kod mene u kolima, 8. godina :D

Al primetio sam i jednu stvar - na njemu je natpis da je za start stop sistem, koji moja kola nemaju... Hmmmm. Sigurno jedan od razloga zašto ovoliko traje... Plus, pominjali smo Dule, BMW sa akulumatorom u gepeku je vrhunsko rešenje. NEma hladnoće, nema vlage, nema uticaja motora.
To je više radi start stop nego nečeg drugog mada ga minusi ubijaju tako da to za gepek stoji .. Taj start stop ako ga ne cimas može dosta duže od običnog..

Sve iz prve ugradnje je najkvalitetnije.. Međutim ta tehnologija ide napred i akumulatori će biti lakši i kvalitetniji
Ali kad?
I dan danas su teski isto kao i pre 40 godina.
Samo su neki gel i imaju vecu udarnu snagu a sve ostalo je isto. Cak i manje traju usled elektronike koju danasnji automobili imaju.
Nekad je akumulator trajao opusteno preko 10 godina.Moj brat je vozio fabricki akumulator 11 godina u Kadetu koji nista od struje nije imao.

Ali kad?
I dan danas su teski isto kao i pre 40 godina.
Samo su neki gel i imaju vecu udarnu snagu a sve ostalo je isto. Cak i manje traju usled elektronike koju danasnji automobili imaju.
Nekad je akumulator trajao opusteno preko 10 godina.Moj brat je vozio fabricki akumulator 11 godina u Kadetu koji nista od struje nije imao.
Imas ih i danas ali je skupo ko soda tj koristi se više za MC i trke, oko 70% je lakša od ove standardne
Screenshot_20191225_224639_com.android.chrome.jpg

Poslednja izmena:
Nit sam cuo nit video u zivotu takav akumulator.
Znaci?
Jos mnogo vode ce da protece dok i obican narod dobije takve akumulatore po pristupacnoj ceni i sve je isto kao pre 40 godina,bar sto se tice tezine.

Da... Trenutno je tako dok se prizvidnja ne digne i cene padnu.. Samo kažem da lagana postoji ali ti je to kao i sa prvim plazma tv koji je koštao 15k evra a danas ih imaš za sicu

Mogu ti reci da sam imao ExidePremium. Onaj sa onim okcetom sto pokazuje napunjenost. 77Ah je bio. Sta je taj preziveo, skidam kapu. Ko zna koliko je puta bio praznjen. Za sta je sve slusio i pokretao ... Ma svaka cast. Nakon nepunih 5 god resih da ga zamenim. Za svaki slucaj, iako jos nije pokazivao znake da je za zamenu.

Kupio drugi, sa tvog linka, ovaj:
https://www.vitez.rs/akumulatori/ex...mulator-exide-premium-77ah-40mesgar?sku=EA770

Njega resio da ne maltretiram. :) Polovina trece godine kako traji bez problema. Pu pu pu da ga ne urocim.

Tako da je to moje iskustvo.

Ima jedna zanimljivost za Exide. Po standardu, proizvodjaci testiraju akumulatore na -18C. Jedino, koliko znam, Exide radi testiranja na -30C.

Edit: Zaboravih. Samo sam ga tada kupio bez ovog popusta. Negde oko 13500din bilo. Koliko se secam.

Poslednja izmena:
Imao exide prva ugradnja u novom Hyundaiju heebo nam je majku OD PRVOG DANA dok nije crko posle 3 godine. Blokirao muziku, bord i još koješta prilikom anlasovanja pa su često morali da se vade osigurači i resetuje. Jedva je garanciju izgurao đubre nropevano. Posle kupili bosch plavi evo sedma godina bez greške.

Problem novih akumulatora je udarna snaga povećava se tako što su ploče rešetkaste i pet puta brže se dezintegrišu.
Usto rešetkaste donose i uštedu materijala.
Prevaranti jednom rečju. Akumulator mafija.

Najvažnije za akumulator je da vam je alternator uvek dobar. Redovno proveravajte punjenje. Ima sad i tih jeftinih igračaka koje priključite na upaljač pa vam pokaže, a i ona obd dijagnostika za oko 2000 može vam sem toga pružiti dosta korisnih podataka.

Прва ствар код акумулатора је не дозволити да му напон падне сувише ниско, то се дешава ако се дуго вергла, или ако дуго стоји. Зато капацитет акумулатора није једина битна карактеристика, битнија је стартна струја, што већа то боља. Код капацитета не узимати већи од прописаног, добро, може мало већи, ако се узме много већи неће моћи алтернатор да га напуни.
Друга ствар, контакти увек морају да буду беспрекорни, дакле никаква рђа, нема лабаво, вазелин је добар као заштита клема.
Треће, сваких 6 месеци контролисати ниво киселине, треба да буде око 1cm изнад плоча, долива се искључиво дестилисана вода.
Четврто, то сви знамо, кратке вожње су смрт за акумулатор, не стигне да се напуни, дакле најмање 20 минута, поготово сада зими.

Добро је сваких пар месеци пунити акумулатор smart пуњачима (CTEK), то ће им продужити век.
У кабину сам ставио мерач напона система, корисна стварчица, а кошта 300 динара, стање акумулатора се види по напону на њему, а мерачем треба пратити стање кад се да контакт, кад се упали, колико времена треба да достигне нормалан напон, али и напон у систему током вожње, по мени би ово требало фабрички да имају сва кола, али тренд је данас не знати ништа, возио сам кола која немају ни показивач температуре мотора.

И на крају, ово што сам исписао је ужасно глупо и непотребно, јер сам пре пар година купио нови акумулатор, стари ми на истом месту откупили на кило, кад смо пребили платио сам укупно око 4000 и нешто динара, цимаш се да одржаваш аку да ти дуже траје, он свакако траје пар година, имају и гаранцију отприлике 2 године, тако да је узети нов је постало смешно јефтино.

Ja uzeo od 3 god garancije,nesto me zezalo paljenje pa otiso na proveru,kao pada napon kad se zagreje,kaze on alternator da proverim,samo sam ga isprskao kontakt sprejem i resio problem,ako oni ozivljavaju riknute onda moze svako

Прва ствар код акумулатора је не дозволити да му напон падне сувише ниско, то се дешава ако се дуго вергла, или ако дуго стоји. Зато капацитет акумулатора није једина битна карактеристика, битнија је стартна струја, што већа то боља. Код капацитета не узимати већи од прописаног, добро, може мало већи, ако се узме много већи неће моћи алтернатор да га напуни.
Друга ствар, контакти увек морају да буду беспрекорни, дакле никаква рђа, нема лабаво, вазелин је добар као заштита клема.
Треће, сваких 6 месеци контролисати ниво киселине, треба да буде око 1cm изнад плоча, долива се искључиво дестилисана вода.
Четврто, то сви знамо, кратке вожње су смрт за акумулатор, не стигне да се напуни, дакле најмање 20 минута, поготово сада зими.

Добро је сваких пар месеци пунити акумулатор smart пуњачима (CTEK), то ће им продужити век.
У кабину сам ставио мерач напона система, корисна стварчица, а кошта 300 динара, стање акумулатора се види по напону на њему, а мерачем треба пратити стање кад се да контакт, кад се упали, колико времена треба да достигне нормалан напон, али и напон у систему током вожње, по мени би ово требало фабрички да имају сва кола, али тренд је данас не знати ништа, возио сам кола која немају ни показивач температуре мотора.

И на крају, ово што сам исписао је ужасно глупо и непотребно, јер сам пре пар година купио нови акумулатор, стари ми на истом месту откупили на кило, кад смо пребили платио сам укупно око 4000 и нешто динара, цимаш се да одржаваш аку да ти дуже траје, он свакако траје пар година, имају и гаранцију отприлике 2 године, тако да је узети нов је постало смешно јефтино.
A šta ako je zatvorena pa ne moze da se izmeri nivo ;) .. prvi minus pokaže losu bateriju zato se o tome I pise najvise kad je hladno :)

Poslednja izmena:
Pa nije baš tako, taman sam se ponadao perfektan post i da lajkujem kaaad si ga sashro na samom kraju. Jeftin loš akumulator može da ti zeza od prvog dana svu elektroniku u autu i tebe samog padom napona prilikom anlasovanja što će uredno u ovlašćenom hyundai servisu pod garancijom da se prave blesavi umesto da zamene jeftinu fabričku prvu ugrdnju.

4000 dinara traje 2 godine a ja dao 12000 dinara i traje koliko četvrti taj tvoj jeftini. A gde je tu skidanje, stavljanje, dopunjavanje, nošenje u servis na proveru pod garancijom, vraćanje, nerviranje, opet nošenje na otkup i vukljanje novog? Nema :)
Inače do ovog poslednjeg akumulatora sam se nakupovo i namenjao da bi mogo jedan solidan elaborat da napišem o vartama, blek srhanjima, exide, trepčama, magnumima, mustanzima itd. Nijedan nije trajao duže od garancije.

Nekad je važilo kupiš najjeftiniji dobru marku i završio si pola posla a danas ako kupiš to isto neda si se zaheebao nego si kupio najveće gofno u životu!
Znači mora barem jedan level skuplji od najjeftinijeg i to je to.

Jel pamti neko one panasonik akku u tojotama 90tih i one slične u pežoima istih godina? Što su radili po 10-12 god bez ikakvih problema? I danas imam jedan u garaži, doduše davno mrtav.

84 meseca :)

Poslednja izmena:
Pa nije baš tako, taman sam se ponadao perfektan post i da lajkujem kaaad si ga sashro na samom kraju. Jeftin loš akumulator može da ti zeza od prvog dana svu elektroniku u autu i tebe samog padom napona prilikom anlasovanja što će uredno u ovlašćenom hyundai servisu pod garancijom da se prave blesavi umesto da zamene jeftinu fabričku prvu ugrdnju.

4000 dinara traje 2 godine a ja dao 12000 dinara i traje koliko četvrti taj tvoj jeftini. A gde je tu skidanje, stavljanje, dopunjavanje, nošenje u servis na proveru pod garancijom, vraćanje, nerviranje, opet nošenje na otkup i vukljanje novog? Nema :)
Inače do ovog poslednjeg akumulatora sam se nakupovo i namenjao da bi mogo jedan solidan elaborat da napišem o vartama, blek srhanjima, exide, trepčama, magnumima, mustanzima itd. Nijedan nije trajao duže od garancije.

Nekad je važilo kupiš najjeftiniji dobru marku i završio si pola posla a danas ako kupiš to isto neda si se zaheebao nego si kupio najveće gofno u životu!
Znači mora barem jedan level skuplji od najjeftinijeg i to je to.

Jel pamti neko one panasonik akku u tojotama 90tih i one slične u pežoima istih godina? Što su radili po 10-12 god bez ikakvih problema? I danas imam jedan u garaži, doduše davno mrtav.

84 meseca :)

Е видиш можда си у праву, можда ја нисам имао тако лоша искуства, пупу.
Овај од 4000 са пребијањем ми ради већ скоро 3 године, руски, нека вамал група, никад раније нисам чуо за њих, али рекох ајде да испуним своју патриотску дужност.
Али ја нисам ни писао о томе да можеш да набасаш у старту на фелеричан аку, то је нешто друго.
А век трајања им зависи од конструкције, најпре на плочама, то је свакако потрошна роба, а потрошачи су и криви што се све мање производе ствари које дуго трају, нико није луд да прави акумулатор који ће да траје 12 година и да кошта 150€ јер то нико неће да купи, сви гледају да купе оно што је јефтино.
А рецимо пре неких 10 година сам имао случај да сам кренуо на дужи пут, упалио кола најнормалније, после пар стотина km направио паузу, кад сам хтео да кренем, није уопште хтео да завергла, ма ни милиметар да покрене анласер, само се чуло клик.
Нисам могао да се начудим шта је, после мало разгледања упалим га на гурку, радио нормално, кад сам после погледао једноставно акумулатор цркао, рикнуо, готов, само тако, никакве знаке слабости пре тога није показивао. Додуш био је стар, али не претерано

Bosch ima najvise reklamacija od brendiranih akumulatora ako niste znali.
Exide je dobar ali Premium a kosta porpilicno.
Najbolji odnos cene,garancije i kvaliteta daje Fiamm. Eno ga kod kume gura osmu godinu bez dopunjavanja u 207 1,4HDI.

Старо питање, да ли скидати акумулатор по овом минусу, ако се не ауто не вози једно десетак дана? Да ли га сместити у кућу?

Back