Akumulator ?

od alternatora tj. generatora , ide preko zener- diode, selen 13v, koja propusta struju tek kad napon predje 13 volti isto u jednom smeru od alternatora ka superkondenzatorima.
superkondenzatori su super mogu da se pune i prazne milion puta , ne gube kapacitet , bas im pasuju velike struje praznjenja , nadzivece ti auto tj. samo ih prebacujes iz jednog auta u drugi kako ih menjas a akumulator ima da ti traje 10 puta duze.

superkondenzatori su resenje. oni drze isti napon do skoro totalne ispraznjenosti.
ja sam palio bez akumulatora samo kondenzatorima uvezanim na optimalan nacin, i imao struje za 2-3 paljenja.
recimo akumulator ima 14v napon mirovanja ,i vi uvezete superkondenzatore sa tim projektovanim naponom paralelno sa akumulatorom .
pri paljenju pada napon akumulatora na 12-11-10v i on pocne da proizvodi struju iz hemijskih reakcija.
superkondenzatori sprecavaju taj pad napona dok god imaju makar 10% elektriciteta na plocama oni drze 13,5v recimo....
a napune se preko alternatora za 10 sekundi kad pocne da se obrce. tako drasticno cuvaju akumulator.
naravno povezete preko dioda tako da struja prolazi samo u smeru superkondenzator -> akumulator a obratno postoji veliki otpor.
superkondenzatori ne proizvode struju samo je skladiste tako da nisu podesni samostalno da rade jer u kolima danas ima stalnih potrosaca struje pa se isprazne vremenom mnogo mnogo brze od akumulatora.
zajedno sa HHO sistemom i regenerativnim kocenjem veoma smanjuju potrosnju u gradu.
Не може никако одмах да се напуни ако се испразнио током верглања, а не може ни да се испразни током верглања тако лако јер је паралелно спојен са акуом, то је уствари као да си ставио аку већег капацитета, а то није увек добро, уствари може да буде врло лоше ако је капацитет много већи од предвиђеног.

nema to veze ,superkondenzator se prvi prazni, mozes i da proveris ,skines akumulator i stavis napunjene superkondenzatore same i vidis kolko paljenja imas.
dioda sprecava povratni prolaz struje iz akumulatora u superkondenzatore.

vidi ovako , kod akumulatora je struja pretvorena u hemijski potencijal , kad se vergla napon opadne i pocnu hemijske reakcije na plocama akumulatora napon sve vise pada a hemijske reakcije se ubrzavaju , do neke granice.
kod superkondenzatora je elektricitet na plocama naslagan ceka i spreman za koriscenje u sekundi. nema potrebe za hemijskim reakcijama ,zato se superkondenzator prvi isprazni jer odrzava nazivni napon medju plocama do 95% ispraznjenosti za razliku od baterije- koji padne daleko vise kod akumulatora pri verglanju ako je sam u sistemu.
akumulator ako bi se uzelo 100% stuje pri verglanju ,ovako uzme alnaser 5% od akumulatora a 95% od superkondenzatora.
tako se cuva akumulator . drugo stepen iskoriscenja pri punjenju i praznjenju je preko 90% kod superkondenzatora a akumulatora 60%, kondenzatori samo skladiste elektricitet nema transformacije energije u hemijsku i natrag.

vidi ovako , kod akumulatora je struja pretvorena u hemijski potencijal , kad se vergla napon opadne i pocnu hemijske reakcije na plocama akumulatora napon sve vise pada a hemijske reakcije se ubrzavaju , do neke granice.
kod superkondenzatora je elektricitet na plocama naslagan ceka i spreman za koriscenje u sekundi. nema potrebe za hemijskim reakcijama ,zato se superkondenzator prvi isprazni jer odrzava nazivni napon medju plocama do 95% ispraznjenosti za razliku- koji padne daleko vise kod akumulatora. tako se cuva akumulator . drugo stepen iskoriscenja pri punjenju i praznjenju je preko 90% kod superkondenzatora a akumulatora 60%, kondenzatori samo skladiste elektricitet nema transformacije energije u hemijsku i natrag.

Све је то лепо, али у паралелној вези напон на крајевима је заједнички, дакле онолико колико је пао напон на акумулатору, толико је пао и на кондензатору.
Паралелно везивање кондензатора на акумулатор свакако ће повећати капацитет те паралелне везе, самим тим ће пражњење бити мање него иначе.

Али, обрати пажњу, проблем није пражњење, већ то треба и напунити, како рекох, то је исто као да си уместо акуа од 55Ah ставио аку од 110Аh, то је супер кад палиш ауто али кад га пуниш то је јако лоше јер му треба много времена да се напуни.

Него ће рећи, али он да исту количину електрицитета као и овај мањи, па се исто времена пуне, е па није.

Аку и кондензатори се празне и у мировању, имају самопражњење, и онда му треба много више времена и рада алтернатора да се напуни.

Зато се ето алтернатор димензионише према акумулатору и обрнуто, они током вожње раде у спрегнутом режиму рада и сваки вид оваквог експериментисања може значајно да скрати век једног од њих, овде конкретно алтернатора а и водова.

Ипак су те ствари направили инжењери који нешто знају, не играј се тиме и полуинформацијама које си покупио негде.

ne znam, ja sam prikacio i radi vrlo dobro. prezadovoljan sam. to se nijr radilo jer kondenzatori su bili skupi i imali su male kapacitete a veliku tezinu i zapreminu i cenu za proizvodjace, plus sto oni imaju ugovore sa proizvodjacima akumulatora.
nove generacije superkondenzatora su pojeftinije cenu a znatno uvecale kapacitete.
nemaju toliko ampercasova superkondenzatori, bas naprotiv svega par paljenja, ali to je potpuno dovoljno, jer se prvi prazne i to skroz. akumulatore nikad ne mozes da ispraznis do kraja.
netacno, bas se brze pune jer struja koja je potrosena za paljenje automobila je otprilike ista! a akumulator uopste nije ni potrosen a stepen iskoriscenja superkondenzatora je mnogo veci pri punjenju i praznjenju.

imao sam 5 iz osnova elektrotehnike ,aj napisi nesto pametnije. pad napona je mnogo veci kod akumulatora u odnosu na superkondenzatore pri praznjenju normalno da ce struju predavati superkondenzator jer on odrzava napon vecim nego sto bi bio ,mozda te to buni , pitaj, ne muduj.....
proizvodjaci stavljaju sve manje akumulatore a trpaju sve vise elektronike , jos malo pa cemo svake godine redovno menjati i akumulatore pri malim servisima ,samo dok se naviknu potrosaci tj. vozaci.
sto bi stavljali superkondenzatore em sebi prave dodatni trosak ,em smanjuju profit u buducnosti.

Akumulator počeo da trokira u 26-tom mesecu garancije (od 30). Odnesem, majstor pregleda, kaže da je oslabio, ali da ga mora poslati u BG na expertizu. Posle nekog vremena ga vrati i kaže da je ispravan.
I stvarno, sada pali ko nov. Šta mu oni tamo urade, jel ima neki sistem popravke ? Mislim, znam ja da neće on još dugo...a, možda i hoće...

Akumulator počeo da trokira u 26-tom mesecu garancije (od 30). Odnesem, majstor pregleda, kaže da je oslabio, ali da ga mora poslati u BG na expertizu. Posle nekog vremena ga vrati i kaže da je ispravan.
I stvarno, sada pali ko nov. Šta mu oni tamo urade, jel ima neki sistem popravke ? Mislim, znam ja da neće on još dugo...a, možda i hoće...
ako ima cepove verovatno ga isperu i vrate elktorlit tecnost i ponovo napune a ako je skroz zatvoren neverujem da ga otvaraju samo ga napune...

Zavisno koliko puta palite i od vremenskih uslova akumulstori mogu dugo.. Zima ih brzo jede. .. Ovi današnji start stop neće dugo kao ni alanseri.. Zato je to kod mene uvek isključeno

Ono sto oni urade je da ga nakace na desulfator i akumulator se oporavi.
Tako ce da ti rade dok ne istekne garancija i onda ih bas briga za dalje. Ti mozes da ga namerno ispraznis sa sijalicom i da ga tako drzis 10 dana na sijalici i onda mu vise leka nema.
Inace kod mene u BMW-u je prvi fabricki akumulator iz 2013 godine i to AGM jer imam start stop sistem. Konacno mu je dosao kraj i ja ga napunim na punjac za AGM akumulatore ali drzi dan dva i pocne da mu opada napon a nov kosta skromnih 20k dinara.:(
E sad pravo je pitanje,a na koje niko nije znao da mi da odgovor, zasto ne moze obican akumulator u automobile sa start stop sistemom. Koliko znam drugaciji je napon ali je razlika svega 0.4V.

Ono sto oni urade je da ga nakace na desulfator i akumulator se oporavi.
Tako ce da ti rade dok ne istekne garancija i onda ih bas briga za dalje. Ti mozes da ga namerno ispraznis sa sijalicom i da ga tako drzis 10 dana na sijalici i onda mu vise leka nema.
Inace kod mene u BMW-u je prvi fabricki akumulator iz 2013 godine i to AGM jer imam start stop sistem. Konacno mu je dosao kraj i ja ga napunim na punjac za AGM akumulatore ali drzi dan dva i pocne da mu opada napon a nov kosta skromnih 20k dinara.:(
E sad pravo je pitanje,a na koje niko nije znao da mi da odgovor, zasto ne moze obican akumulator u automobile sa start stop sistemom. Koliko znam drugaciji je napon ali je razlika svega 0.4V.
Moze ali ti nece puno trajati.. Ne radi se o naponu već o pražnjenju i punjenju .. Start stop baterija ima 3 do 4x duži ciklus od obične .. EFB tehnologija.. Mozda ti je ova jeftinija Exide EFB od AGM mogu obe da se koriste .. .

Poslednja izmena:
Naleteh na jednog Cigu sto donosi stvari iz Nemacke i pogledam mu robu kad ono akumulator od 105Ah i pitam ga kakav je to akumulator kad on kaze da ima jos jedan u kombiju i ja pogledam kad ono original BMW sa datumom na klemi 4718 sto znaci star godinu dana. Kaze da su mu ga dali u BMW-u gde s vremena na vreme nesto radi. Kupim ga ja za simbolicnu cenu i odnesem kod drugara na merenje i ovaj kaze da je nov akumulator jer kad ga optereti drzi bukvalno kao nov. A ja happyyyyyyyyyyyy....:klap:
Ubacio ga u auto i kres na zub kako se kaze a nema greske za akumulator koja je do tad sijala. Kontam ako je ovaj moj izdrzao 7 godina sto ne bi i ovaj jedno 5 s obzirom da je originalni BMW akumulator.Mislim BMW ne proizvodi akumulatore ali ljudi ovaj akumulator od 90Ah je tezak 27 kg sto je meni neki dokaz kvaliteta.

Naleteh na jednog Cigu sto donosi stvari iz Nemacke i pogledam mu robu kad ono akumulator od 105Ah i pitam ga kakav je to akumulator kad on kaze da ima jos jedan u kombiju i ja pogledam kad ono original BMW sa datumom na klemi 4718 sto znaci star godinu dana. Kaze da su mu ga dali u BMW-u gde s vremena na vreme nesto radi. Kupim ga ja za simbolicnu cenu i odnesem kod drugara na merenje i ovaj kaze da je nov akumulator jer kad ga optereti drzi bukvalno kao nov. A ja happyyyyyyyyyyyy....:klap:
Ubacio ga u auto i kres na zub kako se kaze a nema greske za akumulator koja je do tad sijala. Kontam ako je ovaj moj izdrzao 7 godina sto ne bi i ovaj jedno 5 s obzirom da je originalni BMW akumulator.Mislim BMW ne proizvodi akumulatore ali ljudi ovaj akumulator od 90Ah je tezak 27 kg sto je meni neki dokaz kvaliteta.
“Donosi stvari iz Nemacke”. A da ne rastura mozda kradene stvari? :D

Prosli put je imao mnogo stvari za BMW motocikle i to sve za novije modele.Sedista,plocice,auspuhe,bocne kofere,kormane...
Na kraj krajeva i da je ispod tezge sto bi to mene doticalo? :)
Pa biciklovi na Najlon pijaci su mahom kradeni jer ko je lud da proda bicikl od 2000€ nekom cigi i da ga ovaj dotera u Srbiju i proda ga za 300€?
Ali tako to funkcionise evo skoro 20 godina.

Back