Akumulator ?

I dalje polemika, toplo hladno, sta vise steti? :p

Verovali ili ne, toplota vise steti. Na hladnom, akumulator gubi kapacitet. Elektrolit se zgusnjava. Kada otopli, opet se vraca na staro. Medjutim, zbog gubitka kapaciteta, brze opada napon na hladnom. Pa ga verglanjem covek brze isprazni. A samim vecim padom napona, jos ispod granicne vrednosti, duzim verglanjem ga brze posalje u vecna lovista. Vek trajanja akumulatora je duzi u hladnijim klimatskim zonama.
Na toplome dolazi do sulfatizacije i korozije. Brzeg isparavanja vode a samim tim i gubljenje. Kod onih sa cepom se dolije. Ako se neko seti da pogleda povremeno. Ovi zatvoreni imaju kanale da se vrati sto je isparila. Stajao ili se koristio slicno mu dodje. Ako se i vergla, ima veci kapacitet pa se manje trosi. Ali ga navedene stvari unistavaju.

Za svaki pad temperature od 1C pocevsi od 25C, akumulator gubi oko 1% kapaciteta.

Pa jos gradska voznja, pali gasi, pali sa poluispraznjenim ... Ode ...

Zato ne plasite se zime za akumulator. Vec leta.

Poslednja izmena:
I dalje polemika, toplo hladno, sta vise steti? :p

Verovali ili ne, toplota vise steti. Na hladnom, akumulator gubi kapacitet. Elektrolit se zgusnjava. Kada otopli, opet se vraca na staro. Medjutim, zbog gubitka kapaciteta, brze opada napon na hladnom. Pa ga verglanjem covek brze isprazni. A samim vecim padom napona, jos ispod granicne vrednosti, duzim verglanjem ga brze posalje u vecna lovista. Vek trajanja akumulatora je duzi u hladnijim klimatskim zonama.
Na toplome dolazi do sulfatizacije i korozije. Brzeg isparavanja vode a samim tim i gubljenje. Kod onih sa cepom se dolije. Ako se neko seti da pogleda povremeno. Ovi zatvoreni imaju kanale da se vrati sto je isparila. Stajao ili se koristio slicno mu dodje. Ako se i vergla, ima veci kapacitet pa se manje trosi. Ali ga navedene stvari unistavaju.

Za svaki pad temperature od 1C pocevsi od 25C, akumulator gubi oko 1% kapaciteta.

Pa jos gradska voznja, pali gasi, pali sa poluispraznjenim ... Ode ...

Zato ne plasite se zime za akumulator. Vec leta.
Ako sam dobro razumeo, obrni okreni, nema mu spasa.

Sve u svemu, tako nekako.

Hladnoca mu manje smeta. Ima duzi zivotni vek ako je na hladnom. Ali zbog pada kapaciteta, manje je mogucnost za duze verglanje.
Na toplom veci kapacitet pa i mogucnost za vise verglanja. Ali opet sa druge strane unistavaju ga druge stvari.

Sve u svemu ako je po temperaturi, opet je bolje na hladnom da je. Duze ce da traji. Jedino obratiti paznju da se manje maltretira verglanjem.

Radjeno je ispitivanje u Americi prema klimatskim uslovima. Gde je hladnije, akumulator duze traji.

https://carfromjapan.com/article/car-maintenance/5-useful-tips-extend-car-battery-life/

DdLSi4iXcAA-Mrd.jpg

Јбг, синоћ га скинуо, измерио напон онако хладном, 12,56V, значи ок.
Али ипак га ставим на паметни пуњач, до јутрос у пола 6. Малопре измерим напон, 12,84V.

И даље стоји питање, да ли скидати акумулатор кад је напољу минус, знам да им топлота штети, али знам и да на хладном губе капацитет, ако се међутим акумулатор поврати кад отопли, онда би довољно било скинути му клему да му ауто не вуче нимало струје.

Ako nemas neke, da kazem bitne potrosace, mozes otkaciti klemu. Medjutim ako imas alarm onda ni on nece raditi. Problem je kod novijih auta jer je dosta stvari vezano za struju. Brave, kompjuter i td.

Ako vec imas gde ce ti biti sigurniji, mozes i tako uraditi. Ali ne zaboravi jednu stvar. Kada prikljucis kontakt, nemoj odmah startovati motor. Upali prvo poziciona svetla na pola minuta. Ona su mali potrosac. Cisto iz razloga da "probudis" akumulator. Pokrenes hemijsku reakciju u njemu. Onda ih iskljuci i startuj motor. Kod dizelasa, dovoljno je sto ce se ukljuciti grejaci.

Za dizelase imam jos jedan predlog. Ne mora se nakon prvog ukljucivanja grejaca startovati motor. Kada se iskljuci lampica za grejace, iskljuci kontakt. Pa posle 3-4sec, opet das kontakt dok svetli lampica za grejace. Iskljucis opet pa ponovo kontakt. I onda nakon gasenja lampice grejaca startuj motor. Ispada nakon treceg paljenja grejaca.
Ako ne upali, ne drzati da vergla do besvesti. Pusti pa opet nakon 15-20sec da se akumulator povrati.
Desava se da ne kresne odmah jer gorivo se na hladnoci "skupi". Cime se smanjuje pritisak u dovodu goriva. A prvim verglanjem se to nadomesti. Pa drugim lakse upali. Doduse do smanjenja pritiska moze doci i zbog neke zezancije u samom dovodu goriva. Pa i zbog banalnosti oko neke gumice koja dihtuje. Skupi se na hladnoci i ne zadihtuje dobro pa se smanji pritisak u sistemu.
Kod mene npr, ako nema 250bara pritisak, i bar 250 obrtaja masine, komp ne pusta gorivo na dizne. Tako da ima faktora koji uticu na sve to oko paljenja.

Znajte da se na minusu od -30C od strane anlasera povuce skoro duplo jaca struja za verglanje. Sto zbog gusceg ulja sto zbog drugih stvari. Tako da uzmite i to u obzir da ce anlaser vuci vise struje na hladnom a akumulatoru smanjen kapacitet. Cime se doprinosi brzem praznjenju akumulatora.

Хехе, мој ауто је стар 35 година, и углавном га сам одржавам, сам сам му направио аларм давно итд, нема он неке потрошаче ни кад су прикачене клеме, јер у тим аутима нема шта да троши струју у мировању.
Све си у праву, само је моје питање принципијелно, читао сам пуно о акумулаторима и пуно испробао у пракси, али ми ово и даље није јасно, да л ије кад је данима напољу -10C боље унети аку на +15C или је свеједно.
Подразумева се да ћу суто упалити кад отопли мало.

Хехе, мој ауто је стар 35 година, и углавном га сам одржавам, сам сам му направио аларм давно итд, нема он неке потрошаче ни кад су прикачене клеме, јер у тим аутима нема шта да троши струју у мировању.
Све си у праву, само је моје питање принципијелно, читао сам пуно о акумулаторима и пуно испробао у пракси, али ми ово и даље није јасно, да л ије кад је данима напољу -10C боље унети аку на +15C или је свеједно.
Подразумева се да ћу суто упалити кад отопли мало.
koliko sam citao , akumulatori se mere na oko 25 stepeni kad treba da imaju karakteristike kao na nalepnici koja je na njima

dalje, hladnoca ih slabi a toplota ubija

tako da mislim da im najvise odgovara temperatura oko 20 stepeni

tako da bi ih trebalo sto vise cuvati na toj temperaturi

ali posto malo kostaju mislim da se skidanje i stavljanje ne isplati

posebno treba obratiti paznju na novijim autima, ima onih kojima se aku mora menjati u servisu

koliko sam citao , akumulatori se mere na oko 25 stepeni kad treba da imaju karakteristike kao na nalepnici koja je na njima

dalje, hladnoca ih slabi a toplota ubija

tako da mislim da im najvise odgovara temperatura oko 20 stepeni

tako da bi ih trebalo sto vise cuvati na toj temperaturi

ali posto malo kostaju mislim da se skidanje i stavljanje ne isplati

posebno treba obratiti paznju na novijim autima, ima onih kojima se aku mora menjati u servisu
Да, дакле ушушкао сам га на 20 степени, редовно га пуним пуњачем, избегавам кратке вожње, а са заменом ме цена изашла 4000.
Доше смешно, али ипак, што рече колега горе, мислим да је на овој теми, ипак је и то боље него да те остави беспомоћног на паркингу, или на путу

Samo bih ti predlozio ipak da ga ususkas na nizoj temperaturi. Jer veruj da se sulfatizacija brze, skoro duplo, odvija na 20C nego na 10C. A da ne pricam koliko kratkim voznjama.
Tu je zeznuto i samopraznjenje. Ako duze vremena stoji. Ti vec imas pametan punjac. Njega ne moras iskljucivati od akumulatora. Kada se napuni punjac ce ga odrzavati napunjenim.
Ako vec unosite akumulator, ne stavljajte ga pored izvora toplote. Pecke, radijatori ili sta vec. Manje ce stete po njega biti da je na terasi na 0C nego na 20C. Jos ako je na njega prikljucen neki pametni punjac ... milina.
Ja jos nisam unosio akumulator. Sem kada ga dopunjujem.

Otkad su ovi novi sa udarnom snagom tj rešetkastim pločama, to se raspada brzinom svetlosti i retko koji aku izgura iz garancije. Duplo manje materiajla jbg a raspadanje je neminovno i sasvim normalan proces za olovne akumulatore.

Koji su danas teško đubre.

Да, дакле ушушкао сам га на 20 степени, редовно га пуним пуњачем, избегавам кратке вожње, а са заменом ме цена изашла 4000.
Доше смешно, али ипак, што рече колега горе, мислим да је на овој теми, ипак је и то боље него да те остави беспомоћног на паркингу, или на путу
Baterije se ne pune strujom ..Struja ne moze da se lageruje .. punjac vraca negativne ione koji se kasnije spajaju sa + i tako stvaraju el energija. Kad svi - predu na stranu + tad je baterija prazna ..

Koliko u proseku vam traje akumulator u kolima ?
Meni 3,5 godine i sad je na izdisaju :(

Kaže mi drug da se slabo punio,šta mu je to otišlo ? ćelije ? zbog čega ? (ima destilovane vode u akumulatoru)

Da li ima da se kupi neki polovan akumulator i koja mu je cena ? da li neko zna ?
Otprilike kolika mu je garancija toliko i traje.Nekom malo duze,nekom krace.

Да ли би требало периодично допуњавати акумулатор кућним пуњачем без обзира како пуни систем у аутомобилу. Сигурности ради или је непотребно.

Да ли сте задовољни TAXXON акумулаторима?

Akumulator ako se stavlja jednom mesecno na kucni punjac drasticno ima duzi vek trajanja.
Nisam ni cuo za Taxxon.
Kao sto neki nisu culi za Fiamm a ja iz iskustva kazem da trenutno boljeg na nasem trzistu nema. Imaju odlicnu udarnu snagu,teski su,40 meseci garancija i nema nekih reklamacija jer su kvalitetni.

Ja se nešto ne sećam da je neko ikada pre pominjao to dopunjavanje akumulatora jednom mesečno ili svaka tri a trajali su po 5-7 godina bez problema, bogme i 10-12 na stranim automobilima.

Back